Soppdag
Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong.
Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna.
Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.m, ger inte bara en fantastisk smak till soppor, grytor och varma grönsaksröror.
Det ger också mängder av det så viktiga kollagenet, som vi behöver för att våra leder inte ska börja gnissla när vi kommer upp i åren.
Vi behöver det också för att vår hud ska hålla sig smidig och fräsch, det ger en ungdomlig hy på ett betydligt mer effektivt sätt än genom svindyra ansiktskrämer.
Kollagenet håller även ögon, hår, naglar, mage och tarm i bra skick, det smörjer vår kropp på många sätt inifrån.
Så har du inte börjat koka egen buljong än, så har du chansen nu, här hittar du mitt enklaste recept på kycklingbuljong.
Här hos Sanna Ehdin kan du läsa mer om de hälsofördelar benbuljong gett mig under de 4 år som jag så gott som dagligen använt den i min mat.
Grönsakssoppa med korv 2 port
150 g korv med hög kötthalt
2 dl haricot verts i bitar
1 dl strimlad purjolök
1 morot i små tärningar
50 g smör
4 dl kycklingbuljong
Salt och peppar
2 msk hackad persilja
Pepparrotscrème
1 dl crème fraiche
1 msk finriven pepparrot
Lite flingsalt
Skär korven i tunna skivor, jag hade renkorv, välj en med hög kötthalt och god smak.
Fräs morot, bönor och purjo i smöret ett par minuter utan att få färg, krydda med salt och peppar.
Tillsätt korvslantarna och låt dem fräsa med en liten stund.
Häll på buljongen, koka upp och låt puttra i 15 minuter.
Blanda under tiden den rivna pepparroten med crème fraiche, smaka av med lite smulat flingsalt.
Ös upp soppan i djup tallrik, strö över den hackade persiljan och lägg i en klick pepparrotscrème.
Vill du ha en pannkaka till dessert efter soppan så klicka på bilderna nedan.

Kanelpannkaka med rårörd havtornssylt