Nytt år med nyttigare mat
God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.
För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.
Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.
Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.
Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.
Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små
2 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.
Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.
Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.
Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.
Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.
Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.
Äggsmör 2-4 port
4 kokta ägg
½ dl riven pepparrot eller gräslök
100 g rumstempererat smör
100 g rökt lax
Lite salt och peppar
Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.
Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Äggröra med tomater och basilika 1-2 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
50 g varmrökt sidfläsk
1 tomat
½ röd paprika
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.
Hälsosamt kokbokstips
För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.
Om du vill ta del av gott om inspiration till god, näringsrik och hälsosam matlagning, ta gärna en titt på min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.
Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.
Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.
Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.
Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.
Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.
Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”
Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.