Följ med Birgitta Höglund och Therese Renåker på harmonisk hälsoresa till Kreta

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Harmoniresor

Therese Renåker och jag har mycket gemensamt vad gäller god mat och hälsa, ett till intresse vi delar är kärleken till sol och värme.

Vi har ju fått en hel del av den varan den här sommaren, minst sagt.

Något som för mig varit väldigt positivt, högtryck gör att jag slipper värk i mina leder, de är inte förtjusta i lågtryck och regn.

Så vi bestämde häromåret att vi ville dela den här förtjusningen i resor till varmare trakter med andra och startade den lilla resebyrån Harmoniresor.se.

Hamnen i Makrigialos

Förra hösten avgick premiärturerna till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Resorna blev så populära så vi återvänder i år till samma by och samma hotell, det lugna och lummiga Villea Village.

Villea Village

Den första resan avgår 4 oktober, där har vi en plats ledig nu pga av en avbokning.

Vecka 2 med avresa 11/10 från Arlanda har fortfarande platser som nu är bokningsbara via vår hemsida.

Här kan du läsa mer om pris och innehåll under veckan och här en länk till bokningssidan.

Här hittar du vårt program, men eftersom resan bygger på Harmoni, lugn och ro, så kommer vi att gemensamt bestämma dagens programpunkter lite efter väder och vind.

Den lugna stranden i byn

Nu följer en liten beskrivning om hur vi tänkt oss veckan, men det finns som sagt möjligheter för deltagarna att komma med egna önskemål på plats, vad just de vill uppleva för dagen.

För den som är morgonpigg tar jag med alla som vill på en tidig promenad på stranden eller i bergen innan frukost.

Vi gör då tillsammans lite lättare, mjuka rörelser för att få igång kroppen, det program som jag själv använt mig av i över 10 år för att hålla leder och muskler i bra form.

Vi njuter sen av en underbar frukost vid poolen, Villea Village har en mycket trevlig och energisk frukostvärdinna,  Chrissoula, som plockar fram allt och lite till av det som ingår i en traditionell, grekisk brunch.

Hotellfrukost på Ville Village

Efter frukosten har vi en gemensam samling där vi bestämmer mer om vad vi vill att dagen ska innehålla.

Therese delar under några av förmiddagarna med sig av sina stora erfarenheter kring hormoner, stress och andra problem våra kroppar och själar kan drabbas av.

Hon var tidigare lärare på Paleo Institute, hennes föredrag på vår resa är mer att likna vid pratstunder, så här kan alla få svar på sina frågor.

Jag delar under några av dagarna med mig av berättelsen om min egen hälsoresa, från svårt handikappad efter en ryggskada till att nu vara så gott som återställd med hjälp av maten och träningen.

För den som vill lär jag även ut den lymfmassage som är en del av mitt dagliga gymnastikprogram och som varit en stor del i läkningen av min kropp.

En av dagarna träffas vi i mindre grupper i mitt lilla kök och lagar några rätter ur mina kokböcker, tillbehör som vi sedan gemensamt äter till grillat under olivträden vid hotellets bar.

Här kan du läsa lite om förra årets resor och ta del av mitt recept på en syrlig rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Rödbetscrème

Lunch i Makrigialos hamn

Maten, ja som du förstår så är det en stor del av denna resa, att njuta av god mat är något både jag och Therese är mycket förtjusta i.

Makrigialos har många väldigt trevliga restauranger där traktens fina råvaror lagas till på traditionellt vis.

Jag har de senaste åren gjort många resor till den lilla byn och valt ut de bästa av restaurangerna, så på kvällarna äter vi middag tillsammans på någon av dem för den som så vill.

En av mina favoriter, Golden Beach i Makrigialos

Lägenheterna på Villea Village har alla ett litet pentry, så vill man laga sin egen mat och äta hemma så går det förstås också bra.

När vi installerat oss på hotellet så tar jag med deltagarna på en tur i byn och visar var man kan handla kött, fisk och grönt, det finns flera bra butiker i närheten av hotellet.

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

En av dagarna tar vi en promenad upp i den vackra Aspros Potamos-dalen och hälsar på hos konstnärsparet Makis och Maria, som renoverat en av de gamla grottbostäderna i dalen och där de har sin ateljé.

De berättar om sitt harmoniska liv i den bördiga dalen och visar sin vackra konst gjord på drivved och gamla bruksföremål.

Vi tar då även en titt på de grotthotell som finns i dalen, där man kan uppleva den totala friden under en semester.

Aspros Potamos, Makrigialos

Lite grekisk musik måste vi förstås också ha med, vi kommer att delta i en grekisk afton med lokala specialiteter och underhållning av byns bästa dansare.

Den hålls varje vecka antingen i hamnen eller i bergsbyn Pefki, på hösten är det inte så många turister utan då är det en kväll då många bybor samlas och dansar tillsammans.

 

Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget...

Bergsbyn Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget

En annan av dagarna dag gör vi en lunchutflykt med minibuss eller taxi upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter lunch under apelsinträden vid torget.

Här har vi sen tid att utforska byn några timmar på egen hand, där finns bland annat en mycket vacker kyrka och ett observatorium, här kan man verkligen uppleva stjärnhimlen när den är som vackrast då det inte finns något störande stadsljus.

Slingrande väg ljusare med logga

Under de ljumma kvällarna finns det möjlighet för den som vill att prata mer om livet med Therese, då hittar ni henne under olivträden vid baren på hotellet.

Hon är den kvällspigga medan jag hellre är uppe med tuppen.

Kvällssol över Makrigialos

Morgonsol

Så vi kommer att finnas tillgängliga under en stor del av dygnet om ni vill ha sällskap och tveka inte att komma med frågor om allt ni vill veta om maten, hälsan och livet, så ska vi försöka ge er de svar ni söker.

Vill du läsa mer om vad vår resa innehåller så finns en hel del information att hitta här under de olika flikarna på Harmoniresor.se.

Hösten kommer troligen att bli lika kall och ruggig som den brukar, så en resa i oktober är alltid skönt inför den långa vintern.

Här ett bildmontage Therese la upp på sin Facebooksida förra hösten när vi hade kommit hem från Kreta, då längtan tillbaka var stor…

Hoppas vi ses i oktober, njut nu vidare av vår svenska högsommarvärme så länge den varar.

Kolmården / Makrigialos

Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Skaldjur Saganaki och njutbar hälsoresa till Kreta

Följ med till Kreta i höst

På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med.

Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.

Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.

Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning.

Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör, vi kommer att ha många samtal runt de här delarna av livet.

Jag delar även med mig av mitt lätta träningsprogram med mjuka rörelser och egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.

Lymfsystemet och lymfmassage är något som belysts mycket senaste tiden, många har problem med svullnad i kroppen.

Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss drabbas av det här när vi kommer upp lite i åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.

Här på Harmoniresor.se kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, med Det Goda Livet som ledord.

Vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.

Förra hösten hade vi två härliga veckor med 14 deltagare i varje grupp, du kan läsa ett inlägg om den resan här.

Nu i oktober har den första veckan, 4-11/10, varit fullbokad sen vi släppte biljetterna i vintras, men nu har vi fått en avbokning på grund av sjukdom.

Vill du ha den platsen eller följa med veckan efter, 11-18/10, så gå in här och läs mer.

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och räkor

100 g fetaost

2 dl  aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på musslorna och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner musslor och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Här nedan ser du några bilder från resorna till Makrigialos.

Morgonsol över Makrigialos

Kvällsljuset är lika vackert
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen

Fiskehamnen

Bougainvillea och vackert hus i bergsbyn Pefki

Bougiornti, gratinerad fetaost med paprika, lök och tomat på Golden Beach

Hotellfrukost vid poolen

Vårt trivsamma hotell Villea Village

Grillat med våra egenlagade tillbehör till lunch på Villea Village

Härlig morgon & shoppingtips!
Godmorgon på er! Häromdagen vaknade jag som vanligt strax efter kl 5 på morgonen för att hinna med lite morgonträning innan det är dags för kaffe och grötfrukost och sedan samåkning till jobbet med sambon. Istället för att träna inomhus bestämde jag mig för att gå en rask promenad istället på cirka 30 minuter och njuta […]
Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Grillad fläskkarré med tillbehör

Njutningsfylld semester

Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.

Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.

Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.

Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.

Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.

Syster, jag och Loke njuter av en varm och myggfri kväll i Fuluälven

Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.

På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.

Wonderbag som vinkylare

Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.

Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.

Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.

Grilltillbehör på mitt sätt

Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.

Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.

Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.

Edamamesalsa och avokadosallad

Edamamebönor, mango, chili och koriander

Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.

Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.

Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.

Loke svalkar tassarna i Fuluälven

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grillning på gång vid Fuluälven

Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.

Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.

Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.

Städjan

Loke på Nipfjället

Nipfjället

Vilopaus med Öländska bönchips, torkat renkött, avokado, paprika och parmesan

Utflyktsmellanmål

Jag vid Njupeskär med syster Monica, systerdotter Martina och Loke

Cream cheesetårta med fläder och jordgubbar

Här börjar vi måndagen med TÅRTA!!😉 Nä, egentligen inte för jag gjorde den igår som en avslutningstårta till barnen då det inte blev nån i veckan då vi var ute på restaurang istället.

Tårta måste man ju ha, och det passar ju såklart vilket dag som helst – även måndagar!😉

Denna dag har dock vigts åt hundarna då vi var iväg tidigt i morse till Anicura i Borgholm för att röntga Broncos höfter och armbågar. (Hälsoprogram enligt svenska kennelklubben)

Detta gör man strax innan hunden fyllt två år då leder och skelett ska vara färdigutvecklat. Dels för att kunna tävla, ställa ut och ev användas i avel, men också för rasens hälsa och sundhet så vill man kontrollera detta.

All röntgen sker på djurklinik men röntgenbilderna läses av, av SKK och man får svaret efter en vecka ungefär.

Varken veterinär eller djursjukvårdare får inte yttra sig eller ställa diagnos men genom årens lopp lär man sig lite och med duktig personal om man är nyfiken och frågvis så får man en liten uppfattning om läget.

Broncos bilder såg inte så lovande ut varken armbågar eller höfter och det svider i hjärtat.😞 Att veta att han i framtiden kanske kommer få ont och inte orka leva så många, långa år som jag hoppats utan en massa smärtlindring och operation. Dalton vår förr-förra hund fick ju ganska ordentliga höftproblem och fick lämna alldeles för tidigt bara sju år gammal.

Men man ska inte ”måla fan på väggen”. Nu är han ju ung och frisk i övrigt och har aldrig visat varken hälta eller ömhet. (Men så är han en riesen också och dom är extremt tåligt och har aldrig ont, eller visar smärta i onödan) Vilket kan ge en missvisning om hur han egentligen mår. Därför är det bra med röntgen så man kan hjälpa honom med rätt träning och muskling framöver för att bygga upp stabilitet i höfter. Armbågarna är värre om de är dåliga, då det ofta är benpålagringar och lösa benbitar som kräver operation. Men vi får se.

Mina pojkar i alla fall har varit superduktiga idag och fått varsitt nytt halsband innan vi åkte hem igen.❤️

Bilder, längst ner i inlägget.

Åter till tårtan!

En sån otroligt god blandning av smaker blev det. Fräscht, syrligt och sött. Mäktigt men sååå gott!

Istället för vispad grädde gjorde jag en cream cheese-topping som jag täckte tårtan med samt spritsade på ovan. Smaksatte den med flädersaft och citron och gillar man morotskaka med cream cheese-frosting så gillar man detta. Prova!

Fortsätt skicka in era tårtbilder till tävlingen. Många bidrag trillar in hela tiden – superkul att se.

Läs mer om tävlingen HÄR!

Det här behöver du :

2 tårtbottnar

3 dl jordgubbssylt

3 dl vaniljkräm el marsan

1 sats cream cheese-topping

1 liter färska jordgubbar

Fläderblommor

GÖR SÅHÄR :

Varva varje botten med jordgubbssylt och vaniljkräm. Täck hela tårtan med ett lager av cream cheese-topping. Spritsa, dekorera med färska jordgubbar runtom och uppepå samt små knippen av fläderblommor.

Cream cheese-topping med fläder;

400 gram philadelphiaost

1,5 dl koncentrerad flädersaft

1/2 pressad citron

3 dl florsocker

GÖR SÅHÄR :

Vispa med elvisp ihop alla ingredienser till en lagom fast kräm som går lätt att spritsa. Minska eller öka på mängden florsocker tills du är nöjd.

Bronco ❤️

Allan❤️

Vild wok med lingonaioli och fjällpromenad

Mitt rätta element

Som du kanske läst här inne tidigare så är jag född och uppvuxen i norra Dalarnas fjälltrakter.

Fjällen och skogen betyder väldigt mycket för mig, även om jag trivs i de städer där jag bor numer, Stockholm, Östersund och Alanya.

Häromdagen när jag var ute på en promenad runt huvudstaden så fick jag ett riktigt anfall av fjällängtan.

Och eftersom jag åkte upp till Östersund för kokbokssignering och en lymfdränageföreläsning på Ecocaféet nu i torsdags, då var jag ju bara tvungen att ge mig iväg till ett fjäll.

Jag har under de senaste åren tränat upp mig så pass så jag vågade mig på en promenad från Storhogna Högfjällshotell upp till Samevistet, 3,5 km därifrån.

Det här var den första längre fjälltur på sommaren jag gjort sen ryggskadan och steloperationen för 18 år sen.

Jag och min syster åkte skidor upp för 7 år sen, om den härliga dagen kan du läsa här i Picknick i det vita.

Tidigare hade jag stora problem på längre promenader med min högerfot som blev nervskadad efter operationen, men med hjälp av maten och träningen har den börjat lyda mig betydligt bättre.

Leden upp till Samevistet är väldigt lättgådd, så även med lite problem i fötterna går det alltså fint att ta sig ut på vidderna efter en liten stigning från parkeringen vid hotellet.

Där uppe på platån är det fantastiskt vackert och tyst, förutom vinden, göken, korpen och några småfåglar.

Jag hade turen att vara där helt ensam första timmarna, det är verkligen återhämtning för kropp och själ.

Naturen är den bästa platsen att vara på för att gå ner i varv, så passa på att vara ute så mycket du bara kan nu i denna underbara försommar.

Något som gjorde turen extra njutbar idag var att det inte fanns en enda mygga i sikte, inte ens vid den lilla fjällbäcken där jag åt min medhavda lunch.

Stigarna var också torra efter den senaste tidens värmebölja, så jag hade inte kunnat välja en bättre dag för min promenad.

Maten jag njöt av hade jag köpt med mig från mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Martina lagade viltwok på Muurika när jag var där och åt lunch i går, den var så god så jag köpte med en portion hem att ta med i mini-Wonderbag som jag hade som kylväska  i ryggsäcken.

Några vattenflaskor fick också följa med, gott att njuta av kallt vatten med svarta vinbär i till maten.

Sen blev det påfyllning i den kristallklara bäcken inför vandringen tillbaka till bilen.

På vägen hem till Östersund gjorde jag sen ett fikastopp på Strömbacka Kvarn i Hackås.

Var rejält kaffesugen efter mina 4 timmar på fjället och blev glatt överraskad att de hade lokalt mathantverk på menyn.

Jag tog in en bricka med rökt renstek från Jillie Ren och Vilt och två goda ostar från Oviken Ost till kaffet.

Svartvinbärsmarmeladen till smakade riktigt bra, den var inte alltför söt och harmonierade fint med köttet och ostarna.

En riktig njutning blev det med forsens ljud och fågelkvitter som sällskap.

Här får du recept på Martinas och Café Krokens viltwok i min tappning, så gott i värmen med sallad och lingonaioli.

Jag hade Sommarparty från Öländska bönchips till, de är kryddade med jordgubbspulver och grönpeppar.

Det var ett lättburet tilltugg på fjällturen som dessutom mättade väldigt bra och gav välbehövlig sälta i värmen.

Viltskavswok 2 port

300 g viltskav

3 schalottenlökar

½ dl kycklingbuljong

½ dl starkt kaffe

½ msk tamarisoja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.

Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Tack för att du följde med på min fjällpromenad i finvädret 🙂

Hur går jag ner i vikt?

Det finns såklart olika åsikter om vilken diet eller livsstil som fungerar bäst för dig som person. Detta beror på vilken typ av person du är. Vissa personer tycker inte om mat speciellt mycket, eller så finns det de som älskar mat.
Om man vrider tillbaka tiden ordentligt så har ju även evolutionen påverkat oss en hel del. Våra hjärnor är kopplade så att vi ska tycka om mat som innehåller mycket energi (kalorier). Varför då tänker du då? Jo, vi har under en kort tid gått från att svälta till att få tillgång till alldeles för mycket mat. Våra hjärnor och vi ser likadana ut som för 1000 år sedan, men tillgången på mat ser väldigt annorlunda ut om man går tillbaka i tiden.
Det är svårt att hålla en diet eller att gå ner i vikt för att vi är skapta så att det ska ge ut larm ifall man har ett underskott av kalorier just för att medvetandet ska få information om att nu är det dax att hitta mat.

Det finns då lite olika tips & tricks för att orka med och hålla ut en diet.

LCHF-mat

Ni trogna läsare är säkert bekanta med lchf men tänkte dra en snabb genomgång om grunderna och några fördelar.
I stort sett så grundar sig lchf i att man byter ut energikällan för kroppen till fett istället för kolhydrater. Det finns lite olika nivåer på lchf, antingen så kör man en mer strikt version som nästintill utesluter kolhydrater, eller så kör man en ”normal” (verkar benämningen generellt på internet vara) som då tillåter sunda kolhydrater men i små mängder.

Alla kolhydrater omvandlas i magen till glukos, som då är ett typ av socker. Detta gäller så kallade snabba och långsamma kolhydrater.
Detta påverkar då ditt blodsocker ökar som i sin tur kommer påverka kroppens produktion av insulin.
Kolhydraterna i maten används som primär energikälla för kroppen, och det som blir över lagras i form av fett.
Men, det fiffiga med LCHF, om kosten innehåller lite kolhydrater så kommer kroppen skifta till det lagrade fettet istället, då energin från fett i mat inte tas upp i lika stor bemärkelse som energi från kolhydrater / protein.

Tipset här är då att kika runt på hemsidan och hitta recept som passar dig och testa. Den största omställningen med en lchf-diet är att man kommer dra ner på kolhydrater, men samtidigt får man äta ”gott” om man jämför med andra dieter.

Måltidsersättare

Måltidsersättning är en klassisk diet-tricks. Det finns nästintill varje butik, oavsett hur sorterad den är. Oftast är den rik på kolhydrater som då är en bov för oss som gillar LCHF. Men! Det finns alternativ, kika tex här för att se olika måltidsersättare samt vilka som passar dig bra. Däremot måste jag flagga för att de flesta måltidsersättare är rika på kolhydrater och är motsäger lchf, dock så finns det såklart alternativa dieter såväl som VLCD (very low calorie diet) som då är en kalorifattig diet som i stort sett går ut på att byta ut olika måltider mot måltidsersättning under en period. Dock kände jag att måltidsersättare är en för stor del att inte nämna.

Räkna kalorier

För dig som känner dig bekväm med din tillvaro som den är idag, men ändå önskar att tappa några panner så kan jag rekommendera att räkna kalorier som du stoppar i dig. Omställningen blir så minimalisk som jag kan föreställa mig att påbörja en diet kan bli.

Det är allmänt känt att ju mer man stoppar i sig, ju mer kommer du i din tur lagra i form av överbliven energi (framförallt om man utgår från en standard tallrik med stor andel kolhydrater).  Man kan via olika verktyg räkna ut hur mycket energi du behöver, detta baseras på din vikt, längd samt hur fysiskt aktiv du är. Du använder / införskaffar dig en köksvåg som flitigt kommer användas tills du lär dig vilka proportioner mat du kan äta utan att gå upp i vikt. Kan även rekommendera att föra en dagbok över din kost så du kan justera baserat på siffror istället för att behöva gissa dig till vad du åt just den veckan.
I samband med träning så skulle jag säga att detta tips är ett av de mest träffsäkra det finns, men i slutändan kommer allt handla om din motiviation att göra en förändring, även fast den inte nödvändigtvis behöver vara så stor som du föreställer dig.

 

 

Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

16425503_10208666901055359_1764804237_n

Matinspiration

Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.

Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.

Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.

Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.

Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.

Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.

Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.

Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.

 

Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.

Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.

Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.

Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.

Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.

Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.

När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.

Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.

Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.

Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.

Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.

Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.

Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.

Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.

Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.

Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.

Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.

Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.

Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.

Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.

På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.

Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.

Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.

Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.

Black Bean-sallad med apelsin och dill

Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.

Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.

Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.

Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.

Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Lammfärsgryta med halloumi

Kycklinglever med chiligrädde

Kryddig kycklingschnitzel

Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.

På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.

Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.

Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.

Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg

Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag

Solgul grönsakssoppa med kyckling

En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.

Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.

Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.

Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.

Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.

Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.

Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.

Getostsallad med jordgubbar

Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.

Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.

Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.

Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.

Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.

Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.

Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.

Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.

Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.

Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.

Mot nya mål efter 9 år med LCHF

Resan går vidare

Idag tänkte jag dela med mig av lite mer om de senaste årens utveckling när det gäller min personliga hälsoresa.

Många är intresserade av att veta lite mer om hur jag lyckats förändra mitt liv med hjälp av maten och träningen under de senaste åren, så här kommer en lägesrapport hur det ser ut idag.

Jag och sambo Lennart är nu inne på de sista veckorna av de sammanlagt 3 månader som vi bor här nere i Alanya varje vinter.

Vi njuter av värmen, både från solen och människorna här, och all den goda mat vi handlar från de lokala grönsaks/fruktodlarna, fiskhandlaren och slaktaren.

Vi äter tre rejäla mål om dagen med massor av grönt och lite frukt till och då och då blir det en kopp benbuljong och lite getyoghurt eller smetana med några jordgubbar på kvällen.

Nu sen ett år tillbaka ingår i den dagliga maten även pre/probiotika, eftersom jag efter att Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson skrev Låt bönor förändra ditt liv själv börjat förändra mitt liv ytterligare.

Då för ett år sen höll jag på att arbeta med Diabeteskokboken för män tillsammans med Lars-Erik och han övertygade mig att jag skulle testa det här med bönor, vilket jag var väldigt skeptisk till från början.

Tack vare det försöket så ledde det vidare till en ny kokbok,  min femte, som jag sen skrev med de båda herrarna.

Det arbetet gjorde att jag fick ännu mer insyn i hur bra det kan vara att äta mat med både  pro- och prebiotika varje dag för att få en bra tarmflora och ett starkt immunförsvar, något som visats tydligt på min egen hälsa.

Vill du veta mer om det och ta del av mina recept, så läs gärna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den finns förutom i alla nätbokhandlar förstås även i den riktiga bokhandeln och på biblioteken.

Bild på Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Amelie von Essen – Öländska bönchips

I vår dagliga mat ingår nu mer alltså dessa viktiga beståndsdelar för tarmbakterierna från lite bönor, kikärtor, bönchips, mjölksyrade grönsaker, yoghurt, kefir, get/fårost, lök, vitkål, oliver, rucola, omogna bananer, tomater m.m, alla de här innehåller de goda ämnena på naturlig väg.

Till det dricker vi en hel del vatten, ibland med äppelcidervinäger eller pressad citron och en nypa havssalt.

Det här sättet att leva har verkligen gett resultat, framför allt har det gett både mig och Lennart, som snart fyller 75, mycket mer ork och energi.

Något som inte finns med i vår dagliga mat är däremot vin, öl och sprit, det blir ingen alkohol alls på våra vinterresor.

Jag har med åren märkt att jag svullnar i kroppen, får mer värk och ibland huvudvärk om jag dricker vin.

Så det känns som ett lätt val att avstå vinet när man arbetar på att främja sin hälsa, särskilt som Lennart inte alls dricker alkohol sen 27 år.

De få glas vin jag dricker per år sparas till väldigt speciella tillfällen och då bara i mycket goda vänners sällskap.

Har du problem med din vikt och vätskeansamling i kroppen, så prova med att sluta med vinet till maten i några veckor och se vad som händer.

Iskallt källvatten, den bästa drycken

Jag är så tacksam att jag nu har lyckats förbättra min och samtidigt även Lennarts hälsa och att vi nu båda mår bättre och bättre för varje år.

Under de senaste åren innan jag gjorde den här senaste förändringen har jag dragits med en del svullnad i kroppen, framför allt i benen och fötterna.

Vikten gick upp några kilo i samband med ingången i klimakteriet för en del år sen, vilket jag förstått är väldigt vanligt hos många kvinnor.

Jag fick då även besvär med nattliga värmeböljor och som en följd av det även lite sömnbesvär.

Nu har denna svullnad och övervikt runnit av mig och jag vaknar inte längre alldeles svettig om nätterna, även de myrkrypningar och sendrag jag haft i mitt nervskadade ben är borta.

Midjemåttet krymper sakta men säkert, jag är slankare idag än nånsin under de tidigare 9 åren med min version av glutenfri LCHF/Paleo.

Musklerna har blivit starkare och mer synliga, hyn slätare, naglarna stenhårda och håret kraftigare.

Den här bilden på mig med hamnen och Taurusbergen i bakgrunden tog Lennart när vi åkte med nya linbanan upp till Borgen häromdagen, det var många år sen jag kände mig så här vältränad.

Bilden nedanför är tagen när jag nyss hade passerat 40, strax innan jag gjorde min steloperation av ryggen för 15 år sen, så det syns ju rätt tydligt att det hänt en hel del under de här åren.

Jag var då som sämst efter att jag fått en spricka i en disk efter en skada i mitt jobb som restaurangkock, där det blev väldigt många tunga lyft under en arbetsdag.

Den skadan förvärrades tyvärr ytterligare av en ovarsam undersökning under en rehabiliteringsresa till Rygginstitutet i Marbella ett par år senare.

Efter det var, enligt min ortoped, hoppet ute att skadan skulle läka ihop av sig själv och en steloperation var enda utvägen till att jag skulle kunna bli bättre.

Jag fick gå med en formgjuten stelkorsett som gick från bröstkorgen ner över höfterna i 14 månader och eftersom den hjälpte mot smärtan så skulle även en steloperation i ländryggen kunna göra mig bättre.

Ryggen blev efter operationen sakta bättre, men jag fick istället en nervskada i benet som följd, som gjorde att jag hade svårt att gå under många år.

När jag sedan dessutom fick min fibromyalgidiagnos 2 år senare, så var prognosen inför framtiden rätt dyster.

Läkare och sjukgymnast sa att jag fick lära mig att leva med mina symptom och att det inte gick att göra något åt min sjukdom.

Men se det ville jag inte acceptera utan började söka nya vägar, ett arbete som för 9 år sen alltså ledde mig in på lågkolhydratspåret.

Innan jag hittade lösningen på många av mina hälsoproblem via en förändring av vad jag åt, så började jag först sakta men säkert bygga upp min kropp igen med hjälp av lätt träning enligt ett specialanpassat sjukgymnastikprogram och yogaövningar, som jag fick genom att ta privatlektioner.

Du kan läsa mer om det i ett inlägg jag skrev 2011 om Fibromyalgi och LCHF.

En sak till som hjälpte mig på vägen till ett friskare liv var att jag blev av med svullnaden vid operationsärren i ryggen, genom att gå på behandling hos Mia Nilsson, en mycket duktig lymfterapeut i Östersund.

Mia jobbar nu med sina lymfmassagebehandlingar på Ecocaféet, så där kan du boka tid om du behöver hjälp att få bukt med ditt krånglande lymfsystem, vilket jag läst att många lider av idag.

Efter att jag gick hos Mia så har jag jobbat vidare på egen hand, jag masserar hela kroppen från fötterna och upp till hjässan varje dag.

Det har hjälpt mig mycket att hålla igång cirkulationen i kroppen, även de perioder jag varit mer orörlig på grund av värk och stelhet.

Idag vid fyllda 56 så känner jag mig faktiskt yngre och piggare än när jag var 38 och skadade ryggen i mitt kockjobb.

Nu kan jag ju istället dela med mig av mina recept till så många fler genom bloggandet och mina kokböcker, vilket förstås känns väldigt meningsfullt.

Jag vill med dessa rader även inspirera fler till att ta tag i sina liv och göra en förändring på vägen mot en bättre hälsa, kan jag förändra mitt liv med hjälp av mat och träning, ja då kan du.

Jag på väg till Turkiet strax innan jag började med LCHF…

Bilden tagen i februari 2018

Vilka är då mina nya mål, som jag skriver om i rubriken?

Jo, det är att jag med all min medfödda nyfikenhet fortsätter att utforska hur jag kan må bättre med hjälp av det jag äter.

Det finns mycket som jag fått lära om i mina tankar kring vad som passar just mig bäst under de här 9 åren.

Forskningen kring mat går framåt och det som var bäst för mig då, kan mycket väl ha ändrats under åren, som t ex det här lilla tillägget av bönor visat.

Jag har många gånger kritiserats för att jag äter för mycket grönsaker och nu även lagt till lite bönor i min form av LCHF, men det har ju bevisligen hjälpt mig mycket bra på vägen dit jag är idag.

Jag är väldigt tacksam att jag på vårvintern 2009 lyssnade på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist och lade om kosten dagen efter.

Hon hade blivit fri från sina fibromyalgisymptom och det var på grund av det som jag också ville testa om det kunde hjälpa mig.

Annika grundade LCHF-rörelsen och det är efter det kostprogram hon förespråkar, med gott om grönsaker till maten, som jag utformade min egen variant med tiden.

Vi skrev några år senare en kokbok tillsammans, LCHF för seniorer, den har nu kommit i nytryck med tillägg av recept från min bok Långkok för LCHF och Paleo, båda de böckerna var tidigare slutsålda.

Nytrycket heter Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu säljs den till bokreapris 129 kr på vårt förlag Lumio.

Många har börjat förstå att alltför strikt kost, av vilket slag det än må vara, bara fungerar kortsiktigt.

Vår tarmflora behöver stor variation av olika födoämnen för att inte utarmas.

Då kanske en ensidig kost som mest består av kött, ägg, smör och majonnäs med minimal tillsats av grönsaker inte är det mest optimala för varken hälsan eller vikten?

De här funderingarna har gjort att jag sen 2014 äter mer åt Paleo-hållet, människan har ju i alla tider ätit mat med mycket variation från växtriket.

Här hittar du den blogg jag skrev i samband med den förändringen, Birgitta Höglunds Paleo.

Både jag och Lennart jobbar också på att vi ska bli så vältränade som möjligt, utan att behöva gå på gym, hård träning ger oss båda mer värk.

Vardagsmotion och lite lättare övningar hemma fungerar mycket bättre för oss, även här kan det vi stoppar i oss hjälpa till att på naturlig väg bygga upp mer muskler.

Men det här gäller alltså oss som har problem med våra kroppar av olika sjukdomar, är du frisk så kan du ha väldigt stor nytta av att träna ordentligt om du vill gå ner i vikt med hjälp av LCHF.

Läs gärna mer här om den otroliga hälso/viktresa Lindha Vikström (Halva Lindha) och hennes man Magnus gjort de senaste 6 åren med hjälp av rejält med LCHF-mat och mycket träning.

Nästa inlägg kommer att handla mer om den mat jag och Lennart äter under en dag, kanske det kan ge även dig lite idéer om hur du kan nå dina mål.

Som du ser av vår frukosttallrik här nere så krävs det rätt rejäla portioner och inte kalorireducerad bantningsmat för att bygga upp en skadad kropp.

Dela gärna mitt inlägg vidare till dina vänner, så fler får chansen att äta sig till ett friskare liv.