Lättlagad hälsokost
Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.
I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.
Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.
Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.
Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.
Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.
Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.
När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.
Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.
Här kan du läsa ett inlägg om flera vägar till hur maten förändrat mitt liv under de senaste åren.
Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.
Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.
Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.
Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.
I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.
Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.
Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.
Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.
Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.
Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.
De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.
Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstil instiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.
De har också kokat ihop en mycket smart matplaneringstjänst tillsammans, du kan läsa mer och gå med i CookEat här.
Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Min lättlagade kycklingbuljong
1 ekologisk kyckling eller höna
2 morötter
2 lökar
½ purjolök
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron
1 knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1½-2 msk salt
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.
Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.
Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.
Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.
Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.
Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.
Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.
Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.
En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.
Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.
Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.
Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.
Kycklingbuljong i Wonderbag
Följ ingredienslistan i receptet här ovan.
Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.
Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.
Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt.
Hemma i ett grått Östersund
Här kommer några rader från ett grått men vackert Jämtland, på bilden ovan ser du det lilla badhuset som är så vackert beläget i Stavresjön.
Jag tog bilden genom tågfönstret igår på resan upp, har faktiskt lyckats med att få fina bilder på det lilla huset flera gånger på mina resor.
För 10 dagar sen gick jag på stranden i Makrigialos vid Medelhavet, den senaste veckan längs Riddarfjärden på Norr Mälarstrand och nu blir det Storsjöns vatten jag söker mig till på mina morgonpromenader den närmaste veckan.
De är alla platser jag uppskattar väldigt mycket, jag är lyckligt lottad idag som kan njuta både av att gå och att få resa så mycket som jag gör.
Nu är förstås de vackra promenadvägarna vid vattnet en extrabonus, men det är just att träningen blir av som är det viktigaste.
För 15 år sen, när jag var som sämst innan min ryggoperation, så var det bara korta bitar jag tog mig med hjälp av kryckor.
Jag hade då färdtjänst, så det blev inte mycket mer än att ta mig ut till taxin för färd dit jag skulle.
Att promenera var under lång tid väldigt problematiskt, så du må tro att jag njuter av den frihet det ger mig, sen jag tack vare min kostomläggning till glutenfri LCHF för snart 10 år sen fick ork att börja träna upp mig igen.
Efter steloperationen kunde jag sakta men säkert börja vägen tillbaka till ett rörligt liv, men en nervskada i högerbenet som kom i samband med operationen gjorde att jag fick problem igen.
Periodvis fick jag gå med käpp och jag var tvungen att använda fotskena och specialgjorda skor.
Idag är foten mycket bättre, men tyvärr fortfarande lite svag, så jag ramlar då och då när den viker sig.
Nu i sommar har jag ramlat 6 gånger, så nu har jag börjat träna med hjälp av en balansplatta, det har hjälpt mig en hel del att bli stabilare i foten.
Jag gör också mitt program på ca 1 timme varje dag med mjuka rörelser och lymfmassage, det hjälper mig att hålla kroppen igång.
Träningen tar en hel del tid varje dag, men det är värt varenda minut.
På tisdag kommer jag att berätta om hur jag ätit och tränat mig friskare på en föreläsningskväll på Ecocaféet i Östersund.
Jag och caféets grundare Börje Karlsson berättar då mer om våra respektive hälsoresor.
Vill du ha besök med den här föreläsningen även i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund som kan arrangera det eller kontakta Börje på Ecocaféet.
Här nedan får du ta del av tips på det jag äter under en dag för att få ork till all min träning och så följer några bilder från promenaden idag.
Jag börjar dagen tidigt, då jag är väldigt morgonpigg, så vid 5-6 blir det en kanna kaffe och en skål nötter med smör, det är så gott och ger massor av energi.
Efter morgonpromenaden blir det nu under den kalla årstiden en liten skål med äggröra som jag förstärker med varmrökt sidfläsk, rökt fisk eller räkor, det mättar väldigt länge.
Innan jag äter det tar jag en sked med mjölksyrade grönsaker för att tarmfloran ska må gott.
Jag har ju ätit pre- och probiotika i form av bönor och mjölksyrat dagligen i 1½ år, men nu sen ett par månader har jag dragit ner på bönorna och äter lite av dem då och då.
Vill du ha tips på mina bönrecept och hur du mjölksyrar själv, så hittar du här Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Jag har inte fått tillbaka de klimakteriebesvär som var orsaken till att jag la till ca 1-1½ dl bönor i min mat varje dag, du kan läsa mer om det här.
Nu blir det istället mer av animaliskt protein igen från kött, lever, kalkon, kyckling, fisk, skaldjur och ägg och mer smör i maten, vilket passar mig bättre på vintern.
Till lunch vid 12-tiden brukar det bli en kötträtt, den senaste veckan har det till exempel blivit pannbiff på lammfärs med morotsröra och lite varma grönsaker, en köttfärssås med aubergine och tomat och kycklinglever med stekt lök och stekta champinjoner till.
Jag använder dagligen sen 3 år benbuljong i maten, du kan läsa mer om dess effekter på min hälsa här.
Det blir oftast extra smör till maten, då jag märker att jag mår bättre av lite fetare mat när det är kyligt ute.
Till vardags skär jag helt enkelt en skiva direkt från smörpaketet, till fest kan det vara gott med t ex ett fetaostsmör i paprika.
Jag äter rätt tidig middag, det brukar bli vid 17-tiden, då blir det ofta någon form av fisk eller skaldjur.
Den här fetaostgratinerade skaldjursgrytan är en återkommande favorit.
Fiskgryta med aioli eller ugnsstekt sill är också väldigt lättlagat och gott.
Så, då har du fått lite tips på hur en matdag kan se ut hemma hos mig.
Det blir väldigt sällan några mellanmål, men vill jag ha något extra på resa eller som kvällsnacks så är det gott och mättande med lite Öländska bönchips eller ost, salami och oliver.
Vill du ha mer inspiration så sök gärna runt i arkivet härinne, har nästan 1800 inlägg samlade sen jag började blogga 2009.
Enklast är att skriva in en ingrediens i sökrutan längst upp, då kommer alla inlägg upp som innehåller det.
Vill du hellre läsa recept i bokform och stötta mitt skrivande så blir jag förstås väldigt glad, du hittar alla mina kokböcker här.
Nötfrukost 1 port
10 g paranötter
10 g sötmandel
10 g hasselnötter
10 g valnötter/pekannötter
10 g cashewnötter
ca 25 g smör
Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.
Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över, ät det hela med en tesked.
Tycker du att det är godare med en macka till kaffet så måste du testa mitt valnötsbröd, det har blivit otroligt populärt.
Enkel äggröra 1 port
2-3 ägg
25 g smör
Salt och peppar
50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk
Vispa ihop äggen lätt med kryddor.
Smält smöret i en kastrull eller liten stekpanna.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Servera med stekt fläsk eller bitar av varmrökt fisk och lite grönt.
Varma smörgåsar
Idag får du tips på min favorit bland varma mackor till höstens bärplockar/jaktutflykter.
Det här är ett av mina mest populära brödrecept, det märks att intresset för glutenfritt bröd ökat otroligt de senaste åren.
Formbrödet blir väldigt gott till varma smörgåsar, på bilden ovan har jag gjort dem på en utflykt i mina hemtrakter i norra Dalarna i ett mackjärn från Eldmark.
Du kan också använda det till smörgåstårta, här på Halva Lindha hittar du den som jag och Lindha Vikström tog fram till Ecocaféet för 3 år sen.
Om du inte vill ha så mycket kokossmak på brödet, så kan du använda vatten eller vanlig mjölk som degvätska istället för kokosmjölk.
Äppelcidervinägern tar annars bort mycket av kokossmaken om du har svårt för den, prova dig fram vad som passar dig bäst i brödet.
Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap, fler tips hittar du nedanför receptet.
Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället för ost.
Formfranska
8 ägg
4 dl kokosmjölk
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Smörj en 1½-liters bakform med smör eller kokosolja och sätt ugnen på 150º.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp mjölk och smör, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost
Salami, tomater, oliver, lök och vitlök
Roquefortost, valnötter och päron
Resereklam
Här kommer lite reklam för dig som börjat fundera på en avkopplande men samtidigt innehållsrik resa i höst.
Då kan min och Therese Renåkers harmoniska hälsoresa vara något för just dig, vi har platser kvar den 11/10, veckan innan är fullbokad.
På resan får du ta del av hur jag med hjälp av maten, lätt träning och egen lymfmassage gått från att vara väldigt handikappad efter min ryggskada, till att nu ha en ork och energi jag inte trodde jag skulle få uppleva igen.
Therese delar med sig av sina stora kunskaper inom kost, hormoner, stress och andra hälsoproblem vi kan drabbas av.
Vi visar våra favoritställen i den lilla fiskebyn Makrigialos, äter goda måltider tillsammans på restauranger där traktens råvaror lagas till på ett traditionellt och mycket kärleksfullt sätt, promenerar vid havet och i bergen, dansar grekisk folkdans (om vi vill) eller njuter bara av lugnet under olivträden som ger solskydd runt hotellets pool.
Gå gärna in och läs mer på http://www.harmoniresor.se/
Harmoniresor
Therese Renåker och jag har mycket gemensamt vad gäller god mat och hälsa, ett till intresse vi delar är kärleken till sol och värme.
Vi har ju fått en hel del av den varan den här sommaren, minst sagt.
Något som för mig varit väldigt positivt, högtryck gör att jag slipper värk i mina leder, de är inte förtjusta i lågtryck och regn.
Så vi bestämde häromåret att vi ville dela den här förtjusningen i resor till varmare trakter med andra och startade den lilla resebyrån Harmoniresor.se.
Förra hösten avgick premiärturerna till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.
Resorna blev så populära så vi återvänder i år till samma by och samma hotell, det lugna och lummiga Villea Village.
Den första resan avgår 4 oktober, där har vi en plats ledig nu pga av en avbokning.
Vecka 2 med avresa 11/10 från Arlanda har fortfarande platser som nu är bokningsbara via vår hemsida.
Här kan du läsa mer om pris och innehåll under veckan och här en länk till bokningssidan.
Nu följer en liten beskrivning om hur vi tänkt oss veckan, men det finns som sagt möjligheter för deltagarna att komma med egna önskemål på plats, vad just de vill uppleva för dagen.
För den som är morgonpigg tar jag med alla som vill på en tidig promenad på stranden eller i bergen innan frukost.
Vi gör då tillsammans lite lättare, mjuka rörelser för att få igång kroppen, det program som jag själv använt mig av i över 10 år för att hålla leder och muskler i bra form.
Vi njuter sen av en underbar frukost vid poolen, Villea Village har en mycket trevlig och energisk frukostvärdinna, Chrissoula, som plockar fram allt och lite till av det som ingår i en traditionell, grekisk brunch.
Efter frukosten har vi en gemensam samling där vi bestämmer mer om vad vi vill att dagen ska innehålla.
Therese delar under några av förmiddagarna med sig av sina stora erfarenheter kring hormoner, stress och andra problem våra kroppar och själar kan drabbas av.
Hon var tidigare lärare på Paleo Institute, hennes föredrag på vår resa är mer att likna vid pratstunder, så här kan alla få svar på sina frågor.
Jag delar under några av dagarna med mig av berättelsen om min egen hälsoresa, från svårt handikappad efter en ryggskada till att nu vara så gott som återställd med hjälp av maten och träningen.
För den som vill lär jag även ut den lymfmassage som är en del av mitt dagliga gymnastikprogram och som varit en stor del i läkningen av min kropp.
En av dagarna träffas vi i mindre grupper i mitt lilla kök och lagar några rätter ur mina kokböcker, tillbehör som vi sedan gemensamt äter till grillat under olivträden vid hotellets bar.
Här kan du läsa lite om förra årets resor och ta del av mitt recept på en syrlig rödbetscrème som vi lagade tillsammans.
Maten, ja som du förstår så är det en stor del av denna resa, att njuta av god mat är något både jag och Therese är mycket förtjusta i.
Makrigialos har många väldigt trevliga restauranger där traktens fina råvaror lagas till på traditionellt vis.
Jag har de senaste åren gjort många resor till den lilla byn och valt ut de bästa av restaurangerna, så på kvällarna äter vi middag tillsammans på någon av dem för den som så vill.
Lägenheterna på Villea Village har alla ett litet pentry, så vill man laga sin egen mat och äta hemma så går det förstås också bra.
När vi installerat oss på hotellet så tar jag med deltagarna på en tur i byn och visar var man kan handla kött, fisk och grönt, det finns flera bra butiker i närheten av hotellet.
En av dagarna tar vi en promenad upp i den vackra Aspros Potamos-dalen och hälsar på hos konstnärsparet Makis och Maria, som renoverat en av de gamla grottbostäderna i dalen och där de har sin ateljé.
De berättar om sitt harmoniska liv i den bördiga dalen och visar sin vackra konst gjord på drivved och gamla bruksföremål.
Vi tar då även en titt på de grotthotell som finns i dalen, där man kan uppleva den totala friden under en semester.
Lite grekisk musik måste vi förstås också ha med, vi kommer att delta i en grekisk afton med lokala specialiteter och underhållning av byns bästa dansare.
Den hålls varje vecka antingen i hamnen eller i bergsbyn Pefki, på hösten är det inte så många turister utan då är det en kväll då många bybor samlas och dansar tillsammans.
En annan av dagarna dag gör vi en lunchutflykt med minibuss eller taxi upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter lunch under apelsinträden vid torget.
Här har vi sen tid att utforska byn några timmar på egen hand, där finns bland annat en mycket vacker kyrka och ett observatorium, här kan man verkligen uppleva stjärnhimlen när den är som vackrast då det inte finns något störande stadsljus.
Under de ljumma kvällarna finns det möjlighet för den som vill att prata mer om livet med Therese, då hittar ni henne under olivträden vid baren på hotellet.
Hon är den kvällspigga medan jag hellre är uppe med tuppen.
Så vi kommer att finnas tillgängliga under en stor del av dygnet om ni vill ha sällskap och tveka inte att komma med frågor om allt ni vill veta om maten, hälsan och livet, så ska vi försöka ge er de svar ni söker.
Vill du läsa mer om vad vår resa innehåller så finns en hel del information att hitta här under de olika flikarna på Harmoniresor.se.
Hösten kommer troligen att bli lika kall och ruggig som den brukar, så en resa i oktober är alltid skönt inför den långa vintern.
Här ett bildmontage Therese la upp på sin Facebooksida förra hösten när vi hade kommit hem från Kreta, då längtan tillbaka var stor…
Hoppas vi ses i oktober, njut nu vidare av vår svenska högsommarvärme så länge den varar.
Följ med till Kreta i höst
På bilden ovan ser du Golden Beach, en av mina absoluta favoritrestauranger på de många resor jag de senaste åren gjort till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.
Vill du också ta del av allt det goda jag hittat där, vad gäller maten, människorna och naturen, så har du nu chansen att följa med.
Tillsammans med goda vännen Therese Renåker arrangerar jag resor till den lugna byn, där vårt största fokus är harmoni, njutning och avkoppling.
Vi kommer under resorna att dela med oss av våra tankar och kunskaper hur vi får ett lite lugnare liv, med mindre stress i vår vardag.
Jag har själv erfarenhet av vad stress kan ställa till med i kropp och själ efter alldeles för mycket arbete och för lite vila och återhämtning.
Therese har kunskaperna om vad som händer och varför vi reagerar som vi gör, vi kommer att ha många samtal runt de här delarna av livet.
Jag delar även med mig av mitt lätta träningsprogram med mjuka rörelser och egenmassage för att sätta fart på lymfsystemet som jag hållit på med så gott som varje dag i 10 år.
Lymfsystemet och lymfmassage är något som belysts mycket senaste tiden, många har problem med svullnad i kroppen.
Therese berättar mer om hur det kan komma sig att en del av oss drabbas av det här när vi kommer upp lite i åren och hur vi på egen hand kan bli bättre.
Här på Harmoniresor.se kan du läsa mer om hur vi tänkt oss veckan, med Det Goda Livet som ledord.
Vi är förstås öppna för vad våra deltagare vill att vi ska göra, så ramarna är inte fastspikade.
Förra hösten hade vi två härliga veckor med 14 deltagare i varje grupp, du kan läsa ett inlägg om den resan här.
Nu i oktober har den första veckan, 4-11/10, varit fullbokad sen vi släppte biljetterna i vintras, men nu har vi fått en avbokning på grund av sjukdom.
Vill du ha den platsen eller följa med veckan efter, 11-18/10, så gå in här och läs mer.
Skaldjur Saganaki 2 port
200 g musslor och räkor
100 g fetaost
2 dl aubergine i tärningar
10 cocktailtomater
½ dl olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta
Salt och peppar
Lite pressad citron
ev lite mald kanel
Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.
Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.
Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.
Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.
Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.
Lägg på musslorna och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 20 minuter på 200º.
För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.
Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner musslor och täck med fetaost.
Höj värmen till 200° och gratinera 15 minuter.
Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.
Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.
Här nedan ser du några bilder från resorna till Makrigialos.