Gräddbakelse på valnötsmuffins för att fira 17 maj

Firande av våra närmsta grannar

Idag är det 17 maj, så jag bjuder på en liten bakelse dagen till ära.

Jag växte upp i en liten by i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och min farmorsmor kom därifrån.

Norge och deras vackra natur har alltid fascinerat mig, det har blivit många bilturer där genom åren, nu i sommar ska vi åka en sväng igen

Röros

Ovan en bild från förra besöket häromåret i Röros, en mycket vacker liten gruvstad uppe bland fjällen nära Sverige.

Här kan du läsa mer och få lite tips inför Norgeresan på min blogg på Kostrågivarna.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

Muffins med blåbärssylt

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.

Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.

Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.

Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.

Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.

Mellan klockan 17-20 kan du träffa mig och prata bönor, köpa bönkokboken och provsmaka Öländska bönchips.

Under kvällen bjuds det på många läckerheter, hoppas vi ses.

Chilimarinerat grillspett och prat med Ann Fernholm om sockerfria marinader

Smakrika spett

Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.

Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.

Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.

Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.

Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.

Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.

Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.

Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.

Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.

Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess 🙂

På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.

Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.

Chilimarinad till grillspett 4 port

½ dl rapsolja

½ dl min sockerfria chilisås

2 msk balsamvinäger

1 msk oregano

1 msk Worcestershiresauce

2-3 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.

Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.

Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.

På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.

Jag på Blekholmen

Nyheter och Pausfågel

Foto Monica Höglund-Jonsson

Spännande tider

Nu var det ett tag sen jag skrev härinne, den senaste veckan har varit fylld av nya spännande saker och intryck.

Så att sätta mig ner och ägna de timmar det tar att skriva ett blogginlägg har helt enkelt fått prioriteras bort.

Tisdag till fredag förra veckan ägnade jag mig åt något helt nytt, nämligen att vara med på Sveriges största restaurangmässa, Gastro Nord.

En fantastisk upplevelse, jag är väldigt tacksam över att jag blev inbjuden att delta på mässan av Pelle Agorelius.

Pelle är en man med många järn i mat-elden både i Sverige och internationellt, bland annat genom sitt representantskap för kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Legendariske kocken Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nords Producentscen

Jag berättar om Wonderbag

Jag representerade mitt förlag Bladh by Bladh och vi delade vår monter med Öländska bönchips och Wonderbag Sweden.

Många positiva mässbesökare hittade till montern och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och lät sig väl smaka.

Vår monter

Bönchipsen, Wonderbag och bönkokboken var väldigt populära, det märktes, så här mycket har jag nog aldrig pratat under 4 dagar i hela mitt liv.

Jag var till och med uppe på scenen och pratade samtidigt som jag serverade några bönrätter från boken, något jag knappast trott att jag skulle våga mig på.

Jag och förläggare Annika Bladh blev också intervjuade om vår bönbok tidigare den dagen av Pelle.

Förutom några fjärilar i magen strax innan så gick det väldigt bra, det var inte alls en så skrämmande upplevelse som jag tidigare inbillat mig, en känsla som dröjt sig kvar ända sen skoltidens svåra mobbing.

Men nu har jag alltså kommit över det gamla hjärnspöket, så nu blir det till att åka runt och berätta mer om min hälsoresa framöver.

Vill du att jag ska komma till din hemort så hör gärna av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Glödande grillkol Foto Mikael Eriksson

Jag har mycket roliga saker framför mig nu i maj, har just gjort klart justeringarna i manuset till nyutgåvan av min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Boken har ett nytt förord av Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak och jag har ändrat om recepten så att de allra flesta går att laga till helt mjölkfritt för den som vill.

Bönkokboken är just nu på gång att översättas till norska Forlaget Lille Måne, det ska bli så roligt att få ge ut min första kokbok där.

Bedre med bønner – Kokeboken for hele familien

Det som väntar närmast är att på fredag den 4/5 kan du träffa mig på nya hälsobutiken Happy Food Store på Sveavägen 11.

Klockan 12-16 finns jag på plats, signerar bönkokboken och bjuder på en indisk kikärtsgryta från boken.

Vill du hålla koll på vad jag håller på med så får du gärna följa mig här på Facebook och här på Instagram, eftersom jag inte kommer att ha så mycket tid över till bloggandet just nu.

Green Food försåg mig med god sallad och bönor till lunch varje dag på mässan

Jag fick många nya, trevliga kontakter bland både besökare och en del producenter på Gastro Nord, som hade råvaror som passar in i min matfilosofi och som jag tyckte om.

Klicka på länkarna och bilderna så kommer du till deras hemsidor.

Här kan du läsa om företaget Nordisk Råvara, som arbetar med att ta fram våra traditionellt odlade baljväxter på nytt.

Det finns faktiskt en hel del sorter som under de senaste decennierna fallit i glömska, men nu börjat odlas igen.

Jag fick en påse av deras Delikatesslins som odlas i Skåne, till den bönbjudning jag hade när jag var uppe på scenen.

Gunnar Backman från Nordisk Råvara

Jag gjorde en linssalsa från kokboken, den blev väldigt god med den nötsmakande linsen, stor skillnad mot de importerade påsar vi är vana vid.

De finns än så länge att köpa hos restauranggrossisterna och i några butiker, bland annat Urban Deli i Stockholm, fler ställen hittar du här.

Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening

Jag fick mycket bra tips och hjälp med att lägga upp maten jag bjöd på av Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening.

Här kan du läsa mer om den tävling de arrangerar i höst i Grythyttan för att kora den som lagar bäst växtbaserad mat här i landet, anmäl dig gärna om du gillar att tävla i mat.

Några fler riktigt goda saker jag smakade var wasabi odlad på Island, Nordic Wasabi smakar som ett mellanting mellan pepparrot och wasabi.

Den passar mycket bra till en lite modernare variant av vår gamla klassiker kokt torsk med skirat smör.

Nordic Wasabi

Ingrid Münch från Allt Gott och Herbaria hade pepparprovning

Jag träffade också på en vän sen många år i blogg- och matsammanhang, Ingrid Münch som har riktigt fina ekologiska kryddor och torkade bär på Allt Gott.

Älvdalslax i mina hemtrakter i Dalarna har en både god och vacker rom från regnbågslax, här fint upplagd i Smakrikets monter.

Marit och Anders Beronius på Älvdalslax

Grönsöö Sparkling med Älvdalsrom

Jag smakade också en mycket god äppelmust blandad med mineralvatten, Grönsöö Sparkling.

Den finns än så länge bara hos grossisterna, men deras Grönsöömust finns på Systembolaget så man kan blanda till gott alkoholfritt bubbel själv.

En annan mycket god dryck är Lingon 100% som familjen Agorelius tillverkar på Saxhyttegubben.

Den finns också på Systembolaget och passar bra som alkoholfri snaps, de har också den lite mildare Blåbär 100%.

Båda passar mycket bra att blanda med mineralvatten eller mousserande vin för den som vill ha en fräsch drink.

Sist men inte minst, ett varmt tack till min närmaste mässgranne Gute Glass som försåg mig med den godaste glass man kan tänka sig när energiförråden höll på att ta slut av allt prat 🙂

Gute Glass på Gastro Nord

Och som avslutning en blommande körsbärskvist, de hade slagit ut ordentligt  under veckan jag stod inomhus.

Nu ska jag ägna så mycket tid jag bara kan åt att vara ute i den vackra våren istället för att sitta inne och häcka på sociala medier, vi ses och hörs.

Fetaoströra och Gastro Nord

Krämig röra

Idag får du en riktigt god röra som passar fint till Spröda frökex med nässla eller till Öländska bönchips.

Som du säkert sett härinne tidigare så bakar Huså Bröd mitt recept på frökex.

Det började med ett recept på ett frönäcke med mjöl som jag fick från en Facebookvän för 7 år sen, där hon bad mig omvandla det till ett glutenfritt LCHF-kex.

Jag hittade då på ett helt nytt recept som gjorde succé, det har fått en otrolig spridning på sociala medier och även blivit kopierat i flera kokböcker.

Speciellt populärt har det blivit i Lowcarb-kretsar, då det innehåller väldigt få kolhydrater men rejält med protein och fett från kallpressad kokosolja.

Vill du baka dem själv så hittar du receptet i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Nu i år har jag också börjat samarbeta med Öländska bönchips, det är väldigt roligt att bjuda på de goda, glutenfria chipsen när jag är ute på mina kokbokssigneringar.

Nu under den kommande veckan från tisdag till fredag kan du träffa mig på Gastro Nord på Stockholmsmässan, där jag kommer att sälja Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och bönchipsen.

Här hittar du en kod hos Öländska bönchips som ger 40 kr rabatt på Kokboken, där finns även en del av mina recept på goda röror som passar till chipsen.

Här nedan en bild från min signering i fredags på nya ekologiska, glutenfria och sockerfria caféet Gott&Reco i Uppsala.

Jag har också med Wonderbag till mässan och visar upp hur man kan laga mat på ett hållbart vis med minimalt med el, gas eller ved.

På bilden har jag iskyld kombucha i bagarna, som fungerar väldigt bra som kylbag också.

Kombuchan är från Restaurang PriMatens egna tillverkning som jag bjöd på under dagen, det passade väldigt bra då det var +23.

Hållbarhet är temat på Gastro Nord på torsdag, då jag kommer att vara med på scenen där jag bjuder på några bönröror och blir intervjuad av Pelle Agorelius om min syn på hållbar matlagning och förstås om bönkokboken.

Pelle har många järn i elden, förutom att arbeta med Gastro Nord driver han Husmansbord och Saxhyttegubben som tillverkar olika sorters bärdryck, bland annat 100% Lingon som finns på Systembolaget som ett alkoholfritt alternativ till snaps.

Ser fram emot att få smaka den, då jag älskar smaken av helt osötade lingon.

Pelle Agorelius är även Sverige-representant för den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, så som du förstår är jag väldigt stolt att ha blivit inbjuden till mässan av honom.

Så, det var det som händer den här veckan, det är mycket spännande tider kring min mat just nu.

Nu över till receptet, som även är väldigt gott till all slags grillat.

Fetaoströra med timjan ca 4 port

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

 

Föreläsning med Halva Lindha, kokbokssignering och en natt på Villa Anna i Uppsala

Uppsalabesök x 2

Förra veckan tog jag en liten tur med tåget till ett vårvackert Uppsala för att lyssna på min goda vän Lindha Vikström när hon föreläste på restaurang PriMaten.

Lindha är för många inom LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, som också är namnet på hennes blogg.

Namnet kommer sig av att hon tappade halva sin vikt, 70 kg, på 18 månader när hon började med LCHF 2012.

Då förstår du att hon var väldigt överviktig innan, toppnoteringen låg på 140 kg och hon hade svåra besvär och medicinerades mot högt blodtryck, värk, depression och allergier.

Problem som försvann i takt med att kilona rann av henne, ingen lätt match men Lindha har varit väldigt målmedveten.

Jag, Lindha Vikström och Lars Fahlén, krögare på resturang PriMaten i Uppsala

De senaste åren har varit besvärligare, med viktuppgång orsakad av hälsoproblem och stress, men nu är hon tillbaka på rätt väg igen.

Det är väldigt bra att få lyssna även till motgångarna som kan komma i en viktresa, ofta är det bara medgången som det skrivs om och som berättas på föreläsningar av den här typen.

Stress, brist på motion, dålig sömn, vin till maten, magproblem och överätning är saker som kan sätta käppar i hjulen även för dem som tidigare lyckats bra med sin viktnedgång.

Att hitta en balans och få in lugn och ro i vardagen kan betyda mycket, tyvärr är många väldigt stressade idag och det visar sig ofta i viktuppgång.

Så har du möjlighet, gå och lyssna på en föreläsning med Lindha eller följ hennes blogg, så får du ta del av hur hon gör för att ta sig tillbaka på rätt spår igen.

Vill du att Lindha kommer till din hemort och föreläser så ta kontakt på hennes Facebooksida eller via bloggen.

Hotell Villa Anna

Vi passade på att träffas lite mer för att diskutera lite roliga samarbetsplaner, så vi tog in en natt på fantastiskt fina hotell Villa Anna, som ligger precis bakom Domkyrkan.

En vacker 1800-talsbyggnad som är renoverad till ett mycket smakfullt och modernt hotell, som ändå har sin gamla charm bevarad.

Villa Anna är även känd för sin goda mat, frukostbuffén var verkligen mycket bra, det finns till och med hemkärnat smör.

Faktiskt bland de bästa frukostar jag fått på hotell, mycket fina råvaror med små goda och trevliga detaljer.

Kaffe, ägg, bacon och andra varma frukosträtter beställer man vid bordet, så gott att slippa äta sånt som varmhållits länge på en buffé.

Så jag kan rekommendera ett besök om du vill ha det där lilla extra av din hotellvistelse.

Jag är inte sponsrad av hotellet för att skriva det här, det gör jag bara för att jag tyckte så mycket om att bo där.

Frukostbuffén på Villa Anna

Utsikt mot Uppsala Slott från mitt rum

I morgon fredag den 20/4 återvänder jag till Uppsala igen, den här gången för en kokbokssignering på nyöppnade ekologiska Gott&Reco Café.

Det ligger på Strandbodkilen 3, strax bakom järnvägsstationen, här kan du läsa mer i deras Facebookevent kring boksigneringen.

Där kan du titta närmare på och köpa ett signerat exemplar om du vill av både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Jag bjuder också på Öländska bönchips med rödbetshummus för bönkokboken och iskyld kombucha från PriMatens egna bryggeri.

Jag visar även upp hur en Wonderbag fungerar för dig som är nyfiken på den klimatsmarta långkoknings/kylbagen.

Här en bild från förra fredagen då jag var på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm tillsammans med Anneli Jern från Wonderbag Sweden.

Surkålspesto

Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto

Både gott och nyttigt

Idag får du ett riktigt hälsorecept, för du har väl inte missat hur bra det är för oss att äta surkål?

Har du svårt för att äta den syrliga kålen som den är så prova den här smakrika peston.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Pestoreceptet och även Ylvas mjölksyrade rödbetor finns med i min senaste bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

I länken härovan till boken på Bokus så finns den för 202 kr, som E-bok kostar den bara hälften, 101 kr.

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Nu på fredag den 13/4 mellan 16-19 signerar jag min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bönkokbok på Paradiset, Brännkyrkagatan 62 i Stockholm, priset för boken är där 169 kr.

Då får du också smaka på min rödbetshummus till Öländska bönchips och kombucha.

Den hålls välkyld i klimatsmarta Wonderbag som fungerar både som kylväska och långkokningspåse.

Bild från min förra kokbokssignering på Paradiset

Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

16425503_10208666901055359_1764804237_n

Matinspiration

Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.

Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.

Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.

Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.

Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.

Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.

Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.

Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.

 

Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.

Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.

Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.

Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.

Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.

Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.

När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.

Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.

Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.

Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.

Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.

Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.

Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.

Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.

Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.

Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.

Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.

Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.

Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.

Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.

På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.

Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.

Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.

Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.

Black Bean-sallad med apelsin och dill

Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.

Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.

Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.

Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.

Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Lammfärsgryta med halloumi

Kycklinglever med chiligrädde

Kryddig kycklingschnitzel

Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.

På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.

Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.

Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.

Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg

Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag

Solgul grönsakssoppa med kyckling

En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.

Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.

Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.

Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.

Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.

Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.

Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.

Getostsallad med jordgubbar

Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.

Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.

Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.

Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.

Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.

Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.

Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.

Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.

Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.

Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.

Födelsedagar & en massa god mat – helg i Stockholm
Hej på er! Förra helgen var vi uppe en sväng i Stockholm för att fira min mamma som fyllt år. Jag åkte upp en dag tidigare och passade även på att fira en av mina bästa vänner som fyllt år, många jämna födelsedagar i år ;) Förutom dessa två mataktiviteter hann jag med att besöka […]
Sugen på att testa LCHF matkasse? – Få rabattkod
Inlägget är sponsrat av bramathemma.se

Är du sugen på att testa lchf men kanske inte är någon höjdare i köket? Känns det tidskrävande att behöva lära sig nya maträtter och förhålla sig till dessa regler? Worry not, Bramathemma har en lchf-kasse som även medför att det inte finns några ursäkter längre.

Denna lchf matkasse innehåller 5 stycken noga utvalda middagar för ”normal” lchf så kan du få mer tid till annat.  Ifall du kör en mer strikt variant av lchf kan du lägga till fler fett-källor på egen hand och på så vis enkelt justera den efter eget tycke.  Exempel på rätter kan vara Viltfärsbiffar med stuvad blomkål, Chillifisk i ugn, Gräddig kyckling med oliver, ja det finns något för alla! Se veckans recept här
Det går enkelt att justera kassen efter hur många personer det finns i hushållet så man håller spillet till ett minimum.
Leveransen kommer på söndagar i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro, Karlstad med omnejd, Arvika och Sunne samt måndagar i Skåne. Det finns även utlämningsställen, för mer information kan du kolla här

Du kan själv styra vilka veckor du vill ha leverans enkelt via mina sidor. Råvarorna är otroligt viktiga för bramathemma, därför väljer de alltid att skicka ätavaror som tex grädde istället för matlagningsgrädde.

Dessutom får du en rabattkod på 100 kr om du anger RECEPTLCHF18 som gäller utöver ordinarie rabatt (dessa är begränsade till lchf-kassarna).

 

Inlägget Sugen på att testa LCHF matkasse? – Få rabattkod dök först upp på Receptlchf.

Tomatsalsa från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Bönbjudning

I helgen besökte jag Karlskoga och bjöd på bönröror från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Akademibokhandeln.

Jag hann i princip bara komma hem och byta till vinterkläder efter hemresan från Turkiet, nästa dag satte jag mig på tåget mot Värmland.

Där blev jag väl mottagen av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt som hade handlat mängder med kikärtor och bönor inför vår bjudning.

Akademibokhandeln hade verkligen slagit på stort inför vårt besök, vår kokbok hade fått en fantastiskt fin skyltning både i fönstren och inne i butiken, stort tack för det.

Det var första gången jag fick se kokboken i färdigt skick, jag är verkligen stolt och glad över den må du tro.

På lördagsmorgonen lagade jag och Lars-Erik med gemensamma krafter fyra bönröror från kokboken.

Huså Bröd bjöd på mina Spröda frökex och Öländska bönchips på sina goda chips gjorda på ekologiskt odlade bruna bönor från Öland.

Frökex med nässla från Huså Bröd, klicka på bilden så kan du köpa dem hos Smakrummet

Öländska bönchips, klicka på bilden så kan du köpa dem hos tillverkaren

Det blev mycket uppskattat av alla bokintresserade kunder som tittade förbi vår bönbuffé, vi fick signera många kokböcker under de timmar vi var på bokhandeln.

Här kan du läsa om vårt besök i Nya Wermlandstidningen.

Vännerna Margret Ache och Iris Jansen som skriver den tyska tidningen LCHF-Deutschland, där jag sen några år deltar med mina recept, kom förbi och köpte vår rykande färska kokbok.

Här kan du läsa en nyskriven artikel om bönor i deras nätupplaga.

Vi fick också sälja en kokbok till Pelle Agorelius, Sverigerepresentant för kokbokstävlingen Gourmand Awards, det var förstås väldigt trevligt att han kom och hälsade på oss.

På lördag kväll tog jag tåget tillbaka till Stockholm där jag nu tillbringat de senaste dagarna med en hel del bönrelaterade möten.

Det är så intressant och spännande att ha kommit in i denna nya värld, tack vare bloggen och mina kokböcker.

För att orka med allt det här så bloggar jag inte så ofta och stänger av min mobil tidigt på kvällarna, sociala medier tar annars väldigt mycket energi.

Men jag svarar på alla frågor i kommentarer härinne och i vår nya Facebookgrupp Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så fort jag hinner.

Patrik Olsson, Maria Mia Ahlberg och Lars-Erik Litsfeldt är också ofta på plats i gruppen för att svara/dela med sig av sina kunskaper om baljväxterna och dess effekter.

Här ser du några av Veronica Kindblads fantastiska bilder från boken, henne har jag den stora glädjen att få träffa idag, för första gången sen fotograferingen i höstas.

Överallt där jag varit och pratat om vår kokbok den här veckan har alla varit otroligt imponerade av de vackra bilderna, så glad över att få jobba med Veronica ❤

Här finns bönkokboken på Adlibris och på Bokus, du hittar den förstås även i riktiga bokhandlar.

Idag får du receptet på en tomatsalsa från boken, en av de rätter vi bjöd på hos Akademibokhandeln.

Vi kommer att ha fler signeringar under våren, bland annat kan du träffa Lars-Erik på Akademibokhandeln på Lidingö den 15/12.

Den 24/2 är vi alla med på LCHF-kryssningen, där kan du köpa alla de tre kokböcker jag gett ut det senaste halvåret.

Tomatsalsa från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.