Nu är det många som kommit tillbaka till vardagen efter semestern, så idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik gröt att börja dagen med, den ger ordentligt med energi.
Ja den är ju förstås god även på kvällen, jag har faktiskt tyckt om att äta gröt som kvällsmål ända sen jag var liten.
Gröt har på senare år blivit riktigt trendigt och serveras på många restauranger.
Sen jag slutade äta gluten i samband med att jag började med lågkolhydratkost 2009 så har det skapats flera nya recept på glutenfri gröt i mitt kök.
Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen.
Men de flesta müsliblandningarna i butikerna innehåller gluten och socker eller sötningsmedel och därmed en hel del kolhydrater.
När min blogg var rätt ny för 13 år sen så fick jag ett riktigt gott müslirecept från en av mina följare, Ann Elving.
Hon hade skapat en müsli som passar alla som äter glutenfri LCHF, du hittar hennes recept i den här länken, komplett med vikt på ingredienserna och näringsberäkning.
Jag hade inte alla ingredienser hemma när jag gjorde det här receptet inspirerat av hennes, men min variant blev också riktigt bra.
När jag gör det idag så tar jag svenska torkade bär istället för importerade goji, min absoluta favorit är havtorn.
Müsli ca 20 port
2,5 dl mandelmjöl
2 dl kokosnötsmjöl
2 dl pumpafrön
1 dl paranötter
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl rostade kokosflagor
2 msk torkade gojibär/havtornsbär
1,5 msk kanel/kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Ev lite smulat flingsalt
2 msk naturell kokosolja + 2 msk smör till stekning
Hacka nötterna och rosta dem med fröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.
Smält smör och kokosolja i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.
Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen.
Smaksätt med kanel eller kardemumma och vaniljpulver, smaka av om du liksom jag vill ha mer sälta än den från smöret.
För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.
I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.
I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.
Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.
Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
Fyllning:
½ dl pesto eller tomatsås
generöst av din favorit pizzatopping
1 dl riven gräddost eller mozzarella
1–2 tsk smulad torkad oregano
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter. Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.
Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.
Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.
Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.
Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.
Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.
Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
1 dl osötad råsaft av lingon
1 dl kallpressad olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk rosépeppar
Ca 1 tsk flingsalt
Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.
Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.
Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.
Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.
Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.
Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.
I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.
Ceviche 4 port
500 g räkor med skal
2 dl kokta belugalinser
2 dl strimlad salladslök
1 dl strimlad koriander
2 ekologiska lime
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl kallpressad olivolja
Ca ½ msk flingsalt
Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.
Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.
Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.
Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.
Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.
Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.
Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.
Örtsmör
250 g smör
1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök
1 tsk chiliflingor
½ tsk Worcestershiresauce
1-2 krm smulat flingsalt
Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.
Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.
Brynt vitlökssmör
250 g smör
4 stora vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1-2 krm smulat flingsalt
½ krm vitpeppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.
Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.
Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.
Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.
Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.
Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port
2 skivor färsk skinka à 125 g
1 tsk psylliumhusk
1 äggvita
½-1 dl sesamfrön
Salt och peppar
3 msk smör
Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.
Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.
Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.
Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.
Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.
Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.
Blomkålsmos2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.
I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.
Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar
4 kärnfria dadlar
2 små välmogna bananer
50 g brynt smör eller kokosolja
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller grädde
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl kokosflingor
½ dl kokosnötmjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
Ca ½ krm salt
Glasyr:
150 g naturell färskost eller kokossmör
1 liten välmogen banan
4 kärnfria dadlar
1 pressad lime
Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.
Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.
Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.
Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.
Skär kakan i bitar och servera med färska bär.
Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.
Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.
Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.
Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.
Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet
Tankar om havre
Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.
Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.
Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.
Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka
För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.
Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.
Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.
Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.
Bovetegröt
2 dl krossat bovete
2 dl kokande vatten
3 dl mjölk/kokosmjölk
1 dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör/kokosolja
2 msk sesamfrön
ca 1 tsk salt
ev 1 tsk valfri sötning
1 kanelstång
Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.
Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.
Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.
Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.
En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.
Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.
Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.
Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det
Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.
Havrekakor med kolasmak
Mandelkakor med kokos och aprikoser
Smörgåstårta
Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.
Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept
I min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör, som släpps nästa vecka, har jag med flera recept på både mjukt och hårt bröd och olika läckerheter med havtorn.
Jag har fått ett fantastisk gott recept på havtornskombucha till boken av min vän och samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.
Läs gärna mer om kombucha här, den innehåller mängder med goda mjölksyrebakterier och andra ämnen som hjälper till så vi mår gott.
Muffins ca 8 st
5 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl kokosolja
Att strö över:
2 msk melonkärnor eller sesamfrön
Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.
Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl, låt smeten svälla i ett par minuter.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över melonkärnor eller sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom och fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.
Nu skrivs det mycket om nya kokböcker här på bloggen, både om mina egna och nyutgivna böcker från mina författarkollegor.
Jag tycker nämligen att en kokbok är bland det bästa man kan ge bort i julklapp, den ger ju matglädje hela året.
Igår utgavs Anne Aobadias nya Vardagsgott som innehåller just 52 recept, så man kan testa nåt nytt varje vecka.
Anne som i vardagslag jobbar med Team Kostdoktorn och skriver LCHF-recept, har tidigare förutom att driva tidningen Matkärlek även skrivit två mycket hyllade kokböcker, Matkärlek och Mera Matkärlek.
Den här boken beskriver Anne själv så här, tankar som även jag instämmer till fullo i med mina recept:
”Jag gillar enkla recept, som bjuder på tydliga smaker, trots minimal insats i köket.
En liten twist är okej men annars ska det vara superenkelt.
Det viktiga för mig är att LCHF verkligen fungerar till vardags!”
Här kan du läsa ett Smakprov och här köpa Vardagsgott på Bokus till rabatterat pris just nu, 169 kr fram till 31/12.
Idag får du ett av Annes recept som finns publicerade på Matkärleks hemsida.
Det här är ett recept jag absolut ska testa framöver eftersom jag är så förtjust i indisk mat.
Naanbröd från Matkärlek Foto Emma Shevtzoff
Naanbröd med vitlökssmör 6-8 st
2 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
½ tsk lökpulver
1 tsk bakpulver
½-1 tsk salt
1 dl neutral olja eller kokosolja
4–5 dl hett vatten
olja att steka i, valfritt
100 g smör
1–2 vitlöksklyftor
flingsalt, valfritt
Blanda alla torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt olja och sedan hett vatten och rör om ordentligt.
Låt svälla och kavla eller bred runda bröd på bakplåtspapper eller direkt på köksbänken.
Stek varsamt med eller utan olja i stekpanna tills bröden fått fint färg och jäst ordentligt.
Sätt ugnen på 70 grader och håll bröden varma medan du steker vidare.
Smält smöret och blanda den färskpressade vitlöken i.
Pensla smöret på bröden och smula flingsalt över.
Resten av vitlökssmöret häller du i en skål och doppar brödbitar i.
Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.
Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.
Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.
Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.
De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.
Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.
Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.
Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson
Det är ju särskilt kul när ett recept får pryda ett omslag på en tidning och det var just vad detta recept och bild fick göra i Expressens november nummer 2015.
Nu är det ju snart sommar och julen känns avlägsen, men goda recept passar alltid in och detta är nog ett av de godaste muffinsrecept jag gjort!
Kryddor passar in lite då och då och kanske du har ett pkt saffran som dräller omkring och gott kan användas nu och inte invänta jul
KÖR HÅRT OCH BAKA DOM, Du ångrar dig inte vågar jag lova!
Fyllning:
4 dl mandelmjöl + 3-4 bittermandlar
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
0,5 dl vatten
Gör så här:
Mandelmassa:
Blanda i matberedare mandelmjölet och de finrivna bittermandlarna med sötningen. Ta sedan i vattnet till önskad konsistens. Rulla en tjock korv och förvara kallt.
Muffinsen:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.
Fyll muffinsformar till ca 3/4 ställ gärna formarna i en muffinsplåt.
Rulla kulor med ca 1 msk mandelmassa i varje kula och tryck ner i varje muffinsform.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.
Tips: Frys in resterande mandelmassa, tina och ta fram och fylla muffins, eller rulla kulor och doppa i choklad för ”marsipanbröd”. Eller vårt favoritrecept, en ruta Lindt 90% och en skiva mandelmassa på.