Mjuk kaka med citron
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recpet ur Expressens LCHF-tidning som utkom juni 2015.


Mjuk kaka med citron

ca 14 bitar

Kaka:

150 gram osaltat smör
5 stora ekologiska ägg
2 dl grädde
2 ekologiska citroner, skal och saft
3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min, Känn med stick så citronkakan är torr och färdiggräddad.

Tips: Passar fint som bakelsebotten, lägg på en lagom mängd vispad grädde och lite valfria bär på en skiva kaka och du har snabbt en god sommarbakelse!

Mandelpaj med limecurd och färska bär
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recept ur Expressens LCHF tidning Juni numret.
En favorit här hos oss!!

Mandelpaj med limecurd och färska bär
ca 12 bitar
Pajbotten:
150 gram osaltat smör

3 ägg

2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)

1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
100 g hackad mandel

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Limecurd 3 dl:

5 st ekologisk lime, finrivet skal och saft (ca 1 dl)

100 gram mycket mjukt osaltat smör

2 ägg

2 äggulor

3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)


3 dl blandade färska hallon och blåbär

Gör så här:

Limecurd:
Vispa samman ägg, sötning, skal och saft från lime i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.

Sjud krämen tjock, ta från värmen och rör sedan ner smöret lite i taget.

Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går också utmärkt att frysa.


Pajskal:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna och vispa äggen fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten. Låt eventuellt svälla någon minut.

Klä en pajform ca 22 cm i diameter eller en springform klädd med bakplåtspapper med degen och lite upp på kanterna ca 2 cm. Ställ in i kylskåp ca 30 minuter.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Fyll med limecurd och toppa med hallon och blåbär. Serveras kyld.

Tips: Frys in pajskal i plastpåse och limecurd i en plastburk. Går också bra med citron för lemoncurd.

Morotsbröd i liten långpanna
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recept ur Expressens Juni nr. Nu ett väldigt gott bröd.

Morotsbröd i liten långpanna

ca 12 bitar

4 ägg
100 gram smör
150 gram finriven morot
2 dl turkisk yogurt
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
2 dl sesamfrön
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 tsk brödkryddor

0,5 tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna något. Vispa äggen fluffigt i några minuter.
Blanda ner riven morot och smöret väl. Blanda alla trorra ingredienser väl och blanda ner dem sedan i smeten och låt svälla i 5 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på exemplevis en folieform ca 15×20 cm och bred ut degen. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

Tips: Går precis lika bra med zucchini istället för morot för mindre kolhydrater.

Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Älskar du drömrulltårta, ja då kommer denna bli din favorit!
Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning…. kan det bli mer LCHF?
En utav de populära recepten från mig i Expressens LCHF juni-nummer!
Håll till godo!

ca 16 bitar

Kakan:
150 gram osaltat smör
7 ägg
2,5 dl grädde
4 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 2 dl strösocker)
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber

1 dl kakao
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
500 gram rumstempererad osaltat smör
250 gram cream cheese
5 msk bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
2 st vaniljstång frön

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen ordentligt fluffigt flera minuter, häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en rund smord springform ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper och se till att pappret sticker ovanför kanten ca 5 cm. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 50 min, Känn med sticka så chokladkakan är torr och färdiggräddad. Låt den svalna helt.
Dela sedan botten i 4 delar.

Smörkrämen:
Vispa kraftigt mycket mjukt smör,vitt och fluffigt. Tillsätt sötning och vispa kraftigt. Tillsätt creamcheese och vaniljfrön och blanda till en jämn och fin smet.

Montering:
Bred ett rikligt lager smörkräm mellan varje botten och sedan ett rikligt lager runt om och ovanpå.
Garnera med några jordgubbar.

Tips: Sjunker kakan lite på mitten så låt överdelen vara botten eller skär bort överflödig kant att den blir plan.
Även här går tårtbotten att frysa, skiva den och lägg smörpapper mellan bottnarna.
Ta fram dem och dela upp dem så tinar de fort!
Kan också bakas i större springform 22-24 cm kakan blir då lägre.

 

Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Vaniljmuffins med chokladgömma

IMG_0163Här ska ni få ett gott muffinsrecept som tyvärr inte fick plats i bakboken.
Håll tillgodo!

6-8 st

Ingredienser:

4 ägg
2 msk bakery+ (erytritol och stevia)
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver

Gömman:

75 gram Philadelphiaost eller cream cheese
1,5-2 msk kakao
0,5-1 msk bakery+ (erytritol och stevia)

Gör så här:
För choklad fyllningen blanda bara alla ingredienser väl med varandra.
Vispa ägg och sötning fluffigt.

Häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.

Skeda upp drygt halva smeten i formar och forma en liten grop med blöt tsk. Fördela chokladkrämen i groparna. Fyll upp med resterande smet, peta till smeten med blöt tsk att den kommer ut lite mot kanterna och möter smeten under.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

Våffeldagen!

Kokosnötsmjöl våfflorHar tidigare delat mitt våffelrecept ur boken Baka med LCHF, men här ska ni få det igen!

©2013 MariannAndersson

Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl uteslutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt. (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG VÅFFELDAG!

 

Regler för kokosmjöl alt kokosnötsmjöl

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgDet råder  ofta förvirring angående kokosmjölet och kokosnötsmjölet.

Numera verkar det vara samma sak. Beror lite på vilket märke man köper om de skriver kokosmjöl eller kokosnötsmjöl.

Dessa enkla regler som jag tycker man kan pränta in är:

Kolla kolhydratshalten på mjölet.
Finns det ingen angiven sådan KÖP INTE
Är kolhydratshalten över 20 gram KÖP INTE

För i båda fallen kan man inte vara säker på att det just är kokosfibrerna och inte malda flingor.
Malda kokosflingor ger kokosomelett och inget man vill ha när det exempelvis är pajbotten man vill göra.

Det mjöl jag föredrar är Aman Pranas men Risentas, Kung Markattas och Seltons fungerar fint också!

 

Chokladtårta med körsbär

Här blir det lite mer kolhydrater av chokladen och körsbären (runt 13 gram per 100 g för körsbär) så var försiktiga.
Använder du 70% choklad uteslut helt sötningen, och då får det utgå en varning för väldigt hög kolhydratshalt.

©2013 MariannAndersson

Ingredienser för Chokladtårtan med körsbär:

100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh 100 gram)eller råchoklad
100 gram osaltat smör
4 ägg
2-3 msk bakery+ sötning om du använder 90% choklad eller råchoklad
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
ca 2 dl halverade och urkärnade färska eller frysta körsbär (använder du frysta ca 225 g, 8 gram kolhydrater per 100 gram)

Chokladglasyr:
100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh per 100 gram) eller råchoklad
1 dl vispgrädde
2-3 msk Bakery+ sötning om du använder 90% eller råchoklad
20 gram mycket mjukt osaltat smör

Gör så här:
Smält choklad och smör tillsammans i kastrull på låg värme.
Vispa  ägg och sötning fluffigt. Blanda ner choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Blanda ner kokosmjölet och vaniljen. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och bröad (pofiber) form med löstagbar kant eller kläm fast ett bakplåtspapper, formen ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 20–25 min. Låt kakan svalna helt.
Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och ta i sötning och rör tills chokladen smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.
Servera med glass eller vispad grädde.

Tips: För en festlig och lyxig Chokladtårta låt de halverade körsbären marineras i några timmar i en liten skvätt konjak (2 msk) innan det hela får komma ner i chokladsmeten.

 

 

 

 

Mal ALDRIG kokosflingor till mjöl!!

kokosnotmjoloch tro att du kan baka med det och att det blir kokosnötmsjöl/kokosmjöl av det. Det är dömt att misslyckas! Allt blir kokosomelett.

Det verkar behövas berättas igen då det dyker upp nya lchf-bakare som inte förstår skillnaden i kokosnötsmjöl och att köpa kokosflingor och mala/mixa till mjöl.

Tyvärr så har de som säger att man kan göra så inte provat att baka något själva utan de bara antar det går. I ”tidernas begynnelse” dvs 2011 då var det just många som trodde det skulle funka och vara en billig genväg (genväg ofta senväg) till det dyrbara mirakelmjölet kokosnötsmjöl, men de fick lära sig den hårda vägen…. allt de bakade blev kokosomelett och pannkaka.

Kokosmjöl är de fibrer som blir kvar efter du precis pressat ur allting ur det vita kokosköttet och gjort kokosmjölk/grädde. De fiberer som blir kvar mal man till mjöl. Kokosflingor är ju bara torkat vitt kokoskött, dvs allt är kvar och flingor suger upp lite vätska kokosmjöl massor.

För den som inte förstår denna skillnad kan gärna läsa storyn om hur jag ”uppfann” kokosnötsmjölet i boken Baka med LCHF (har du den inte? låna den på biblioteket ;) ), för det är ju faktiskt jag i Sverige som gjorde det. Alltså inte uppfann själva mjölet men hur man kan baka med det och tom använda det helt ensamt utan något annat mjöl. Så är det något jag vet något om så är det kokosnötsmjölet. Det var som om det exploderade i lchf-bloggarna några månder efter jag började lägga ut recept med kokosmjölet ;). Vet andra författare som helt plötsligt skulle börja ”provbaka med mjölet” och numera är de flesta lchf-bakrecept med kokosmjöl i även i tidningarna…

Kan ju lika gärna här också berätta att det är min lilla uppfinning också i vilka proportioner som man skulle blanda erytritol och stevia för att få bästa sötma i bakverken ;)