Två sorters gröt och min sjunde kokbok färdigskriven

Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet

Tankar om havre

Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.

Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.

Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.

Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka 🙂

För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.

Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.

Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.

Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.

Bovetegröt

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Bakboksreklam

Idag är en stor dag, jag har skickat iväg den sista korrekturläsningen av manuset till min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” utkommer i mars på Bladh by Bladh förlag.

En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.

Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.

Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.

Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det 😉

Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.

Havrekakor med kolasmak

Mandelkakor med kokos och aprikoser

Smörgåstårta

Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.

Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept ❤

Syrliga mangobollar

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med havregryn – enklaste äppelpajreceptet med havregryn. Hör ni också till dem som gillar smulpaj med äpplen, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där […]

Inlägget Äppelpaj med havregryn dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med havregryn – enklaste äppelpajreceptet med havregryn. Hör ni också till dem som gillar smulpaj med äpplen, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där […]

Inlägget Äppelpaj med havregryn dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med havregryn – enklaste äppelpajreceptet med havregryn. Hör ni också till dem som gillar smulpaj med äpplen, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där … Continue reading Äppelpaj med havregryn

Inlägget Äppelpaj med havregryn dök först upp på Äppelpaj.se.

Rabarberpaj med havregryn

Ett enkelt och gott recept på Rabarberpaj med havregryn – enklaste Rabarberpajreceptet med havregryn.

Hör ni också till dem som gillar smulpaj med rabarber, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.

Ingredienser

(4 portioner)
* 4 rabarber
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör

Instruktioner

1. Skala, kärna ur och skiva rabarberna. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel.
3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över rabarberskivorna.
4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

Tidsåtgång

ca 25 minuter

Serveras med

Vaniljsås eller vaniljglass.

Originally posted 2009-09-17 18:34:47. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med havregryn dök först upp på Rabarberpaj.se.