Fräsch äppelefterrätt
Idag bjuder jag på ett äppelrecept nu när träden dignar av den goda frukten.
Att koka kompott är ett gammaldags sätt att ta vara på frukten, i min tappning utan socker så du får frysa in det som blir över.
Jag tycker om när äpplena har lite spänst kvar, men du kan även koka den längre och mixa till mos.
Förutom att vara en god efterrätt så passar äpplena fint som tillbehör till både julskinka och paté, så spara en burk i frysen till jul.
Äppelkompott med lime, kanel och ingefära 20-25 port
10 äpplen
4 kanelstänger
1½ dl vatten
1 dl pressad lime
1 dl färsk ingefära i tunna skivor
Rivet skal av 2 ekologiska limefrukter och rostade nötter till serveringen
Tvätta och riv limefrukterna fint, pressa ur saften.
Spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.
Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.
Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära.
Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 10-15 minuter minuter, lite beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.
Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger under tiden.
Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad grädde/kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.
Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.
Fler tips och recept på allt det goda gröna som växer i skog och mark just nu hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här kan du läsa om mina övriga kokböcker, som blivit åtta stycken vid det här laget.
På min bild här nedanför ser du en havtornschutney med chili och äpple.