Macka till allehanda utflykter
De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.
Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.
Om du gör en sats och tar med ut idag på söndagsaktiviteterna så räcker energin hela dagen.
Ostmuffins
2 dl riven, lagrad ost
2 ägg
1 dl crème fraiche/smetana eller kokosgrädde
25 gr smält smör
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk psylliumhusk
1 tsk stött brödkummin eller örtkryddor
½ tsk havssalt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, husk, kummin och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.
Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in muffinsen och ta fram eftersom.
Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.
Gillar du inte kummin så blir de väldigt goda även med oregano, timjan, persilja eller dill.
För dig som inte äter varken ägg eller mjölk så hittar du här en annan variant av matmuffins.
Fler av mina brödrecept finns i de här kokböckerna:
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt
Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok som jag skrivit med Dr Annika Dahlqvist
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör som E-bok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson