Kokboksfisk
Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock.
Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.
Ja, den passar förstås alla andra som inte sätter några bokstäver framför sin mat också,
Jag brukar ofta kalla de Naturligt god mat att njuta av, det valde jag som bloggens signum när jag startade den för 10 år sen.
Och det har förstås hängt kvar, njutbarare mat än den som är gjord på rena råvaror och naturliga fetter finns inte.
Hoppas du tycker om fiskgratängen och vill du som tack köpa min och Annika Dahlqvists kokbok, ja då blir vi förstås glada.
Klicka på bilden så kommer du till kokboken på Bokus.
Festfisk 4 port
600 g torskfilé eller annan fisk
75 g rumsvarmt smör
3 äggulor
3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé
3 dl grädde
½ dl mandelmjöl
ca 2 tsk salt
ca 1 tsk vitpeppar
200 g räkor med skal
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.
Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.
Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.
Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter, ta ut och garnera med skalade räkor.
Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.
Den här veckan är jag i stugan i Dalarna och provar fiske/bär-lyckan.
Vill du ha en god efterrätt till söndagsmiddagen så hittar du stekta äpplen med lingon här.