Festlig fiskgratäng LCHF

Festfisk med räkor
Foto Mikael Eriksson

Kokboksfisk

Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock.

Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.

Ja, den passar förstås alla andra som inte sätter några bokstäver framför sin mat också,

Jag brukar ofta kalla de Naturligt god mat att njuta av, det valde jag som bloggens signum när jag startade den för 10 år sen.

Och det har förstås hängt kvar, njutbarare mat än den som är gjord på rena råvaror och naturliga fetter finns inte.

Hoppas du tycker om fiskgratängen och vill du som tack köpa min och Annika Dahlqvists kokbok, ja då blir vi förstås glada.

Klicka på bilden så kommer du till kokboken på Bokus.

Festfisk 4 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.

Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter, ta ut och garnera med skalade räkor.

Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

Den här veckan är jag i stugan i Dalarna och provar fiske/bär-lyckan.

Vill du ha en god efterrätt till söndagsmiddagen så hittar du stekta äpplen med lingon här.

Grillade revbensspjäll med coleslaw

Bästa spjällen

Revbensspjäll är bland det godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Det finns många uppfödare runt om i landet som tar hand om sina grisar på ett riktigt bra sätt, så handla lokalt istället för billigt, importerat.

Det är både det mest miljövänliga och djurvänliga sättet att köpa mat, sen gör vi ju så att våra bönder kan fortsätta leva på sitt arbete på samma gång.

Idag får du tips på hur jag oftast lagar till spjäll, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Vill du ha fler tips till sensommarens grillningar så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Där hittar du mängder av marinader, såser, fisk, kött, vegetariskt, drinkar och efterrättar, ja allt som behövs för en lyckad grillfest.

Marinerade revbensspjäll 2 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g

Marinad:

1 dl finhackad timjan

2 rivna vitlöksklyftor

½ dl olivolja eller rapsolja

1 msk Worcestershiresauce

½ pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden, lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Coleslaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Salt och peppar

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter, smaka av med kryddor och ställ kallt en stund innan serveringen.

En annan favorit är grillat sidfläsk, det här är kaffemarinerat och du hittar recept på det i min grillkokbok.

Pytt i panna med svamp och halloumi

Grön pytt

Många väljer att äta vegetariskt idag, men då är det viktigt att man ser till att få i sig bra med protein.

Den här pytten är lakto/ovo-vegetarisk, den vegomat som passar bäst för mig.

Äter man ägg och ost så får man i sig många av de viktiga ämnen som kroppen behöver för att må bra, utan kosttillskott.

Halloumi ger ett väldigt både bra tuggmotstånd och riktigt god smak.

Vill du ha lite extra protein till din pytt, så lägg gärna till en bönsallad.

Svamppytt 2 port

4 skivor halloumi

2 dl tärnad svamp

1 liten morot

½ grön paprika

½ röd paprika

1 gul lök

50 g smör

1-2 krm timjan

Salt och peppar

2 ägg per person

Skär halloumi, morot, lök och paprika i tärningar.

Bryn smöret och stek morotstärningarna några minuter, tillsätt lök, svamp och paprika, fräs en liten stund till och krydda.

Blanda osttärningarna och stek alltsammans några minuter, tills allt fått lite färg.

Servera med stekta ägg och garnera med äpple eller paprika.

Vill du ha rödbetor till så hittar du här mitt recept på från en gammal kokbok, med mindre sötning än som är vanligt numer.

Grillade räkor med citronsås

Sensommarlyx

Idag kommer ett tips för dig som vill njuta av skaldjur på grillen.

Det ena behöver ju inte utesluta det andra förstås, det finns ju fler dagar att unna sig lite extra gott.

Grillade tigerräkor tycker jag om, det gäller att se till att köpa såna som är ASC-märkta.

Grilla dem bara ½ minut på varje sida så de inte blir sega, lägg dem sen vid sidan av glöden en stund så värmen fördelas jämnt inne i räkorna, då blir de som saftigast.

Du kan annars använda vanliga ishavsräkor med skal till spetten, det blir också gott.

Citronsås

2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

1 dl hackad citronmeliss

1 dl finhackad gul paprika

Rivet skal och saft från 1 ekologisk citron

1 tsk ekologisk citronpeppar

Salt

Vispa samman majonnäs och crème fraiche.

Rör ner citronmeliss, paprika, citronsaft och skal, smaka av med salt och citronpeppar.

Låt stå kallt en timme, så utvecklas smaken bättre.

Servera till de grillade räkorna, såsen passar fint även till fisk och grönsaksrätter.

Vill du njuta av fler av mina grillade skaldjur, klicka på Mikael Erikssons bilder här nedan så hittar du till min grillkokbok.

Populär kyckling och 7 miljoner visningar

Långsamstekt kyckling

Idag passerar min matblogg otroliga 7 miljoner visningar, det är verkligen hisnande att så många tagit del av mina recept under åren.

Jag kollade statistiken och den här örtkryddade kycklingen är det recept som flest har varit in och läst under de 10 år som gått sen jag startade bloggen.

Så glad att mina recept blivit så populära, något som lett till 5 kokböcker och ett väldigt roligt och annorlunda liv.

Som kronan på verket för mitt receptskapande kom världsmästartiteln på Gourmand Awards i Kina förra månaden, då Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken utsågs till ”Best in the World”.

Ett fantastiskt bevis på att mina recept håller i längden och att många även väljer att läsa dem i bokform och inte bara på nätet.

Vill du ta del av mina bästa grilltips i sommar så ta en närmare titt här.

Dela gärna recepten på bloggen vidare så fler får chansen att njuta av min form av naturligt god mat.

Nu i sommar har jag jobbat på ett nytt och spännande projekt, vad det är får du veta senare i höst 🙂

Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,5 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten, ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Ta vara på skrovet och koka kycklingbuljong, det finns mycket kollagen i lederna som är bra för vår hälsa.

Här hittar du två olika såsrecept som du kan använda skyn till, dels en gräddsås smaksatt med äpple och calvados och en pepparsås som också är ett av de absolut mest lästa recepten härinne.

Sommarsmak på flaska

Bärvatten

Har du testat att smaksätta vatten med bär och örter?

Passa på nu när de finns i överflöd, istället för att köpa dyrt, smaksatt vatten på affären.

Du kan använda vanligt kranvatten eller hemgjort bubbelvatten, ställ in flaskan/karaffen i kylen några timmar så kommer smakerna fram mer.

På bilden här ovan har jag använt skogshallon och ananassalvia, fler goda smakkombinationer hittar du i min grillkokbok, som jag länkar till här nere.

På det här viset får du ett mycket gott vatten med väldigt låg kolhydrathalt, bra för blodsockret, kropp och själ alltså ❤

Du kan också frysa in bär och en örtkvist i istärningslådor, det blir vackert men ger inte lika mycket smak som om det får dra i vattnet.

Med bubblor i så får du dessutom ett väldigt gott alternativ till mousserande vin, som passar alla på festen.

Du kanske såg igår att Diabeteskokboken för män som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt är superbillig just nu på Adlibris, bara 69 kr?

Här kommer länk till den igen om du missade det och till Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är ett nytryck av slutsålda Grillmat LCHF.

Båda passar ju även fint som present att ta med på sensommarens grill/kräft/surströmmingsfester istället för choklad, vin och blommor.

Gör gärna en fin flaska bärvatten att ta med också, garanterar att det blir uppskattat 🙂

Smaksatt bärvatten från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Rea på Diabeteskokboken för män

Hälsosam mat till reapris

Jag upptäckte just att Adlibris har ett otroligt lågt pris på Diabeteskokboken för män just nu, passa på att köpa den här för bara 69 kronor.

Kunskapsdelen är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, med tips och råd för män som drabbats av diabetes eller för den som vill förebygga i tid.

Mina recept passar förstås för alla som vill njuta av god mat som håller blodsockret på en angenämt låg nivå.

3 såser från Diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

 

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

Hallon och choklad

Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.

Här har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Boken fick utmärkelsen Världens bästa specialkokbok i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina 2019.

Bönkokboken såldes slut för några år sen och nu är även nyutgåvan snart slutsåld, här finns den på Bokus och här på Adlibris.

Krämig chokladkaka
Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl skogshallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen. Använder du importerade hallon så koka dem först.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Här ser du några fler av fotograf Veronica Kindblads vackra bilder från bönkokboken, Syrliga energibollar och Indisk kikärtsgryta.

Mungbönssallad ”Best in the World”

Mungbönssallad med kräftor och avokado på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad bönsallad från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som fantastiskt nog utsågs till Best in the World i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina häromveckan.

Nyheten om vår kokboks framgång i tävlingen spreds över hela landet, både via Text-TV och TT, så roligt att vi nu lyckas nå så många som också kan få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av bönorna.

Priset har lett till ett mycket stort intresse för min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons gemensamma bönkokbok.

Här kan du lyssna på den intervju som P4 Radio Jämtland gjorde, inslaget med mig är i slutet på programmet, det börjar 3.09.24.

Jag, Emelie och Malin i studion på Sveriges Radio här i Östersund, de gjorde så min radiodebut gick riktigt fint 🙂

Här kan du läsa en artikel med Patrik i tidningen Kurera där han berättar om alla hälsofördelar han som Typ 1-diabetiker fått med hjälp av pre/probiotika.

Vill du köpa vår bönkokbok så hittar du den på Bokus och på Adlibris, den finns även i många vanliga bokhandlar.

Nästa helg, den 26-28 juli, kan du träffa mig på den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i jämtländska Kall och få en pratstund om bönor, mat, hälsa, träning eller vad du vill.

Jag signerar förutom bönkokboken även min grillbok och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Du hittar mig på ångbåten Drottning Sophia, där du också kan passa på att ta en båttur på den vackra Kallsjön, det utlovas riktig högsommarvärme till helgen.

Men idag bjuder jag alltså på mungbönssallad, mungbönan tillhör de bönor som är mest skonsamma för magen, så de är en bra sort att börja med när du ska förändra ditt liv med bönor.

För en riktigt lättlagad och snabb middag, servera mungbönssalladen med kräftstjärtar och avokado på smörstekta skivor av valnötsbröd.

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Delar några bilder så du kan se hur det här med mat och träning förändrat mitt liv de senaste 20 åren.

Jag har inte många bilder sen tiden då jag mådde som sämst efter min ryggskada.

Men häromdagen fick jag en skickad till mig, tagen på en månadslång vistelse i Spanien på ett träningsläger för ryggpatienter som jag deltog i 2001, där vi skulle få hjälp att bli bättre och ha möjlighet att komma tillbaka till arbetet igen.

Tyvärr blev jag kraftigt försämrad av den hårda träningen och en mycket ovarsam sjukgymnast, med resultat att steloperation var det enda som kunde göra mig bättre…

Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag, men det gäller att inte ge upp och fortsätta även om det känns motigt ibland.

Kan jag så kan du ❤

Kokboksvinst

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Grattis till vinnaren

För en vecka sen startade jag en tävling där jag lottar ut ett signerat exemplar av min grillkokbok.

Ulla-Karin Lundberg blev den som med lottens hjälp snart kommer att få hem den i brevlådan och kunna njuta av naturligt goda grillmiddagar.

Grattis, Ulla-Karin, hoppas du får mycket glädje av mina recept i sommar.

Här kan alla ni andra som vill köpa kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips beställa den direkt från Lumio Förlag.

Här finns den på Bokus och på Adlibris, om du hellre köper den hos dem.

Själv har jag lite semester just nu och njuter av att ha erövrat titeln ”Best in the World” på kokboks-VM i Kina med Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Återkommer med ett inlägg om allt som hänt kring det och de senaste dagarnas resa till Klövsjö och Röros.

Önskar er alla en riktigt skön grillsommar med en gurkdrink från grillboken ❤

Gurkdrink
Foto Mikael Eriksson