Fetaostpaj med grönkål och ugnstorkade tomater
Foto Naomi Sherman

Paj med säsongens grönsaker

Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.

Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.

Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.

Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.

Ugnstorkade tomater

½ kg cocktailtomater

2 tsk flingsalt

2 tsk torkad oregano eller timjan

2 deciliter kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.

Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Pajfyllning

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

150 g fetaost

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade valnötter

Ca 1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

1 dl ugnstorkade tomater till garnering

Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.

Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.

Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Låt svalna en stund innan serveringen

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.

Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.

Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.

Fler tips på gröna rätter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, tyvärr kommer förlaget inte att trycka upp den på nytt.

Här kan du läsa en recension av kokboken inne på Diet Doctor.

Somrig brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör
Tacofärs på mitt sätt till fredagsmyset

Fredagsfavorit

Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.

Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.

Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.

De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.

Vill du göra egen så hittar du här mitt recept på hemgjord tacokrydda och glutenfria tacopaj.

Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat.

Jag köper helst nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött eller färs som är vakuumförpackad i rulle.

Den färsen är lite dyrare men så stor skillnad i smaken mot den färs som är packad i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Tacofärs 4-6 port

400 g nötfärs

2-3 msk smör/kokosolja

1 röd paprika

6 torra, soltorkade tomater

1 gul lök

2 dl vatten

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk tacokrydda

1 tsk balsamvinäger

1 krm grovmald svartpeppar

Salt efter smak

Morotsskivor

Riven ost

Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme.

Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.

Hacka lök och paprika, skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i smör/kokosolja.

Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda.

Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.

Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du inte ha grädde i din tacofärs så kan du utesluta den, blanda ner lite mer vatten eller buljong istället.

Servera färsen med riven ost över och morotsskivor. Persilja ger god smak och färg.

I länkarna här nedanför hittar du några tillbehör som alla passar bra att servera till tacofärsen.

Vild och vacker sommarsallad

Kiwisalsa med limepicklad chili

Lättfixad aioli

Guacamole med mynta

Vill du göra egna glutenfria tortillachips till tacomyset så hittar du här ett fint recept på Paleoskafferiet.

Kokbokstips

Vill du ha fler av mina recept så hittar du mängder med godsaker i kokbokslänkarna nedan.

På min bild nedanför länkarna ser du två sorters grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör, med sesamfrön och parmesan och med tacokrydda.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Krämig broccolisoppa med räkor, kräftstjärtar och ägghalva

Sensommarsoppa

Nu är det säsong för broccolin, en av våra mest uppskattade svenska sommargrönsaker.

Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla besök mina olika varianter fått genom de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Torsdagssoppan den här veckan är förstärkt med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.

Olika sorters skaldjur är riktigt bra mat att äta då och då, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler.

Soppan är för två men du kan enkelt dubbla receptet om ni är fler.

Broccolisoppa med skaldjur 2 port

250 g broccoli

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 dl av min enkla buljong

½ dl riven, lagrad ost

1 liten gul lök

2-3 msk smör

Salt och peppar

Till servering:

1 dl skalade räkor

1 dl kräftstjärtar

1 mjukkokt ägg

Skär broccolin i mindre bitar, ta även med stjälken, finhacka löken.

Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och häll buljongen över, låt puttra en liten stund.

Rör ner grädden, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i ca 20-30 minuter, smaka av när broccolibitarna är lagom mjuka.

Pressa eller mixa broccolin med stavmixer direkt i kastrullen och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.

Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.

Vill du ha en god kaka till kaffet efter soppan så hittar du här mina glutenfria nötchokladkakor.

Det här soppreceptet finns också med i Gammaldags husmanskost, du ser Mikael Erikssons bild på den här nere.

Fler sopprecept och annan husmanskost, grillat, tillbehör, såser, matbröd, desserter, fikabröd och annat gott utan gluten och socker hittar du i mina kokböcker.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Snabblagad morotskaka med ost och pumpafrön
Morotskaka

Proteinrik vegofavorit

Idag bjuder jag på riktigt bra snabbmat, en både lättlagad och näringsrik vegetarisk middagsrätt.

Grönsaker ingår på ett eller annat sätt i min dagliga mat, tänk så tråkig och färglös den skulle bli utan dem.

Här kan du ta del av en grön smoothie och mina tankar om det gröna inslaget i maten.

Lagar man maten själv från grunden kan den bli betydligt nyttigare än många av de ultraprocessade färdiga vegorätter som finns att köpa i mataffären.

Dagens morotsrätt passar både att äta precis som den är eller till grillat.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost, gärna vällagrad

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpafrön

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör/kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till grillat, då räcker den till två portioner.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Vill du veta mer om hur jag med hjälp av naturligt god mat ätit mig till en bättre hälsa och en lägre vikt så finns berättelsen om min hälsoresa i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den boken är liksom flera av mina övriga kokböcker snart slutsåld, så passa på om du vill ta del av mina mest njutbara grönsaksrätter.

Här ser du några av mina bilder på recept från kokboken.

Semitorkade tomater
Sötpotatisplättar
Olivbröd med rosmarin
Grekiska tomatbiffar
Pumpahummus
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Lättlagad lax med krämig tomatsås

Snabbt, enkelt och gott

Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.

Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som passar till såväl kött som fågel, fisk, ägg och grönsaker.

Det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs om du vill ha variation på rätter där det vanligtvis används grädde eller crème fraiche.

Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.

Den fungerar också mycket bra som gratängtäcke, det kommer recept på det viset framöver.

Den här typen av rätter är inte minst väldigt bra för alla som måste undvika mjölkprodukter.

Receptet är för en person men det är enkelt att dubbla om ni är fler.

Lättlagad lax

Lax med varm tomatmajonnäs 1 port

1 bit laxfilé, gärna ekologisk eller viltfångad

4 cocktailtomater

2 msk pumpafrön

1 liten, gul lök

2 msk smör/kokosolja

1 msk vatten

½ tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

2 msk av min lättfixade majonnäs

1 msk hackad, färsk citrontimjan eller vanlig timjan

Skär tomaterna i fyra delar och löken i klyftor. Bryn smöret och stek grönsaker och pumpafrön några minuter så de får lite färg.

Krydda med salt och chili. Häll på vatten och vinäger och låt småputtra ett par minuter medan du steker laxen.

Ta grönsaksröran från värmen och rör ner majonnäs och timjan. Servera genast till den stekta fisken.

Kokt broccoli eller blomkål blir gott till om du vill ha ett matigare tillbehör.

Fler lättlagade mattips hittar du i mina kokböcker, länkarna går till Bokus.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grillade pilgrimsmusslor med limeaioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Söndagsstek och gräddsås med äpple och rosmarin

Gammaldags festmat

När jag var liten på 60-talet lagade mamma ofta stek på söndagarna, en fin tradition som jag gärna håller vid liv.

Dagens recept har härlig smak av äpple som steken får koka färdig tillsammans med och sen passerar jag ner det i såsen.

Jag smaksatte också med calvados som jag fått från min kusins gård i Tyskland, har du inte calvados så kan du ta äppelmust eller lite äppelcidervinäger istället.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2-3 msk finhackad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

Till gräddsåsen:

5 dl grädde/kokosgrädde

1 dl calvados

1 dl vatten

½ dl av min enkla buljong

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, buljong och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Så här gör du gräddsåsen:

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaka av om du vill ha mer calvados.

Tycker du också om vår traditionella husmanskost så hittar du mina bästa recept i kokböckerna Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Diabeteskokboken är skriven tillsammans med populäre diabetesförfattaren Lars-Erik Litsfeldt.

Gammaldags husmanskost är en nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och många av recepten från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld men i länken ovan kan du ladda ned den till dator, platta eller telefon.

Husmanskostboken har förord av både Dr Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ostbröd med sesamfrön – Glutenfri LCHF
Ostbröd LCHF

Frukostmacka

När jag började med LCHF 2009 fanns väldigt få recept på glutenfria bröd med få kolhydrater.

De som var mest populära då kallades Oopsies, men de både smakade och hade konsistens mest som stekta ägg.

De här ostbröden blev mitt första försök att hitta på något med mer smak och känsla av vanlig macka, de blev rätt bra tyckte jag och även populära i LCHF-kretsar.

Nu så här 15 år senare så fortsätter mitt receptskapande, det känns så roligt att kunna sprida mina kockkunskaper och matglädje vidare.

Under de här åren har jag hunnit skriva 8 kokböcker, även en mycket efterfrågad bakbok, som tyvärr såldes slut i våras.

Du kan läsa mer om kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

I slutet av inlägget kan du läsa mer om de böcker som finns kvar att beställa eller ladda ned som E-bok.

Ostbröd med sesamfrön 12 st

2 ägg

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

25 g smör

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

Salt

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner psylliumhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet.

Låt stå i några minuter så husken sväller.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna.

Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad laxpytt med grönkål och halloumi

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller som brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i Ås strax utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Många av bilderna i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips, grönsaker har alltid en stor plats i min matlagning.

Lokalproducerade godsaker

Laxpytt 2 port

100 g tärnad rökt eller gravad lax, här hittar du min äppelgravade

2 dl tärnad zucchini

2 dl strimlad grönkål

1 dl tärnad halloumi eller eldost

1 dl tärnad morot

1 hackad, gul lök

2-3 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

2 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg.

Krydda med chiliflingor och rör försiktigt ner laxbitarna.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör två små gropar i pytten, knäck i äggen, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt.

Servera laxpytten med en coleslaw, i länken hittar du två olika.

Mellanmål med blåbär
Mellanmål LCHF

Snabb återhämtning

Idag bjuder jag på ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt.

Passa på att njuta av våra färska bär nu när de står därute i skogen och väntar på att bli plockade.

Blåbärsröra 1-2 port

1 dl blåbär

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl hackade nötter

1 msk pumpafrön

1 tsk sesamfrön

½ tsk kanel

Lite smulat flingsalt

Mosa hälften av bären i en skål och rör ner crème fraiche/kokosgrädde.

Rör ner nötter och frön, krydda med kanel eller kardemumma och en gnutta salt.

Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen.

Fyll upp i glas och garnera med resterande blåbär på toppen.

Vill du ha mer protein i röran så tillsätt ½ dl keso eller kvarg.

Ät, njut och må gott!

Blåbär

Fler goda tips på sommarens bär hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I smoothien från boken på bilden nedan samsas blåbär med bland annat rödbetor och svarta vinbär.

Klicka på bilden så får du ta del av receptet på den och en grön energismoothie med kombucha, grönkål och ingefära.

Rödbetssmoothie från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund