Chokladvåfflor med grädde och bär

Brunchtips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tips till helgbrunchen som går hem hos både stora och små.

De här chokladvåfflorna hittade jag på till min numer slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt.

Jag hoppas på att få något förlag att ge ut den på nytt, då den blev väldigt populär med mina recept sötade med frukt istället för socker.

Liknande recept hittar du även i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.

Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st

2 små bananer

4 ägg

½ dl jordnötssmör

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet

Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.

Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.

Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.

Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.

Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.

Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.

Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.

Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.

Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?

Då är Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker något för dig, den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Kycklinggryta med indiska smaker

Näringsrik hälsokost

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, idag får du recept på en korma på mitt sätt.

Det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök, mestadels med lamm men här är den lagad med kyckling.

Jag använder gärna ingefära och gurkmeja i både mat och dryck, kryddor som ger en riktig hälsoboost.

Så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Även kanel och kardemumma är favoritkryddor i mitt kök, så för dig som vill ha ett recept för att fira Kanelbullens Dag så hittar du här mina kanelbullebollar.

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Servera med blomkålsris, riv färsk blomkål, lägg i ett durkslag och stoppa ner en minut i kokande, saltat vatten.

Blomkål

Jag har haft med den här grytan i olika varianter i flera av mina kokböcker.

I Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker finns ett recept som du ser här nedanför på Mikael Erikssons bild.

I E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en annan med lamm och kikärtor, proteinet i grytan går att variera efter tycke och smak.

I min snart slutsålda vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns flera goda smårätter och smoothies kryddade med ingefära och gurkmeja.

Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok.

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Äppelkompott med lime och ingefära
Äppelkompott Paleo/LCHF

Fräsch äppelefterrätt

Idag bjuder jag på ett äppelrecept nu när träden dignar av den goda frukten.

Att koka kompott är ett gammaldags sätt att ta vara på frukten, i min tappning utan socker så du får frysa in det som blir över.

Jag tycker om när äpplena har lite spänst kvar, men du kan även koka den längre och mixa till mos.

Förutom att vara en god efterrätt så passar äpplena fint som tillbehör till både julskinka och paté, så spara en burk i frysen till jul.

Äppelkompott med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 ekologiska limefrukter och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, pressa ur saften.

Spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära.

Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 10-15 minuter minuter, lite beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger under tiden.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad grädde/kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Fler tips och recept på allt det goda gröna som växer i skog och mark just nu hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa om mina övriga kokböcker, som blivit åtta stycken vid det här laget.

På min bild här nedanför ser du en havtornschutney med chili och äpple.

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Mellanmål med blåbär
Mellanmål LCHF

Snabb återhämtning

Idag bjuder jag på ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt.

Passa på att njuta av våra färska bär nu när de står därute i skogen och väntar på att bli plockade.

Blåbärsröra 1-2 port

1 dl blåbär

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl hackade nötter

1 msk pumpafrön

1 tsk sesamfrön

½ tsk kanel

Lite smulat flingsalt

Mosa hälften av bären i en skål och rör ner crème fraiche/kokosgrädde.

Rör ner nötter och frön, krydda med kanel eller kardemumma och en gnutta salt.

Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen.

Fyll upp i glas och garnera med resterande blåbär på toppen.

Vill du ha mer protein i röran så tillsätt ½ dl keso eller kvarg.

Ät, njut och må gott!

Blåbär

Fler goda tips på sommarens bär hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I smoothien från boken på bilden nedan samsas blåbär med bland annat rödbetor och svarta vinbär.

Klicka på bilden så får du ta del av receptet på den och en grön energismoothie med kombucha, grönkål och ingefära.

Rödbetssmoothie från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund
Frukosttips – Kokosgröt med sommarens bär

Grötfrukost

Nu är det många som kommit tillbaka till vardagen efter semestern, så idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik gröt att börja dagen med, den ger ordentligt med energi.

Ja den är ju förstås god även på kvällen, jag har faktiskt tyckt om att äta gröt som kvällsmål ända sen jag var liten.

Gröt har på senare år blivit riktigt trendigt och serveras på många restauranger.

Sen jag slutade äta gluten i samband med att jag började med lågkolhydratkost 2009 så har det skapats flera nya recept på glutenfri gröt i mitt kök.

Mandelsmör finns att köpa i större mataffärer och på hälsokostbutiker, vill du göra eget så testa det här receptet hos Paleobloggen Under vårt tak.

Jag hade skogshallon och hjortron till gröten på bilden häruppe, men det passar fint med alla sorters bär eller sockerfri sylt, i den här länken hittar du min lingonsylt sötad med äpple.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl kokosgrädde/vanlig grädde

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och kokosmjölk eller grädde/mjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

På bilden här nere ser du mandelgröt från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har blivit väldigt populär, jag skrev den tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt, som gett ut många böcker om diabetes.

Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet, den gröten innehåller ägg som gör den ordentligt proteinrik och mättande.


Foto Mikael Eriksson

Grön gratäng med zucchini

Mat med sommargrönska

Jag fortsätter dela recept på zucchini nu när många har fullt av den i växthus och trädgårdsland efter den varma inledningen på sommaren.

Den goda grönsaken säljs även till bra pris i många gårdsbutiker och vanliga mataffärer.

Idag bjuder jag på ett av mina allra första zucchinirecept här på bloggen, som jag började skriva sommaren 2009.

Det har blivit väldigt många grönskande recept under de här 15 åren.

De allra bästa finns tillsammans med mängder av nyskapade i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa en fin recension av kokboken hos Diet Doctor.

Vill du prova fler av mina zucchinirecept så finns här zucchinibiffar med fetaostcrème och här ett glutenfritt formbröd med zucchini och kanel.

Zucchinigratäng 3-4 port

1 zucchini, ca 400 g

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpafrön

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva lök och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpafrön och fräs en stund. Tillsätt spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Smörstekt Zucchini, Färsk Lök och Bladspenat

Färdiggrädda Zucchini-gratäng är en perfekt LCHF-rätt

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till grillat också.

Låt den då gärna kallna helt och ställ in i kylen ett par timmar, så kan du skära fina bitar och värma på ca 15 minuter i 175 grader innan serveringen.

Här nedan ser du ett zucchinibröd med ost och timjan från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt nu då förlaget lagts ner, jag hoppas få något annat förlag att nappa på att ge ut den framöver.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de kokböcker jag skrivit.

Glutenfria kryddiga mandelkakor

Njutbara småkakor

De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.

De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.

Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.

Kryddkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 msk valfri sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.

Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Glutenfria kryddiga mandelkakor

Njutbara småkakor

De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.

De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.

Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.

Kryddkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 msk valfri sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.

Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson