Lövbiff med pasta och ädelostsås
Så mycket bättre än såhär blir det inte. Det kan inte gå fel, det kan inte bli godare. Färsk lövbiff i tunna strimlor behöver en gudomlig sås. Och vad är bättre än ädelost? Krydda rikligt med svartpeppar och var generös med osten så blir det garanterat en 10-poängare till middag! 4 port Det här behöver […]
Mustigt, glutenfritt matbröd

Kryddig limpa med frukt

Idag får du receptet på ett glutenfritt brödrecept som jag skapade för 6 år sen, på en resa till Turkiet.

Att smaksätta matbröd med värmande kryddor och frukt ger en ny dimension till frukostmackan.

Tycker du också om den typen av bröd så kommer du nog att gilla min sjunde kokbok som kom nu i veckan, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Efter många års experimenterande med att använda frukt och grönsaker som smaksättning i både matbröd och kaffebröd, så känns det förstås väldigt roligt att ha fått göra en hel bakbok på det temat.

Jag har haft det stora nöjet att själv ta bilderna till boken, på köpet fick jag gott om motion när jag tog med bakverken ut i naturen.

Här kan du ta del av ett recept på en kokoskaka med tranbär och choklad från boken och här läsa lite mer och se några av bilderna.

Sprid gärna bakbokens länk på Bokus eller Adlibris vidare till dina vänner, så fler får chansen att njuta av lite nyttigt och gott till fikat.

Mörkt mandelbröd 1 limpa

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen, granatäppelkärnorna och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 minuter, rör om och häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet fungerar också fint att frysa in i skivor, tina dem gärna i brödrosten så blir de extra goda.

Idag kommer Baka med frukt & grönt

Bakbokspremiär

Idag är det en stor dag för mig, nu släpps nämligen min första bakbok.

Det är den sjunde i raden av mina kokböcker och nummer 7 är mitt lyckotal, så jag hoppas verkligen att den kommer att uppskattas av många runtom i landet.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har varit fantastiskt rolig att få göra, du kan läsa lite mer om den och innehållet i länken.

Havrebullar med tomat och basilika

Jag fick förfrågan från Annika Bladh på mitt förlag Bladh by Bladh redan i början på maj ifjol, om jag kunde tänka mig att skriva en bakbok.

Om jag kunde, det har varit en dröm sen länge att få samla mina bakidéer i bokform, många av mina läsare har också bett mig om det genom åren.

Det har varit en stor ära att jag än en gång fick förtroendet att fotografera min kokbok själv, det gjorde förstås jobbet ännu roligare.

Jag har genom åren lärt mig litegrann om matfoto av de duktiga proffs jag jobbat med i mina tidigare kokböcker.

Små pekannötsmuffins med äpple

Jag har ingen avancerad fotoutrustning utan använder det naturliga ljuset från morgonsolen för att få till lyster i bilderna, så det blev till att kliva upp riktigt tidigt många morgnar under förra  sommaren.

Att skapa recept helt utan vitt socker och sötningsmedel och istället använda bara naturlig sötma från frukt blev en spännande utmaning.

Jag blev faktiskt förvånad själv flera gånger vilka underbara smaker som lockades fram hos bokens söta bakverk av torkade och färska frukter och bär.

För dig som hellre äter salta bakverk så ägnas tre av bokens sju kapitel åt matbröd, våfflor, kex, pajer, piroger, smörgåstårta och andra läckra smårätter.

Ostpiroger med kantareller och örter

Boken finns här på Adlibris, du kan också be din lokala bokhandlare eller bibliotek att ta hem den.

Jag har delat två recept från boken här på bloggen, här hittar du Pizzamuffins och här Raw kokoskaka med tranbär och choklad.

Här nedan följer flera av mina bilder, fotograferade på de vackraste platser jag hittat runtom i Stockholm.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Sötpotatisbröd

Nöt- och fröbröd

Kladdkakemuffins med körsbär

Chokladbollar med plommon och kaffe

Frasig rabarberpaj i glas

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Lördagsgodis – kokoskaka med tranbär och choklad

Lördagsgodis på mitt sätt

Den här lilla kakan är en av mina favoriter från slutsålda kokboken ”Baka med frukt & grönt”.

Det är en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.

Bakboken var den andra av mina åtta kokböcker som jag fotograferade själv, ett väldigt roligt jobb.

Bilden på kokoskakan tog jag en tidig sommarmorgon ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så hittar du recept inne hos Paleoskafferiet.

Även i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” hittar du en del gofika utan gluten och vitt socker.

Här ser du en lakritspuck som ekologiska, glutenfria café Gott & Reco i Falun bidragit med till den kokboken.

Grillad fläskkarré med örtig zucchinisallad

Kokboksrecept

Lagom till helgen får du idag tips på en riktigt god grillmiddag.

Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när vårvintern börjar bli som finast.

Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, kanske som variation till den lite uttjatade grillkorven.

Recepten kommer från två av mina kokböcker som nu är med på kokboksrean.

Den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här hittar du mina böcker som finns med på Bokus Bokrea, här på Adlibris och grillkokboken kan du även köpa direkt från Lumio Förlag.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål.

Zucchinisallad med örter ca 4-6 port

1 medelstor zucchini, ca 400 g

2 dl frysta sojabönor

1 dl majonnäs

1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl hackad persilja

1 dl hackad gräslök

½ dl hackad dill

1–2 msk osötad senap

Ca ½–1 tsk salt

Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar

25 g smör eller kokosolja till stekning

Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.

Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.

Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.

Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Kyl salladen några timmar före serveringen.

Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.

Den blir också god med aubergine.

Min grillbok för 99 kr på Adlibris

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

Tre chokladtryfflar till Alla Hjärtans Dag

Kokbokskonfekt

Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.

Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.

Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.

Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea

Bönkokboken på Bokus

Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.

Syrliga mangobollar

Tre chokladtryfflar till Alla Hjärtans Dag

Kokbokskonfekt

Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.

Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.

Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.

Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea

Bönkokboken på Bokus

Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.

Syrliga mangobollar

Äggfri coleslaw med avokado

Grön coleslaw

Krämig kålsallad

Kål är inte bara billigt, det är en av de mest C-vitaminrika grönsaker vi kan äta.

Olika kålsorter, paprika, chili, persilja och nypon innehåller alla mycket C-vitamin, så ät gärna något av det varje dag för ett starkare immunförsvar.

Idag får du recept på en mycket god och lite lyxig kålsallad smaksatt med avokado, lime och kiwi.

Jag har här valt att göra en äggfri coleslaw för alla som av en eller annan anledning inte äter ägg, välmogen avokado binder lika bra som majonnäs i salladen.

Kycklingschnitzel med coleslaw

Grön coleslaw 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avokado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Vill du ha recept på en majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs så hittar du dem i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör