Grekiska skaldjur Saganaki

Njutning från Medelhavet

Du som följt min blogg genom åren vet hur förtjust jag är i medelhavsmaten, särskilt då den grekiska.

Det har blivit åtskilliga resor till Grekland genom åren, nu i år får vi passa på att njuta av den goda och hälsosamma maten härhemma.

Räkor och musslor förekommer ofta i den varma förrätten Saganaki på restaurangerna i den grekiska övärlden, här min fria tolkning av den goda rätten.

Musslor Saganaki på grekiskt vis

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och/eller räkor

100 g fetaost

2 dl aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på skaldjuren och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 10 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner skaldjuren och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 10 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Fler goda grilltillbehör hittar du i Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Grillade pilgrimsmusslor med aioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Snabblagad fiskgratäng

Fiskgratäng

Snabbt och enkelt

Den senaste veckan har jag delat flera lättlagade mattips, här kommer ett till.

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat.

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpafrön, citron och kallpressad olivolja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

På bilden nedan ser du lite smått och gott från Gröna, sköna tillbehör.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Köttfärsgratäng

Lasagne LCHF

Smakrik gratäng

Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.

Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.

Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Köttfärssås

500 g köttfärs

2 gula lökar

2 tomater

1 stor morot

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

50 g smör

Salt och svartpeppar

Till lasagnen:

1 kg zucchini

Ostsås

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.

Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.

Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.

Ostsås

100 g gräddost eller lagrad ost

4 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Salt och peppar

Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.

Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.

Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.

Avsluta med zucchini och ostsås.  Grädda i 175° i 45 min.

Lowcarb Lasagne

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Nu kan du ta chansen att vinna Gröna, sköna tillbehör här inne hos Halva Lindha.
I boken berättar jag hela historien om min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykiska och fysiska besvär.
Vegetarisk pizzagratäng

Gratinerade grönsaker

Idag får du tips på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi istället för deg.

Ett gott sätt att slippa kolhydrattung och glutenhaltig deg, det är ju ändå fyllningen som är det godaste på pizzan tycker jag.

Här har jag gjort en krämig stuvning fylld av pizzasmak, ät den som den är eller som tillbehör till grillat.

Vill du ha en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Pizzagratäng 2 port

12 tunna skivor kålrabbi

6 skivor zucchini

2 dl skivad svamp

2 dl grädde/kokosgrädde

1 stor grön paprika

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Att strö över:

2 dl riven ost

1 msk färsk oregano

Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.

Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.

Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på några inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.

Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza

Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus.

Just nu ingår den i deras Hälsokampanj och kostar bara 170 kronor, 89 kronor som E-bok.

Så här skriver en recensent om kokboken:

Vilken underbar bok!

Först köpte jag den som ebok men insåg direkt att här behövdes pappersformat! Enklare att prova recepten då.

Fint skriven, underbara bilder och inspirerande recept. En riktig pärla. Håller på jobba mig igenom boken. Vilken tur att svarta vinbärsbusken precis slagit ut sina blad 🤗. Rekommenderas varmt!

Fiskgratäng med täcke av chilisås och dill

Smakrik gratäng

Dagens mattips för att ge inspiration till god och näringsrik mat nu i Coronatider blir en riktigt god fiskgratäng.

Som du ser på bilden nedan så är den fotograferad på hösten, hemma på min balkong i Östersund.

Nu befinner jag och Lennart oss i hans lilla lägenhet i Stockholm och vet inte när det kan bli möjligt att åka hem till Jämtland igen.

Men det är som det är, bara att hoppas att det illvilliga viruset snart har dragit sig tillbaka dit där det kom ifrån, utan att så många fler ska behöva bli sjuka.

Vi lever ett väldigt lugnt liv nu med väldigt få sociala kontakter, men desto fler långa promenader och så blir det förstås en hel del god mat lagad i lägenhetens lilla pentry.

Vi har ingen frys, bara en liten kyl, men den är mer välfylld än nånsin med delikatesser.

Det finns ju så bra matbutiker med färskvaror runtom i kvarteren här på Kungsholmen, som du kunnat läsa om i tidigare inlägg.

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé

1 dl majonnäs

1 dl riven ost

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar, lägg blomkålsbuketterna runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde, smaksätt med chilisås, senap och kryddor.

Bred gratängsåsen över fisken och gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Vill du lära dig hur du gör majonnäs på ghee och en äggfri variant på aquafaba/kikärtsspad, så finns recept i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en härlig sommardag förra året på Ås Trädgård, favoritbutiken för ekologiska grönsaker utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Här nedan en bild från gårdagens promenad vid Karlbergskanalen i det varma vårvädret.

Där finns ett stort och vacker körsbärsträd med bänkar under där man kan sitta och njuta av de underbara blommorna.

Passa på att vara ute så mycket som möjligt nu, det ska visst bli riktigt fint i hela landet.

Lördagsmiddagstips – Entrecôte med vitlökssmör och svampgratäng

Mitt favoritkött

Ibland blir jag sugen på en riktigt god köttbit och då väljer jag nästan alltid entrecôte.

Det ska vara en riktigt fet, välmarmorerad bit, då är köttet som godast.

Och i min värld även nyttigast, jag har ätit rejält med LCHF-mat i över 11 år nu och har blivit, piggare, friskare och slankare för varje år som gått.

Många tror att vi som äter LCHF inte äter grönsaker, men det är åtminstone i mitt fall helt fel.

Jag har under alla dessa år njutit av mängder med gröna tillbehör till min mat, det har till och med resulterat i en vegetarisk kokbok.

Hur kan du äta så mycket smör?

Ja, den frågan fick jag faktiskt för några år sen när jag deltog i en hälsoresa.

Mitt svar då, samma som om jag skulle fått frågan idag; För att det får mig att må så bra.

Idag får du därför tips på mitt allra godaste vitlökssmör, så som jag gjorde det när jag jobbade på restaurang.

Vitlökssmör 4 port

200 g rumstempererat smör

1 dl finhackad persilja

2-4 finhackade vitlöksklyftor

2 tsk pressad citron

Några droppar Worcestershiresås

Flingsalt

Rör smöret väl med vitlök, persilja, citron och Worcester.

Smaka av med salt, det är gott med rejäl sälta i kryddsmör.

Jag hade ett svart lavasalt från Island som jag garnerade med, därav färgen på smöret.

Getostgratinerad svamp 2 port

250 g svamp, jag hade ostronskivling

1 röd paprika

1 grön paprika

1 liten, gul lök

2 vitlöksklyftor

Saften från ½ citron

1 tsk timjan

Salt och peppar

50 g smör

50 g getost

Skär svampen i bitar,  hacka löken fint och strimla paprikan.

Bryn svamp och grönsaker i smöret tills de fått lite färg.

Häll på citronsaft och timjan, krydda med salt och peppar.

Låt citronsaften koka in i svampen, det ger extra god smak.

Häll upp svampen i en gratängform och lägg på en skiva getost, gratinera på 225º i 10 minuter.

På bilden nedan ser du Chilikryddat morotssmör från Gröna, sköna tillbehör fotograferat av mig en tidig sommarmorgon förra året på Andersön i Storjön.

Här följer några bilder från igår morse när jag tog en långpromenad på Djurgården, jag är så glad att naturen finns på nära håll även i storstaden.

I dessa svåra Coronatider är det extra viktigt att vi tar oss ut och promenerar i friska luften, jag passar på att göra det tidigt på morgnarna när få andra är ute.

Bra mat, motion och vila är de viktigaste prioriteringarna just nu, för att vi ska ta oss igenom den här tiden.

Ät, njut, må gott och ta hand om dig.

Laxpudding på blomkål med skirat smör

Laxpudding LCHF

Restgratäng

Har du kvar lite rökt och/eller gravad lax sen påskbordet?

Testa då den här enkla laxpuddingen, gammaldags husmanskost på nytt sätt där blomkål ersätter den kolhydratrika potatisen.

Använder du kokosgrädde så pressa gärna i en halv citron när du vispar ner äggen, då känns inte kokossmaken så väl.

Fler kolhydratsnåla recept hittar du i min nyutkomna kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Laxpudding med skirat smör 4 port

1 blomkålshuvud

3-400 g kallrökt eller gravad lax

6 ägg

4 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Salt och peppar

100 g smör

Skär blomkålen i mindre bitar, koka den mjuk under lock i lite saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa grovt med potatisstöt tillsammans med 1 dl av grädden.

Mosa inte för mycket, det blir gott om det är lite bitar i moset.

Blanda ner ägg, grädde och kryddor.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager av blomkålsmoset i botten.

Täck med skivad lax och strö dillen över, bred resten av moset som ett täcke över.

Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast.

Smält under tiden smöret på svag värme, så innehållet av salt och mjölk sjunker mot botten.

Servera laxpuddingen med det skirade smöret och en grönsallad.

Baconlindat kalkonbröst till påsk

Fyllt kalkonbröst

Festlig påskmat

Jag fortsätter att dela med mig av njutbara rätter för att förgylla den kommande påsken.

Eftersom påskresorna är inställda för oss alla i år, så passar det bra att lägga lite extra kärlek och omsorg på festliga måltider hemma istället.

Kalkonbröst förekommer ofta i mitt kök och den här rätten hittade jag på när jag skulle bjuda goda vänner på middag.

Jag använde calvados till fyllningen, som jag fått av min kusin i Tyskland, hans familj har gott om äpplen och kan lämna in en del av skörden till ett lokalt bränneri.

Har du inte calvados i skafferiet så kan du ta en skvätt vinäger eller pressad citron istället.

Äppelfyllt kalkonbröst 4 port

Två bitar kalkonbröst à 300 g

1 paket bacon

Smör till stekning

Fyllning

1 äpple

1 msk smör

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad rosmarin

1 msk calvados

Salt och peppar

Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.

Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.

Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.

Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.

Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.

Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.

Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.

Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.

Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.

Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.

Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.

Min kantarellsås och en rotfruktsgratäng smakar gott tillsammans med kalkonen.

Jag serverade en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor med kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt över.

Den här våren och sommaren var planen att jag skulle ut och föreläsa om hur maten gett mig ett friskare liv, men tyvärr har ju Coronaviruset satt käppar i hjulen på många sätt för oss alla.

Jag var inbjuden att för första gången hålla en föreläsning på LCHF-Campingen i Säffle, men fick igår veta att den är inställd.

Så alla ni som hade tänkt åka till Säffle får vänta till sommaren 2021, hoppas vi ses då istället.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du vill bidra till mitt arbete härinne genom att köpa nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där hittar du 70 nyskapade och lättlagade recept på njutbara såser, röror, varma smårätter, smoothies, bakverk och matbröd.

Du får även ta del av hela min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

Beställer du kokboken nu så hinner du få hem den innan påskhelgen, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Picklad rödlök från Gröna, sköna tillbehör

Kycklinggratäng med smak av pizza

Allt-i-ett-gratäng

Då var det fredag igen, en dag då middagen för många blivit förknippad med kyckling.

Den här rätten är bra att ta till för alla som numer kokar sin egen benbuljong på kyckling efter mitt enkla recept.

Det har verkligen blivit en het trend att koka buljong på ben med leder, vilket är mycket bra då det gör att vi får i oss det så viktiga kollagenet.

När buljongtärningarna kom för ca 50 år sen så slutade många att koka buljong i hemmet, vilket tyvärr kan leda till såväl stela leder och sämre immunförsvar men även rynkig hud och ögonbesvär.

I den här länken kan du läsa om alla hälsofördelar du får av kollagen hos Jonas Bergqvist på Paleo Institute.

Så passa på att koka egen buljong nu när du tillbringar mer tid hemma, den är väldigt enkel att göra och ger suveränt god smak till soppor, såser och grytor.

Kycklingbuljong på gång

Gratäng med kyckling 4 port

6 dl kokt, stekt eller grillad kyckling i mindre bitar

6 ägg

3-4 schalottenlökar

2 dl hemkokt eller köpt ekologisk kycklingbuljong

2 dl aioli

1 dl av min sockerfria chilisås

1 paprika

10 cocktailtomater

1-2 msk torkad oregano

2 tsk chiliflingor

Salt efter smak

50 g smör till stekning

Skär lök och paprika i skivor, fräs tillsammans med kycklingen.

Krydda med oregano, salt och chili, dra från värmen och rör ner den kalla kycklingbuljongen.

Vispa ihop ägg med aioli och ketchup, smaksätt med salt och chili.

Blanda ner äggsmeten i den nu avsvalnade kycklingröran, häll upp i en smord ugnsform.

Smaka av om du vill ha mer kryddor eller salt.

Garnera med klyftade tomater och strö över oregano.

Grädda på 200º i ca 40 minuter och servera med en pizzasallad eller rödkålssallad.

Fler goda tillbehör till maten hittar du i mina nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag även för första gången om hela min hälsoresa och hur maten bidragit till att jag mår så bra som jag gör idag.

Här ser du några bilder från igår när jag tog en promenad ute på Djurgården i strålande vårväder.

Det finns alltid natur i närheten, även när man bor i en storstad.

Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården

Min bästa omelett till brunch

Glad Trettondagsafton

Idag får du ett gott brunchtips på en av mina favoritomeletter, så som jag lärt mig att laga den på Kreta.

När jag jobbade som kock så gjorde vi alltid fluffiga omeletter, genom att röra hela tiden med stekspaden mot botten av omelettpannan.

Men sen några år gör jag oftast mina omeletter på det här viset, där den får ligga helt orörd i pannan tills det är dags att servera den.

Ost/tomatomelett med skaldjur

Nu i vinter har vi ätit den här flera kvällar i veckan, antingen som den är fylld med ost, räkor, musslor eller skinka eller som tillbehör till skaldjursgratäng eller soppa.

För att få till en fin omelett så behöver du en riktigt bra stekpanna, gärna med keramisk botten, så den inte fastnar.

I samarbete med Kall Naturkompani

Här hittar du tips på min fermenterade cashewyoghurt med pumpagranola, som också passar bra på brunchbuffén, via länken till Kall Naturkompani.

Behöver du hjälp att komma i form nu efter julhelgerna så kan du där också anmäla dig till personlig kostrådgivning hos Margareta Marples, läs mer om det här.

Hennes kombucha med havtorn, som är den godaste jag smakat, kommer att finnas med i min sjätte kokbok som kommer till våren.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” finns nu att förhandsbeställa på Adlibris för bara 189 kr.

I den boken har jag samlat mängder av mina bästa recept som passar perfekt till njutbara bruncher.

Ostomelett med tomat och örter 2 port

4-6 ägg

2-3 msk vatten

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop äggen med vattnet och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smöret lite försiktigt i en stekpanna, bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt.

Häll äggsmeten över tomatfräset och låt steka tills den stannat på låg värme i ca 10 minuter

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Du kan också dela upp omelettsmeten till två tunnare omeletter och servera dem hopvikta.

Äter du inte ost så blir tomatomeletten väldigt god även utan, det var så jag fick den serverad i Pefki på Kreta.

Vänd den då innan du serverar, antingen öppen som på bilden högst upp eller hopvikt.

Är ni många och du vill göra fler omeletter så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Havtornskombucha vid Kallsjön i somras