Tips till grillfesten
Nu drar det ihop sig till midsommarfirande, så många av er har säkert börjat fundera på marinader, sallader, röror och andra tillbehör.
I dagens inlägg har jag samlat många av mina godaste tillbehör från bloggens 15-åriga historia till sommarens kommande grillmiddagar.
Länkar till inlägg med mina olika recept är markerade med fetstil i ingredienslistor och tillbehörslistor, klicka bara på dem så hittar du just det receptet.
Tjocka revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag.
Allra godast blir det att grilla över glöd från en björkvedsbrasa, men du tager ju den grill du haver.
Här får du tips på hur jag oftast lagar till spjällen, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.
Marinaden går förstås fint att använda även till kyckling, kalkon, vilt, nöt och lamm.
Marinerade revbensspjäll ca 4 port
Färska, tjocka revbensspjäll i tunnare bitar ca 1 kg
Marinad:
2 dl finhackad timjan
4 rivna vitlöksklyftor
1 dl olivolja eller rapsolja
2 msk Worcestershiresauce alt glutenfri tamarisoja
1 pressad citron
Grovmald svartpeppar
Ev 1-2 tsk valfri sötning för färg och smak
För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong i en timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.
Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen och låt stå där i 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.
Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.
Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.
Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.
Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10-15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är, vänd ett par gånger under tiden.
Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.
Cole slaw med ajvar 2-4 port
3 dl strimlad vitkål
1 dl av min lättgjorda majonnäs
1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan
2 msk ajvar relish
Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.
Rör ner majonnäs, ajvar och örter.
Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.
Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port
1 dl majonnäs
½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt
4 soltorkade tomater i olja
1 dl grovhackade valnötter
1 msk finhackad basilika
Chiliflingor
Havssalt
Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.
Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.
Kanarisk mojo 5-6 port
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
1 + 1 dl kallpressad olivolja
1 dl mandelmjöl
1 msk finhackad, urkärnad chili
2 tsk finstötta korianderfrön
1½ tsk vit balsamvinäger
ca ½-1 tsk salt
Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.
Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.
Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.
Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.
Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.
Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.
Såsen håller ett par veckor i kylen.
Vitlöksmajonnäs 2-4 port
1 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
½ dl grovhackade cashewnötter
1 msk min sockerfria ketchup/chilisås
½ tsk chiliflingor
1 tsk finhackad timjan
Salt
Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.
Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.
Gurkmajonnäs 2 port
1 dl majonnäs
8 st cornichoner
2 msk kapris
½ dl finstrimlad rucola
1 msk finhackad persilja
Salt och peppar
Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.
Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.
Färskost
½ liter fjällfil
½ dl crème fraiche
Flingsalt efter smak
Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.
Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.
Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.
Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Här nedanför kommer länkar till tips på fler olika såser, röror och grönsaksrätter som passar bra till grillat, klicka bara på länkarna så kommer du till receptet.
Kålrotspommes och paprikaaioli
Vitkålssallad med örter och svartvinbärsblad
Zucchinisallad och svartvinbärsmarinad
För ännu fler tips på allt gott som hör till grillandet, så finns 80 recept i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Den är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF.
Recepten är i den här upplagan anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att så många som möjligt ska kunna njuta av naturligt goda grillrätter.
Ett nytt förord har boken också fått av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.
Ännu fler tips på vegetariska rätter, såser och röror finns i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Jag blir förstås väldigt tacksam och glad om du köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv, någon när och kär eller som gåbortspresent.
På bilden här nere ser du kaffemarinerat sidfläsk som blir väldigt gott att helgrilla, receptet på marinaden hittar du i min grillbok.