Hallonfröoljan som solskydd fungerar!

DSC_0909Jag skrev ju här tidigare om naturliga oljor och deras spf-faktor. Då jag efter lite sökande fann DEVAZ.se som säljer just denna hallonfröoljan (blå flaska på bilden) så beställde jag hem en liten flaska.

Sedan kunde man läsa att oljan var slut på grund av ökad oväntad försäljning, skulle tro att några av er läsare också passade på att testa den, har ni som köpt och provat testat den? Vad tycker ni?

Nu har de nog fått in en större laddning så att det bör gå att beställa igen.

Nu har jag också fått testat den under flera tillfällen, dels i Paris där vi ju var ute i full sol och under minst 6 timmar, och också här hemma på solsängen mitt på dagen i full sol.

Den fungerar utmärkt som solskydd och är långt mycket bättre än kokosoljan. Kokosoljan räcker till kroppen men inte till ansiktet och andra mer solkänsliga ställen på mig. Mitt ansikte är väldigt solkänsligt och jag har ett flertal ställen som bara blir grisrosa och aldrig bruna. Är konstant ”bränd” på de ställen.

Jag använder alltså hallonfröoljan bara i ansiktet och på hals och bröst.

Jag har ingen som helst grisrosa färg i ansiktet och är inte bränd överhuvudtaget!

På den engelska sajten säger man att oljan har en spf-faktor på 28-50 och det är verkligen sant. Det beror också på kvaliten på oljan hur hög faktor det är. Min upplevelse är att den måste vara 50 eller så nära 50 det går, just för att det inte finns en tillstymmelse av rodnad.

Nu ska denna olja också testat i Kroatien till hösten, och jag får lov att få återkomma med hur den fungerar i under en hel veckas solning.

Så tillhör du skaran som inte vill smörja barnen eller dig själv med kemiska varianter av solkräm så införskaffa ett par flaskor av denna!

Jag har nu beställt en flaska till och denna gång med pump!

 

Naturlig solskyddsfaktor – olika naturliga växtoljors SPF

sunscreenJag har förut skrivit att kokosolja och olivolja har naturlig solskyddsfaktor 15  i sig, detta kan visa sig vara fel. Enligt en engelsk sida så har de mer 2-8 i SPF, beroende på kvaliten på oljan.

Hemsidan listar lite andra oljor:

  • Macadamia Oil – SPF 6
  • Non-GMO Soybean Oil – SPF 10
  • Avocado Oil – 4 – 10 (can get 15)
  • Olive Oil  - 2-8
  • Shea Butter – 3 – 6
  • Almond Oil – SPF 5
  • Sesame Seed Oil – SPF 4
  • Hemp Seed Oil – SPF 6
  • Jojoba Oil – SPF 4
  • Coconut Oil – SPF 2 – 8

Men de bästa oljorna är Hallonfröolja och Morotsfröolja, de har SPF   28-50 respektive  38-40 beroende på kvaliten på fröna.

Jag har nu hittat Hallonfröolja på DEVAZ.se en svensk sida som säljer  hudvårdsprodukter helt naturliga och det är en småskalig produktion, precis sådant som jag gillar!!
Gillar inte dessa stora multinationella företag, litar helt enkelt mer på små företag.

Fick också tips av en Fb-vän om ett litet företag i trakten Blomsdals Örtagård som inte har webshop, men skickar ändå per post om man kontaktar dem via mail. Där fann jag en morotsolja (dock ej från frön) som jag beställt och nu ska här testas både hallonfröolja och morotsolja!

Jag brännner mig inte lika lätt som förr, detta tror jag mer hänger ihop med ökat intag av D vitamin än att jag dagligen smörjer mig med kokosolja. Kokosoljan gillar jag så den får hänga med, tänker att de andra oljorna behöver en ”bärare” så det blir fint att blanda dom i ansiktet.
Hallonoljan över sommaren och morotsoljan på vintern, då lär man få fin färg på vintern också ;)