Mina bästa recept på sill till Midsommar

Midsommarsill

Nu är det hög tid att lägga in sillen till midsommarbuffén.

Om du behöver lite inspiration så bjuder jag här nere på några av mina favoriter, hoppas de blir uppskattade även av dina gäster.

Mitt grundrecept på inlagd sill har jag gjort i många år, den är lite mindre söt än butikernas.

Köp gärna dina saltsillfiléer i en fiskbutik eller manuell fiskdisk, de är betydligt godare än inläggningssillen man kan köpa i butikernas sillhylla.

Vill du göra en inläggning som passar familjens vegetarianer så hittar du här ett av mina goda recept på inlagd svamp.

Mitt grundrecept på inlagd sill

4 saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Lägg saltsillfiléerna i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills vald sötning löst sig.

Skiva lök och morot tunt, lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk, häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar, smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötma.

Det mesta av sockret stannar kvar i lagen, så jag föredrar att lägga in sillen med vanligt socker.

Använder du sötningsmedel så är inte hållbarheten lika lång som med socker eller honung och det kan också ge en lite metallisk bismak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer från receptet här ovan eller 120 g avrunnen köpt i butik

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl av min enkla majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Många har nog matjessillen som favorit på midsommarbuffén, här följer recept på min krämiga matjesmousse.

Den passar fint både som den är på silltallriken eller så kan du göra den som en matjestårta.

Antingen direkt i en form med löstagbar kant fodrad med plastfilm eller så mixar du några skivor av mitt valnötsbröd och blandar med brynt smör.

Tryck ut brödmixen i den plastade formen och täck med matjesmoussen, låt stå i kylen till nästa dag.

Garnera tårtan till exempel med gräslök, rädisor, gurka, citronmeliss och små ätbara blommor.

Matjesmousse

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl min hemgjorda färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokta ägg, som sillsmörgås, på en silltallrik eller så kan du göra den som matjestårta som jag beskriver i inledningen.

Här hittar du recept på min godaste jordgubbstårta från slutsålda bakboken Baka med frukt & grönt.

Den är både glutenfri och mejerifri så den passar alla som njutit av din goda midsommarmat.

Raw moussetårta med jordgubbar och lime

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Njutbara kokbokstips

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler tips på midsommarrätter och inspiration till sommarens alla måltider.

Kokboken på bilden ovan som innehåller mina vegetariska favoritrecept kan du beställa i den här länken, passa på nu för den är snart slutsåld:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 211 kr

De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:

Birgitta Höglunds bästa grilltips 279 kr

Har du eller någon av dina nära problem med diabetes eller vill undvika att få det?

Mina bästa recept för att hålla blodsockret på en jämn nivå, med goda råd och hälsotips från LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt finns här:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker 234 kr

Föredrar du att läsa dina böcker i dator, platta eller mobil så finns här nere två av mina slutsålda kokböcker som E-bok.

I den första finns mängder med rätter som passar på midsommarbordet, den har jag skrivit med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Här får du 2 böcker för priset av 1, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo:

Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo som E-bok 208 kr

Som avslutning en kokbok som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den blev mycket populär och såldes slut nu i våras, här i länken kan du ladda ner den:

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok 99 kr

Ät, njut och må gott!

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

Kiwisalsa med limepicklad chili

Grönt, skönt grilltillbehör

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.

Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.

Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.

Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.

Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.

Kokbokstips för dig som också älskar det gröna

Jag tycker det här receptet är så gott så det fick även vara med i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Sen min kokbok Baka med frukt & grönt såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.

Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.

Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.

Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.

De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.

Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.

Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.

Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.

Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.

Boken finns i alla nätbokhandlar, att beställa hem i den lokala bokhandeln och att låna på Biblioteket. Den finns även att ladda ned som E-bok.

Tillbehörsboken klättrar allt högre upp på Bokus Topplistor just nu, stort tack till alla er som redan köpt den.

Känner du någon som skulle kunna må bra av att läsa min bok så tipsa gärna om den 💖

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Kombucha med havtorn
Glutenfri mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Trevlig Pingst

Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Sveriges bästa Hälsobok på Gourmand Awards 2021

I Topp på Bokus

Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.

Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.

Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.

På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.

Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.

Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.

Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.

Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Jag fotograferar till Gröna, sköna tillbehör
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria mandelmusslor med vispad grädde och bär

Gammaldags bakelse

Idag firar vårt kära grannland Norge sin Nationaldag, pingsten står för dörren och snart är det Mors Dag.

Det finns alltså flera goda anledningar att njuta av en riktigt god, gammaldags bakelse, om inte annat så för att sommarvämen äntligen dykt upp.

Mandelmusslor har funnits med genom mitt liv vid festliga tillfällen ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

Min variant bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes.

Svenska Celiakiförbundet arrangerar just nu Celiakiveckan för att uppmärksamma celiaki och glutenintolerans, därför har jag dagligen delat glutenfria godsaker på min Facebooksida.

Bilden högst upp är tagen av Mikael Eriksson, dagens recept kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och vald sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

De går fint att frysa in, fräscha på dem på gallret i 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Bakbokstips

Igår fick jag veta att min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt är helt slut hos förlaget och nytryck är inte aktuellt.

Bokus har köpt in de allra sista exemplaren, du kan fortfarande beställa bakboken hos dem i länken ovan.

Baka med frukt & grönt utsågs till Sveriges Bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.

Den har blivit väldigt populär den senaste tiden hos många som bakar glutenfritt och vill undvika socker, den ligger nu på 1a plats på Bokus Topplista i kategorin Hälsokost.

Recepten i boken är istället smaksatta med frukt, bär eller grönsaker, något som blivit mycket uppskattat bland alla som tycker om naturliga smaker.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, du kan läsa mer om den i länken.

Frasig rabarberpaj serverad i glas

Vårtecken

Äntligen är våren i antågande när vi kommit ända fram till Kristi Himmelsfärdsdagen.

Många har nog fått upp små späda rabarberstjälkar i trädgårdslandet, söderut är de väl redan riktigt stora.

Dagen till ära bjuder jag på en riktigt härlig vårdessert att prova nu när det är söndag mitt i veckan, passa på att njuta av rabarbern nu när den är som finast.

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips: Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Igår blev jag riktigt överraskad när jag upptäckte att bakboken ligger på 1a plats i kategorin Hälsokost på Bokus Topplista! Bland 19900 böcker!

Tack till alla underbara därute som köper min bakbok, jag är så glad i er 💞

Vill du veta mer så kan du läsa om innehållet i boken här på Mynewsdesk.

Vill du hellre göra en blåbärspaj så klicka på bilden här nere så kommer du till mitt recept på en sån.

Glutenfria nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Njutbart till söndagsfikat

Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.

Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.

Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.

När jag och Annika Dahlqvist 2011 skulle skriva kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (E-bok)” så bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning av bakverken.

Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.

Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.

Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.

Många har genom åren bett mig skriva en hel bakbok med naturlig smaksättning så häromåret blev den idén verklighet, här kan du läsa om ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk valfri sötning

50 g smält smör/kokosolja

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solrosfrön

1 msk psylliumhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad 70-90%

10 hasselnötter

Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.

Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.

Även i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag tagit med mig alla rätter ut i naturen för att ta bilderna, där finns också en del bakverk och matbröd.

Mörk chokladkaka med cashewnötter och plommon
Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Kafferep i rosenbersån med kakor från min bakbok
baka-med-frukt-002
Glutenfria småbröd till brunchen

Söndagsbak

På söndagarna är många på besök härinne för att leta bakrecept ser jag i statistiken.

Det märks att intresset för att baka något gott och glutenfritt ökat rejält under de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Dagens små frukostbröd blir lite som scones och är mycket lättbakade.

Pricken över i är den rivna getmesosten, den ger en mycket god smak åt brödet.

Om du vill så kan du hoppa över mesosten och byta ut den mot halloumi, då får brödet lite mer sälta och struktur.

Här i nya hälsotidningen Mandarin Media hittar du nu min goda morotsröra som passar fint som pålägg till brödet.

Den här länken går till förra månadens artikel från mig i tidningen, vårgröna våfflor.

Bovetebullar med ost

1 dl boveteflingor

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrö

1 msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

2 ägg

50 g riven norsk ekte geitost eller halloumi

25 gram smör

1 dl kesella

½ dl grädde

Salt efter smak

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, ta från värmen och rör ner kesella, ägg och grädde, smaksätt med salt.

Häll äggblandningen över boveteflingorna, rör ihop allt till en fast smet.

Blanda ner den rivna getosten mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt. Getosten ger också en del sälta.

Låt smeten svälla en halvtimme, klicka sen ut bullar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Grädda på 225° i 10 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Bakboksreklam

Fler glutenfria baktips på både matbröd och kaffebröd hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Länken ovan går till Bokus, här hittar du bakboken på Adlibris och på Akademibokhandeln.

Du kan även be din lokala bokhandel att beställa hem den och så finns den på Biblioteket.

Här ser du några av mina bilder på bakverk och matbröd från boken.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön
Små pekannötsmuffins med äpple
Havrebullar med tomat och basilika
Kladdkakemuffins med körsbär
Chokladparfait som lördagsgodis

Lättfixad efterrätt

Idag bjuder jag på en krämig chokladparfait till helgen, det här lättlagade receptet har jag använt många gånger med olika smaksättningar på restaurang.

Som mest till över 500 personer när jag i början på 90-talet jobbade några somrar som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn.

Här får du ett recept i mindre mängd, du kan lätt dubbla det om ni är fler.

Har du glassmaskin så går det bra att frysa in den där, då blir den ännu krämigare.

Chokladparfait ca 4-6 port

50 g 70-90% mörk choklad

2 äggulor

2 dl grädde

2 msk pressad apelsin

ev 1 msk sötning

1 krm vaniljpulver eller vaniljessens

Lite flingsalt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i en skål i en kastrull med sjudande vatten.

Var försiktig så ingen vattenånga kommer ner i chokladen, då blir den grynig.

Vispa äggulorna med ev sötning till ett tjockt skum och rör ner lite i taget i den smälta chokladen.

Smaksätt med apelsinsaft, vanilj och lite smulat flingsalt, blanda väl, saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hårt och rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du vänder ner resten, frys in parfaiten i små formar.

Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen, då hinner de bli lagom krämiga.

Doppa formarna i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.

Du kan också göra parfaiten i större formar. Garnera med apelsin och vispad grädde.

I morgon 17 mars är sista dagen på Adlibris Bokrea, i länkarna nedan hittar du min bakbok för 89 kr och tillbehörsboken för 59 kr.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Chokladmousse med hallon

Fredagsnjutning

Dagens sportlovstips blir en riktigt krämig och god efterrätt som är lätt att ta med i små burkar till lunchen i en solig skidbacke eller till kaffet på skogspromenaden.

Chokladmousse är en favoritdessert, både hos mig och många andra, den passar förstås bra även för att fira alla kvinnor idag på Internationella Kvinnodagen.

Här har min mousse fått smakförstärkning av skogshallon, hallon och choklad smakar fantastiskt gott ihop.

Hallonchokladmousse ca 6 port

100 g mörk choklad 70-90%

2 dl hallon

2 äggulor

3 dl grädde

ca 1 krm vaniljpulver

Lite salt

Smält chokladen i en rostfri bunke som står i en kastrull med sjudande vatten.

Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.

Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät.

Vänd ner hallonen försiktigt i chokladen, jag hade skogshallon.

Använder du importerade hallon så koka dem först och låt kallna.

Smaksätt med vanilj och lite, lite salt, det förhöjer smaken.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner ett par skedar av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.

Servera direkt ur en större skål eller lägg upp i små koppar eller glas. Låt stå i kylen minst 4-5 timmar att stelna.

Fler njutbara recept på gofika och desserter utan gluten, sötade med bär och frukt hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean.

Här finns Gröna, sköna tillbehör för bara 59 kr på Bokus och här hittar du den på Adlibris.

Min bakbok Baka med frukt & grönt finns här på Bokus och här på Adlibris.

Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Njutbart till sportlovets fikastunder

Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.

Igår var det grillkorv med goda och nyttiga tillbehör, idag på Skottdagen blir det en av mina egna favoriter till kaffet, chokladkaka med kardemumma.

Den smakar ljuvligt även till varm choklad, i den här länken hittar du min mintchoklad.

Den här chokladkakan och många andra godsaker som ger extra energi till utelivet hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den är just nu med på Adlibris Bokrea i länken ovan, här finns bakboken på Bokus.

Tre sorters sylt från Gröna, sköna tillbehör

På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.

Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.

Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.

”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.

Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag 🤗

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

100 g mörk choklad 80–90%

100 g smör eller kokosolja

6 torkade plommon

1 dl cashewnötter

2 tsk finstött kardemumma

2 msk kakao

1 msk potatismjöl

3 ägg

Ca ½ krm salt

Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.

Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.

Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.

Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.

Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.

Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.

Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.

Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.

Vinterstaden Östersund