Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.
Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.
Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.
Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.
De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.
Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.
Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.
Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port
400 g zucchini
100 g bladspenat
4 dl buljong, välj den sort som passar dig
2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde
1 gul och 1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad
2 msk hela kardemummakapslar
1 msk gult currypulver
1 msk gurkmeja
Ca 1-1½ tsk salt
1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller
1 pressad lime
50 g smör/kokosolja till stekning
Innan serveringen:
Tillsätt 6 dl kokta kikärtor
Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.
Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.
Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.
Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.
Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.
Nu kommer den härliga tiden på året med ljumma, mörknande kvällar, när det blir läge att träffas efter sommaren och njuta av goda middagar i lyktornas sken.
Jag bjuder på tre favoriter från tre av mina kokböcker, som passar väldigt bra tillsammans med kräftorna.
De passar förstås fint till en grillmiddag eller på buffé också, eller bara som komplement till din vardagsmat.
Först ut blir en paprikadipp med koriander, lika gott till skaldjur som till råa grönsaker, chips eller grillat.
Länken ovan går till Adlibris, där bakboken just nu finns för bara 159 kr.
Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl
½ dl naturell färskost
2½ dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca ½ krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.
Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.
Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.
Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.
Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
Mitt tredje tips blir en mungbönssallad som kommer från ”Låt bönor förändra ditt liv – kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Bilden är tagen av fotograf Veronica Kindblad och där har jag serverat bönsalladen till kräftstjärtar på smörstekta snittar av valnötsbröd, som också finns med i bönboken.
Den är också på sommarrea hos Adlibris, just nu för bara 89 kr.
Alla tre kokböckerna i inlägget har getts ut av Annika Bladh på Bladh by Bladh, den bästa förläggare jag samarbetat med kring mina sju kokböcker.
Ät, njut och må gott!
Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad
Mungbönssallad ca 4 port
3 dl kokta mungbönor
1 dl kallpressad olivolja
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl fint tärnad röd spetspaprika
2 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
½-1 tsk chiliflingor
Ca ½-1 tsk salt
Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl.
Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.
Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad
Januarimat
För dig som vill laga både gott och plånboksvänligt så här efter alla helger, idag får du recept på min bästa kålsoppa.
Min mamma lagade ofta kålsoppa när jag var liten, så det har alltid varit en av mina favoritsoppor.
Det är perfekt vintermat, näringsrikt, ekonomiskt, lokalproducerat och riktigt klimatsmart.
Vill du göra den helt vegetarisk så uteslut fläsket, du kan istället tillsätta tärnad, rökt tofu.
Använd då gärna en smakrik svampbuljong istället för kycklingbuljongen.
Ta gärna med soppan i en termos och njut av den ute i det fria, på skidturen eller skogspromenaden.
Jag skapade det här receptet till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som själva förändrat sina liv med hjälp av bönor.
1 dl mjölksyrade rödbetor, recept finns i kapitlet ”Mjölksyrat” i bönkokboken
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
25 g smör till stekning
Strimla och bryn fläsket i en gryta. Tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg. Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.
Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Rör om då och då. Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.
Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt bönbröd, recept finns i kapitlet ”Energifyllt från bageriet”
Den här soppan kan med fördel göras i en slowcooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker. Då är den klar på ca 4 timmar, med minimal åtgång av energi, samtidigt som du får tid över att göra något annat än att röra i grytan.
Här nedan ser du några fler av recepten i bönkokboken, de vackra bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad.
Apelsin- och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé
500 g av mittbiten på laxfilén
1 ekologisk apelsin
3 msk salt
1 msk grovkrossad rosépeppar
2 dl grovhackad dill
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Tvätta apelsinen väl, torka och riv den fint. Pressa ur saften. Blanda apelsinskal, salt och rosépeppar i en bunke.
Lägg hälften av dillen på botten av en glasform. Fördela hälften av apelsinsaften och saltblandningen på skinnsidan av laxen, gnid in den väl och lägg laxen med skinnet ner ovanpå dillen.
Gnid in köttsidan med resten av apelsinsaft och salt, fördela resten av dillen jämnt över.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa av dillen och skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Vill du hellre äta laxen tillagad så skär ca 2 centimeter tjocka skivor rakt över och stek/halstra skivorna en halv minut på var sida i torr, het stekpanna.
Laxen håller sig fräsch 4-5 dagar i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram efterhand.
Om du använder viltfångad lax, frys då in laxen i tre dygn innan den gravas för att ta kål på eventuella parasiter.
Senapsmajonnäs ca 10-12 port på buffé
½ dl osötad senap
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl majonnäs
½ dl grädde/kokosgrädde
1 dl finhackad dill
Ca ½ tsk salt
Ca 1 krm peppar
Rör ut senapen med vinägern och blanda ner majonnäs, grädde och dill.
Smaka av med salt och peppar, låt stå en stund i kylen innan serveringen så smakerna mognar.
Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, de kan bli en fin julklapp till släktens mat/bakintresserade.
Alla recept är glutenfria och utan socker men däremot fyllda av goda smaker.
Du ser några bilder från böckerna här nedan som kan passa fint på julbordet.
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Laxbakelse från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelgröt med smöröga och kanel från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Tomatsalsa med linser Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica KindbladTurkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael ErikssonMjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon från Baka med frukt & grönt Foto Birgitta Höglund
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja och mixa tillsammans med bönorna till en fin smet. Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggen tjockt med elvisp i ca 5 minuter. Mixa borlottibönorna fint tillsammans med vinäger och smör/kokosolja och vänd ner i äggen.
Blanda så ner äggsmeten i det torra, det går enklast med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad. Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Här nedan ser du ett av bröden från min nya bakbok, Havrebullar med tomat och basilika.
Jag tog bilden en härlig dag förra sommaren på Skansen, det finns så fina skogsmiljöer där, mitt i storstan.
De har äntligen öppnat efter en lång vinter, så nu kommer jag att göra många besök där igen.
Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.
Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.
Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna
Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.
Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.
Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.
Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.
Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.
Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.
Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.
Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna
Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.
Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.
Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.
Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.
Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.