Adventsmys – gott & nyttigt!
Helt otroligt, idag är det första advent! Har ni fått i ordning på adventsljusstakarna? Jag lyfte fram våra igår kväll… till skillnad från grannarna som haft dem uppe i lite drygt en vecka. Ajaj! ;) Idag får du tips på lite alternativa grejer att äta som adventsmys, istället för lusssebullar och pepparkakor i olika nyttiga […]
Advent i Öjkroken

lussebullar_lussekatter_adventsfika
Nu äntligen har startskottet för julen gått på riktigt. Första advent är alltid något speciellt. Det är liksom då det blir tillåtet att tjuvstarta med allt julgodis, pepparkaksmys, julskinksmörgåsar och bara längta till julafton.

Denna helg har bjudit på strålande sol här på ön och jag har passat på att träna och promenera med min fot… Hmm… Det där lät knasigt!! :-P

Men, okej – tränat foten och promenerat med Kean har jag gjort! ;-)

Nu ikväll står en norrlands-middag på lut… Undra om ni kan gissa vilken?!
Måste faktiskt sätta lite fart ser jag, klockan tickar iväg och jag får inte missa Maria Lang.

Just det – ett superbra filmtips jag måste rekommendera
”Förr eller senare exploderar jag” SE DEN!
Så vacker, så bra och se till att ha näsdukar till hands! ;-)

Här kommer mitt godaste recept på lussekatter…

ca 40 st
Det här behöver du :
2 pkt jäst (100 gram)
200 gram smör
0,5 l mjölk
2 pkt saffran
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

1 ägg till pensling
russin

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan och rör i honung, socker, salt & ägget. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

öjkroken_kryddburken
Vårat hus som skymtar där i skogen…

kean_dobermann_grappans
The big boss Kean… Min black beauty! ♥ Var ju ett tag sen jag visade er bilder på honom. Minns ni när jag hämtade honom? Hur han såg ut då? Kolla HÄR!

nicke_öjkroken
Min andra vackra skönhet! Eller jag får nog säga den första! ;-)

öjkroken_nicke_dobermann
Uppe på stenkulleberget…

dobermann_kean_kryddburken
Kean. Fryskyckling som han är både inne och ute så trivs han i sin nya teddy-fodrade kostym! ;-)

Saftig saffranskaka
Igår började jag stora julstädningen här hemma. Rensade ur skåpar och lådor i köket, kastade, slängde, sparade… Herregud så mycket man samlar på sig, jag tycker inte de va länge sen jag gjorde denna utrensning i köksskåpen. Nu har jag … Läs mer
T.G.I. Friday!


Ja äntligen är det fredag och jösses va vi hunnit med här hemma idag! Huset är städat tipp topp, fönster putsade och julkartongerna framtagna. Nu har vi julpyntat och piffat hela dagen, allt är klart inför advent och som någon sa om mitt foto på facebook, jag kör ”all in’” – fram med ALLT på en gång, julgardiner, adventsstakar, dukar, tomtar, lyktor… Ja, allt utom julgranen är på plats och det är en såååå underbar känsla! Ska se om jag hinner lägga upp lite bilder här senare…

Jag vill ha jul hela december så här snålas inte på något, ju längre man kan njuta av allt fint, rött, glimmrande och alla tända ljus desto bättre. Och det bästa av allt; det trillar ner STORA vita snöflingor utanför fönsterna! ;-)

Nu har vi långhelg och ska bara mysa, dricka glögg och äta pepparkakor hela helgen lång!

Ikväll blir det INTE tacos hos oss, vi kommer liksom av oss lite under julen med de här med tacos men sen i januari är det himla gott igen.

Vad äter ni ikväll? Här ska jag snart duka fram ostbricka!! :-P Gott, gott….

 

The post T.G.I. Friday! appeared first on Kryddburken.se.