Smördegscocotter med ägg och bacon (vegetarisk)

ägg_bacon_cocotter
I det här receptet har jag mer använt produkten ”tärningar a la bacon” från Hälsans kök som en smaksättare till dessa smördegscocotter – smaken finns verkligen. En härligt rökt ton som blandas med krämig äggula och spröd smördeg och en gnutta hetta. En utomordentligt lyxigare frukost eller som förrätt. Utmaningen med den vegetariska veckan fortsätter med nya produkter till helgen. Än så länge är jag djupt imponerad av de produkter som ersätter ”vanligt” kött. I synnerhet dessa bacontärningar.

Det här behöver du : 
2 smördegsplattor
4 ägg
2 dl hälsans kök a la bacon
Chilikrydda

GÖR SÅHÄR : 
Tina smördegsplattorna något. Dela dom i fyra fyrkanter. Kavla ut lätt. Tryck ner i fyra muffinsformar (muffinsplåt). Knäck ett ägg i varje form och toppa med veg. bacon och chilikrydda. Gratinera i ugn ca 10 – 15 min i 220 grader.

cocotter_bacon_ägg_vegetarisk
Tryck ut smördegen i muffinsplåten. Knäck ett ägg i varje och toppa med veg. bacon och chilikrydda.

cocotter_ägg_bacon_vegetarisk
Grädda i 10 – 15 min i 220 grader och servera som frukost, förrätt eller mellanmål. Smaklig spis. :-P

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Macaroni and cheese bacon (vegetarisk)

mac_n_cheese_bacon
Det här med vegetarisk vecka är riktigt kul och nu har jag gått loss på Hälsans köks produkt ”A la bacon”.

Oavsett av vilken anledning man vill äta vegetariskt eller utesluta kött hör jag ofta att det  är saknaden och smaken av bacon som fattas mest. Därmed är jag grymt imponerad av denna produkt som är ytterst lik äkta bacon och som med ett trollspö kan tillgodose ett sådant behov. :-P Denna har dock en ganska djup röksmak och passar väldigt gott att blanda i gratänger, strö på pizza, till varma mackor eller till frukost med ägg. Det sistnämnda återkommer jag till i nästa recept under morgondagen.

Här har jag gjort en klassiker; ”Mac n cheese” med vegetariskt bacon.
Ni behöver inte ens fundera på om det är gott – det är VANSINNIGT gott! ;-)

Till fyra portionsformar
Det här behöver du :
4 dl okokta makaroner
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk colemans senapspulver
1/2 tsk trocomare örtkrydda
En nypa chiliflakes
2 dl riven lagrad ost
1 påse hälsans kök a la bacon (240 gram*2)

GÖR SÅHÄR :
Koka makaronerna enligt förpackningen. Häll av vattnet.
Vispa upp ägg, grädde, örtkrydda, senapspulver, chiliflakes och ost med en gaffel. Vänd ner de varma makaronerna. Häll i påsen med veg. bacon. Fyll fyra portionsformar/ramekiner. Toppa med lite extra riven ost. Gratinera ca 10-15 min i 220 grader.

a_la_bacon_hälsans_kök_recept
Tärningar a la bacon hittas i frysdisken. Varje påse innehåller 240 gram.

vegetarisk_makaroni_and_cheese
Ramekiner fyllda med röran av makaroner, ägg, ostsmet och bacon.

macaroni_and_cheese_bacon
Ljuvligt krämiga. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10-15 min.

mac_n_cheese
Servera nygräddade och varma!

mac_n_cheese_bacon

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Vegetarisk tacos

vegetarisk_taco_färs
Jag har fått möjlighet att prova på att laga och äta helt vegetariskt i en vecka, en riktig utmaning men väldigt kul! Har hittat ett par riktigt goda favoriter ur Hälsans kök sortiment. Först ut provade jag deras vegetariska färs och bjöd familjen på TACOS förstås. ;-)

Om dom nu inte hade vetat att det var vegetarisk färs och sett förpackningarna i köket hade dom inte kunnat urskilja att det var vegetariskt. Färsen är väldigt identisk med vanlig färs och smak och konsistens klart godkänd! Jag använde 2 påsar a´300 gram till 4 personer fördelade i 12 tacoskal. Jag kryddade med paprika, vitpeppar, chiliflakes, spiskummin och örtsalt. Fräste på färsen och fyllde sedan tacoskal. Toppade med tomatsalsa, lök, paprika och cheddarost och gratinerade ca 15 min i ugnen på 220 grader. Gott som tusan och väldigt smidigt.

En middag för fredagsmyset eller varför inte mitt i veckan. :-P

hälsans_kök_färs_vegetarisk
Den vegetariska färsen hittar du i frysdisken i din affär.

tacos_tacoskal_vegetarisk_färs
Skalen fylls…

tacos_vegetariskt
Toppas med tomatsalsa och lök…

tacos_hälsans_kök_tacofärs_färs
Paprika och cheddarost för att sedan gratineras i ugnen ca 15 min i 220 grader.

 

logo-se
Inlägg i samarbete med Hälsans kök

Öländsk kroppkakspaj

öländsk_kroppkakspaj
Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! :-P Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! ;-)

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

IMG_2858.JPG

rimmat_fläsk_fyllning_kroppkakakor_kroppkakspaj

kroppkakspaj_urvriden_potatis_råriven

recept_kroppkakspaj_potatismjöl_urvriden_potatis

recept_kroppkakspaj_öland

recept_kroppkakspaj_fläsk_rimmat_kroppkakor_öland

kroppkakspaj_recept_öland

kroppkaka_paj_kroppkaksjpaj_öländksa_recept

paj_öländska_recept_kroppkakspaj

kroppkakspaj_öländsk_recept

Snickerskakor

snickerskaka
Vansinnigt söta små godbit är dessa snickerskakor. Med jordnötssmör och sirap blir dom härligt sega och smakar verkligen SNICKERS! :-P Du kan göra dom med corn flakes eller rice crisp som i detta recept. Du kan också blanda hälften, hälften och även ha i kokosflingor om du vill, bara det är nånting som är torrt i fling-väg.

Jag har använt lite större mängd rice crisp för att få dom luftigare men det är en smaksak. Vill du ha dom fastare och mer sega ta mindre rice crisp.

Det här behöver du : 
1 burk jordnötssmör (225 gram)
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
7-8 dl rice crisp
200 g marabou mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Vänd ner jordnötssmör, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp och stäng av plattan, dra lite åt sidan och låt den småkoka nån minut under omrörning. Blanda smeten med vaniljsocker, salt och rice crisp. Platta ut på bakplåtspapper i en form. Jag använde en form som var 20*30 cm. Låt svalna. Smält choklad och häll ovanpå. tällt i kylskåp och skär sedan upp i bitar.

snickerskakor

Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen


Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Snabba biffar med krispiga wokgrönsaker och broccoli

biffar_lchf
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.

Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart! ;-)

Receptet på biffarna ska ni förstås få också.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.

nicke_biffar_öjkroken
Biff-mannen! :-P