Friterad tortellini med parmesan

tortellini_parmesan_friterad
Gjorde en sån galen grej igår till ”mat-tv-kvällen”. :-P Tortellini hade jag bestämt. I någon form… Med något till… Något nytt… Gott… Och annorlunda… Ohhja – det blev det verkligen! Det låter tokigt men jag hoppas ni förstår hur krispigt, salt, ostigt och lent i smaken det blir på samma gång?! Svårt att förklara så jag låter bilderna tala för sig och våga prova nu, för detta får ni bara inte låta passera. ;-)

Hade en fin bit parmesanost i kylskåpet som ropade. I vanliga fall brukar jag koka ihop en god tomatsås till tortellni men inte den här gången.

Det blev så in i bombens, galet, tokigt gott alltså.
Fritera tortellini? Jojomen, det är det nya nu! :-P Häng på så får ni receptet.

6 – 8 port förrätt
Det här behöver du : 
250 gram tortellini med ostfyllning
150 gram finriven parmesan
1 dl panko eller ströbröd
svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Koka tortellinin al dente. Förbered under tiden paneringen. Finriv parmesan och blanda med panko, svartpeppar och flingsalt. När tortellinin är häll ner dom varma i paneringen och vänd runt. Fritera eller stek i panna med olja på hög värme. Ta upp och låt torka av på hushållspapper. Servera med små gafflar, doppa i sweet chilisås och riven parmesanost.

godaste_tortellini
Tortellinin ska vara nykokt och varm när den vänds ner i paneringen.

parmesan_panering_panerad_tortellini
Finriven parmesan, panko, salt och peppar.

panerad_tortellini_parmesan
Vänd runt noga. Stek eller fritera!

tortellini_panerad_parmesan_annorlunda_godaste
Servera med sweet chilisås…

tortellini_parmesan_panerad_friterad
Och doppa i parmesan…

parmesan_tortellini
Ni bara måste prova, detta är så galet gott! Kanske till fredagsmyset imorgon? ;-)

Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Plockmat till helgen med grillade revben, ölkorv, rostbiff och potatissallad

plockmat_plocktallrik
Gomorron vänner! Vilket hejdundrande väderomslag?? Här svajar tallarna på gården så man blir nästan lite orolig att de inte ska stå kvar. Alla lösa föremål flyger omkring som i en virvelvind. Är glad att det bara är storm och inte SNÖstorm i alla fall. :-P

Vi ska strax bege oss ner till ÖoB och handla lite smågrejer som strumpor, hundben och sånt där som brukar gå åt i en jämn ström. På hemvägen blir det ett stopp på Arontorps kroppkakor och senare ikväll om stormen lugnar ner sig blir det grillat! :-P Ska se om jag hittar lite goda kryddor och marinader ska jag svänga ihop sen och nåt gott aromsmör också! ;-)

Vad tycker ni om plockmat då? Är det något ni äter ofta hemma hos er?
Här blir det nog en gång i veckan i alla fall, oftast en fredag eller lördagskväll framför TV:n. Det är praktisk mat, lätt att plocka ihop en god tallrik av det som finns i kylen och alla kan välja de dom gillar bäst. Här är nog min favorit med grillade revben, rostbiff, krämig potatissallad, lite ölkorv, lantchips och en god dip och sallad.

Hur ser din favorittallrik ut?

plockmat_fredagsmat_mat
Grillade revben, recept HÄR >>
Krämig potatissallad, recept HÄR >>
Rostbiff, recept HÄR >>

plockmat_grillade_revben_rostbiff_ölkorv_potatissallad

Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Pizza calzone – hemmagjord!
Äntligen fredag! T.G.I.F (thank god it´s friday) Superduperskönt med helg! Och det skall jag faktiskt erkänna att jag som bor på ”bonn-vischan” här på Öland inte vetat i så många år vad just T.G.I.F stod för… Jag trodde först det … Läs mer
5 tips till taco-fredag!

tacos
Det är himla mysigt nu med taco-fredagarna igen när hösten har anlänt, det hör liksom till att spica upp tillvaron på fredagskvällarna och mysa ihop sig med familjen. Det finns ju oändliga variationer och smaksättningar. Favoriten hos mig är nog de klassiska hårda skalen med riktigt kryddad nötfärs och chunky salsa med ananas. Vitlökssås och rödlök ett måste och små nachochips värmda i micron med riven ost… ;-)

Här har jag samlat några favoriter som ofta återkommer här hemma, vilken det blir imorgon fredag vet jag inte än. Vet du vad ni ska äta?? :-P  

nötfärs_nyttig_lunch_mat
LCHF tacos Recept HÄR >>

smördegsinbakad_köttfärsrulle
Tacorulle Recept HÄR >>

tacos_i_pita_muurikka
Tacos utomhus på muurikkan Recept HÄR >>

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Tacogratäng Recept HÄR >>

tacotårta_recept
Tacotårta Recept HÄR >>

Tortellini med pesto och zucchini i ostsås

tortellini_pesto_ostsås_valnötter
När jag köper hem tortellini så ser det så vansinnigt gott ut i förpackningen så dom hoppar nästan ner i vagnen av sig själv och jag tänker alltid – det blir en perfekt middag nån dag i veckan.

Sen tänker jag inte mer förrän det är dags och jag tar fram paketen ur kylen med dom ljuvliga små knytena. Å där får jag lite hjärnsläpp…. OFTA! Ibland är det galet svårt att komma på nåt nytt med just tortellini tycker jag förutom den klassiska ostsåsen eller i tomatsås.

Hur tillagar du din favorit med tortellini? Fyll på med tips om du har.

Här blev jag i alla fall väldigt nöjd då jag lyckades skaka fram en bit zucchini, en lök, en ask philadelphiaost och en burk pesto ur kylskåpet. Kombinationen med tortellinin blev strålande god – lycklig, lycklig!! :-P Prova detta, jag lovar det kommer bli en favorit! Glöm inte strössla lite valnötter före servering för extra ”crunch”. ;-)

4-6 port
Det här behöver du :
2 förp färsk tortellini
1 gul lök
½ zucchini
4 msk grön pesto
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar
En skvätt pastavatten

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka löken och fräs på i het panna med lite olja eller smör. Låt den mjukna. Tillsätt zucchini i mindre bitar och vänd runt. Rör ner pesto och philadelphiaost och sänk värmen.

Koka upp saltat vatten till tortellinin och koka den enl. förpackningen.

 

Låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite av pastavattnet om såsen blir för tjock eller du vill ha MER sås! ;-)

Vänd ner tortellinin i såsen och toppa med valnötter om du vill.

tortellini_ostsås_pesto_zucchini
Redo att börja! ;-)

pestosås_zucchini_pasta_tortellini
Härliga ingredienser till såsen med lök, zucchini, pesto och philadelphiaost.

ostsås_pesto_tortellini
Ostsåsen har kokat ihop och färdig att blandas med pastan.

färsk_tortellini
Färsk tortellini med prosciutto, tar inte många minuter att koka. Vänd sedan ner i såsen.

tortellini_pesto_ostsås
Strö över lite valnötter före servering – ät och njut och a en trevlig fredag allihopa! :-P

Fredagsgott med varm baguette, fylld med salami och brieost

fredagsmys_tips_salami_brie_varma_mackor
Har ni testat att göra en stor, lång varm macka av baguette? Fylld med salami, massor av rödlök och brieost? Om inte gör de! :-P

Det blir så hejdundrande gott och enkelt att skära upp en bit till var och en. Varm brie är något av det godaste som finns, särskilt tillsammans med pepparsalami och krispig rödlök. Jag vet inte om jag lagt upp något liknande men det HÄR receptet är också gott om man hellre vill ha ost och skinka, fast då har jag knäckt i ett ägg också som fått gräddas med. För att inte tala om detta stora bröd, fyllt med ost som läckert förrätt eller till drinken. ;-)

4 port
Det här behöver du :

1 baguette
150 gram brieost
1 hg salami
1 stor rödlök
Riven goudaost
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela baguetten längs med och vik ut den. Lägg ett lager med brieost. Salami och rödlök över. Nyp ihop den och strö över riven ost. Slå in i ett paket av fuktat bakplåtspapper. Jag knycklar ihop pappret och sköljer den under kranen innan jag slår in hela baguetten, då håller sig ytan krispig och spröd utan att bli stenhård. In i ugnen 200 grader ca 20 min. Ta ut, skär upp och servera!

salami_brieost_baguette
Vik ut hela baguetten och fyll med massa gott!

fredagsmat_varm_baguette_salami_brie
Vik ihop och strö över riven ost. Slå in den i fuktat bakplåtspapper och in i ugnen ca 20 min, 200 grader.

varm_baguette_salami_brie
Gratinerad, varm baguette med härlig fyllning!

Världens godaste tacogratäng

tacogratäng_
Precis, det ÄR faktiskt världens godaste tacogratäng! Istället för vanlig tacos med pryttlar och skålar överallt så kör vi allt i en form, ni vet ju att jag har en liten förkärlek till smidiga och enkla recept så detta är inget undantag. Ni har säkert provat på något recept tidigare på just tacogratäng och har ni det, eller aldrig provat så lova att ni testar detta.

Det är liksom helt perfekt! Smakerna av krispig chunky salsa och den lena crème fraîchen med en gnutta honung tillsammans med het jalapeno och kryddig färs, det är som ett äktenskap, bara skjuts in i ugnen så lever man lyckligt i alla sina dar! PROVA!! :-P ;-)

6-8 port
Det här behöver du :

200 gram nachochips

500 gram nötfärs alt blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 msk soya
Salt & peppar

5 dl tomatsalsa med ananas (se recept HÄR)
5 dl crème fraîche
1 msk flytande honung
Salt & peppar
2 dl riven cheddarost
Körsbärstomater
Skivad jalapeno
1 majskolv (kokt)

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i het panna. Riv ner vitlök och krydda med salt och peppar. Smula ner en buljongtärning och tillsätt soya.
Smula ner 3/4 av nachochipsen i botten på en ugnsfast form. Lägg över färsen, tomatsalsan. Blanda crème fraîchen med honung, salt och peppar och bred över. Toppa med cheddarost, tomater och jalapeno. Gratinera i 180 grader tills gratängen fått fin färg, ca 30-35 min. Stick ner nachochips och servera med sallad och majs.

tacosgratäng_tacogratäng
Då vankas det tacogratäng! :-P

tacogratäng_recept
Hade ett par skivor ananas över i en burk som jag la ovanpå salsan också.

tacogratäng_nachochips_cheddarost
Toppa med crème fraîchen och riven cheddarost.

tacogratäng_nackochips
Skivade tomater och jalapeno.  Skjuts in i ugnen.

tacogratäng_recept_taco_gratäng
Efter ca 30 min. Stick ner nachochipsen och servera! ;-)

tacos_tacogratäng_gratäng_tacogratäng_recept
Sallad med majs till är ett måste. Köp färsk majs och koka, det blir godast!

tacogratäng_världens_godaste
Smaklig måltid, kanske en ny fredagsfavorit till imorgon? :-P

Ost & chilisnittar med honungsdip

chili_ost_snittar
Tjoho vilket jädrans gott fredagsmys det bidde ikväll! :-P
Jag fick inspirationen från en bild som Nette (Kardemummagumman) la upp på facebook häromdan. Jag har dock gjort en egen version med lite knaprigare, ostigare snittar med dip till. Årets första fredagsmys känns det som och detta var gudagott så ni är nog tvungna att prova tycker jag!

1 plåt med snittar
Det här behöver du : 
1 stor baguette eller två små
1 dl creme fraiche
5 cm purjolök
6-7 skivor salami
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

Topping : 
2 nävar riven ost
Persilja
Chiliflakes

Dip (bara att röra ihop) : 
1 dl creme fraiche
½ dl gräddfil
1 msk honung
En gnutta malen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär baguetterna i skivor ca 1½ cm, lägg på plåt med bakplåtspapper. Rör ihop röran med creme fraiche, finhackad purjolök, salami och vitlök. Krydda med chilisåsen, salt & peppar. Bred ut/fördela röran på snittarna. Toppa med riven ost och chiliflakes. Gratinera i 225 grader ca 10-15 min.

Toppa med persilja och servera med en mild dip.

vitlöksbröd_ostsnittar_snittar_chili
Baguetteskivor med en röra på creme fraiche, salami, purjolök och chilisås.

ostsnittar_chili_baguette_vitlöksbröd
Toppad med riven ost och chiliflakes. Gratinera ca 10 – 15 min i 225 grader.

vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili
Strössla över persilja och servera med en mild honungsdip.

The post Ost & chilisnittar med honungsdip appeared first on Kryddburken.se.