Tips för en vintrig picknick i julsnön

God fortsättning på julen

Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader.

Läste en mycket intressant artikel i DN, om skogens/naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas där, det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.

Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.

Jag beskriver hur mycket naturen betytt för min hälsoresa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut min populära gulaschsoppa som är perfekt att ta med i en termos.

En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch i snön.

I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.

Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.

Vill du grilla varma mackor så hittar du både ett glutenfritt formbröd och tips på fyllningar här.

Här finns pizzamuffins, perfekt både som utflyktsmat och färdkost vid resan hem efter julhelgerna.

Som avslutning på dagens inlägg bjuder jag på en kokoskaka med choklad och tranbär.

Den smakar både gott till kaffet efter maten eller som en energibar i skidspåret, den kommer från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Gulaschsoppa i kåsa

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Räksallad 2 port

2 dl skalade räkor

2 dl fetaost i tärningar

4 soltorkade tomater i små bitar

½ dl strimlad purjolök

2-3 msk olivolja

2 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor efter smak

Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av så du får lagom syra och chilihetta.

Fördela salladen i två burkar och gör en dubbelmacka till av ett mättande och glutenfritt mandelbröd eller nötbröd.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Lucka 22 – Julens rödkål på två sätt

Juliga tillbehör

Då var det inte långt kvar till julafton, så glad att så många valt att följa med i Tomtens Adventskalender under december och fått tips inför julen.

Har du just hittat hit så klicka på bloggnamnet här uppe och scrolla dig neråt, så får du ta del av alla inlägg med mina och bloggvännernas juliga rätter.

Rödkål är en stående rätt på mångas julbord, idag får du ett recept på varm rödkål smaksatt med svarta vinbär och rökt fläsk.

Jag bjuder också på en kall rödkålsslaw med pepparrot och lingon, hämtad ur min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Rödkål

Rödkål med svarta vinbär 6-10 port

500 g rödkål

4 skivor varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 äpple

1 gul lök

2-3 msk smör

1-2 msk balsamvinäger

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

ca 2 tsk salt

Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver, rör ner kryddorna och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon

½ liter finstrimlad rödkål

2 dl lingon

1½ dl majonnäs

1 rött äpple

½ dl finriven pepparrot

2 msk pressad citron

Ca ½ tsk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke och häll över citronsaft och salt.

Knåda kålen med händerna i en minut, det här gör den saftigare och lättare att blanda med majonnäsen.

Riv äpplet grovt och pepparroten fint. Blanda ner majonnäs, pepparrot och äpple med kålen.

Vänd till sist ner lingonen, smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller sting från pepparroten.

Tips: För en mildare coleslaw kan du röra ner 1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde innan serveringen.

Variera smaksättningen med till exempel rivet päron och svarta vinbär.

Finhackade örter och strimlad grönkål passar också bra till salladen.

Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Lucka 9 – 3 snabba frukosttips med julsmak

Juliga frukosttips

Idag bjuder Tomten och jag på några riktigt snabbfixade frukostar, fyllda med både härliga smaker och energi.

Recepten kommer från Diabeteskokboken för män som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Boken är fylld med lättlagade recept som förstås passar lika bra för alla i familjen.

Julklappstips

Rätterna i Diabeteskokboken är alla låga i kolhydrater och innehåller istället en större andel fett, för att hålla blodsockret på en stabil nivå över dagen.

Jag och Lennart äter sen många år nötfrukost, senaste året har jag lagt till även ett kokt ägg med kaviar så vi får i oss lite mer protein på morgonen.

Nu till jul är det extra gott att äta både nötter och gröt med en härlig kryddblandning fylld av julsmaker, se tips i nötfrukostreceptet nedan.

Mandelgröt från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Mandelgröt med smöröga och kanel 1 port

½ dl mandelmjöl

2 msk smör

½ tsk fiberhusk

1 dl grädde

1 ägg

Salt efter smak

Extra smör och kanel till serveringen

Smält smöret och rör ner mandelmjöl och fiberhusk. Häll på grädden, koka upp under omrörning och stäng av plattan.

Rör ner ägget och blanda om väl, smaka av med salt. Låt stå i 5 min tills gröten tjocknat, rör om och servera med en klick smör och kanel.

Nötfrukost från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

Nötfrukost, nötter och smör helt enkelt 1 port

1 dl blandade nötter

ca 25 g smör

Julig kryddblandning

 1 tsk Gurkmejamix

eller 1 tsk Choco Latte-kryddmix

1 tsk pepparkakskryddor

Jag brukar ta lika delar av paranötter, sötmandel, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till min nötfrukost.

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.

Lägg upp nötterna i en liten skål och fördela kuberna över.

Rör ihop kryddorna och förvara i en liten burk, strö ca 1 krm över nötterna.

Ät med en tesked, några nötter och några kuber smör i varje tugga.

Det smakar ungefär som en grov smörgås men mättar betydligt längre.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Soldattorpet på Skansen

Lucka 8 – Leverpaté från kokboken Läkande dundermat

Tomten på Skansen

Läkande och färgglad mat

I dagens lucka presenterar Tomten och jag ett mycket färgglatt recept från Tina Haldorsson nyutkomna kokbok Läkande dundermat.

Du kanske känner till Tina från bloggen Colorful Health, där hon delar med sig av både smakrika och konstfullt färgglada rätter.

Tina har en fascinerande hälsoresa bakom sig, där hon ätit sig både frisk och slank med hjälp av Paleo, AIP och LCHF.

Du kan läsa mer om hennes väg mot ett friskare jag på bloggen och i boken, klicka på bilden nedan så kan du köpa den signerad direkt från Tina.

Här finns Läkande dundermat på Adlibris och här på Bokus.

Så här beskriver Tina sin fina julpaté;

God paté som du kan äta både varm och kall, kryddad med julens goda smaker.

Den går bra att göra några dagar innan jul och servera den gärna i skivor på julbordet.

Lever är extremt näringstät mat och stöttar ditt immunförsvar, blodbildning och energiproduktion. Ät gärna lever året om.

Jag gillar leverpaté bäst med syrad gurka och lite rödlök. Hoppas det smakar.

Leverpaté 6-8 portioner

500 g nötfärs

250 g nötlever

2 msk ceylonkanel

3 msk riven färsk ingefära

2 krm kryddnejlika

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

100 g talg

3 tsk örtsalt

Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker

Sätt ugnen på varmluft 175 grader.

Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.

Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.

Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.

Blanda nötfärs ​och den mixade levern.​

Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.

Låt svalna och skär i skivor.

Min enkla buljong

Buljongdag

Den 18 november är det Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.

Jag får ofta frågor på Facebook om benbuljong, om det är svårt att tillaga och om dess effekter på hälsan.

Jag har använt benbuljong regelbundet nu i 10 år, det har haft en stor inverkan på lederna.

Tidigare hade jag problem med höfter och axlar, men sen jag började med buljong tillsatt i vardagsmaten så har de här besvären minskat betydligt.

Kollagenet i buljongen har även gjort att hår, hud och naglar är mycket starkare, jag blir sällan sjuk och magen mår gott.

En trevlig bieffekt är att jag inte har fått alltför många rynkor än, bilden nedan är från 62-årsdagen nu i oktober.

387035329_10225046176687013_314816665951045703_n

Här på bloggen hittar du mängder av tips på mat där jag använder benbuljong, oftast kokt på kyckling eller vilt.

Kycklingbuljongen är också god att dricka varm som på bilden högst upp.

Späd då med lite vatten, krydda med örtsalt eller gurkmejamix och blanda gärna ner en sked kokosolja.

Då får du en mycket näringsrik, värmande och mättande energidryck som ger energi och stärker immunförsvaret.

Kycklingbuljong

 1 kyckling på ca 1 kg

ca 2 liter vatten

2 morötter

1 lök

1 knippe timjan

1 knippe persilja

ca 2 msk salt

1-2 msk äppelcidervinäger eller citron

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Skär morötter och lök i mindre bitar.

Lägg kyckling, grönsaker och örter i en stekgryta med lock.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Det ska vara vatten så det knappt täcker kycklingen.

Tillsatt syra från vinäger eller citron gör så att kollagenet lättare utvinns ur ben och brosk.

Lägg på locket, dra ner på värmen och låt småputtra i 1-2 timmar, beroende på hur stor kyckling du har.

Ta upp kycklingen och låt svalna lite, plocka av allt kött och använd sen till olika rätter.

Lägg tillbaka benen (och skinnet om du inte äter det) och koka ihop buljongen så den blir mer koncentrerad.

För att få ut så mycket nyttiga gelatinämnen som möjligt, koka buljongen i ca 6 timmar till efter att du tagit bort köttet.

Gelatinet släpper lättare från kycklingen än från ben från nöt/vilt, när jag jobbade på restaurang fick de benen koka i upp till 24-48 timmar.

För hemmabruk fungerar det med mindre, men minst 8 timmar.

Späd då och då med mer vatten om de behövs.

Sila bort ben och grönsaker och koka ihop/reducera buljongen tills ca hälften återstår.

Häll upp i en burk, låt kallna och förvara i kylen. Du kan ta bort fettet och använda det till stekning, när buljongen stelnat.

Ett bra sätt att spara buljonger och fonder är att frysa in dem i istärningslådor och ta fram eftersom att tina i soppor, såser eller att värma till en kopp buljong.

I min senaste bok Stora diabeteskokboken (skriven med Lars-Erik Litsfeldt) och i E-kokboken Gammaldags husmanskost (skriven med Annika Dahlqvist) hittar du fler recept på buljonger och grytor, soppor och såser där de ingår.

Kycklingbuljong från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Smörstekt lax med gräddig paprikasås

Snabblagad lax

Idag får du tips på en riktigt snabb och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

Här kan du läsa hur laxen lagas till, där finns också recept på en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen.

Fler goda tips hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna nedan så kan du läsa mer om dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk sockerfri ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson