Vitkålssallad med ingefära och citron

Fräsch höstsallad

Idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik vitkålssallad, bra för både hälsan och köksekonomin.

Nu är både vitkål och morötter prisvärda, så passa på att njuta av dem i både varma och kalla rätter.

Du hittar mängder med recept här på bloggen och i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi här.

Vitkålssallad med ingefära och citron

1 liter strimlad vitkål

2 dl grovriven morot

2 gröna äpplen

1½ dl saft av nypressade, ekologiska citroner

1 dl riven ingefära

1 dl pumpakärnor

Ca 1 tsk salt

Lägg den strimlade kålen i en bunke, strö över salt och knåda den en stund med händerna så den blir mjuk.

Vänd ner riven morot, äpple, ingefära och pumpakärnor, slå på citronsaften och blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer syra från citron, sötma från äpple, sting från ingefära eller mer sälta.

Du kan variera salladen genom att använda rödkål eller strimlad grönkål.

Lingon, tranbär eller granatäpple blir också gott i salladen och ger fin färg.

Det här receptet kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, kanske den kan bli en bra present till den matglade på Fars Dag eller som julklapp.

Här nere ser du några fler rätter från boken som jag fotograferat ute i naturen runtom i Jämtland, Härjedalen och nordvästra Dalarna.

Broccoli med ädelost och kantareller

Grönkålschips

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk

I dagens recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.

Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.

Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.

Receptet är enkelt att göra till flera eller för att ha till några matlådor.

Tacofisk 1 port

150 g smörstekt fisk

1½ dl riven gräddost

2 msk tärnad paprika

1 cocktailtomat

1 tsk tacokrydda eller oregano

Salt och chiliflingor efter smak

Vitkålssallad

2 dl finstrimlad vitkål

10 mandlar

2 soltorkade tomater i olja

1 msk kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och chiliflingor

Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.

Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.

Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.

Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.

Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.

Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.

Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.

Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör

Vitkålssallad med örter

Sallad med svartvinbärsblad

Somrig sallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips