Kokbokstips inför Fars Dag

Reklam för mina kokböcker

Fars Dag närmar sig, i år är det alla pappors dag den 12 november.

Vill du hjälpa din pappa att bli en bättre kock och på samma gång få en möjlighet att förbättra sin livsstil?

Då hittar du länkar till mina kokböcker på Bokus här nedan, de finns även på andra nätbokhandlar och i den lokala bokhandeln.

Nedanför länkarna ser du några bilder från de olika kokböckerna.

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria och utan tillsatt socker, men de innehåller förstås väldigt många goda smaker.

Jag blir både glad och tacksam om du vill dela inlägget vidare till dina vänner, så fler får chansen att upptäcka mina kokböcker.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Birgitta Höglund bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Finns endast som E-kokbok), skriven med Annika Dahlqvist

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Pepparnötter med ädeloströra från Baka med frukt & grönt
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Några smakprov från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Krämiga blåmusslor från mina bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Lättlagat till höstlovet : Gröna ostvåfflor

Lättfixade våfflor

Nu i höstlovstider bjuder jag på ett riktigt enkelt recept på våfflor, gott och näringsrikt som mellanmål för skollediga ungdomar eller som en macka till utflykten eller träningen.

Ett bra sätt att få in grönsaker i favoritmaten är att mixa dem i smeten till våfflor, pannkakor eller plättar.

Vill du göra våfflorna extra färgrika till Halloweenfirandet kan du byta ut ärtorna mot samma mängd kokt, tärnad pumpa eller morot och göra en sats grön och en orange.

Vill du ta del av min varma choklad eller guldmjölk att servera till våfflorna så hittar du recept i mitt förra inlägg.

Gröna ostvåfflor ca 4 port

150 g riven, lagrad ost

4 dl tinade gröna ärtor

4 ägg

4 msk grädde

2 tsk psylliumhusk

25 g smält smör till våffeljärnet

Ca ½ tsk salt

Riv osten grovt, mixa tillsammans med ärtor, ägg, grädde och psylliumhusk till en slät smet.

Låt den svälla i 10 minuter. Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Värm våffeljärnet och pensla med det smälta smöret, lägg ihop så det blir varmt igen.

Klicka i drygt en deciliter av smeten, beroende på hur stort ditt våffeljärn är. Bred ut det mot kanterna och lägg ihop järnet.

Grädda i ca 7-8 minuter, öppna inte för att se om den är färdig förrän det gått 5 minuter så våfflan hinner bli fast.

Låt våfflorna svalna på galler under tiden det tar att grädda alla. Värm dem sen innan serveringen på 175 grader i ca 2 minuter, så blir de frasiga.

Servera med en klick smetana eller vispad grädde och lingon

Jag brukar använda lagrad gräddost eller halloumi till de här våfflorna, men du kan använda den ost du gillar bäst.

Våffelhjärtana passar bra som en liten förrätt med fiskrom eller tångrom, hackad rödlök och crème fraiche eller smetana.

De är också goda att ta med ut på en utflykt med smör och pålägg emellan två hjärtan.

Du kan byta ut äggen mot 2 dl kikärtsspad. Ta då dubbel mängd psylliumhusk så håller våfflorna ihop bättre.

För att göra våfflorna ännu grönare och nyttigare kan du mixa ner 1 dl hackad persilja eller rucola i smeten.

Receptet kommer från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Den är just nu med på Bokus Julklappsrea för bara 199 kr, läs mer om vår kokbok i den här länken.

Här ser du några bilder från boken, recepten är glutenfria och sockerfria och anpassade för alla i familjen.

Artikel om min hälsoresa på Ekoappen.se

Hälsokost

Jag blev för en tid sen intervjuad av journalisten Inger Palm inför en artikel på hälsosidan Ekoappen.se, i den här länken kan du läsa den.

Jag är verkligen glad att min matfilosofi får så stor spridning, jag hoppas att det gör att många fler genom artiklar och mina kokböcker kan få chansen att äta sig till en bättre hälsa.

Min åttonde bok ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker”, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, har fått ett väldigt fint mottagande.

Den är utgiven på Bookmark Förlag och har nu i två månader legat på Bokus Topplista över flest sålda kokböcker, verkligen hedrande när det i Sverige ges ut så otroligt många kokböcker.

Du hittar den även i den övriga nätbokhandeln, i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Sprid gärna artikeln och boken vidare om du känner någon som kanske också kan bli hjälpt av att lägga om sin kost.

Bollar med smak av kanelbulle

Kanelbullens dag på mitt sätt

Innan jag började äta lågkolhydratkost för 14 år sen så var kanelbullar en stor passion, så här har jag tagit fram en boll med kanelbullesmak som passar fint för alla oss som inte äter gluten nu till Kanelbullens Dag.

De här bollarna har jag gjort flera gånger i sommar, de är perfekta att ta med i en burk på en fikapicknick, bärplockning eller som återhämtning efter ett gymbesök.

Jag har valt att ha dem naturella och inte doppa dem i kakao eller kokosflingor men det är en smaksak så där kan du förstås göra som du vill.

Kanelbullebollar ca 25 st

50 g mjukt smör

4 torkade, osvavlade aprikoser

4 torkade plommon

3 dl glutenfria havregryn

1 dl mandelmjöl

1 dl starkt kaffe

½ dl tahini, sesampasta

1 msk kanel

2 tsk kardemumma

½ tsk flingsalt

Skär aprikoser och plommon i små bitar och häll över hett kaffe.

Låt stå i en halvtimme så fruktbitarna mjuknar och drar åt sig av kaffesmaken.

Lägg smöret och de torra ingredienserna i en mixerbunke, kör med stavmixer tills allt är väl blandat.

Mixa ner frukten och sesampastan, smaka av om du vill ha mer salt, kanel eller kardemumma.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen smeten till bollar med lätt fuktade händer.

Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen tills de stelnat.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Har du inte tahini så kan du byta ut den mot kokosgrädde eller mosad avokado.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Vill du ta del av fler recept på mina glutenfria bollar och andra godsaker så är just nu min bakbok Baka med frukt & grönt med på Bokus Höstmatsrea för bara 119 kr.

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Glutenfria mandelkakor

En liten kaka till kaffet

Har du provat att baka kaffebröd med torkad frukt istället för socker?

Jag kan lova att det blir riktigt gott, kakorna gillas av både små och stora fikagäster.

Det här är ett av de recept jag skapade med sötning av torkad och färsk frukt, bär och grönsaker till min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Som namnet antyder så innehåller boken sötare saker som kakor, muffins, bullar, rawfoodbakverk och bollar men den har även en saltare och matigare avdelning med pajer, piroger, kex, matbröd och en riktigt smakrik smörgåstårta.

Bakboksreklam: Just nu är boken med på Bokus Höstmatskampanj och kostar bara 119 kr istället för 209 kr.

Kanske den kan bli en gåva att ge bort på kommande födelsedagar, istället för en blombukett på höstfesterna eller som julklapp till bakglada familjemedlemmar?

Många av recepten är riktigt lättbakade så de passar extra bra för dig som vill baka lite nyttigare tillsammans med barn och barnbarn.

Boken blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Mandelkakor med kokos och aprikoser ca 20 st

5 torkade aprikoser

25 g smör eller kokosolja

1 ägg

½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

2 dl mandelmjöl

1 ½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

ca ½–1 krm salt

Skär aprikoserna i små tärningar. Smält smöret tillsammans med aprikostärningarna och låt svalna. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, mixa till en slät smet.

Blanda de torra ingredienserna, börja med den mindre mängden salt. Vänd ner i äggsmeten, rör om väl och smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ in i kylen att svälla i en halvtimme. Sätt ugnen på 175˚. Rulla degen till små bollar, lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt.

Tryck till bollarna och gör ett mönster med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, så de får fin färg.

Flytta över kakorna till ett galler och låt svalna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Till jul blir de här kakorna extra goda med saffran eller pepparkakskryddor.

Ta då 0,5 g saffran och stöt tillsammans med saltet i en mortel, så får du ut mesta möjliga smak av den exklusiva kryddan.

1 msk pepparkakskryddor blir lagom till den här satsen. Garnera julkakorna med en skållad mandel som du trycker ner lite i kakan innan gräddningen.

Tål du inte mandelmjöl så kan du använda pumpafrömjöl istället.

Här nedan ser du några av de andra bakverken från den söta avdelningen i kokboken, bilderna tog jag under tidiga, vackra sommarmorgnar på Djurgården i Stockholm.

Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bakboken och dela inlägget vidare till dina vänner.

Kladdkakemuffins med körsbär

Plommonpaj med mandelkolatäcke

Kokoskaka med banan och limeglasyr

Pepparkakskladdkaka med palsternacka och päron
Gör din egen sockerfria chilisås till hamburgare med halloumibrod

Gott till grillat

Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt tillagad på ett lite annorlunda sätt.

Hamburgare kan faktiskt vara väldigt bra mat för alla som vill hålla sitt blodsocker i balans om man gör några ändringar.

Byt ut det vanliga hamburgerbrödet mot mitt glutenfria halloumibröd, ersätt pommes fritesen med till exempel friterade vaxbönor.

Det blir även väldigt gott att koka en sockerfri chilisås/ketchup nu när vi har färska och fina svenska tomater.

Här hittar du mitt lättlagade recept på majonnäsen du ser på bilden ovan.

Hemlagad chilisås

1 kg tomater

½ dl olivolja

2 msk tomatpuré

 1-2 msk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk Worchestershiresauce eller tamarisoja

ca 2 tsk salt

 1-2 tsk chiliflingor

1 tsk mald nejlika

2 krm lökpulver

2 krm vitlökspulver

Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en gryta.

Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.

Koka upp under omrörning, låt småputtra i ca 1 timme på spisen. Rör då och då så det inte bränns fast, blir såsen för tjock så späd med lite vatten.

Mixa såsen till den konsistens du föredrar med en stavmixer direkt i grytan, häll upp såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.

Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.

Vill du hellre ha en lite mildare sås av ketchuptyp så hoppa över chiliflingorna och passera bort tomatkärnor och skal ur den färdiga såsen innan du häller upp den på burkar.

Här nere följer receptet på hamburgarna och brödet.

Jag har gjort små 50-gramsburgare, med halloumibrödet blir de betydligt mer mättande än hamburgare i vanligt bröd.

Hamburgare 8 små
400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs

2 ägg

ca 1 tsk salt

½-1 krm peppar

Smör till stekning

Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.

Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi/eldost

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Vill du lyxa till det så gör min bearnaisesås till på äggulorna som blir över när du bakar brödet, det blir väldigt gott ihop med chilisåsen till hamburgarna.

I min kokbok ”Birgitta Höglunds bästa grilltips” hittar du fler goda tips på hamburgare med tillbehör och mycket annat gott att lägga på grillen.

Vill du ha ännu fler tips på sockerfria och glutenfria rätter som passar alla i familjen så ta en titt på min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken.

Den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som skrivit ett tiotal böcker om diabetes.

I vår kokbok delar han med sig av sina stora kunskaper om hur man får ett stabilt blodsocker med en bättre hälsa på köpet.

Grönkålspaj på valnötsbotten

Grönskande tider

Nu är det högsäsong för alla oss som älskar det gröna inslaget i maten.

Idag bjuder jag därför på ett lättlagat recept från min bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilderna till boken tog jag i den vackra sommargrönskan runtom i Stockholm för tre år sen, naturens fotostudio är den bästa, tycker jag.

Jag har inte en massa avancerad fotoutrustning att bära på, det skulle inte fungera för min rygg, jag behöver bara en kamera och bakverken så gör solen och omgivningen resten.

I morgon är det sista dagen att beställa den till reapriset 139 kr (ord pris 219 kr) på Adlibris.

Gå in i länken ovan så kan du läsa mer om boken, som utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på Gourmand Awards.

Nedanför dagens recept ser du några fler exempel på innehållet i det som blev min sjunde kokbok.

Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

3 ägg

3 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

Ca ½ tsk salt

Ca 1 krm grovmald svartpeppar

Pajbotten:

100 g valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

25 g smält smör eller kokosolja

1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere

Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.

Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.

Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.

Tips:

De här ugnstorkade tomaterna gjorde jag till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. De är så goda och lättlagade så de förtjänar att vara med även här.

½ kg cocktailtomater, 2 tsk flingsalt, 2 tsk torkad oregano eller timjan, 2 deciliter kallpressad olivolja och 2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt. Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka

Plommonpaj

Blåbärstryfflar med havtorn
Havrebullar med tomat och basilika

Sötpotatisbröd med vitlökssmör

Spröda ostkex

Hasselnötsbullar

Glad Midsommar med matjestårta och jordgubbar

Ljuva midsommartid

Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.

Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.

Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.

Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.

Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.

Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.

Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.

Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.

Matjestårta gör du så här:

Använd mitt glutenfria valnötsbröd istället för kavring, mixa 200 g tärnat bröd med 1 dl brynt smör.

Det brynta smöret ger mer karaktär till tårtan och passar väldigt bra just till matjessill.

Pressa ut brödsmeten i en plastfilmsklädd form med löstagbar kant.

Gör dubbel sats av matjesmoussen här nedan, bred den över brödbotten och kyl minst 3-4 timmar.

Garnera tårtan till exempel med hackad gräslök och rädisor. De övriga sillarna på tallriken här ovan hittar du här.

Matjesmousse 3-4 port

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar efter smak

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.

Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.

Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.

Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.

Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.

Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Ät, njut och må gott!

P.S Just nu är min senaste bok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” med på Adlibris Sommarrea, du hittar den i länken ovan för bara 139 kr.

Den och mina övriga kokböcker finns också hos andra nätbokhandlare, att beställa hem hos din lokala bokhandel och på biblioteken.

Kanske nån av böckerna kan passa fint att ge bort som present på midsommarfesten?

Mer info om de 7 kokböckerna finns här eller om du klickar på mitt namn inne på Adlibris.

Du kan skriva ut bilden och göra ett fint presentkort, med lite mer omtanke bakom istället för den vanliga chokladasken, blomman eller vinflaskan.

Kafferep i rosenbersån med gofika från Baka med frukt & grönt

Njutbara tips till vårvinterns utflykter
Stekning av Kolbulle

Sportiga tider

Februari och mars är sportlovstider för många, ljuset återvänder och det är riktigt härligt att ta med sig maten ut i naturen.

Oavsett om du åker skidor i fjällen eller tar en skogspromenad så är det alltid gott att ha med sig matsäck och njuta av en god picknick.

I dagens inlägg tipsar jag om rätter som passar extra bra att äta i friska luften, både kalla och varma godsaker.

För fler tips och recept så hittar du just nu Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken för 49 kr och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns för 79 kr på Bokrean.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingon till, här hittar du min sockerfria lingonsylt smaksatt med äpple.

Varm choklad med vispgrädde 1 port

2 dl mjölk/kokosmjölk

2 msk grädde + 1-2 tsk kakao

Lite smulat flingsalt

Nymald kardemumma

1/2 dl lättvispad grädde

Rör ihop grädde, kakao, kardemumma och salt i en kastrull. Häll på mjölken och värm till strax under kokpunkten.

Häll upp i din finaste mugg, skeda över den vispade grädden försiktigt. Mal lite extra kardemumma på toppen.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt psylliumhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter, låt dem svalna på galler.

Våfflorna går fint att lösfrysa för att värma på några minuter i ugnen innan serveringen.

De är också goda att ha med på utflykter, gör dubbelmackor av två våffelhjärtan med ost/mesost emellan, det hade vi ofta när jag var liten.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk psylliumhusk

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Ta med dem ut i naturen i några små burkar och lägg ihop när det är fikadags.

Näringsrik buljongdryck 2 port

3 dl kokande vatten

1 dl kycklingbuljong

1 msk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i muggar eller ta med i termos på utflykten.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmejamix, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Glutenfria bovetebullar ca 12 st

1 dl bovetekross

1 dl vatten

1½ tsk salt

1 ägg + 2 äggvitor

1 dl yoghurt 10%

2 msk psylliumhusk

½ dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.

Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.

Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.

Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Här får du länkar till tre av mina mest populära, glutenfria formbröd som passar extra bra till varma mackor.

Valnötsbröd

Nötbröd

Formfranska

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost

Salami, tomater, oliver, lök och vitlök

Rökt renstek och färskost med örter

Roquefortost, valnötter och päron

Frökakor med kardemumma ca 14 st

25 g smör

2 msk mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2-3 msk vatten

1 msk valfri sötning

1 tsk psylliumhusk

1 tsk nymald kardemumma

Lite salt

Smält smöret i en kastrull, häll på vatten. Rör ihop alla torra ingredienser, blanda ner vätskan.

Rör om ordentligt, tillsätt ev lite mer vatten så du får en fast deg och låt stå i 1 timme för att svälla.

Rulla små runda bollar eller forma med två skedar och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter, låt svalna på galler.

Du kan frysa in kakorna som blir över, fräscha på dem nån minut i ugnen.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Ännu fler tips hittar du i mina övriga kokböcker, här länkar till dem på Adlibris.

Du hittar dem också på Bokus, att beställa hem till din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-kokbok

Havrebullar med tomat och basilika från Baka med frukt & grönt
Picknick med nyponbullar från Gröna, sköna tillbehör
Hasselnötsbullar, sötpotatisplättar och bollar med bär till brunchen

Tre goda brunchtips

Söndagar är den dag jag får flest besök till mina bakrecept härinne på bloggen, så idag bjuder jag på några riktigt goda recept till söndagsbrunchen.

Många har frågat genom åren om jag kunde samla mina söta och salta bakverk i en kokbok och för några år sen blev den tanken äntligen verklighet.

I år är ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” med på årets Bokrea.

Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.

Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.

Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.

Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.

Hasselnötsbullar med vallmofrön 8 st

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl pofiber

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca 1 tsk salt

3 äggvitor

2 dl hett vatten

1 tsk äppelcidervinäger

Till garnering:

½ dl vallmofrön

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.

Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.

Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.

Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.

Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.

Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.

Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.

Fler bokreatips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.

Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.

Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker har verkligen förändrat mångas liv till det bättre sen den kom ut 2018.

Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.

Den är också snart slut så passa på nu om du vill köpa den, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Sist ut av dagens recept blir mina fräscha energibollar från bönkokboken.

De passar fint både till brunchen och att ta med i en liten burk till träningen, skidturen eller resan som ett näringsrikt mellanmål.

Ät, njut och må gott!

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här nere ser du några fler bilder från kokböckerna, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

I det här inlägget kan du läsa mer om mig, min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit det senaste decenniet.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten från Baka med frukt & grönt
Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt