Gröt med bär, valnötter och julkryddor
Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Värmande grötfrukost

Gröt i olika varianter är trendigt i år, det såg vi nu senast på Nobelfesten där det serverades en gröt på korn som tillbehör till varmrätten.

Receptet på den här hälsosamma bärgröten fick jag av en bekant som jag träffade på en hälsoresa för många år sen.

Jag gör den då och då när jag vill ha något riktigt värmande som samtidigt innehåller ingredienser som är immunförsvaret, bra nu i förkylningstider.

Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port

1  dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron

½ liten banan

1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)

1 msk kokosolja

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron eller lime

½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde

Lite smulat flingsalt

Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner

2 dl grovkrossade valnötter

2 dl mandelmjöl

1 dl nässelpulver

1 dl kanel

½ dl mald kardemumma

½ dl gurkmeja

Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.

Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.

Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.

Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.

Jag serverar min gröt värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.

Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Här ovan ser du min favorit bland grötrecept, mandelgröt med kanel, riktigt gott nu i juletid.

Receptet kommer från Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker.

Bilden nedan är en annan av mina hälsosamma smoothies, med rödbetor, ingefära och svarta bönor från E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Foto Veronica Kindblad
Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda

Lättfixad julfrukost

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen, jag äter det ibland som kvällsmål.

De flesta müsliblandningar i butikerna innehåller gluten och väldigt mycket socker, här får du ett lättlagat tips på min variant.

Du kan variera müslin med olika nötter, frön, kokosflingor, torkade bär och den kryddning du tycker bäst om.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpafrön

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk pepparkakskrydda, kanel eller kardemumma

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, pepparkakskryddor, salt och lite sötning.

Blanda väl och låt fräsa en liten stund till, smaka av så du fått fram de smaker du vill.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

På bilden högst upp serverade jag müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas som dessert efter en soppa.

Gör gärna en stor sats och ge bort i en fin burk som julklapp.

Till familjens riktigt matglada kanske någon av mina kokböcker kan passa bra, här hittar du dem alla på Bokus.

Min senaste som kom förra hösten har blivit väldigt populär, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.

Mandelgröt från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad julostkaka på keso med saffran
Saffransostkaka LCHF

Min juligaste ostkaka

Den här falska ostkakan gjord på keso brukar jag göra ofta i juletid.

Den är så lättfixad och god, passar lika fint till frukost som efter torsdagssoppan, till mellanmål eller kvällsfika.

Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet apelsinskal och kardemumma/kanel eller finriven bittermandel istället för saffran.

Saffranspannkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Fler av mina glutenfria recept med färre kolhydrater hittar du i kokböckerna nedan.

Kanske kan de hamna i några hårda paket i julklappssäcken?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mandelpepparkakor
Mandelpepparkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chiapudding med saffran, kanel och lingon

Chiapudding med julsmak

Det tog ett antal år innan jag förstod mig på det här med chiapudding, något som varit väldigt populärt i de lågkolhydratkretsar jag befunnit mig i de senaste 15 åren.

Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt, men jag blev aldrig så förtjust i den.

Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.

Men i den här tappningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en chiapudding full av goda smaker.

 Lyxig chiapudding ca 2-4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Chiapudding med saffran är så gott så den fick vara med i kokboken i länkarna här nedanför.

Den inbundna utgåvan är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du vill ge bort den till någon i julklapp eller ge den till dig själv.

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Chiapudding med saffran, kanel och lingon

Chiapudding med julsmak

Det tog ett antal år innan jag förstod mig på det här med chiapudding, något som varit väldigt populärt i de lågkolhydratkretsar jag befunnit mig i de senaste 15 åren.

Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt, men jag blev aldrig så förtjust i den.

Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.

Men i den här tappningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en chiapudding full av goda smaker.

 Lyxig chiapudding ca 2-4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Chiapudding med saffran är så gott så den fick vara med i kokboken i länkarna här nedanför.

Den inbundna utgåvan är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du vill ge bort den till någon i julklapp eller ge den till dig själv.

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Chokladvåfflor med grädde och bär

Brunchtips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tips till helgbrunchen som går hem hos både stora och små.

De här chokladvåfflorna hittade jag på till min numer slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt.

Jag hoppas på att få något förlag att ge ut den på nytt, då den blev väldigt populär med mina recept sötade med frukt istället för socker.

Liknande recept hittar du även i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.

Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st

2 små bananer

4 ägg

½ dl jordnötssmör

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet

Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.

Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.

Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.

Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.

Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.

Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.

Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.

Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.

Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?

Då är Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker något för dig, den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Frukosttips – Kokosgröt med sommarens bär

Grötfrukost

Nu är det många som kommit tillbaka till vardagen efter semestern, så idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik gröt att börja dagen med, den ger ordentligt med energi.

Ja den är ju förstås god även på kvällen, jag har faktiskt tyckt om att äta gröt som kvällsmål ända sen jag var liten.

Gröt har på senare år blivit riktigt trendigt och serveras på många restauranger.

Sen jag slutade äta gluten i samband med att jag började med lågkolhydratkost 2009 så har det skapats flera nya recept på glutenfri gröt i mitt kök.

Mandelsmör finns att köpa i större mataffärer och på hälsokostbutiker, vill du göra eget så testa det här receptet hos Paleobloggen Under vårt tak.

Jag hade skogshallon och hjortron till gröten på bilden häruppe, men det passar fint med alla sorters bär eller sockerfri sylt, i den här länken hittar du min lingonsylt sötad med äpple.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl kokosgrädde/vanlig grädde

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och kokosmjölk eller grädde/mjölk.

Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.

På bilden här nere ser du mandelgröt från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har blivit väldigt populär, jag skrev den tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt, som gett ut många böcker om diabetes.

Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet, den gröten innehåller ägg som gör den ordentligt proteinrik och mättande.


Foto Mikael Eriksson

Sommarfrukost – Kesoröra med jordgubbar

Frukostnjutning

Dagens tips är en lättlagad frukoströra, om sommarvärmen gör att orken till att laga frukostmat tryter.

Keso har högt proteininnehåll så mättnaden håller i sig längre.

För att frukosten ska räcka ända till lunch, komplettera gärna med ett eller två kokta ägg.

Kesofrukost 1 port

1 dl keso

½ dl crème fraiche, smetana eller kvarg

1 msk hackade valnötter

1 msk hackade mandlar eller hasselnötter

1 msk pumpafrön

Ett par jordgubbar

Rör ihop keso och crème fraiche, smaksätt med lite vaniljpulver om du vill. lägg upp i en fin skål.

Strö nötter, mandlar och pumpafrön över, lägg en halv valnötskärna på toppen.

Skär jordgubbarna i fyra delar och lägg runt kanten.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

Fler recept på lättlagade frukosträtter hittar du i min populära kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller också mina bästa recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens alla utflykter och grillkvällar.

På bilderna nedan ser du några rätter från kokboken som passar fint på en sommarbrunch, de är alla fotograferade av mig i Jämtlands vackra natur.

Boken är snart slutsåld från förlaget så passa på att beställa nu om du vill ha ett exemplar.

Getmesemousse med blåbär
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Rödbetssmoothie med svarta vinbär
Smått och gott till brunch

Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Proteinrik frukost – Päronkeso med skinka och ägg

Somrigt frukosttips

Idag får du tips på en riktigt god sommarfrukost, en örtig kesoröra med fräsch päronsmak.

Päronkeson passar förstås lika bra på kvällen, till exempel till grillat eller varför inte packa ner allt i en korg och ta med ut på en picknicklunch.

Att börja dagen med ordentligt med protein gör att mättnadskänslan och energin håller riktigt länge, så prova den här frukosten om du brukar bli hungrig bara efter någon timme på förmiddagen.

Fler tips på njutbara sommarrätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker som jag skrivit under de senaste 15 åren som gått sen jag startade bloggen.

Päronkeso 2 port

2 dl keso

1 litet päron

½ dl smetana

2 msk hemlagad majonnäs

½ dl finhackad citronmeliss

2 msk finhackad persilja

½ pressad citron

Salt och peppar

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke, blanda ner de finhackade örterna och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Skär päronet i små tärningar och blanda försiktigt ner i keson.

Servera med några skivor skinka/kyckling/kalkon och ett kokt ägg.

Jag hade kokt skinka på min frukosttallrik men det fungerar förstås fint även med rökt.

Här hittar du tips på en sommarsallad på vilda blad och örter, den passar fint som tillbehör om du äter päronkeson till lunch eller till grillat.

För dig som vill njuta av en fin dessert så kan du här ta del av min godaste sommartårta med jordgubbar.

Tårtan är fri från både gluten och mejeriprodukter men fylld med desto mer av ljuvliga sommarsmaker.

Nu inför studentfirande, dopkalas, bröllopsfester och midsommarfirande är den mitt junirecept i nya, intressanta hälsotidningen Mandarin.

Fyra goda tips med bacon och ägg till sommarfrukosten

Bacon och ägg

Frukosttips

I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.

Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.

Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.

Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.

Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröra med tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.

Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.

Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.

Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Bacon, äggröra, avokado och tomat

Kokbokstips

Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.

Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.

För den som har eller vill undvika att få diabetes så finns här min åttonde och senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Här nedan ser du en bild från Nyhetsmorgon i TV 4 när jag var där och bjöd på smårätter från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld från förlaget, du kan läsa mer om och beställa i länken ovan som går till Bokus.