Lättlagad frittata
Ugnsomelett, eller mer modernt frittata, är väldigt god och lättlagad snabbmat att ta till när tiden är knapp.
Den går att variera på många vis med grönsaksrester från kylen, ät den som den är med en grönsallad eller som tillbehör.
Spenatfrittata med getost 2-3 port
250 g färsk bladspenat
1 medelstor lök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
Salt och peppar
Riven muskot
Äggstanning:
3 ägg
100 g chèvre i mindre bitar
1 dl majonnäs
Peppar och ev lite salt
1 spetspaprika och ½ dl pumpafrön till garnering
Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.
Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.
Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.
Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.
Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.
Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpafrön över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.
Låt svalna en liten stund i formen innan omeletten skärs upp i tårtbitar.
Fler lättlagade vardagstips finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.
Föredrar du att läsa E-böcker så hittar du mycket gott även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.