Tips på varmrätter till Nyårsafton – Kött, fisk och vegetariskt med goda tillbehör

Festlig nyårsmat

Nyårsafton närmar sig med stormsteg, en kväll när de flesta vill laga lite extra gott till middag.

Oxfilé och torskrygg kommer att hamna på mångas bord, så idag bjuder jag på två av mina egna favoritrecept att tillaga dem.

Ett av de mest besökta inläggen härinne sen jag startade bloggen 2009 är en liten snabbkurs i hur man bäst steker en tournedos, något jag fick stor erfarenhet under mina 18 år som restaurangkock.

Jag är också mycket förtjust i vegetarisk mat, mitt bidrag från det gröna köket för att förgylla din nyårsmåltid blir fyllda auberginebiffar.

Dem hade jag på menyn på en av de restauranger där jag jobbade under 90-talet, de blev väldigt populära.

Några av mina enkla förrättstips hittar du här i gårdagens inlägg och desserterna kommer i ett inlägg i morgon bitti.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna här nedan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Så här steker du en perfekt tournedos

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

På bilden här nedan ser du två andra varianter av kryddsmör i paprika från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Den godaste smörsåsen

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till både kött och fisk.

Under min tid som restaurangkock hade jag ofta den här såsen på menyn, så det har blivit rätt många liter jag vispat ihop.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av mina egna favoritrecept.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks mycket populära kokbok så kan du ta en titt i den här länken till Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.


Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Här följer mitt vegetariska alternativ, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost, broccolimoset passar riktigt bra även till dem.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad persilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, salta på båda sidor och låt stå en stund.

Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan, torka av med hushållspapper.

Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Tycker du som jag om gröna rätter så hittar du många av mina favoritrecept i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den inbundna boken är helt slutsåld från förlaget och kommer inte att ryckas upp på nytt.

Men i den här länken hittar du den som E-bok att ladda ned för bara 99 kr.

Gott nytt år och skål i ett glas havtornskombucha, ett av recepten som finns med i E-boken.

Bilden tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön i Jämtland, det är Åreskutan som speglar sig i sjön.

Marinad med kaffe och kanel till sidfläsk
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför julen.

Många grillar även på vintern, det här är ett recept som passar just för såna tillfällen.

Det färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till köttet.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugnen eller i stekpannan också.

Här i ett inlägg med 7 kötträtter till julbordet får du anvisningar hur du ugnssteker fläsket på bästa sätt.

Om du skivar fläsket så går det snabbare att marinera, då räcker ett par timmar.

Torka av det innan du grillar eller steker skivorna i pannan eller i en ugnsform, det kan bli ett nytt och gott inslag på julbordet.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.

Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera 24 timmar, gärna längre om du har tid.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen.

Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Den här ädelostsåsen passar bra till och här hittar du en rotfruktskaka och ratatouille som blir fina tillbehör.

Här kan du läsa om Birgitta Höglunds bästa grilltips på Bokus, här hittar du den på Adlibris.

Så här skriver en som köpt kokboken på Bokus i sitt omdöme:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat. Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad. Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga. Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Tomatchutney

Höstnjutning

Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.

Den passar fint som tillbehör till grillat, till ostbrickan eller varför inte som en gåbortspresent på höstkalaset.

Vill du ta del av mina populära recept på ugnstorkade tomater och och en glutenfri paj med dem och en sockerfri chilisås/ketchup, så klicka på de blåmarkerade länkarna så hittar du dem.

Tomatchutney

500 g cocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk valfri sötning

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Flingsalt efter smak

Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.

Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.

Du kan förstås använda större tomater också, skär dem då i små bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, vald sötning och chili i en kastrull.

Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter, rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.

Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Jag hoppas du har glädje av mina dagliga recept härinne, kanske till och med så mycket så att du vill köpa någon/några av mina kokböcker?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Kräftpremiär med goda tillbehör

Kräfttider

7 augusti är det premiär för kräftorna i år, för alla som håller på de gamla traditionerna.

Numer äts ju de goda skaldjuren lite när som helst, men eftersom jag gillar våra svenska traditioner så kommer mina goda kräfttips just idag.

De passar förstås fint även till räkor och andra skaldjur om du hellre äter det.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås på mitt sätt

3 dl av min lättlagade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men jag gjorde den så här under mina många år som restaurangkock.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Det här receptet skapade jag till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, som nu tyvärr är helt slutsåld.

Vill du hellre göra en ostpaj så finns det i den här länken.

Du hittar många fler recept som passar både till sensommarens fester och vardagsmaten i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Även den är snart slutsåld och nytryck är inte planerat för vare sig den eller bakboken då förlaget tyvärr lagts ner.

Här nedan kommer ett recept på grillade kräftor från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en omarbetad nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Kanske kan någon av mina kokböcker blir en fin present att ta med istället för de så vanliga blommorna och vinflaskan på kalaset?

Här hittar du den senaste som kom i höstas, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.


Foto Mikael Eriksson

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Brynt vitlökssmör och örtsmör fyllt i paprika
Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Mitt vackraste kryddsmör

Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till grillat av alla slag, ja det fungerar förstås bra som tillbehör även till stekt, kokt eller ugnslagad mat.

Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika, läs i receptet här nere hur du gör.

Vill du ha ett kryddsmör fritt från mjölkprotein så kan du använda ett recept på ghee, där man först skirar smöret och låter smöroljan stelna i kyl.

Brynt vitlökssmör

250 g smör

4 stora vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1-2 krm smulat flingsalt

½ krm vitpeppar

Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg.

Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.

Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret.

Smörfylld paprika gör du så här:

Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked.

Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.

Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse.

Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor.

Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.

Smörrulle gör du så här:

Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet.

Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.

Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys.

Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.

Örtsmör på ghee

Örtsmör

250 g smör eller ghee

1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök

1 tsk chiliflingor

½ tsk Worcestershiresauce

1-2 krm smulat flingsalt

Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.

Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.

Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.

Recepten kommer från Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min populära och slutsålda Grillmat LCHF.

Bokens nya förord är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Hollandaisesås med chili till grillat

Smakrik smörsås

Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.

Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.

Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.

Chilihollandaise ca 3-4 port

3 äggulor

200 g smör

1 msk pressad citron

Salt och chili efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.

Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.

Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.

Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.

Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.

I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.

På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.

Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.

Fler av mina bästa grilltips hittar du i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns något för alla smaker.

Dagens grilltips – Krämig blomkålssallad
Blomkålssallad från Gröna, sköna tillbehör

Blomkål i gott sällskap

Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens alla grillmiddagar.

Blomkålssalladen blir god även med saltgurka eller tärnad paprika istället för mango om du vill hålla ner på kolhydraterna.

Gör egen majonnäs enligt mitt recept, det är både enkelt och väldigt gott, så har du en bra bas till många goda röror och såser till kommande grillkvällar.

Fler tips och recept för en ännu mer njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök eller gräslök

½ dl pumpafrön

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpafrön och mango, salta och krydda efter smak med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Majonnäs på ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Svamppytt, syrliga tomater och räksallad till grillad korv

Grillkorv med extra allt

Idag får du några enkla men ack så goda tillbehör till kanske det vanligaste som svensken grillar på sommaren, nämligen korv.

Grillkorv kan vara riktigt bra mat att ta till när man inte har lust att lägga så mycket tid på matlagningen, då passar mina goda tillbehör extra bra.

Svamppytt med aubergine

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl finstrimlad skogssvamp

½ dl finstrimlad purjo av det vita

1 finhackad vitlöksklyfta

3 msk smör

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen några minuter så den får färg.

Blanda ner auberginetärningarna och löken, bryn dem lätt.

Krydda och låt steka i tio minuter på svag värme, rör då och då.

Syrliga tomater

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör

1 msk av min sockerfria chilisås/ketchup

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Dela tomaterna och hacka löken. Bryn smöret lätt, rör ner löken och låt den få lite färg.

Rör så ner tomaterna och låt fräsa med en liten stund. Smaksätt med chilisås, vinäger, salt och peppar.

Låt koka i 15 minuter, till en simmig konsistens. Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Hemgjord räksallad till grillkorv

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Blanda crème fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan har grillkorven fått sällskap av varma mackor och grönkålschips, här hittar du ett riktigt bra recept på glutenfritt formbröd och tips på varma mackor.

Vill du hellre lägga annat på grillen än korv?

Då hittar du 80 recept på marinader, rub/glaze, somriga drycker, sallader, kryddsmör, såser, röror och många andra olika tillbehör till grillfesten i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.