Smakrik fläsksida
Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför julen.
Många grillar även på vintern, det här är ett recept som passar just för såna tillfällen.
Det färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till köttet.
Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugnen eller i stekpannan också.
Här i ett inlägg med 7 kötträtter till julbordet får du anvisningar hur du ugnssteker fläsket på bästa sätt.
Om du skivar fläsket så går det snabbare att marinera, då räcker ett par timmar.
Torka av det innan du grillar eller steker skivorna i pannan eller i en ugnsform, det kan bli ett nytt och gott inslag på julbordet.
Grillat, kaffemarinerat sidfläsk
700 gr färskt sidfläsk i bit med svål
1 dl starkt kaffe
2 msk glutenfri tamarisoja
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk kanel
½ tsk vitpeppar
Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.
Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera 24 timmar, gärna längre om du har tid.
Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.
Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen.
Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.
Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.
Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.
Den här ädelostsåsen passar bra till och här hittar du en rotfruktskaka och ratatouille som blir fina tillbehör.
Här kan du läsa om Birgitta Höglunds bästa grilltips på Bokus, här hittar du den på Adlibris.
Så här skriver en som köpt kokboken på Bokus i sitt omdöme:
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat. Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad. Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga. Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”