Spritzer med smak av sommar
Spritzer Foto Mikael Eriksson

Spritzer Foto Mikael Eriksson

Fredagsdrink

Idag får du en riktigt fräsch drink som passar fint om du har tänkt grilla till helgen.

Själv dricker jag väldigt sällan drinkar, de få gånger jag gör det så ska den vara lätt och syrlig, då är den här perfekt.

Använd skogshallon eller svenska trädgårdshallon, köper du importerade måste de kokas upp först.

Spritzer med lime och hallon 4-5 små glas

5 dl torrt, vitt vin

2 dl svenska hallon

1 pressad lime

½ dl blad från citronmeliss

Sodavatten på glasflaska 33 cl

Blanda vin, limesaft, hallon och citronmeliss i en kanna.

Ställ in i kylen ett par timmar.

Fyll på med sodavatten och rör om lätt innan serveringen.

Jag frös in gurkört och hallon i istärningar, de blir ett vackert och gott inslag i drinken.

Fler drinkar till sommarens grillfester hittar du i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Gurkdrink från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Kikärtsröra med chili och dill

Somrig dip

Idag får du tips på en riktigt smakrik kikärtsröra, som passar lika bra som dip till grönsaksstavar eller till grillat.

Kikärtor är annars mest förknippat med hummus, den proteinrika baljväxten ger en härlig krämighet när den mixas och kan varieras på många sätt.

Vill du ha fler tips med smak av sommar, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kikärtsröra med yoghurt och chili ca 6 port

3 dl kokta kikärtor

2 dl turkisk yoghurt

1 inlagd, grillad paprika

1 chili eller 1 tsk chiliflingor

1 dl finhackad dill

1-2 msk äppelcidervinäger

Salt efter smak

Kärna ur och finhacka chilin, var försiktigt så du inte får saft i ansiktet, det kan svida rejält.

Vill du ha röran riktigt stark så låt kärnorna vara kvar.

Mixa alla ingredienser väl, smaka av med salt och om du vill ha mer syra.

Pumpahummus från Gröna, sköna tillbehör

Hallontårtan från Nyhetsmorgon

En sån dag…

Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår.

Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern 😉

Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt.

De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.

Elisabet Frerot och Sebastian von Sivers på Nyhetsmorgon

7 minuter i rutan gick väldigt fort, jag hade gärna stått kvar ett tag till och pratat med de trevliga programledarna.

Här hittar du alla recept som jag hade med på buffén i programmet på Köket.se.

Varmt tack för alla fina kommentarer som dök upp här, på Facebook, Instagram, sms, messenger och telefon, så mycket gratulationer så det känns ju nästan som jag fyllt 60, fast det är först nästa år.

Idag bjuder jag på ett nyskapat recept på den hallontårta jag hade med i programmet.

Det är en mer säsongsanpassad variant av den raw chokladkaka med lingon som jag gjorde till Gröna, sköna tillbehör.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus.

Hallontårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Näringsrik snabbmat

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.

Varm sommarsallad 2 port

300 g grillat fläskkött eller kyckling

1 gul lök

25 g smör

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 röd paprika

100 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.

Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.

Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör

Baconfyllda champinjoner

Fyllda champinjoner

Fredagsgott

Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta.

De passar både som tapas eller meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat.

Fler recept på njutbara sommartips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Fyllda champinjoner 2 port

6 stora champinjoner

2-3 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

1 liten, gul lök

½ dl riven, lagrad ost

½ dl riven fetaost

Lite salt och peppar

Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint.

Blanda med finhackad bacon och lök, fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt.

Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost.

Gratinera på 225 grader i ca 15 min.

Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger.

Dagens grilltips – Choronsås

Bästa grillsåsen

Idag får du recept på min egen favorit bland alla goda såser man kan servera till grillat.

Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till all slags grillat, kött, fisk, ost och grönt.

Fler tips på tillbehör till grillat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Choronsås ca 4 port

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

 

Så här gör du choronsåsen:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Svampröra med bacon till grillat

Fläskkarré med svampröra

Smakrik svamp

Har du provat att steka svamp med bacon som tillbehör till grillat?

Om inte så har du chansen nu, det blir väldigt gott, både till fisk och kött.

Just att blanda i lite syra från vinäger som jag gör i det här receptet lockar fram väldigt mycket goda smaker.

Fler tips på tillbehör till grillat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Svampröra 2 port

4 dl svamp i bitar

4 skivor varmrökt bacon

2 msk smör

2 msk hackad citrontimjan

2 msk finhackad purjolök

2 msk olivolja med citron

2 tsk vit balsamvinäger

Nymald vitpeppar

Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret.

Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt.

Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet.

Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger.

Fläskkarré med svampröra

Het avokadoröra

Guacamole med chili

Grilltillbehör

Idag får du tips på en riktigt god röra som passar till all slags grillat, den är även god som salladsdressing.

Fler goda tips på somriga tillbehör hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Guacamole

Chiliguacamole 2 port

1 stor, välmogen ekologisk avokado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor eller ½-1 finhackad chili

Salt

Mosa avokadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Igår fick jag hem senaste numret av Celiakiforum, Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

Där har de en artikel med flera av mina recept från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Så roligt att få vara med i den tidningen och inspirera till god, glutenfri sommarmatlagning.

Marinerade revbensspjäll med coleslaw

Marinerade revbensspjäll 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, ca 1 kg

Marinad

2 dl finhackad, färsk timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 2-3 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Fler av mina bäst grilltips och tillbehör hittar du i de här två kokböckerna.

Köp dem gärna som gåbortspresent om du blir bortbjuden på middag, istället för den så vanliga vinflaskan/blombuketten.

Då blir både jag och de som får böckerna glada 🙂

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips