Mina bästa grilltips

Sköna Maj

Äntligen är det då 1 maj, så nu är våren på gång på riktigt och vi får förhoppningsvis njuta av lite vårvärme snart över hela landet.

Även om tiderna är så besvärliga på grund av Coronapandemin så gäller det att försöka se ljuspunkterna i tillvaron.

Ett bra sätt att umgås med våra nära och kära är att laga mat och äta utomhus, där det är lättare att hålla distansen.

Så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen.

Vill du ha tips på goda tillbehör, ja då får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min grillkokbok.

Där hittar du mängder av marinader, såser, sallader och röror som passar till fisk, kött och fågel, såklart finns det även en hel del vegetariskt att välja bland.

Du får också tips på drinkar, tilltugg, förrätter och några läckra desserter, ja allt som behövs för en lyckad grillmiddag.

Den är en nyutgåva av Grillmat LCHF, som såldes slut för några år sen, mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak har skrivit förordet.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är utgiven på det lilla förlaget Lumio och den kostar bara 195 kr i länken, de har även publicerat nyutgåvan av min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost.

Just nu i kristider är det extra viktigt att vi stöttar alla småföretagare i landet, så gå gärna med i Facebook-gruppen Handla av varandra – småföretagare behöver dig nu.

Efter marinadreceptet så får du se några av Mikael Erikssons vackra bilder från grillboken.

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré/lammstek/kycklingbröst

1 dl min sockerfria chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke, vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva köttet eller skär det i jämnstora kuber till grillspett, lägg bitarna i en kraftig plastpåse.

Häll över marinaden, pressa ur luften och knyt igen, massera runt så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera länge, gärna 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Vill du förbereda några dagar innan så kan du lägga in påsen i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla lätt med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grilla först över het glöd ett par minuter så köttet får fin färg, låt det sen dra färdigt på sidan av glöden, då blir det som saftigast.

Kryddsmör i paprika

Grillad portabellosvamp

Entrecôte med Café de Paris-smör

Kanarisk mojo

Sockerfritt iste

Fläskkarré långlagad i ugn med fetaoströra

Lättsamma långkok

Jag lagar ofta mat på låg temperatur i ugnen, sätter in den på morgonen så är den färdig lagom till lunch.

Idag får du tips på en rätt som jag hittade på när vi var i Makarska i Kroatien en månad för några år sen.

Där köpte jag fint kött direkt hos slaktaren, de styckade till bitarna så som jag ville ha dem.

Medelhavskosten i Kroatien består av mycket kött, fisk, ägg, skaldjur och grönsaker, vi njöt enormt av de fina råvarorna.

Långlagad fläskkarré 4 port

600 g fläskkarré

4 tomater

2 gröna paprikor

2 rödlökar

2 stora vitlöksklyftor

2 pressade citroner

1 dl kallpressad olivolja

1 msk torkad oregano

1 msk finstrimlad chili

Salt och peppar

Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Krydda med rejält med salt, peppar och oregano, vänd runt bitarna så det blir jämnt fördelat.

Skär tomaterna i bitar, paprika, lök och vitlök i strimlor och vänd ner med köttet tillsammans med citronsaft, chili och olivolja.

Häll upp på en plåt och ställ in i mitten av ugnen på 100° i 4-5 timmar.

Vänd runt bitarna efter halva tiden om du är hemma, annars kan de ligga som de är.

Servera i djup tallrik med fetaoströra och gärna en grönsallad bredvid.

Fetaoströra

2 dl crème fraiche eller smetana

100 g fetaost

2 msk ugnstorkade cocktailtomater

1 msk hackad persilja, basilika eller timjan

Flingsalt

Mosa fetaosten med en gaffel, skär tomaterna i små bitar.

Blanda osten med crème fraiche, rör ner tomathacket och krydda med persilja och lite flingsalt.

Uppskattar du mina recept och tips så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

400500932_908156217549471_227473225882412065_n-2

Smakrik gryta med fläskkarré

Snabblagad köttgryta

Jag gillar att långkoka grytor, men ibland är det väldigt bekvämt med en snabblagad gryta.

Då är en fet och fin fläskkarré bra att ta till, den behöver ingen lång koktid för att bli mör.

Här har jag gjort en allt-i-ett-gryta, där det gröna, sköna tillbehöret till köttet ingår i form av pumpa och lök.

Fläskgryta

Fläskgryta 2 port

 3-400 g fläskkarré

300 g pumpa eller aubergine

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.

Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

 

Zucchini Carbonara

Glutenfri njutning

En av mina favoriträtter förr, innan jag för 15 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara.

Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor.

När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.

De är ju så mycket godare än mjölmat, vilken variation i smak, färg och nyttigheter det blir på tallriken när man smörsteker, kokar, ugnsbakar eller gör en röra baserad på grönt som tillbehör.

Zucchini Carbonara

Carbonara med zucchini 2 port

150 g varmrökt sidfläsk

4 dl zucchini i bitar

50 g smör

2 äggulor

1 dl riven, lagrad ost

Salt och grovmalen svartpeppar

Skiva fläsket tunt och skär skivorna i strimlor.

Bryn smöret och stek zucchinin några minuter så den får lite färg, krydda med salt och peppar.

Ta upp zucchinin och stek fläsket knaprigt i samma panna.

Häll så ner zucchinin igen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med en rå äggula, riven ost, sallad och cocktailtomater blir också gott till.

Extra grovmalen svartpeppar till och gärna en klick smör, det förhöjer både smak och näring.

Fler glutenfria tips på naturligt god mat hittar du i mina kokböcker.

Klicka på länkarna nedan så kan du läsa om de som fortfarande finns i bokhandeln, några finns även som E-böcker.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

400500932_908156217549471_227473225882412065_n

Söndagsmiddag – Pepparfläsk med broccoli

Njutbart smakminne

Den här rätten lagade min mamma ofta på helgerna när jag var liten, den väcker väldigt goda smakminnen till liv.

Hon fick receptet från ett TV-program nån gång i början på 70-talet.

Mamma använde bogfläsk, men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Då serverades grytan med kokt eller pressad potatis, men nu äter jag hellre broccoli eller blomkål till.

Pepparfläsk 4 port

500 g benfritt fläskkött

4 dl grädde

1 dl chilisås

2 msk senap

50 g smör

Rejält med krossad vitpeppar

Salt

Skär köttet i tunna skivor, gnid in ordentligt med peppar och salt.

Stek i omgångar i smöret, flytta över till en gryta, vispa under tiden grädden.

Blanda ner senap och chilisås i skyn i stekpannan, när du tagit upp sista köttet.

Rör om och häll i den vispade grädden.

Låt koka upp under omrörning, häll sen ner allt över köttet i grytan.

Koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Servera med kokt broccoli, tomat och persilja.

Recept på min sockerfria chilisås och BBQ-sås hittar du i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Syrlig rödkålssoppa med linser

Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad

Mättande soppa

Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept, från den senast utgivna av mina 6 kokböcker.

Receptet på soppan kommer från Världsmästarboken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.

I den kokboken hittar du också receptet på de mjölksyrade rödbetor jag använder i soppan.

Annars kan du köpa goda varianter från bland andra Tistelvind, Solsyrans eller Ölands Ljuvliga på hälsokostbutiker.

Har du inte tillgång till mjölksyrade rödbetor så kan du riva en kokt istället, smaka då av om du vill ha soppan med lite mer syra från vinägern.

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta, tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg.

Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar.

Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare, rör om då och då.

Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt valnötsbröd.

Mjölksyrade rödbetor, receptet finns i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Lättlagad husmanskost – Stuvad vitkål

Stuvad vitkål från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Vardagsmat

Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen.

I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen.

Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.

Nu så här i nystartstider tänkte jag dela med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.

Rätter som är både enkla att laga och bra för plånboken, som ju brukar vara lite tunnare än vanligt efter alla festhelger.

Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta, C-vitaminhalten är väldigt hög så det är perfekt mat nu när vinterförkylningarna härjar.

Vill du satsa en slant på en kokbok med min typ av husmanskost som du kommer att ha glädje av i många år framåt, så finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt här.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar

25 g smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl benbuljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Använder du kokosgrädde så tillsätt 1 tsk äppelcidervinäger så neutraliserar du kokossmaken.

Jag serverade vitkålsstuvningen till stekt sidfläsk, den passar också väldigt bra till korv och köttbullar/pannbiffar.

Stuvningen blir också väldigt god att smaksätta med curry, då passar den fint både till rimmat fläsk och till kokt eller grillad kyckling.

3 enkla recept med ägg

Bästa brunchen

Idag får du tips på några äggrätter, nu så här i början på januari kan det vara skönt att komma tillbaka till lite enklare matlagning efter alla storhelger.

Efter nyåret är det nystart för många som svävat ut lite väl mycket med alla godsaker i jul, då är äggrätter väldigt bra att få in i måltiderna varje dag.

Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver.

C-vitamin behöver vi komplettera med, då är örter, paprika och kiwi ypperliga tillbehör.

Jag använder ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, grytor, smör och marinader.

Till sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som persilja, citronmeliss, gräslök och timjan.

Här får du tips på just en sån örtsallad som smakar väldigt gott till bacon och ägg.

 

Örtsallad med kiwi

Några blad sallad

1 knippe persilja

1 knippe citronmeliss

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

½ kiwi

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar, plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar, blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Strimla 50-100 g bacon eller varmrökt sidfläsk, stek och knäck i ett eller två ägg, beroende på hur hungrig du är.

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull, fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.

 

Snabb bondomelett 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt omeletten stanna nån minut, låt glida över på en tallrik.

Lucka 11 – Mat som lagar sig själv – Tjälknöl

Antistressmat

I måndags skrev jag om tidstjuvar, idag får du ett recept som i stort sett inte tar mer än några minuter att laga till, resten sköter den sig själv i ugnen.

Allt för att du ska slippa en del av stressen som många upplever nu inför julen, hur man ska hinna med allt som ska göras.

Då är det bra att ta till såna här maträtter, som i stort sett lagar sig själva.

Jag har i höst lagat en hel del plåtmat, uppskattar verkligen att kunna lägga allt på en plåt, ställa in i ugnen och så får det stå där på låg temperatur tills det är klart 5-6 timmar senare, lagom till lunch eller middag.

Tjälknöl är en variant på samma tema, här ställer man bara in en djupfryst stek i ugnen och så får den stå inne över natten eller dagen, för att sen läggas i en lag att kallna.

En mycket mångsidig stek, den passar både som middagsmat, smörgåspålägg och att ha med på julbordet.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Varför inte ge bort den i julklapp till nån som behöver stressa av när det gäller matlagning eller till dig själv, för att få mattips inför en lugnare jul?

Fler tips på lättlagade rätter hittar Birgitta Höglunds bästa grilltips, som passar fint när som helst på året, inte bara på sommaren.

Här kan du läsa om hur min typ av mat gjort mig friskare och piggare med åren i en artikel på Kurera.se.

Har du Facebook, så gilla och dela gärna deras artikel därifrån i den här länken: Kurera på Facebook.

På det viset får många fler chansen att läsa den och äta sig till en bättre hälsa.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, den ger lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag, torka av med hushållspapper och skiva steken tunt.

Tips på lättlagad plåtmat – Långkok i ugn

En perfekt plats för avkoppling

Långsam snabbmat

Den senaste månaden har jag och Lennart varit i Kroatien och laddat batterierna efter en intensiv kokboksskrivarsommar.

Vi besökte den lilla orten Makarska, belägen precis mellan foten av den mäktiga Biokovo-bergskedjan och Adriatiska havet, för första gången i våras och blev hopplöst förälskade.

Så nu var det alltså dags för besök nummer två, vi hyrde samma lägenhet som i våras och har trivts fantastiskt bra.

Makarska och Biokovo

Kvällshimmel i hamnen

Jag i Makarska

Lennart på vår balkong

Kvällspromenad på piren

Det har varit en riktig hälsoresa med mycket god mat, många, långa promenader, ingen stress och mycket sömn.

För mig handlade resan inte enbart om avkoppling, jag har även varit runt och rekognoserat en hel del inför nästa års Harmoniresa, den njutningsfyllda resa jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker och CE Travel.

Vi hade möte med Svetlana på resebyrån i Stockholm i fredags och drog upp riktlinjerna inför hösten 2020, då vi för fjärde året i rad erbjuder just den typ av hälsoresa vi själva skulle vilja delta i.

Jag återkommer med mer information om resan så fort vi fått klart med flyg och hotell.

Idag får du ta del av lite snabba mattips på några olika ugnsrätter jag lagade i Makarska och som jag la ut i enkel beskrivning på min Facebooksida.

Plåtmat där allt sköter sig själv i ugnen på låg temperatur under lång tid har blivit en riktig favorit hos mig i höst.

Det går väldigt snabbt att förbereda maten, som sen sköter sig själv medan jag är ute och går.

Den långa tiden i ugnen gör att köttet formligen smälter i munnen och grönsakerna blir otroligt intensiva i smaken.

Här är några enkla tips på hur jag lagade till rätterna, utan specifik ingredienslista, se dem som inspiration för hur du själv kan börja laga plåtmat.

Vill du ha mer handfasta långkoksråd, till dig själv eller som julklapp, så hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Plåtmat, långlagad fläskkarré

Fläskkarré med ben skuret i mindre bitar. Kryddat med salt, peppar, oregano och citronsaft.

Lagd i ugnsform med bitar av tomat, grön paprika och rödlök runtom. Olivolja över.
100 grader i 5 timmar.

Lamm i ugn

Långlagat lamm med rosmarin

Konsten att långlaga ett lamm, så smaken blir alldeles, alldeles underbar.
Jag började med att gå in till slaktaren och be att få köpa lite lamm. Han gick och hämtade ett halvt lamm i ett kylskåp och undrade vilken bit jag ville ha.
Bad att få några skivor av steken med ben. Han högg upp det jag önskade och jag gick glad i hågen hem till köket.

Kryddade skivorna med salt, peppar och finhackad rosmarin. La dem i en ugnsform och tärnade en morot och la bredvid. Finstrimlade en lök, hackade vitlök och pressade på lite citron. Skar en tomat i bitar och strödde över.

Till sist en rejäl skvätt olivolja och så in i ugnen på 100 gr i 6 timmar. Vände skivorna efter halva tiden. Så gick det till att laga lamm i mitt kök i Kroatien 😊

Ugnsbakad fiskfilé med champinjoner, tomater, fetaost och räkor

Sist ut idag blir en snabbare plåtmatsvariant, fisk som ugnsbakas i bara en kvart.

Fiskfiléer stekta i smör, täckta av en sås av brynta champinjoner, rödlök, benbuljong, pressad citron och smör.

Smulad fetaost och cocktailtomater på, gratineras på 200 grader i 15 minuter. Räkor som garnering.

Makarska, Kroatien