3 enkla recept med ägg

Bästa brunchen

Idag får du tips på några äggrätter, nu så här i början på januari kan det vara skönt att komma tillbaka till lite enklare matlagning efter alla storhelger.

Efter nyåret är det nystart för många som svävat ut lite väl mycket med alla godsaker i jul, då är äggrätter väldigt bra att få in i måltiderna varje dag.

Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver.

C-vitamin behöver vi komplettera med, då är örter, paprika och kiwi ypperliga tillbehör.

Jag använder ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, grytor, smör och marinader.

Till sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som persilja, citronmeliss, gräslök och timjan.

Här får du tips på just en sån örtsallad som smakar väldigt gott till bacon och ägg.

 

Örtsallad med kiwi

Några blad sallad

1 knippe persilja

1 knippe citronmeliss

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

½ kiwi

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar, plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar, blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Strimla 50-100 g bacon eller varmrökt sidfläsk, stek och knäck i ett eller två ägg, beroende på hur hungrig du är.

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull, fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt bacon och en halv, skivad tomat.

 

Snabb bondomelett 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad rökt korv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt omeletten stanna nån minut, låt glida över på en tallrik.

Lucka 23 – Topp 3 på mitt julbord

Julens snabblagade favoriter

Nu under december har jag delat med mig av nya och gamla favoriter till julbordet härinne på Tomtens Adventskalender.

Något som varit mycket populärt ser jag på besöksstatistiken, bloggen får väldigt många påhälsningar varje dag, tackar så mycket för det.

Precis som i övriga världen av sociala medier så har kommenterandet minskat drastiskt, men gläds över att bloggen efter drygt 10 år fortfarande står sig väl i konkurrensen.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips härinne, även om mitt största fokus numer ligger på att skriva kokböcker.

Det känns förstås underbart roligt att mina recept sprids till så många genom böckerna, både i Sverige och utomlands.

Här hittar du alla mina kokböcker på svenska på Adlibris och här de engelska på Amazon.

Senaste halvåret har jag jobbat mycket med kokbok nr 6, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut 2/4, men du kan förhandsbeställa den för bara 189 kr här, så får du hem den så fort den kommer från tryckeriet.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Det här blir den första kokbok som jag gör helt själv, med bilder och allt, det har varit en härlig utmaning att ta alla fotografier hemma i den jämtländska naturen nu i somras.

Jag delar också för första gången med mig av hela min hälsoresa, hur jag tagit mig igenom många problem med både den psykiska och fysiska hälsan till det betydligt friskare liv jag lever idag.

Jag hoppas att jag genom att dela allt jag gått igenom kunna inspirera många andra att komma tillbaka till en bättre hälsa.

Förordet i boken är skrivet av min vän Ann Fernholm, du kan läsa mer om och av henne här.

Idag får du tips på det godaste jag vet på julbordet, jag är väldigt traditionell av mig så det här är smaker som återkommer varje år hemma hos mig i jultid.

Först ut är en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, brödet är förstås väldigt gott till leverpastej, köttbullar och skinka också.

Sen följer min nya favorit bland de rödbetssallader jag gjort genom åren, du hittar min tidigare bästa här och så brukar jag göra det enkelt med rimmad kalkon istället för julskinka.

De tre räcker för att jag ska njuta riktigt ordentligt av julen, kanske något att lägga till även på ditt julbord?

Citronsillmacka på vörtbröd

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rimmad kalkon

Rimmat kalkonbröst till drygt 6 port på julbordet

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

1 msk honung eller valfri sötning

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.

Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt, men vill du hellre koka julskinka på traditionellt vis, så hittar du recept på det här.

Lucka 22 – Julfrukost på 3 olika sätt

Istället för tomtegrötfrukost

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till frukostäggen, alla med lite extra känsla av jul.

De ger rejält med energi så du orkar med de sista ruschiga dagarna innan jul.

Den fina Tomten på bilden ovan har hängt med mig i över 50 år.

Jag fick den när jag var liten och den har sen jag blev vuxen alltid haft hedersplatsen i mitt kök i juletid.

Jag blir glad varje morgon när jag kommer in för att koka kaffe och ser in i hans pigga ögon.

Tomtens äggröra 1 port

3 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

10 skållade mandlar

½ juläpple

2 msk smör

Lite salt

Vispa ihop ägg och grädde med en nypa salt, tärna äpplet och hacka mandeln grovt.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar och mandeln en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare äggröra, servera med kanel och gärna en extra smörklick.

Baconochäggfrukost på mitt juliga sätt 2 port

8-10 skivor varmrökt sidfläsk

2-4 ägg

1 liten gul lök

½ juläpple

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk grovkornig, osötad senap

50 g tärnad cheddar

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar, bryn smöret och stek tärningarna nån minut, krydda med lite salt och peppar.

Blanda ner senap och ost på slutet och lägg upp röran i små skålar.

Skölj ur pannan och stek fläsket i en klick smör, lägg upp på en varm tallrik och stek till sist äggen, servera med en kopp Earl Grey.

Fetaostomelett 1 port

3 ägg

2 msk vatten

En nypa salt

Lite peppar

25 g msk smör

50 g fetaost

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.

Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.

Skulle det vara så att du inte gillar ägg, ja då är ju min nötfrukost kryddad med julsmakande kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära ett gott alternativ.

Lucka 20 – Tips på vego till jul

Gröna, sköna tillbehör

Idag bjuder jag och Tomten på några goda grönsaksrätter till julbordet.

Jag har alltid gillat att laga vegetariskt, även under mina 18 år som kock på många olika restauranger fanns det en hel del gröna rätter på de julbord jag lagade.

Något jag haft mycket glädje av även som matbloggare och kokboksförfattare, det är ju de gröna tillbehören som blir pricken över i till det mesta.

Min sjätte kokbok som kommer den 2/4 handlar just om min kärlek till det gröna och naturen.

”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” kan du nu förhandsbeställa på Adlibris för endast 189 kr, hoppas du vill stötta mitt skrivande genom att köpa den.

Först ut bland dagens vegorecept blir ett som kastar smakminnet tillbaka ända till 70-talet.

Då var fyllda paprikor på modet, en rätt som verkligen förtjänar att återupplivas.

De kan fyllas med allt möjligt gott, tänk pajfyllning fast instoppat i en paprika, så har du en bra vego-varmrätt till julbordet.

Ugnsbakad paprika med svampstuvning

2 gula paprikor

2 dl svamp i bitar

2 dl grädde

1 gul lök

25 g smör

2 tsk finhackad timjan

4 cocktailtomater

Salt och peppar

1 dl riven cheddar

Skär ett lock av paprikorna och gröp ur kärnhuset, förväll paprikan i saltat vatten några minuter.

Hacka löken och fräs den och svampen en stund i smöret, så det får lite färg.

Salta, peppra och häll på grädden, låt puttra till en tjock stuvning, ta från värmen och smaksätt med timjan.

Fyll paprikorna med stuvningen, strö på riven ost.

Skär tomaterna i fyra delar, lägg runt kanten och på med locket.

Baka i ugnen på 225° i 20 minuter och servera med en sallad på en råriven morot blandat med vit balsamvinäger, olivolja och lite salt.

Blomkålsmuffins

Grönsaksmuffins  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten, har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor och smörj en muffinsform för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

De är goda att servera både kalla och varma, du kan förbereda dem dagen innan och värma på 150º i ca 15 minuter.

Zucchinibiffar

 Zucchinibiffar 6 st

3 dl grovriven zucchini

1 dl grovriven halloumi

2 äggulor

2 msk finhackad dill

1 msk sesamfrön

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor.

Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.

Bryn smör och stek små biffar, två-tre minuter på varje sida.

Valnötscrème

100 g fetaost

2 dl yoghurt/smetana 10-17%

2 dl hackade valnötskärnor

2 msk olivolja

Mosa fetaosten med olivolja, blanda med yoghurten och rör i nötterna.

Smaka av om det behövs mer sälta.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad ca 4 port

6 dl finstrimlad rödkål

1 dl granatäppelkärnor

1 dl finstrimlad bladpersilja

1 dl olivolja eller majonnäs

2 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Vill du ha ännu fler gröna tips till julbordet så hittar du 7 stycken från förra årets Adventskalender här.

Lucka 18 – Marinerade rödbetor med citron och tranbär

Jultillbehör

Tillhör du dem som liksom jag älskar rödbetor?

De är ett absolut måste som tillbehör till julmaten, tycker jag, men de vanliga man köper på affären är väl söta för min smak.

Så nu har jag hittat på en ny variant, som passar fint till både sylta, köttbullar och skinka.

Eller till grillad halloumi, om man vill ha ett vegetariskt tillbehör.

De här rödbetorna är inspirerade av det grekiska köket, där man ofta får citronmarinerade rödbetor som meze, före maten.

För lite mer svensk jultouch la jag till tranbär, en mycket lyckad smakkombination.

Just våra svenska smaker har jag tagit fasta på i min nästa kokbok som kommer ut i början på april.

Här kan du nu förhandsbeställa ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” på Adlibris för bara 189 kr.

Ett julklappstips är att skriva ut bilderna från boken som kommer efter rödbetsreceptet, så kan du ge bort det som ett fint presentkort.

I kokboken får du tips på allt från sallader, såser, röror, smoothies, matbröd och gofika (utan socker), och mycket annat som förgyller vår mat.

Den här boken, som blir min sjätte, har jag fotograferat själv hemma i den jämtländska naturen i sommar och höst, en fantastiskt rolig utmaning.

Jag har alltid tyckt om att fotografera och vill att en kokbok ska innehålla vackra bilder till alla recept, så du må tro att jag har njutit av det här uppdraget.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Recepten är alla glutenfria, vegetariska och även anpassade till ägg/mejerifritt där så varit möjligt, men fyllda med smaker, näring och naturliga fetter.

Här har jag skapat en kokbok som passar alla som vill äta mer av grönt, skönt på sin tallrik, den är inte en renodlad dietbok utan mer av en livsnjutarbok.

Du får också ta del av hur jag själv lyckats äta mig friskare från både fysisk och psykisk ohälsa, för första gången delar jag nu med mig av hela min hälsoresa och hur även naturen hjälpt mig att komma tillbaka.

Jag hoppas att jag med hjälp av min berättelse ska kunna inspirera många andra till ett friskare liv, så dela gärna inlägget och boken vidare om du känner någon som inte mår så bra.

Och förstås till alla dina vänner som tycker om att äta, njuta och må gott ❤

Citronmarinerade rödbetor

3 kokta rödbetor

½ dl tranbär (eller lingon)

2 msk kallpressad olivolja

½-1 tsk flingsalt

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.

Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.

Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.

Klicka på bilden så kommer du till förhandsbeställningen på Adlibris

Kombucha med havtorn

Rödbetsmousse med chèvre

Ärtiga våffelmackor med pumpahummus

Lucka 13 – Ostkaka med doft och smak av saffran

Luciafrukost

Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.

Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.

En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.

Vill du baka mina populära saffranskakor så hittar du dem här, de fick stor spridning då de häromåret blev bakade hemma hos Andreas Eenfeldt och hans familj.

Här kan du ta del av det inlägg där jag delade med mig av min syn på Adventsmys inne på Kostdoktorn, den sida som numer bytt namn till Diet Doctor.

Ostkaka med keso 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av om du vill ha mer sälta och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen och grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Trevlig Lucia önskar jag, Tomten och Lussekatten ❤

Lucka 12 – Tomtens chiapudding med saffran, kanel och lingon

Lussepudding

(Inlägget är i samarbete med Kall Naturkompani)

Jag hör nog till de väldigt få inom lågkolhydratbloggvärlden som inte haft med något recept på chiapudding på min blogg tidigare.

Men nu blir det alltså ändring på det, så här lagom till Lucia.

Jag har förstås provsmakat flera olika varianter av den populära puddingen sen den dök upp överallt för några år sen, men jag blev aldrig så förtjust i den.

Oftast serveras de tyvärr alldeles för smaklösa och då blir det helt enkelt inte gott, tycker jag och mina smaklökar.

Men med den här smaksättningen blev det en riktig fullträff, jag hade hittat på en smakfull chiapudding.

Så testa gärna att göra den till Luciafikat i morgon bitti, om du som jag hoppar över lussekatterna.

Vill du även ha recept på lussekatter, då hittar du ett glutenfritt i länken.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Något som också sällan förekommer här på bloggen är reklam, de flesta matbloggar har numer en hel del av den varan, vissa formligen svämmar över av allt som ska locka till köp.

Jag har bara haft några få reklamsamarbeten genom åren, det enda som nu ger mig en liten inkomst är samarbetet med Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Margareta Marples på Kall Naturkompani, Åre Höstmarknad

På Jamtli Julmarknad

Jag brukar bjuda på Margaretas goda kombucha när jag är ute och signerar mina kokböcker, jag tar även bilder och bidrar med lite recept till hennes hemsida.

Ett ömsesidigt samarbete, hon bidrar med recept på sin havtornskombucha till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som kommer till våren, du ser min bild på den längst ner i inlägget.

Margareta har precis som jag ätit sig till ett friskare liv och återhämtat sig mycket bra efter en borreliainfektion.

Hon utbildade sig efter det till kost- och näringsrådgivare på Axelsons för att ha möjlighet att hjälpa andra som har drabbats av liknande problem.

Det senaste halvåret har vi stått tillsammans på flera marknader, nu senast Åre Höstmarknad och Jamtli Julmarknad, det är verkligen givande att vara ute och träffa så många av mina läsare och samtidigt ha så trevligt sällskap.

Vid vårt första möte i juni såg jag att hon hade så fina bärnstensarmband i sin gårdsbutik i Sölvsved som ligger strax innan Kall.

Jag har alltid tyckt mycket om bärnsten och har bland annat ett gammalt silverarmband och en ring sen tidigare.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Nu fick jag veta att bärnsten sägs ha en förmåga att lindra ledvärk och mildra inflammationer, så då blev jag förstås nyfiken att prova.

Jag ramlar rätt ofta på grund av min nervskadade fot och har slagit i högerhanden flera gånger.

Jag har dragits med värk i höger tumgrepp i flera år sen jag ramlade på asfalt och tog emot mig med handen, det blir särskilt kännbart vid väderomslag.

Så nu tog jag Margareta på orden och har burit mitt bärnstensarmband runt höger handled dygnet runt i ett halvår och faktiskt, så har jag betydligt mindre värk idag…

Vill du också testa så hittar du armbanden här i hennes webshop, där kan du också köpa en lattemix med gurkmeja till riktigt lågt pris, den mix jag skrev om i det här inlägget.

Så, det var första och troligen sista gången du ser mig göra reklam för smycken härinne, nu över till receptet.

 Lyxig chiapudding ca 2-4 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i två glas om du vill ha puddingen som frukost eller i flera mindre glas till en julig brunchbuffé.

Vill du ha en ännu mer näringsrik chiapudding så byt ut 1 dl av grädden mot 1 dl naturell kombucha.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Kombucha från Kall Naturkompani

Kombucha med havtorn, receptet kommer i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Lucka 9 – Tomtens smoothie och tankar om tidstjuvar

Ett glas grönt

Idag tipsar Tomten om en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter den gråaste novembermånad på många år, då kan en energikick behövas.

Jag har tagit långa promenader ute i skogen nu när jag är hemma i Jämtland, det är också riktigt bra för immunförsvaret.

Något jag tänkt en hel del på under mina promenader är hur mycket mobilerna har börjat påverka våra liv.

Min HTC bestämde sig för att gå i pension för en månad sen, så nu gör jag som förr och använder bara telefonfunktionen.

Jag har inga appar längre, som Facebook, Instagram, Messenger och mail, inte heller kameran fungerar i den längre, den stänger bara av om jag tar några bilder.

Och tänk, vilken frid och ro det gett, den är inte något som pockar på uppmärksamhet hela tiden utan jag kan gå där på min promenad och uppleva allt i nuet.

Bilder tar jag ju fortfarande på det vackraste jag ser, men nu med min Canon EOS M50, som jag fick av Bladh by Bladh förlag när jag skulle fotografera till min kommande kokbok.

Förut när jag tog upp telefonen för att ta en bild, jamen då såg jag ju om det kommit något meddelande och kunde inte låta bli att kolla, och så var tankarna någon annanstans än just där och då.

Känner detsamma även hemma, nu använder jag bara datorn till att ”kolla runt” på nätet, förr tog jag ju till mobilen om jag tyckte jag hade lite tråkigt eller tid att slå ihjäl.

Tänk så mycket tid jag fått till mina egna tankar nu, istället för att i tid och otid kolla vad alla andra tänker och tycker…

En lugn hemmakväll med Tomten och Columbus som sällskap

Så jag är mycket glad just nu att jag lyckats rensa bort dessa tidstjuvar ur mitt liv, jag hoppas det fortsätter så ett bra tag framöver, även när jag fått råd att köpa en ny mobil.

Jag har också försökt ha mer kontakt med mina vänner i verkliga livet nu och träffa dem öga mot öga, inte bara via meddelanden.

Känns bra också att vi nu har mer att prata om, än som tidigare när svaret kunde bli när jag började berätta något; Ja, jag såg det på Facebook. End of discussion…

Så, det var mina tankar om mobiler, du kanske älskar din och vill hålla kontakt med alla den vägen, men så här upplever jag det.

Jag försöker hela tiden komma på lösningar till att förbättra hälsan genom att förändra min livsstil, här kan du nu läsa en artikel om mig inne på Kurera.se.

Nu över till Tomtens gröna smoothie, kanske ett nytt inslag till julfrukosten?

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

 

Lucka 8 – Mitt bästa, glutenfria vörtbröd till jul

Annorlunda vörtlimpa

Det här brödet skapade jag häromåret på en av våra julvistelser i Alanya.

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn, men eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, tills jag komponerade det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar jag sett i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så här har jag gjort en egen blandning.

Jag äter ju även min typ av lågkolhydratkosten LCHF sen över 10 år, du kan läsa mer om det i länken och hur jag äter idag.

Nu kanske du invänder att brödet är sötat med frukt och därmed inte är LCHF, men jag väljer att njuta av den lilla sötman i det här brödet till jul, jag äter strikt resten av året.

Något som gett resultat, jag har blivit så otroligt mycket piggare, friskare och slankare med åren.

Vill du ta del av mina recept och stötta mitt skrivande samtidigt som du själv får möjlighet att äta dig till en bättre hälsa, så får du gärna köpa någon av mina kokböcker.

Jag och mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

De blir ju också en bra julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat, en gåva som ger glädje i många år, här hittar du dem på Bokus.

Idag står jag sista dagen på Jamtli Julmarknad, så titta gärna förbi där i Lusaflokojan om du vill ta en pratstund eller köpa nån av mina kokböcker och få dem signerade.

Jag finns där tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, hon berättar gärna mer om hur man gör en riktigt god kombucha.

Kombucha vid Kallsjön

Hon ligger bakom receptet på den här läckert gula havtornskombuchan som du kommer att få ta del av i min kommande kokbok, men den får du vänta på till i slutet på mars.

Du hittar även några av mina böcker hos 2Inspire-Ecocaféet i Östersund, på Gott&Reco i Falun och på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm.

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter eller nötmjöl

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

Här nere ser du några bilder från Jamtli Julmarknad och Lusaflokojan där jag står tillsammans med Kall Naturkompani.

Där hittar du också Strömsnäsgården med fina fjällkoprodukter m.m, glögg och rawfoodbollar från NatCake, fin choklad från Klövsjö Choklad och värmande vackert från Åre Toveri.

Skinkmacka på vörtbröd

 

Kall Kombucha och mina kokböcker

Strömsnäsgården

Åre Toveri

Rawbollar från NatCake

Glögg från NatCake

Lusaflokojan på Jamtli

Lucka 5 – Chaffles-Ostvåfflor och Julmarknad på Jamtli

Matiga våfflor

Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?

Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.

Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.

De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.

Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.

Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.

De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Kombucha från Kall Naturkompani

Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.

Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.

Julmarknaden, som är en av landets mest populära, pågår fredag till söndag, du kan läsa mer om den och öppettiderna här.

Våffelmackor

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.

Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.

Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.

Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.

Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli ❤