Muffins till söndagsbrunchen – Glutenfria, mejerifria och sockerfria

Söndagsnjutning

Nu när många av oss tillbringar mer tid an vanligt inomhus så passar det extra bra att baka lite goda muffins till en lång och njutbar brunch.

De här är lite lika scones i konsistensen och är fria från gluten, mjölk och socker, de blir ändå saftiga och smakrika.

När jag använder kokosnötsmjöl i matbröd så tar jag bara litegrann, annars blir bröden lätt torra och tråkiga.

På bilden ovan har jag en syrlig havtornssylt till, det är ett av mina favoritbär.

Mycket nyttiga är de också, läs mer om alla de hälsofördelar havtornsbären har på Kurera.

I min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör, som släpps nästa vecka, har jag med flera recept på både mjukt och hårt bröd och olika läckerheter med havtorn.

Jag har fått ett fantastisk gott recept på havtornskombucha till boken av min vän och samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Läs gärna mer om kombucha här, den innehåller mängder med goda mjölksyrebakterier och andra ämnen som hjälper till så vi mår gott.

Gluten- och mjölkfria scones

Muffins ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl, låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom och fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Förhandstitt på min nya kokbok
Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

En stor dag

Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud, med en förhandstitt på min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En fantastisk känsla att se det färdiga resultatet av det arbete jag hållit på med i över ett år.

Den här gången har jag ju även fått den stora äran att ta alla matfoton själv, stort tack till min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh för det förtroendet.

Det här är inte bara en kokbok, den innehåller även hela min hälsoresa och mina tankar kring hur vi själva kan få ett friskare liv.

Den handlar också om hur vi kan ta hand om alla de råvaror som finns i naturen runtom oss, oftast helt gratis dessutom.

I dagsläget är ju dessa tankar viktigare än nånsin, vi måste börja bli mer självförsörjande när det gäller vår mat igen och tänka på hur vi kan förbättra vår hälsa.

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör

Boken inleds dessutom med ett mycket aktuellt förord i samma anda av Ann Fernholm, jag är mycket tacksam att hon ville dela med sig av sina kloka tankar.

Kokboken kommer snart att tryckas i större upplaga och gå ut till alla som förhandsbeställt på Adlibris och till alla andra bokhandlar, då den släpps 2/4.

Till sist ett varmt tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa boken.

Ät, njut och må gott!

Kokbokens baksida

Lingon – Vårt svenska superbär

Nordisk medicin

Nu i dessa virustider är det viktigt att vi ser till att få i oss ordentligt med C-vitamin, som vi sen länge vet har bra effekt på vårt immunförsvar.

Här kan du läsa ett mycket bra och lärorikt inlägg om lingonen och alla dess effekter på vår hälsa på den mycket informativa sidan Swedish Paleo.

Där hittar du också flera goda lingonrecept, skapade av Cecilia Nisbet Nilsson, som skrivit flera kokböcker om AIP, autoimmuna protokollet.

I min egen nya kokbok som släpps om några veckor har jag med flera recept på lingon, som alltid varit min favorit bland våra bär.

Det är så gott med lingonens syra, både till mat och till desserter och smoothies.

Gräddstuvad lever med lingon är en svensk klassiker, en perfekt rätt just för att få i oss rejält med C-vitamin, då även levern innehåller en hel del av den varan.

Eftersom jag sen många år undviker söta smaker, annat än nån enstaka gång till fest, så föredrar jag numer att bara koka lingonen som de är till sylt, helt utan sötning.

Vill du ha en liten naturlig sötma till din lingonsylt så prova det här receptet.

Sockerfri lingonsylt

Lingonsylt sötad med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.

Här nere ser du picklad rödlök med lingon som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den här länken kan du förhandsbeställa boken på Adlibris.

Glutenfria ostkex med mandel och sesamfrön

Lättbakade kex

Idag får du ett riktigt lättfixat tillbehör till söndagsbrunchen, ja det passar förstås fint som tillbehör till kvällsmyset också.

De här kexen är både smakrika och ger gott om energi som håller länge, en kombination som man inte så ofta hittar i vanliga kex med gluten.

Du som läst min blogg genom åren, har fått veta att jag slutade med gluten för 11 år sen, ett beslut som jag aldrig ångrat.

Det gjorde att min mage som krånglat ända sen barnsben nu mår bra, min migrän försvann och de symptom som följde i spåren av min fibromyalgi är så gott som borta.

Jag brukar rekommendera de som har fibromyalgi att prova helt glutenfritt i minst en månad och många har rapporterat att de också blivit mycket bättre.

Så känner du nån som lider av denna handikappande sjukdom som ger värk i hela kroppen och en förlamande trötthet, så sprid gärna det här tipset vidare.

I min nya kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv”, delar jag med mig av hela min hälsoresa.

Efter receptet kan du läsa några citat från den första recensionen som kom igår.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Kokboksrecension hos BTJ

Citat ur recensionen av ”Gröna, sköna tillbehör” ur kommande numret av Bibliotekens tidning BTJ, skriven av Erika Storme Martinger.

”Temat är nyttig mat från naturen, utan tillsatser eller märkligheter. Alla rätterna är vegetariska samt gluten- och sockerfria.

Jag uppskattar mycket att recepten är nyskapande utan att vara krångliga och att de erbjuder många nya smaker.

Vad sägs om citronmarinerade rödbetor med rabarber eller rödkålsslaw med pepparrot och lingon?”

Här kan du läsa om och förhandsbeställa kokboken, den finns ute i bokhandlarna 2 april.

Rödkålsslaw med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Glutenfri mandelkaka med drottningsylt och sportlovsbilder

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite honung, björksocker eller annan sötning om du vill, låt kallna.

Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.

Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Hennes nya apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.

Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk honung, björksocker eller annan sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk fiberhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smör till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Kombucha On the Rocks…

Pressmeddelande!

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Snart så kommer den…

Fick just läsa det här fina pressmeddelandet från mitt förlag, Bladh by Bladh.

Gissa om jag blir glad, stolt och rörd av Jenny Schyttbergs rader om min nya kokbok, den första jag gjort helt själv ❤

”Att bläddra genom Birgitta Höglunds bok är som att ta en tur i skogen med syrliga smaker på tungan.

Lugnet sänker sig. Och dessutom: samtliga bilder har Birgitta tagit själv! Och med den äran, otroligt vackra bilder!

Håll utkik här, vi kommer visa upp lite smakprov med jämna mellanrum. Läs gärna pressinformationen nedan! Annika Bladh Schyttberg PR

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Och här kan du beställa kokboken till förhandspriset 199 kr på Adlibris.

Foto Jan Andersson

Mejerifri glass till fredagsmyset

Frusen njutning

Idag får du tips på en av mina desserter som passar alla som av en eller annan anledning väljer bort mjölkprodukter.

Det går att få till en riktigt god glass även utan grädde, äggulor och socker.

Till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag skapat en hel del efterrätter, smoothies och bakverk sötade med lite frukt.

På bilden ser du en av dem, sommargrön smoothie med kiwi.

Många smoothies fungerar väldigt bra att köra i glassmaskin och på det sättet få en riktigt njutbar och nyttigare glass.

Mejerifri avokadoglass

1 välmogen eko-avokado

1 liten eko-banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med valfri sötning, vanilj och kardemumma.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept på vaniljglass/parfait.

Klicka på bilden så kan du läsa mer om min nya kokbok

Bästa tillbehören till frukostägget

Mättande äggfrukostar

Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig.

Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med.

Ägg innehåller i stort sett allt vi behöver, utom Vitamin C.

Så gör gärna en god shot och drick till frukosten, du hittar ett recept längre ner i inlägget.

Dagens första recept innehåller paprika som också har ett högt innehåll av C-vitamin.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Kesoröra med tonfisk

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso eller smulad fetaost

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och chiliflingor

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater

1 dl majonnäs

½ dl turkisk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Fetaoströra med timjan

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad, färsk timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

Antioxidantshot 2 port

1 grape/blodgrape

1 dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk riven ingefära

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Blanda kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, servera tillsammans med äggen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Rhode Islandsås, för en DeLuxe-frukost med ägg och räkor.

Ät, njut och må gott!

Boktips i nystartstider

Vill du ta del av fler recept som gör dig mätt och nöjd samt håller blodsockret på en jämn nivå?

Ta då en titt på min senaste bok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker på Bokus, eller här på Adlibris.

Jag har skrivit boken med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt han står för faktatexterna och jag för recepten.

Både Bokus och Adlibris har kampanjpris nu, 219 kr, i länkarna ovan kan du också läsa vad LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm tycker om boken.

Här nere ser du en grötfrukost från kokboken gjord på mandelmjöl, grädde och ägg, bilden är tagen av Mikael Eriksson.

Glutenfria ostmuffins

Macka till allehanda utflykter

Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.

De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.

Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Vill du ha en lite matigare variant så hittar du här mina köttfärsmuffins.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 gr smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Hjärtligt gott till fredagsmyset

Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små.

Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde.

Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning.

Gillar du mina recept, då får du väldigt gärna köpa min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Läs mer och förhandsbeställ den i länken ovan, så får du hem den i brevlådan när den ges ut i början på april.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över den om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär och vispad grädde.