Dijonnaise och tomatsås till lördagsmiddagen

Såstips

Idag bjuder jag på två riktigt goda och lättlagade såser, som passar fint såväl till kött och fisk som till grönsaksrätter.

Tomatsås, eller concassé på köksfranska, använde jag väldigt ofta när jag jobbade som restaurangkock.

Då ofta ihop med bearnaisesås, klicka på den rödmarkerade länken så kommer du till receptet.

Gör gärna en större sats nu när tomaterna är som bäst och frys in i mindre burkar så har du en sommarsmakande sås till vinterns middagar.

Den passar fint även som pizzasås, smaksätt den då med oregano.

Dijonnaise 4 port

2 dl majonnäs

2 vitlöksklyftor

2-3 tsk Dijon, fransk senap

1 msk finhackad rosmarin

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar efter smak

Hacka eller riv vitlöksklyftorna fint och blanda med majonnäsen.

Rör ner senapen och smaksätt med örterna, salt och peppar.

Låt stå i kylen en stund medan du gör tomatsåsen, så kommer smakerna fram mer.

Cocktailtomater från Ås Trädgård

Tomatsås 4 port

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

Salt och chiliflingor

Skär tomaterna i 4 delar, hacka lök och vitlök fint.

Stek grönsakerna mjuka i olivoljan, krydda med salt och chili till angenäm sälta och hetta.

Jag serverade såserna till lammfilé och broccoli, riktigt njutbart.

Nu finns min kokbok Gröna, sköna tillbehör att köpa på Akademibokhandeln, känns fint att jag nu kan hänvisa intresserade köpare även till en vanlig butik.

Bor du i närheten av Östersund så finns den nu på Ås Trädgård, de har även Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Om du inte vill gå till en bokhandel på grund av Coronan, så finns mina kokböcker här på Adlibris och här på Bokus.

Lammfile

Glutenfria små blåbärspajer

Glutenfri blåbärspaj

Gott till fredagsmyset

Idag får du ett av mina allra äldsta glutenfria bakrecept som jag hittade på i juli 2009, strax efter att jag startat bloggen.

Riktigt gott till kvällsmys, eftermiddagsfika eller till söndagsbrunchen.

Istället för bär så kan du använda tunna skivor av äpple, päron eller plommon, det blir också väldigt gott.

Jag använde honung i receptet, men du kan välja den sötning du föredrar.

Äggvitorna du får över kan du använda till det här stekpannebrödet.

Servera pajen direkt ur formen

Blåbärspaj med nötter ca 6 port

2 dl mixade nötter

½ dl sesamfrön

2 tsk flytande honung eller annan sötning

50 g smör

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

2 dl blåbär eller andra bär

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.

Jag använde rostade hasselnötter men ta de du föredrar.

Rör ner sesamfrön och vald sötning, låt fräsa en stund.

Tillsätt lite havssalt och vanilj, det förhöjer smakerna.

Antingen gör du pajen i små formar som jag gjorde på bilderna eller ta en springform.

Flytta över hälften av nötröran i en bunke och låt svalna en stund, rör ner de två gulorna.

Fördela nöt/äggröran i botten på formarna. Ta en liten matsked i varje.

Fördela blåbären ovanpå och strössla den andra nötröran ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15 min.

Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.

Här nere ser du en av mina bilder från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, en getmesemousse med blåbär.

Mitt matfotograferande har gått framåt en del med åren, eller hur?

Getmesemousse med blåbär från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Ostomelett med spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare.

För att den ska mätta bättre så blandar jag ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad spenat eller mangold

4-5 skivor lagrad ost

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra.

Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig, sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger.

Fler lättlagade och njutbara vegetariska rätter hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt

Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren.

Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit.

Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar suveränt, särskilt som picknickbröd till en sallad.

Jag har testat både att ha lite riven ost på innan jag vänder eller bara som det är.

Vi tycker båda att ostvarianten blir bäst, smaka dig fram till hur du vill ha det.

Om du föredrar ett helt mejerifritt bröd så stek i kokosolja istället för i smör.

Mandelsmör finns i välsorterade matbutiker och i hälsokostaffärer.

Fler goda recept på min typ av glutenfria bröd med färre kolhydrater hittar du i Gröna, sköna tillbehör.

Stekpannebröd 1 kaka

3 äggvitor

2 msk mandelsmör

ca 1 krm salt

2 msk smör till stekning

Blanda allt utom smöret i en mixerbunke och mixa snabbt ihop till en slät smet.

Det går också att använda elvisp, vispa så mandelsmöret blandas väl med äggvitan.

Bryn smöret lätt i en stekpanna och häll i smeten jämnt fördelat över hela botten.

Stek på hög värme i ett par minuter tills ytan stelnat.

Lossa brödet ur pannan med hjälp av en stekspade som du för in försiktigt under hela brödet.

Vänd och grädda en halv minut, dra sen pannan från spisen och låt eftersteka i tio minuter.

För variation så täck brödet med 2 dl riven ost som får smälta lite innan vändningen, du ser på bilden ovan hur det blir.

Vill du ha det som fikabröd så kan du smaksätta med 1-2 tsk kanel eller kardemumma och lite vaniljextrakt.

Brödkryddor kan säkert också bli gott i, men det har jag inte hunnit testa än.

Lennart njuter av god picknick och fint väder på Hundudden

Lättfixad majonnäs med stavmixer

Min godaste majonnäs

I sommar har jag gjort mycket majonnäs här hemma, så mycket godare än de man köper på burk.

Med stavmixer går det väldigt snabbt och enkelt att mixa ihop denna underbart krämiga majonnäs, som passar till så mycket gott.

Kom bara ihåg att ingredienserna ska ha samma temperatur, annars finns det risk att den skär sig, även om det minimeras när man använder mixer.

Jag har alltid äggen i rumstemperatur och oljan med, då kan jag få till den här satsen på bara några minuter.

Jag använder neutral rapsolja, inte kallpressad för den är för stark tycker jag.

Nu de senaste gångerna har jag hittat en blandning av rapsolja och olivolja från Zeta som är riktigt god.

Den färdiga majonnäsen förvarar jag i kylen, där den tjocknar så den går att spritsa om man vill göra frukostäggen riktigt fina.

Den håller i minst en vecka, men den brukar inte räcka så länge…

I morgon får du recept på ett nytt stekpannebröd gjort på äggvitorna, också det väldigt lätt att göra.

Lättlagad majonnäs

3 äggulor

2 ½ dl mild raps/olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 msk senap

½-1 tsk salt

Lite peppar

Blanda gulor, senap, vinäger, salt och peppar med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan droppvis först och sen i en smal stråle och mixa ordentligt.

Arbeta upp och ner i bunken med mixerstaven, så allt blir ordentligt blandat.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en större mängd olja åt gången.

Smaka av om det behövs mer vinäger, senap eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Här nedan ser du min bild på majonnäs gjord på ghee och äggfri majonnäs på kikärtsspad från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bor du i Jämtland så kan du köpa den boken på ekologiska Ås Trädgård där bilden är tagen, de har även nyutgåvan av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Valnötsröra med basilika och soltorkade tomater

Röra på valnötter och soltorkade tomater 3-4 port

1 dl majonnäs

½ dl fet yoghurt/kokosgrädde

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad, färsk basilika

Chiliflingor

Flingsalt

Hacka tomaterna riktigt fint, blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt, låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.

Servera röran till exempel till grillad eller ugnsstekt kyckling som på bilden, den passar också fint till andra grillrätter och till tapas.

Fler njutbara tips på röror och såser hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Glutenfri formfranska och tips på varma mackor

Glutenfritt formbröd

Mitt bästa formbröd

Det här brödet hittade jag på för 5 år sen och det har blivit en favorit här hemma och hos många av mina läsare.

Det är väldigt gott att använda till varma mackor, bäst blir de i ett mackjärn över öppen eld som utflyktsmacka.

Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör till toast.

Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.

Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot mjölk/grädde eller cashewnötsmjölk.

Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak och neutraliserar samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor för utflykten

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost

Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök

Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap

Ädelost, valnötter och päron

Fler recept på mina glutenfria matbröd hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Inlagda svampar till tapas

Svamptider

Jag har hört från olika håll i landet att god gratismat börjat dyka upp i skog och mark.

Svamp är inte bara himla gott utan även en god källa till protein och andra nyttigheter.

Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter, den smakar suveränt till tapas.

Men kolla först upp så svampen du plockar är ätlig, hör med nån äldre släkting eller läs på i en svampbok.

Vill du hellre köpa en kokbok så hittar du mina i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Svamp i ättikslag

1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska

Smörstekta päron med kardemumma

Njutbar söndagsdessert

Nu är det inte långt tills våra svenska päron på gång, så här får du ett riktigt gott recept.

Päron och kardemumma passar väldigt bra ihop och smörsåsen lyfter smakerna ännu högre.

Vill du hellre ha päronen i en paj så prova det här receptet på mina mandelmusslor.

Baka ut degen i en form med löstagbar kant och förgrädda, gör en större sats av päronen och fyll pajskalet.

Den här nötmüslin blir god att använda som smuldeg till att strö över pajen innan du gräddar den klart.

Du kan istället använda plommon, eller båda frukterna, det blir en fantastiskt god smakkombination i paj.

Kardemummapäron för 2

1 päron

2 msk  smör

½ pressad lime

ev 1 tsk honung eller annan sötning

1 krm nymald/stött kardemumma

En näve valnötter

Skär päronet i bitar, inte alltför små.

Bryn smöret lätt, fräs päronbitarna tillsammans med kardemumma, ev sötning, grovhackade valnötter och limesaft.

Låt päronet puttra i nån minut bara, så bitarna inte blir för lösa.

Låt svalna lite, häll upp i ett fint glas och servera med en valnöt.

Vispad grädde eller kokosgrädde smakar gott till eller servera päronkompotten till en krämig ost.

Fler njutbara recept på somriga efterrätter med frukt och bär hittar du i de här kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfria mandelmusslor

Skördetider – Inlagd paprika och aubergine

Smakrik inläggning

Nu är det många som har ett överflöd av grönt i sina trädgårdsland.

Odlar du inte själv så har du säkert någon handelsträdgård eller bra grönsaksbutik i närheten.

Jag brukar handla grönt på Ås Trädgård när jag är hemma i Jämtland, de har fantastiskt fina ekologiska grönsaker.

Här kommer ett tips på en riktigt god inläggning så du kan spara grönsakerna länge.

De blir väldigt goda i en matig sallad, till grillat eller till en tapastallrik.

Fler tips på gröna godsaker till maten hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Myntasås, Tacosmör, inlagd Paprika och Kalamataoliver till grillat Lamm

Inlagda grönsaker

2 små auberginer

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

2 dl kallpressad olivolja

1 dl äppelcidervinäger

2-3 vitlöksklyftor

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad oregano

Havssalt efter behag

Skär auberginen i skivor och dela dem i fyra delar, skär paprikan i bitar om ca 3×3 cm. Skiva vitlöken tunt.

Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten, häll på två matskedar salt.

Koka upp och låt sjuda på svag värme i 15 minuter, häll av allt vatten utom en deciliter.

Blanda ner vinäger och örter i de varma grönsakerna.

Låt stå i en burk i kylen till nästa dag, häll då över olivoljan.

Pressa ner grönsakerna i lagen, oljan måste täcka allihop, annars kommer det syre ner och grönsakerna håller inte så många dagar.

Låt stå ett par dagar och smaka sen av om du vill ha mer salt eller vinäger.

Den här inläggningen håller länge, bara oljan täcker grönsakerna hela tiden.

Använd torkade örter, i färska kan det finnas bakterier som orsakar jäsning.

Du kan göra inläggningen på bara olikfärgad paprika och lite mer vitlök om du vill.

Det blir också väldigt gott, jag lärde mig det av en italiensk servitör som jag jobbade med för många år sen.

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör