Idag får du tips på en riktigt god sommarfrukost, en örtig kesoröra med fräsch päronsmak.
Päronkeson passar förstås lika bra på kvällen, till exempel till grillat eller varför inte packa ner allt i en korg och ta med ut på en picknicklunch.
Att börja dagen med ordentligt med protein gör att mättnadskänslan och energin håller riktigt länge, så prova den här frukosten om du brukar bli hungrig bara efter någon timme på förmiddagen.
Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.
De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.
En sån start på sommaren vi haft, så här höga temperaturer som vi haft i Jämtland i maj har det aldrig varit tidigare sen mätningarna startade.
För dig som behöver inspiration att äta både gott och näringsrikt så kommer jag att dela med mig av många lättlagade rätter att njuta av i sommarvärmen.
Idag får du tips på en riktigt lättfixad rätt att ta med ut på picknick i finvädret, kanske i morgon på Nationaldagen eller att äta hemma som en mättande frukost.
Istället för rostbiff kan du använda rökt skinka/kalkon eller varför inte göra en egentjälknöl efter mitt recept.
Idag bjuder jag på tre olika frukostar som ger gott om energi för att klara av de kalla och mörka dagar vi lever i just nu.
Solen har ju lyst med sin frånvaro så då passar det extra fint med en solgul chiapudding med saffran eller en omelett att förgylla frukostbordet med nu i helgen.
Längst ner i inlägget hittar du några tips om du vill ge bort hårda och matnyttiga julklappar med bestående värde i år.
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i flera mindre glas till en brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Fetaostomelett 1 port
3 ägg
2 msk vatten
En nypa salt
Lite peppar
25 g msk smör
50 g fetaost
Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.
Bryn smöret i en liten stekpanna.
Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.
Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan, strö gärna över kanel för lite extra julkänsla.
Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.
Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.
Sist men inte minst får du recept på den första sallad jag gjorde när jag började lägga till pre/probiotika i form av bönor och mjölksyrat i min mat.
Det blev den enkla sallad som sen ledde vidare till att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Här har jag serverat den till kokta ägg med smör, nötter och kaffe till.
Bönsallad ca 8-10 port
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
1 dl ajvar relish
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i bönkokboken som jag länkade till ovanför receptet.
Idag söndag den 26 november är det 15% rabatt på böckerna på Bokus om du handlar för 299 kr och uppger koden BF23 i kassan.
Jag får inget betalt för att jag gör julklappsreklam för Bokus, jag gör det för att de har de lägsta priserna så det inte ska bli så dyrt för dig som vill köpa mina kokböcker.
De finns även i den övriga nätbokhandeln och att köpa eller beställa hem i din lokala bokhandel om du vill gynna dem, du kan också låna alla böckerna på biblioteken.
Nu i höstlovstider bjuder jag på ett riktigt enkelt recept på våfflor, gott och näringsrikt som mellanmål för skollediga ungdomar eller som en macka till utflykten eller träningen.
Ett bra sätt att få in grönsaker i favoritmaten är att mixa dem i smeten till våfflor, pannkakor eller plättar.
Vill du göra våfflorna extra färgrika till Halloweenfirandet kan du byta ut ärtorna mot samma mängd kokt, tärnad pumpa eller morot och göra en sats grön och en orange.
Vill du ta del av min varma choklad eller guldmjölk att servera till våfflorna så hittar du recept i mitt förra inlägg.
Gröna ostvåfflor ca 4 port
150 g riven, lagrad ost
4 dl tinade gröna ärtor
4 ägg
4 msk grädde
2 tsk psylliumhusk
25 g smält smör till våffeljärnet
Ca ½ tsk salt
Riv osten grovt, mixa tillsammans med ärtor, ägg, grädde och psylliumhusk till en slät smet.
Låt den svälla i 10 minuter. Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.
Värm våffeljärnet och pensla med det smälta smöret, lägg ihop så det blir varmt igen.
Klicka i drygt en deciliter av smeten, beroende på hur stort ditt våffeljärn är. Bred ut det mot kanterna och lägg ihop järnet.
Grädda i ca 7-8 minuter, öppna inte för att se om den är färdig förrän det gått 5 minuter så våfflan hinner bli fast.
Låt våfflorna svalna på galler under tiden det tar att grädda alla. Värm dem sen innan serveringen på 175 grader i ca 2 minuter, så blir de frasiga.
Servera med en klick smetana eller vispad grädde och lingon
Jag brukar använda lagrad gräddost eller halloumi till de här våfflorna, men du kan använda den ost du gillar bäst.
Våffelhjärtana passar bra som en liten förrätt med fiskrom eller tångrom, hackad rödlök och crème fraiche eller smetana.
De är också goda att ta med ut på en utflykt med smör och pålägg emellan två hjärtan.
Du kan byta ut äggen mot 2 dl kikärtsspad. Ta då dubbel mängd psylliumhusk så håller våfflorna ihop bättre.
För att göra våfflorna ännu grönare och nyttigare kan du mixa ner 1 dl hackad persilja eller rucola i smeten.
Receptet kommer från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.
Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.
Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.
De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.
Grekisk sallad 2 port
200 g fetaost
4 tomater
20 svarta oliver
10 cm skalad gurka
1 grön paprika
1 liten rödlök
½ dl kallpressad olivolja
Oregano efter behag
Vinäger eller pressad citron
Lite flingsalt
Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.
Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.
Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.
Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.
Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.
Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.
Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.
Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.
Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden