Budgetvecka på matkontot!

100_kronor
Det är lustig alltså!! Det här med pengar!? Det är kul när man har mycket pengar kvar innan månaden är slut men just nu är det väldigt mycket månad kvar när PENGARNA är slut!?!? Varför blir det så?? :-P

Det blir ingen lyxbudget av att bryta foten och operera sig kan jag ju säga därför försöker jag varje söndag checka av frys o skafferi för att planera veckans mat. Det är otroligt vad mycket man hittar i frysen som man kanske inte ser dagligen och idag har jag gjort en sista inventering och tänker så långt det går att laga av det som finns.

Självklart har jag några inspirerande ”måsten” som jag vill laga som inte finns i frysen som t ex fläskfärs då jag blev helt såld på Paulo Robertos middagstips i nyhetsmorgon tidigare i veckan. Pasta med fläskfärs, mynta och vitt vin. Låter ju bara sååå gott!

Nu har jag ju ingen fläskfärs i frysen så jag tänker använda vildsvinsfärs. Är inte så förtjust i enbart fläskfärs heller så de blir nog kanske godare. Man tager ju vad man haver också… :-P
Det är en av mina många matfilosofier att man MÅSTE inte följa ett recept till punkt och pricka, man måste se till sin situation, våga prova nya vägar, och använda sin fantasi!

Nu ska ni få se min FRYSLISTA jag har att utgå ifrån : 

Hel benfri karré
1 kg rimmat sidfläsk
2 isterband
2 pkt bacon
1/2 fläskfilé
1/2 kasslerbit
1 kycklingfilé
4 bitar torskrygg
400 gram torskblock
2 pkt vildsvinsfärs
1 kg hel rostbiff
2 pkt kycklingkorv
1 pkt grillkorv
Köttfärssoppa
Köttfärssås
Pizzadeg
Pommes
2 majskolvar
Haricot verts
Findus grönsaker t fisk
Gröna ärtor
Dill
Buljonggrönsaker
Rabarber
Lingon
Blåbär
Hemmagjord persikoglass
Mangosorbet

köttsoppa_med_klimp
I skafferi och kylskåp finns det mesta så jag tror jag kan komma på några goda middagar utav det här. Har även tänkt baka bröd för hela veckan och idag blir det söndagsstek till middag så jag räknar med en god köttsoppa på överblivet kött från den också! ;-)

nyponbröd_nyponlimpa_nypon_nyponsoppa

Nånting ni kommer på direkt ni vill tipsa om att laga från listan? :-P
Berätta gärna också hur ni själva tänker när budgeten är snål, era bästa mat-spar-tips?!

slottsstek_recept_fransyska
Man behöver inte vara rik på pengar för att bli lycklig… Soppa på en spik är nog så gott! ♥ Sen kan man leva på luft och kärlek har jag hört! :-P

Hur en matdag med LCHF kan se ut och om min matfilosofi

Birgitta Höglund

LCHF på mitt sätt

Idag tänkte jag dela med mig lite mer om min matfilosofi och hur jag äter en vanlig dag.

LCHF-kosten är för mig ett mycket njutningsfyllt sätt att äta. Det är inte bara en tillfällig diet jag äter för att gå ner i vikt eller få en bättre hälsa utan det har blivit en riktigt härlig livsstil.

Det är också viktigt för mig att välja så stor del ekologiska råvaror som möjligt och även gynna det lokala mathantverket, bönderna och odlarna som finns i mitt närområde.

Jag svarade på ett inlägg på Facebook häromdagen angående att en del kvinnor i övre medelåldern har svårt att gå ner i vikt, även med LCHF.

Jag skrev så här som svar på hur jag gjort för att gå ner i vikt och må så gott som jag gör idag:

”Jag är 53 år och har sakta men säkert gått ner några kilo varje år i snart 6 år, sen jag började med liberal LCHF.

Jag äter helt glutenfritt, med en hel del grönt, det blir rejäla portioner med mat inklusive mycket smör.

Nötter och smör till frukost, 150-200 g fisk, kött, skaldjur och ägg till lunch och middag. Mycket sällan mellanmål, fika, sötsaker eller alkohol.

Drog ner ordentligt på mjölkprodukterna ifjol, då märktes skillnad. Jag blev sakta men säkert lite slankare och har samtidigt fått mer muskler.

Jag äter LCHF för att det är så bra för min fibromyalgi. Viktnedgången blir en extrabonus när man tar bort de onödiga kolhydraterna från socker, stärkelse och mjöl.

Jag rör mig en hel del, med sjukgymnastik varje dag och promenader, det hjälper till att hålla både mig och vikten i form.

Stressen är en stor bov i dramat för en del kvinnor som har svårt att gå ner, en förhöjd kortisolhalt är nog det som ställer till det för många.

Skogspromenader, spikmatta, yogaövningar, möten med goda vänner i verkliga livet är något att försöka lägga till i sitt liv, tillsammans med bra mat.

Tror det ger större effekt på sikt än att vara superstrikt och dricka fetkaffe istället för att njuta av riktig mat.”

Jag har också fått rätt många frågor senaste tiden i PM på Facebook kring min syn på LCHF och vad jag rekommenderar.

Det är ju så olika från person till person vilken typ av mat som fungerar bäst, så det är svårt att ge generella råd.

Letade fram ett inlägg från början av min bloggkarriär, det här är tankar kring LCHF om hur jag för 4½ år sen såg på LCHF-kosten.

Glädjande nog så har jag samma åsikter idag. Min typ av LCHF är verkligen något som passar mig och jag kommer fortsätta på den här vägen.

Många är det också som undrar hur en matdag kan se ut för mig. Det är så individuellt hur man äter, men det här är vad som fungerar bäst för mig.

Både jag och min särbo Lennart mår bättre av att lägga till en hel del grönsaker, nötter, bär och lite frukt ibland som tillbehör till maten.

Vissa klarar mindre mängd kolhydrater, andra mer, man får helt enkelt experimentera fram sin egen nivå.

Under senaste året har jag ätit mindre mjölkprodukter än tidigare och skrev bloggen Birgitta Höglunds Paleo i sex månader.

Jag startade den för att dela med mig av mejerifria och glutenfria recept, en blandning av LCHF och Paleo/Stenålderskost. Det finns fler likheter än skillnader mellan de olika kostmodellerna.

Många frågade mig om jag inte kunde ta fram såna recept, så det blev en ny utmaning att hitta på god och näringsrik mat utan grädde och ost.

Den bloggen innehåller ca 200 recept som är helt utan mejeriprodukter, men de innehåller ändå en hel del fett.

Framför allt från den nyttiga kokosoljan, animaliskt fett och kallpressad oliv/rapsolja.

Nötfrukost

Nötfrukost

Jag äter oftast 3 mål mat om dagen. Nötfrukost vid 7-tiden, sen en kraftigare lunch vid ca 12 och så en lättare middag oftast kring 17-18.

Lunchen kan vara till exempel kycklinglår med grönsaker och ett kryddsmör i paprika eller en hamburgare på gräsbetesfärs av nöt eller lamm med en god dressing till och wokade grönsaker.

Kycklinglår med smörstekta grönsaker

Hamburgare med dressing

Hamburgare med dressing

Mustig älggryta med rökt fläsk

Eller så kan det bli en långkokt köttgryta som jag har färdig i frysen och bara värmer, med extra smör och en sallad till.

Middagen blir sen gärna en omelett på 2-3 ägg med till exempel tomater och fetaost eller rökt lax och spenat.

Det kan också bli en fisk- och skaldjursgryta med aioli eller en fiskgratäng med broccoli.

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk och ägg mättar inte lika länge och är mer lättsmält inför natten har jag märkt. Kött äter jag helst mitt på dagen när jag är mer aktiv.

Jag äter en hel del smör till maten, till och med så mycket så att en del frågar; Hur kan du äta så mycket smör…?

Sill och kräftor

Smör, ost, sill och kräftor

Smöret gör att jag håller mig mätt och inte får något sug mellan målen, jag blir heller inte så trött som förr.

Min fibromyalgi mår helt enkelt bra av rejäl mat med en hel del fett till. Jag klarar inte att äta vare sig 5:2 eller 16:8, min kropp trivs bäst när jag äter ca var femte timme.

Så här kan alltså en matdag med LCHF se ut mitt liv, dela gärna med dig i kommentarerna hur det ser ut för dig.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida alla våra olika sätt att äta, så fler får upp ögonen för hur varierad mat en lågkolhydratkost kan innehålla.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till recepten.

Torsk med äggsås

Senaste veckorna har min blogg flera gånger legat 2a på Blogtoplist över landets största hälsobloggar.

Så roligt att min typ av mat uppskattas så mycket av så många, tack till alla läsare :)

Träning och bra mat, det är en himla bra kombination för en bättre hälsa, eller hur?

På torsdag flyger jag till Alanya på några månader, då blir det gott om inlägg på min typ av hälsosam mat, hoppas du hänger med på resan i vinter.

Här en bild från en av mina långpromenader i de branta backarna upp mot borgen i Alanya för 2 år sen.

Det var första gången på alla år efter steloperationen av ryggen för 12 år sen som jag klarade den typen av träning.

Birgitta Höglund i Alanya

Bilden nedan är från tiden innan min operation, tagen när jag var 40 år. Då var min vikt på toppnivå och min hälsa och kondition på bottennivå.

Jag är så glad att jag kunde vända min dåliga hälsa till det bättre, genom att börja med LCHF och daglig träning.

Har du problem med hälsan eller vikten, så försök med en kostomläggning till glutenfri LCHF.

Prova åtminstone en månad och se hur det går. Det är aldrig försent att förändra och förbättra sin livsstil. Lycka till <3

Birgitta Höglund innan steloperationen av ryggen


Smörstekt torskrygg med tomat och mangosalsa

torskrygg_salsa_smörstekt_recept
Måste bara få inflika hur kul det är att ni är med mig på banan igen, ni är så flitiga på att kommentera nu och det är desto roligare att blogga och skriva recept såhär. Fortsätt så, det gör mig sååå glad! :-P

Jag känner också att jag fått mer flyt på allt och börjar hitta tillbaka till mina kastruller och grytor och att inte jämt ha ont eller behöva hoppa fram. Inspiration går mycket hand i hand hur man mår så det är ser riktigt bra ut nu! ;-) Foten och jag är väl inte riktigt överens ännu, den trilskas med att bli svullen, illröd och det känns som den ska brinna upp inifrån när jag ”håller på” för mycket men det går en dag i taget. Värst är att jag har svårt att hitta några bra skor att ha på mig utomhus. Vill gärna ha en högre känga, ganska rymlig och som inte klämmer på högerfoten, men har inte lyckats hitta några ännu… Några som tål regn och rusk och förhoppningsvis som jag kan ha i vinter med. Tips mottages tacksamt om ni vet om några bra?!

Inneskor måste jag också ha heeeela tiden för att inte vricka eller stuka mig, (balansen är inte på topp, haha!!) och jag som är en ”barfota-människa” är inte van vid det men jag håller på sikta in mig på ett par Birkenstock, de ska väl vara bra? Utan remmar över fotrygg o häl, en öppen toffel liksom som man bara sticker in foten i. Men jäklar va dyra dom är… Lite svammel från mig… Nu till dagens recept.

En torskrygg är en torskrygg och det är bland de godaste fiskar jag vet. Röding är fint också men lax måste jag erkänna att jag inte är så förtjust i så när jag trodde de var laxfiléer jag hade i frysen som visade sig vara torskrygg blev jag himla glad.

Gjorde en enkel rätt och smörstekte torsken med flingsalt och peppar, öste den med smör och serverade med en het tomat/mango/gurksalsa och sweet chilisås vid sidan om. Hur gott och fräscht som helst. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4 bitar torskrygg
75 gram smör
Flingsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en stekpanna. Lägg i bitarna av torskrygg och sänk till medelvärme. Salta och peppra. Ös fisken hela tiden med smöret tills det är helt genomstekta. De behöver inte vändas. Servera med salsa och sweet chilisås.

Tomat/mango/gurksalsa
Det här behöver du : 
2 stora tomater
1 mango
10 cm gurka
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt och svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Tärna tomat, mango och gurka. Blanda runt med chilisås och kryddor. Låt den gärna få stå till sig en halvtimme så smakerna får lyftas fram. Servera till den smörstekta torskryggen.

torsk_torskrygg_recept
Torskryggen smörstekt på medelvärme i stekpannan. Ös med smör. Fisken behöver inte vändas.

salsa_tomat_mango_gurka
Salsan ger en god brytning till den salta, smörstekta torsken. Om du inte vill ha den så het och kryddig, dra ner på chilisås och chiliflakes i receptet.

smörstekt_torskrygg
Smaklig fisk! :-P

Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Lättlagad LCHF

Fisk tillhör mina absoluta favoriträtter. Det är gott, det är nyttigt och det är väldigt lättlagat. Jag tycker om att fiska, men har nästan 35 mil till mina fiskevatten vid stugan, så det blir inte så ofta.

Nu finns många styckfrysta, ekologiska fiskar att köpa, så det behövs varken fjällande och rensande av den nyfångade fisken. Jag har bara några hundra meter till närmsta Coop Nära, som har ett riktigt bra ekologiskt utbud av märket Änglamark.

Bra ägg kan vara lite svårare att få tag på, om man vill ha såna från hönor som fått gå ute och picka i sig av det en höna är gjord för att äta. Näringsvärdet, särskilt Omega-3-halten, i de äggen är så mycket bättre än i dem från hönor som är uppfödda på spannmål.

Så försök hitta någon lokal äggbonde som säljer av sin produktion, du kommer att bli förvånad över hur mycket godare de är.

Du kan leta efter din lokala äggproducent här på Gårdsnära, sök på nätet eller fråga på Turistbyrån, de brukar ha bra koll på lokala mathantverkare.

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Torsk med äggsås 1 port

1 bit torskrygg à 125 gram

1 msk smält smör

1 msk hackad dill

1 msk hackad timjan

Havssalt och vitpeppar

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Ägg från jämtländska hönsfarmare

Äggsås 1 port

1-2 kokta ägg

1 dl grädde

1-2 msk smör

 1/4 buljongtärning

½ tsk pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär äggen i små tärningar.

När såsen tjocknat rör du i det hackade ägget och citronsaften. Låt koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera torsken på en bädd av äggsås, med baconlindade bönor eller sparris till.

För dig som föredrar ett mjölkfritt recept, här hittar du en av mina favoriter: Fiskgratäng Paleo/LCHF med champinjoner och dillsås.

Det här receptet och många andra lättlagade rätter i vår traditionella husmanskost hittar du i LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist för några år sen. Klicka på länken så hittar du den för bara 49 kr just nu.

Jag kommer att dela med mig av olika recept från mina kokböcker de närmsta dagarna, nu när Adlibris har ett så fantastiskt pris på dem och 77 andra hälsoböcker fram till och med den 17 september.

Tycker du om recepten härinne, ja då kommer du nog att tycka om böckerna också. Kanske ett julklappstips till dem som nyss hittat till LCHF eller den som säger sig inte kunna laga mat?

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

I oktober förra året mailade jag till förlaget Skyhorse Publishing i New York för att höra om mina böcker kunde vara av intresse för den amerikanska marknaden.

Och de nappade på mitt erbjudande, så nästa år i maj kommer Grillmat LCHF ut i USA och England och i augusti kommer LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Det är otroligt stort för mig att få vara med och påverka folkhälsan även i den engelskspråkiga världen.

Just i USA är naturlig, glutenfri/sockerfri lågkolhydratkost som LCHF och Paleo mycket populärt idag.

Här i Sverige är lågkolhydratkost riktigt hett också. Här en bild från igår kväll på Blogtoplist, knappt två veckor efter att jag startade upp min blogg efter drygt 2 års vila.

Min blogg ligger på andra plats av 1384 registrerade hälsobloggar. Så glad att du hjälpt mig nå de här siffrorna med dina besök och delningar av mina recept. Stort tack!

Blogtoplist Hälsa


Fiskgratäng med torsk och räkost

fiskgratäng_räkost_recept
Som den fiskälskare jag _inte_ är så är dessa fiskgratänger med mjukost, i det här fallet räkost det godaste i fiskväg jag vet. En favorit hos barnen också. Mild, krämig och precis så len och god fisksmak att jag vågar säga att ni måste prova om ni inte gjort det tidigare, även om ni inte gillar fisk. ;-)

Rätten är enkel, bara ner med fisk i en form, vispa ihop räkost med creme fraiche och grädde. Krydda och skjuts in i ugnen medan potatis eller ris kokar på spisen. Det kan inte bli bättre!

Har varit lite sen med mina uppdateringar nu, mycket på jobbet och kontoret som tar extra tid och så lägger vi till en omgång förkylning till på de så nu ska jag snörvla ut i köket o se vad vi kan hitta på för middagsmat ikväll. Imorgon ska ni få ett gott recept på en härlig biffgryta jag gjorde på kontoret igår. :-P So long så länge!

Det här behöver du : 
800 gram torsk (2 frysta torskblock)
Salt och peppar
200 gram räkost med rödlök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk pressad citron
1 msk fiskfond el. hummerfond

GÖR SÅHÄR : 
Tina fisken om den är fryst. Smörj en ugnsfast form. Dela fisken i bitar. Salta och peppra. Rör ihop resten av ingredienserna och slå över fisken. Tillaga i ugn 175 grader ca 25-30 min. Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och ev. citron.

räkost_fisk_fiskgratäng
Jag använde räkost med rödlök denna gång, lite mer sting i den – riktigt god!

torsk_fiskgratäng_räkost
2 torskblock (tinade), salt och peppar och sen på med såsen.

fiskgratäng_torskblock_räkost
Skjuts in i ugnen 25-30 min i 175 grader.

fiskgratäng_räkost_räkostsås
Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och extra citron.

fiskgratäng_räkost_torsk

Fiskgratäng – favoriten nummer 1!

fiskgratäng_enkel_godaste
En väldigt god fiskgratäng allt-i-ett. Detta klarar alla av – jag lovar! :-P Den har varit en favorit hemma i många år och i söndags gjorde vi den med fina torskfiléer, här kan du ta vilken fisk som helst som du gillar. Hela familjen älskar den här gratängen, även jag som inte är så förtjust i fisk!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram torsk (färsk eller fryst o upptinad)
10 medelstora potatisar
5 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärning
Citronpeppar
en nypa socker
Salt & peppar

Tomater
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Koka potatisskivorna i vatten och låt koka ca 5 min. Häll av vatten och lägg potatisen i en ugnsfast form. Skär fisken i bitar och lägg i.

Smula ner två fiskbuljongtärningar i creme fraiche och vispa ihop. Tillsätt citronpeppar, en liten gnutta socker och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över fisk och potatis. Toppa med skivade tomater och örtkrydda. Gratinera i ugn ca 40 minuter, 175 grader.

fiskgratäng_torsk_potatis_sås
Potatis och fisk i formen.

fiskgratäng_krämig_sås_favorit
Vispa sen bara ihop såsen och slå över.

fiskgratäng_torsk
Toppa med tomater och örtkrydda. In i ugnen ca 40 min.

Mustig fisksoppa med tomat och saffran
Mustig fisksoppa med tomat och saffran
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 3-4

Ingredienser:
½ hackad gul lök
½ skivad purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk vitt vin
1 msk vatten
½ buljongtärning
smör och olja till stekning
salt, peppar & vitpeppar
3dl vatten
400g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1/2 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
1 msk citronsaft
½ dl vitt vin
½ tsk curry
150-175 g laxfilé
150-175 g torskfilé
10-15 räkor

Gör så här:
Hacka lök och vitlök samt skiva purjolök. Stek i smör och krydda med b.la salt. När löken börjar mjukna häll i 1 msk vatten, buljong och 1 msk vitt vin. Låt puttra på medelvärme i ca 5 min. Förbered 3 dl vatten, krossade tomater och tomatpuré i en kastrull och sjud/koka upp lätt. Blanda sedan ihop allt i kastrullen, förutom fisken. Puttra soppan i ca 10-15 min och ha i fisken de sista 5 minuterna. Garnera med räkor och salt.
Smörstekt torskrygg, sommarens godaste fisk!

torskrygg
Bland de godaste fiskrätterna jag vet är de vi äter sommartid med nypotatis, färsk dill, remouladsås, kokt hackat ägg, gröna ärtor mm… Det är så ljuvligt gott! Torsken smörsteker jag i panna och kryddar med endast vitpeppar och salt.

Jag har använt mig av Findus frysta torskrygg som säljs i tre-pack med riktigt fina bitar, inget alls att klaga på. Fisken blev mjäll och fin i konsistens och varje bit blir en lagom portion.

Det här behöver du :
4 bitar torskrygg
50 gram smör
Vitpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Bryn smöret i het stekpanna. Lägg i torskryggen och stek den gyllene på bägge sidor. Krydda med vitpeppar och flingsalt. Se upp så du inte steker den för länge då blir den lätt torr. Torskryggen kan med fördel vila i folie nån minut före servering så blir den extra saftig.

Tillbehör :
Nypotatis
Remouladsås
Kokt blomkål
GRöna ärtor
Mediumkokt, hackad ägg
Dill och flingsalt

smörstekt_torskrygg_findus

Fiskgryta LCHF

fiskgryta_lchf_low_carb
Grytor av alla de slag är alltid himla smidigt, speciellt när det är ”allt i ett” och man kan slänga ner antingen potatis, pasta, bulgur, ris etc för att få hela middagen i en och samma gryta. Här har jag gjort det enligt LCHF utan så mycket kolhydrater och tänkt mer på grönsaker och protein (fisk i det här receptet) och uteslutit tex. potatis och pasta.

Det godaste i en sån här gryta är just ”allt runtomkring” fisken…. :-P Jag fullkomligt älskar krispiga rotfrukter och wokgrönsaker i stark sås, det blir bara sååå gott och fisken kan bytas ut mot kyckling, fläsk, nötkött eller svamp.

Om ni tycker det verkar konstigt med GURKA i receptet så måste ni prova. Den ska givetvis kärnas ur och helst skalas om den har grovt skal. Det är så vansinnigt gott så har ni inte provat att fräsa på gurka så gör det! :-P

Det här behöver du :
500 g laxfilé
400 g torskfilé
—-
1 gul lök
3 små palsternacka
1 näve minimorötter
1 röd paprika
1 gul paprika
—-
1 burk plommontomater
2 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad citron
2 l stark fiskbuljong alt. fisk/hummerfond + motsvarande mängd vatten
—-
150 g sockerärtor
1 burk minimajs
1/2 gurka
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
Salladslök
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i kuber. Stek i het panna med olivolja och smör hastigt så de får fin färg. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge. Skär rotfrukter och grönsaker i mindre bitar/skivor. Fräs palsternacka, morot, gul lök, röd o gul paprika och fänkål i samma panna som fisken stektes i. Slå på burken med plommontomater, balsamvinäger chilisås, en pressad citron och 2 liter buljong. Rör i botten av pannan så alla smaker från fisken kommer upp. Låt allt få småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare sås, eller om du vill äta grytan som soppa så späd med lite mer buljong.
De sista 2-3 minuterna; Tillsätt sockerärt, minimajs och urkärnad gurka. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägg i fisken och låt den bara precis bli varm i såsen. Toppa med salladslök och färsk timjan.

fiskgryta_lchf_recept_fisk
Ja, men då kör vi då! ;-)

fiskgryta_lchf_grönsaker
De första grönsakerna/rofrukterna åker ner i pannan. Ni ser strecken —- i receptet allt eftersom ingredienserna skall tillsättas.

fiskgryta
Lax och torsk har fått fräsa i het olja + smör så de fått fin färg.

fiskgryta_nyttig_lchf
Här har vi hela härligheten med smakerna från den stekta fisken och alla rotfrukter och grönsaker som fått fräsa ihop. Nu åkte ”mitten” av ingredienserna ner i panna. Slå på buljong och låt småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt det sista; Sockerärt, minimajs, gurka och fisken! :-P

lchf_fiskgryta
Nyttiga lunchlådor. Check! ;-)

Fettsyror – omega 3-6-7-9 mfl

IMAG1287Vill du veta allt om dessa fettsyror och kanske också göra en fettsyreanalys av ditt blod för att se om du har rätt nivåer och ratio dem emellan?
Då ska du lusläsa här: ARCTIC-MED

I länken kan du läsa om varenda fettsyra och var man hittar den i sin kost, bra info så man kan undvika den eller leta upp den om den är hälsosam för oss.

Efter jag och min man gjorde en fettanalys för 2 år sedan av vårt blod insåg vi att även om vi äter allt nötkött gräsbetat och ytterst lite gris och mest torsk om vi äter fisk, och inga växtoljor,  att våra nivåer av omega 3 är toklåga och för att komma upp i en hög nivå av omega 3 behövde vi ( alla behöver det) äta 100 gram markill (i tomatsås) 5 dagar i veckan och frågan vi fick ställa oss var – gör vi det eller kan vi det?
Vi kom fort fram till att det blir inte hållbart och därför tar vi nu tillskott av omega 3 varje dag.

Det tillskott vi valt att ta är ArcticMed omega 3 olja i flaska, om du känner att du också vill börja ta olja så bör man alltid ta en korrigeringsdos på 12 ml varje dag under 100 dagar eller 4 mån sedan en underhållsdos på 7-10 ml varje dag. Med koden Mariann får du 10% rabatt på ditt första inköp hos ArcticMed.

Bloggar etiketter: , ,