Fiskgratäng med torsk och räkost

fiskgratäng_räkost_recept
Som den fiskälskare jag _inte_ är så är dessa fiskgratänger med mjukost, i det här fallet räkost det godaste i fiskväg jag vet. En favorit hos barnen också. Mild, krämig och precis så len och god fisksmak att jag vågar säga att ni måste prova om ni inte gjort det tidigare, även om ni inte gillar fisk. ;-)

Rätten är enkel, bara ner med fisk i en form, vispa ihop räkost med creme fraiche och grädde. Krydda och skjuts in i ugnen medan potatis eller ris kokar på spisen. Det kan inte bli bättre!

Har varit lite sen med mina uppdateringar nu, mycket på jobbet och kontoret som tar extra tid och så lägger vi till en omgång förkylning till på de så nu ska jag snörvla ut i köket o se vad vi kan hitta på för middagsmat ikväll. Imorgon ska ni få ett gott recept på en härlig biffgryta jag gjorde på kontoret igår. :-P So long så länge!

Det här behöver du : 
800 gram torsk (2 frysta torskblock)
Salt och peppar
200 gram räkost med rödlök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk pressad citron
1 msk fiskfond el. hummerfond

GÖR SÅHÄR : 
Tina fisken om den är fryst. Smörj en ugnsfast form. Dela fisken i bitar. Salta och peppra. Rör ihop resten av ingredienserna och slå över fisken. Tillaga i ugn 175 grader ca 25-30 min. Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och ev. citron.

räkost_fisk_fiskgratäng
Jag använde räkost med rödlök denna gång, lite mer sting i den – riktigt god!

torsk_fiskgratäng_räkost
2 torskblock (tinade), salt och peppar och sen på med såsen.

fiskgratäng_torskblock_räkost
Skjuts in i ugnen 25-30 min i 175 grader.

fiskgratäng_räkost_räkostsås
Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och extra citron.

fiskgratäng_räkost_torsk

Mandelfisk

mandelfisk_citronsås
Igår lagade jag mandelfisk här hemma, så vansinnigt gott!! Jaaaa – vansinnigt! :-P

Minns ni i skolan när detta serverades? Det var den enda fiskrätten jag faktiskt tyckte var god. Jag gör en variant med en gnutta tomatpuré och lite chili i täcket och istället för vanligt ströbröd ska det vara panko, inte att förglömma! Det blir världsgott alltså! Pappas citronsås till är ett måste också! ;-)

Gillade ni mandelfisken i skolan? 

6-8 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a 400 gram
100 gram smör
2 msk grädde
1 tsk tomatpuré
Några droppa D´Elidas chilisås
Trocomare örtsalt
2½ dl panko ströbröd
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Tina fiskblocken och lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner grädde, tomatpuré, chilisås och krydda. Vänd ner panko ströbröd och rör till en massa. Bred över fiskblocken. Toppa med mandelspån. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsaker, kokt potatis och citronsås.

Citronsås : 
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.

mandelfisk_täcke_mandeltäcke
Torskblock med mandeltäcke, skjuts in i ugnen! 200 grader ca 30 min.

mandelfisk_mandeltäcke_torsk
Färdig att avnjutas med härligt, krispigt täckte. :-P

mandelfisk_recept
Smaklig fisk!