Fiskgratäng med torsk och räkost

fiskgratäng_räkost_recept
Som den fiskälskare jag _inte_ är så är dessa fiskgratänger med mjukost, i det här fallet räkost det godaste i fiskväg jag vet. En favorit hos barnen också. Mild, krämig och precis så len och god fisksmak att jag vågar säga att ni måste prova om ni inte gjort det tidigare, även om ni inte gillar fisk. ;-)

Rätten är enkel, bara ner med fisk i en form, vispa ihop räkost med creme fraiche och grädde. Krydda och skjuts in i ugnen medan potatis eller ris kokar på spisen. Det kan inte bli bättre!

Har varit lite sen med mina uppdateringar nu, mycket på jobbet och kontoret som tar extra tid och så lägger vi till en omgång förkylning till på de så nu ska jag snörvla ut i köket o se vad vi kan hitta på för middagsmat ikväll. Imorgon ska ni få ett gott recept på en härlig biffgryta jag gjorde på kontoret igår. :-P So long så länge!

Det här behöver du : 
800 gram torsk (2 frysta torskblock)
Salt och peppar
200 gram räkost med rödlök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk pressad citron
1 msk fiskfond el. hummerfond

GÖR SÅHÄR : 
Tina fisken om den är fryst. Smörj en ugnsfast form. Dela fisken i bitar. Salta och peppra. Rör ihop resten av ingredienserna och slå över fisken. Tillaga i ugn 175 grader ca 25-30 min. Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och ev. citron.

räkost_fisk_fiskgratäng
Jag använde räkost med rödlök denna gång, lite mer sting i den – riktigt god!

torsk_fiskgratäng_räkost
2 torskblock (tinade), salt och peppar och sen på med såsen.

fiskgratäng_torskblock_räkost
Skjuts in i ugnen 25-30 min i 175 grader.

fiskgratäng_räkost_räkostsås
Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och extra citron.

fiskgratäng_räkost_torsk

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.