Fiskgratäng – favoriten nummer 1!

fiskgratäng_enkel_godaste
En väldigt god fiskgratäng allt-i-ett. Detta klarar alla av – jag lovar! :-P Den har varit en favorit hemma i många år och i söndags gjorde vi den med fina torskfiléer, här kan du ta vilken fisk som helst som du gillar. Hela familjen älskar den här gratängen, även jag som inte är så förtjust i fisk!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram torsk (färsk eller fryst o upptinad)
10 medelstora potatisar
5 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärning
Citronpeppar
en nypa socker
Salt & peppar

Tomater
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Koka potatisskivorna i vatten och låt koka ca 5 min. Häll av vatten och lägg potatisen i en ugnsfast form. Skär fisken i bitar och lägg i.

Smula ner två fiskbuljongtärningar i creme fraiche och vispa ihop. Tillsätt citronpeppar, en liten gnutta socker och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över fisk och potatis. Toppa med skivade tomater och örtkrydda. Gratinera i ugn ca 40 minuter, 175 grader.

fiskgratäng_torsk_potatis_sås
Potatis och fisk i formen.

fiskgratäng_krämig_sås_favorit
Vispa sen bara ihop såsen och slå över.

fiskgratäng_torsk
Toppa med tomater och örtkrydda. In i ugnen ca 40 min.

Fiskgratäng med lax, citron & dillsås

fiskgratäng_citron_dillsås
Nu ska ni få ett hejdundrande gott recept på fiskgratängen vi gjorde igår! När jag var liten gjorde pappa ofta helstekt röding i ugn och till de minns jag att han alltid hade en sån god sås till. Det var några år sen jag frågade efter receptet och blev mäkta förvånad över att det bara var creme fraiche, mjölk, fiskbuljong och citron…

Fyra futtiga ingredienser till den goda såsen?!! Jaha…
Ibland är verkligen det enkla det godaste också. :-P

Här kommer såsen igen fast i en ljuvlig god gratäng med duchesspotatis och lax. Extra dill fick sällskapa också, det kan aldrig bli fel!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar
1 kruka dill

GÖR SÅHÄR : 
Förbered duchesspotatisen och låt moset svalna något innan du spritsar.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Spritsa ut moset runtom fisken. Slå på såsen över laxen och klipp över dill eller blanda ner direkt i såsen. Gratinera ca 15-20 min 220 grader. Servera med citron och gröna ärtor.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.

laxfiléer_fiskgratäng_sås_potatismos_citron_dill
Mise en place!

spritsa_potatismos_fiskgratäng_laxfiléer
Lax och duchess på plats. Bara att hälla på såsen…

fiskgratäng_potatismos_lax
Och klippa över dillen… rör ner den något i såsen innan gräddning.

fiskgratäng_lax_citron_dill_sås
Efter ca 20 min – klart!

fiskgratäng_lax
Ät och njut av den godaste fiskgratängen.

The post Fiskgratäng med lax, citron & dillsås appeared first on Kryddburken.se.