Spagetti och köttfärssås är ju bland det godaste som finns och något man ofta längtar efter när man varit hemmafrån, kanske utomlands eller bara ”borta” från vanlig mat såsom storhelgerna som har passerat. Precis som de flesta maträtter finns det otaliga varianter och smaksättningar i en köttfärssås. Ingen är den andra lik och kanske är det just därför det är så gott, att variationerna är oändliga. Den jag ofta gör till vardags blir heller aldrig densamma från gång till gång men är ofta tomatbaserad med tomatpuré, tomatkross, lök och buljong som bas. Riven rotselleri och morötter tillsätter jag ofta både för att förhöja smaken men också för att fylla ut och få mer grönsaker och textur till köttfärssåsen.
Den variant jag gjorde idag har jag smaksatt med vitlök, timjan, oregano, vitt vin, creme fraiche och färskost. Toppade sen rätten med nyriven parmesan och färsk timjan. En annorlunda, lite lyxig, mer vuxen smak som gjorde sig riktigt bra denna fredag vid middagsbordet då den faktiskt uppskattades av både stora som små. Trevlig helg önskar jag er, nu kommer receptet, hoppas ni provar någon dag.
6 -8 port
Det här behöver du :
3 msk olivolja
3 grovrivna morötter
3 grovrivna gul lök
2 finrivna vitlök solo
2 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
3 krm nymalen vitpeppar
600 gram blandfärs
1/2 dl grönsaksfond
1 dl vatten
2 dl créme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl vitt vin (Husets eko, tetra)
Trocomare örtsalt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och riv lök och morötter grovt. Jag använder matberedaren. Finfiv vitlöken och fräs på allt några minuter i en rymlig gryta med olivolja tillsammans med de torkade kryddorna. Tillsätt färsen och vänd runt. Sänk sedan värmen till medel och tillsätt fond, vatten, créme fraiche, färskost och vin. Låt småputtra ca 30 – 40 minuter utan lock. Smaka av med örtsalt och peppar.
Servera med tunna spaghetti, toppat med nyriven parmesan.
Pizzadags
Gott nytt år till alla mina läsare önskar jag med det som blivit mångas favoritmat på det nya årets första dag.
Pizza är för många förknippat med rejält onyttig och mjölstinn junkfood, men följer du mina recept så blir denna njutbara rätt även riktigt nyttig.
Jag äter som många av er redan vet lågkolhydratkost sen nio år.
Jag har vidareutvecklat denna hälsosamma kosthållning under årens gång, vilket fått mig att bli piggare, friskare och starkare för varje år som gått.
Nu senast blev det ett tillägg av bönor sen jag läst Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv i våras.
Det förändrade verkligen mitt liv, så mycket så att jag nu skrivit min femte kokbok tillsammans med dessa båda herrar.
En bok med den självklara titeln Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Den kommer att finnas i bokhandlarnas hyllor nästa vecka, lagom till den tid på året då de flesta vill just det, förändra sitt liv.
Där hittar du ytterligare en variant på pizza, då naturligtvis förstärkt med just bönor.
Här följer några olika recept du kan testa redan idag, halloumipizzan i slutet av inlägget är min personliga favorit.
Grön lowcarbpizza 1 port
6 tunna skivor kålrabbi
3 skivor zucchini
1 grön paprika
1 färsk lök
1 dl skivad svamp
1 dl grädde/kokosgrädde
Smör till stekning
Havssalt och svartpeppar
Riven ost
Färsk oregano
Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.
Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.
Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.
Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.
Toppa med riven ost och oregano och grädda på 200° i 20 minuter.
Blomkålspizza 2 port
6 dl mixad, färsk blomkål
150 g fetaost
2 ägg
½ dl kokosnötmjöl
Mixa blomkålen fint i matberedare, ta upp och pressa ut så mycket vätska du kan ur den genom en nätsil eller silduk och häll över i en bunke.
Smula ner osten och tillsätt ägg och kokosmjöl i matberedaren, mixa till en slät smet.
Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.
Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.
Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.
Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.
Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.
Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.
Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.
Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.
Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:
Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.
Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.
Det här gör salladen extra saftig.
Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.
Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.
Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.
Pizzasås
2 dl mild Ajvar Relish eller krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 msk balsamvinäger
½ tsk Worcestershiresauce
Salt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
För dig som föredrar en pizza utan mjölkprodukter à la Paleo så klicka på bilden nedan, då kommer du till en mycket god äggpizza med frobondekorv.
Vill du hellre laga en pizza med botten av köttfärs, en Meatza, ja då hittar du en sån i min nyutgivna Diabeteskokboken för män.
Ja, det här blev ju fler än 3 tips på nyårsdagspizza, men så är det när jag nu har ett receptarkiv på fler än 1500 inlägg + 5 kokböcker att hämta inspiration från.
Hoppas du tycker om mina recept och jag blir förstås väldigt glad om du sponsrar mitt fortsatta skrivande genom att köpa någon/några av mina kokböcker.
Julen har passerat och det går fort mot nyår. Ni har säkert funderat kring nyårsmenyn vid det här laget och här kan jag tipsa om ett riktigt gott, lite lyxigt och även enkelt recept att förbereda både som plockmat, buffé och mingel.
Helstekt kalkon, kallskuren serverad med kall potatissallad, olika frukter, brieost, chutney och rostad lök. Exotisk planka för 4 – 6 personer. Så galet gott att sitta o plocka på sig de man själv vill ha.
Har ni några nyårslöften på lut?
Jag brukar inte avge nyårslöften men för kommande år känns det både roligt, utmanade, enkelt och miljösmart och faktiskt ett löfte jag gladeligen kommer kunna hålla.
Fågel, kyckling som kalkon kommer jag att laga mer av både till vardags som till fest. Det är uppskattat här hemma och variationerna är ju oändlig. Dessutom väldigt gott och fungerar till både stora som små och till vardags som fest.
Fågel vare sig det är kyckling eller kalkon köper jag alltid svenskt och med märkning av Svensk Fågel.
Gården har oftast egen spannmålsproduktion, vilket betyder korta transporter för kycklingarnas mat. I Sverige har vi också tuffare krav jämfört med utlandet när det gäller hur långt vi får transporterar djur.
Ge mig ditt nyårslöfte, vad det än innehåller eller innebär!
Vill du veta mer om vad svensk fågel står för? Läs mer HÄR.
Det här behöver du :
ca 4 kg kalkon (märkt Svensk Fågel)
4 morötter
2 äpplen
2 citroner
2 msk torkade örter
Pensling :
3 msk flytande honung
1 msk mushroom soya
1 msk srirachasås
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk söt, ungersk paprikapulver
1 msk Trocomare örtkrydda
2 tsk nymalen tellicherry svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Tina kalkonen om den är fryst. Tina den i kylskåpet långsamt för att bevara saftigheten. 4 kilo tar ca 2,5 dygn.
Ta ut den i rumstemperatur 2-3 timmar före den ska tillagas. Torka den torr.
Sätt ugnen på 220 grader och förbered formen. Skala morötter och skär i slantar. Skiva upp äpple och citron och blanda allt i botten på formen som ett ”galler” kalkonen ska ligga på. Strö över lite torkade örtkryddor.
Smält smör till pensling och blanda med resten av ingredienserna. Pensla kalkonen noga runtom och inuti. Lägg den ovanpå morötter, äpple och citron i formen. Slå resten av smörblandningen i botten på formen.
Stek kalkonen på hög värme 220 grader i 30 minuter, ta sedan ut den, vänd bröstet nedåt och täck hela formen med aluminiumfolie.
Hög temperatur i början och sedan låg temperatur resten av stektiden ger en kalkon med knaprigt skinn och saftigt kött.
Ställ in i ugnen igen med stektermometer (stick in termometern från halsen in mot bröstets ben) och sänk nu värmen till 120 grader.
Jag vänder den en andra gång när innertemperaturen vid bröstet gått upp till 60 grader och tar då också bort folien och öser med vätskan från botten.
Kalkonen ska tas ut när stektermometern visar 65 grader vid bröstbenet och 70 vid lårbenet. Stick en vass kniv i låret för att kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Är den fortfarande rosa och lite grumligt får den gå in i ugnen en stund till.
När den nått rätt temperatur tar du ut den och ställer den på högkant så köttsaften inifrån kan rinna ut i formen. Slå sedan in den i dubbla aluminiumfolie för att vila minst 30 minuter. Här kommer temperaturen ytterligare att stiga ca 5 grader och då är köttet helt färdigt.
Jag har valt att inte fylla kalkonen utan bara pensla den med smörblandningen runtom samt inuti. Detta för en jämnare värmefördelning under tillagning.
Skyn från formen kan du sila av och använda till sås eller frysa in och använda vid ett senare tillfälle.
Min kalkon sätter jag in i kylen när den svalnat i folien då jag ska servera den kallskuren. Ska du göra denna exotiska planka kan du alltså förbereda kalkonen och förvara den i kylskåpet nån dag innan den skivas upp.
Tranchera sedan upp lårben, bröstfiléer och vingar och lägg upp på fat tillsammans med frukter, ost, chutney och servera med kall potatissallad och ett gott bröd.
Inlägg i samarbete med Svensk Fågel
Buljongdag
Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil.
Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider.
Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser.
Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom.
Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka.
Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu.
Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särskilt i ansiktet, rynkorna har faktiskt minskat på oss båda.
Lennart är snart 75 och jag 56, så det är förstås väldigt roligt att vi båda känner oss och till och med ser yngre ut än för några år sen.
Jag har under många år haft problem med värkande höfter och fingerleder, särskilt vid väderomslag.
Har tidigare trott att det haft med min fibromyalgi att göra och att jag skulle få leva med det.
Där har jag upplevt en stor förbättring, jag kan nu sova flera timmar i sträck även på sidan, något som tidigare var omöjligt.
Här kan du läsa mycket intressant information om det nyttiga kollagenet och gelatinet.
Jag har under de senaste åren varit med i en grupp på Facebook, Gelatin och möjligheter, grundad av kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis.
Där har jag kommit i kontakt med väldigt många som upplevt liknande förbättringar i sin hälsa.
Att koka sin egen benbuljong har verkligen blivit en het trend, många caféer i USA och numer även i Sverige serverar buljong.
Bland andra PriMaten i Uppsala och In the Pink i Malmö kokar egen benbuljong till sina gäster.
Här nedan delar jag med mig av många av mina tips på hur du själv kokar buljong på olika sätt.
Benbuljongtips och recept
Jag använder ben med leder från kalv, nöt, vilt och/eller kyckling.
Det brukar gå att få tag på sågade ben hos lokala slakterier eller i köttdisken.
Oxsvans är väldigt bra till buljongkok, den har ett mycket gott och näringsrikt kött, som blir väldigt mört när den får koka länge.
Lamm- och grisben kan ge en lite stark, ibland oangenäm smak till benbuljongen, men prova dig fram om du tycker om den.
Koka benbuljong på spisen: Koka upp benen med grönsaker och kryddning i en stor kastrull.
Benen från kalv/nöt/vilt bryner jag först i ugnen, se beskrivning i avsnittet om smaksättning nedan.
Skumma buljongen efter uppkoket och låt puttra på låg värme utan lock. Fyll på med vatten efterhand som det kokar bort.
Benbuljong av nöt/vilt kokar jag i ca 12 timmar, men den kan stå och sjuda i upp till 24-48 timmar, så kokade jag den i stora grytor när jag jobbade på restaurang.
Kycklingbuljong behöver bara 6-8 timmar för att släppa ifrån sig sitt kollagen.
I ugnen: Koka upp benen/kycklingen i en gjutjärnsgryta som har ett tättslutande lock.
Ställ in grytan på 80-100 gr, låt stå i 4-6 timmar för kyckling, 12 timmar för köttben.
Ta av köttet och grönsakerna, lägg tillbaka benen. Fyll på med vatten, koka upp och ställ in i ugnen i 12 timmar till.
Sila bort benen koka ihop till en mer koncentrerad buljong.
I Wonderbag: (Icke-elektrisk långkokningspåse) Koka upp buljongen på spisen under lock i 15-30 minuter, beroende på tjockleken på benen.
Dela kyckling i mindre delar vid alla leder först. Lägg ner ett underlägg i botten på bagen, för att skydda tyget.
Ställ ner grytan med locket på, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-8 timmar tas kött och grönsaker upp, den kortare tiden för kyckling, längre för annat kött.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk, skinn i grytan. Koka upp på nytt i 15 minuter.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och kokas ihop.
Övriga ben kokar du upp igen och ställer ner i bagen i 12 timmar till.
Nordic Cooker eller Crock Pot: (Elektrisk slowcooker) Koka först bujongen i 12 timmar på låg effekt för köttben, 8 timmar för kyckling.
Ta av kött och grönsaker. Lägg tillbaka benen i grytan, fyll på med vatten och koka 12 timmar igen på låg effekt.
Sila över buljongen till en vanlig kastrull och koka ihop på spisen.
Smaksättningar av benbuljong: ½ dl äppelcidervinäger eller citronsaft behövs i buljongkok, syran gör att gelatinämnena släpper lättare från benen och det ger även god smak.
I buljong på nöt/viltben använder jag tomatpuré som också ger syra och en mustigare smak.
De benen bryner jag först i ugnen på 225 gr i ca 20-30 minuter, tillsammans med grönsakerna och tomatpurén.
Den traditionella smaksättningen av benbuljong är morot, lök, lagerblad, persiljestjälkar, vitpeppar och kryddpeppar.
Jag tillsätter även salt när jag kokar buljongen, för att ge smak till köttet och grönsakerna
Jag brukar ta upp de kokta grönsakerna samtidigt med köttet och äta dem som tillbehör.
Pepparkornen, chiliflingor och torkade örter kan du lägga ner i en tekula, då blir det lättare att skumma av grumset som kommer från blodrester, som kan ge sämre smak och hållbarhet till buljongen.
Variera gärna kokningen med palsternacka, lite rotselleri, pumpa, kålrot, tomat, vitlök, purjolök, torkad svamp, rosmarin, libbsticka, timjan, oregano, nässlor eller dina favoritörter, färska eller torkade.
Gurkmeja, ingefära, chili eller nyponpulver ger också god smak och mer läkande effekt.
Förvaringstips: Koka ihop/reducera buljongen tills hälften återstår.
Dels blir den godare, den tar mindre plats i kyl och frys och blir dessutom hållbarare.
Reducerad benbuljong kallas fond och håller minst en vecka i kylen.
Har den av nån anledning stått längre så använd lukt- och smaksinnet för att känna om den fortfarande smakar bra.
Jag äter inte gärna fettet från benbuljongkoket då det kan smaka lite illa, dels av oxidering pga den långa koktiden, dels om djuret är gammalt så kan det vara en lite frän och härsken smak från fett och märg.
Kycklingfettet är bättre, det har inte kokat lika lång tid och är mildare i smaken. Jag brukar skumma av det och använda det till stekning.
Smaka dig fram, tycker du om fettet så spar det.
Jag brukar däremot låta fettlagret vara kvar som konservering, tar bort det från den burkar jag använder.
Förvara buljongen i plastburkar med lock eller glasburkar i kylen.
För enklast frysförvaring fördelas buljongen/fonden i istärningslådor/påsar.
Förvara dem sen i plastpåse/burk, ta fram tärningar och tina direkt i en mugg hett vatten eller i soppa/sås/gryta.
Här får du mitt enklaste recept på kycklingbuljong. Följ tipsen ovan om du lagar till den på annat sätt eller vill ha mer smaker.
Enkel kycklingbuljong
1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg
2 stora morötter
2 gula lökar
1 knippe persiljestjälkar
1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger
2-3 msk salt
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
ca 1½ liter vatten
Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.
Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.
Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.
Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.
Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.
Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.
Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.
Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.
Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.
Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.
Fler av mina buljongtips hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där hittar du också många grytor och soppor där jag använder mig av hemkokt buljong.
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.
Blomkålspizza
Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens.
Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott.
Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare.
Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl.
Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat.
Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott.
Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag.
De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza.
Blomkålspizza 2 port
6 dl mixad, färsk blomkål
150 g fetaost
2 ägg
½ dl kokosnötmjöl
Mixa blomkålen fint i matberedare, häll upp i en bunke.
Smula ner osten i mixerbunken och tillsätt ägg och kokosmjöl, mixa till en slät smet.
Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.
Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.
Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.
Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.
Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.
Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.
Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.
Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.
Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:
Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.
Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.
Det här gör salladen extra saftig.
Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.
Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.
Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.
Trevligt besök
Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne.
Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på.
Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg.
Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya
Hej på er!
Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo.
Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter.
Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under lång tid på låg temperatur. Inte bara skonsamt och nyttigt utan dessutom smakrikt och lättlagat!
Jag och Birgitta har helt klart en hel del gemensamt när det gäller vad vi äter och hur vi tillagar vår mat. Därför känns det extra kul att få skriva ett gästinlägg här på Birgittas blogg. Jag har följt hennes blogg sedan jag började med lågkolhydratkost för fem år sedan.
Tack vare Birgitta och hennes samarbete med företaget Wonderbag Sweden har jag fått möjligheten att testa laga mat i en Wonderbag. Nu kan jag alltså laga mina långkok på ett klimatsmart och energisnålt sätt. Bra, eller hur?
Nedan delar jag med mig av ett recept tillagat i min Wonderbag! Hoppas ni gillar det och kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ mig på Facebook och Instagram (där jag numera har två olika konton @ekofilosophie och @matfilosophie
Långkokad fläskkarré med curryblomkål (8-10 portioner)
1,5-2 kg karréstek i bit utan ben
75 g smör
4 dl vatten
salt och svartpeppar
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili pulver
1 krm cayennepeppar pulver
Tillbehör
1 blomkålshuvud
75 g smör
salt och svartpeppar
2 tsk gult currypulver
- Skär köttet i ett par större bitar (jag delade varje stek på 4-6 bitar). Ta en kastrull och lägg i smör, vatten och kryddor. Banka sönder vitlökarna och lägg i och skär löken i stora klyftor och lägg i grytan. Lägg ner köttet i grytan och låt sedan koka upp och därefter småkoka under lock i 30 minuter.
- Sätt sedan ner grytan i din Wonderbag, packa ihop och låt stå 8-12 timmar.
- Efter 8-12 timmar öppnar du din Wonderbag och tar fram grytan. Köttet är genomkokt, supermört och kan delas med en gaffel.
- Värm på grytan igen och smaka av med eventuellt mer kryddor.
- Under tiden grytan värms gör du tillbehöret. Kör blomkålen i en matberedare så att det blir ett smul. Ta en kastrull, lägg i smör och kryddor. Tillsätt blomkålen. Rör runt och låt stå till smöret smält och blomkålen blivit varm.