Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.
Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.
Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.
Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.
Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.
Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.
Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.
Äntligen är våren i antågande när vi kommit ända fram till Kristi Himmelsfärdsdagen.
Många har nog fått upp små späda rabarberstjälkar i trädgårdslandet, söderut är de väl redan riktigt stora.
Dagen till ära bjuder jag på en riktigt härlig vårdessert att prova nu när det är söndag mitt i veckan, passa på att njuta av rabarbern nu när den är som finast.
Frasig rabarberpaj i glas 4 port
4 dl skivad rabarber
4 dl rivet äpple
1 dl vatten
1 msk pressad citron
Havrefras:
3 dl glutenfria havregryn
50 g smör eller kokosolja
8 torkade aprikoser
1 tsk kanel
Ca 1–2 krm salt
Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.
Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.
Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.
Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.
Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.
Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.
Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.
Tips: Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.
Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.
För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.
April har varit bland de kallaste i mannaminne, nu kan det bara bli bättre så det känns extra fint att hälsa sköna Maj välkommen.
Idag bjuder jag på en riktigt god pannacotta som passar fint till kvällens middag.
I södra delen av Sverige har rabarbern lyckats ta sig upp i trädgårdslandet, ett säkert vårtecken.
Har den inte kommit upp hos dig än, rabarbern i frysen sen i fjol redan är uppäten eller butiken sålt slut på färsk rabarber, ja då kan du använda bär till pannacottan istället.
Pannacotta med rabarber 6 port
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl finstrimlad rabarber
2 tsk pressad citron eller lime
1-2 tsk valfri sötning
3 gelatinblad
1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.
Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden
Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.
Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.
Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.
Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.
För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.
Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.
Reklam för mina kokböcker
Här nedan ser du några rabarberrecept från tre av mina kokböcker.
Beställ gärna en eller ett par till dig själv eller som gåbortspresent till vårens och sommarens fester.
Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.
För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.
Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.
Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.
Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.
Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.
Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.
Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.
Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.
För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.
Här ser du några rabarberrecept från mina kokböcker, en variant av den här chutneyn sötad med päron finns med i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
I länken ovan hittar du grillboken för bara 195 kr inkl frakt direkt hos Lumio Förlag.
Idag är det en stor dag för mig, nu släpps nämligen min första bakbok.
Det är den sjunde i raden av mina kokböcker och nummer 7 är mitt lyckotal, så jag hoppas verkligen att den kommer att uppskattas av många runtom i landet.
Jag fick förfrågan från Annika Bladh på mitt förlag Bladh by Bladh redan i början på maj ifjol, om jag kunde tänka mig att skriva en bakbok.
Om jag kunde, det har varit en dröm sen länge att få samla mina bakidéer i bokform, många av mina läsare har också bett mig om det genom åren.
Det har varit en stor ära att jag än en gång fick förtroendet att fotografera min kokbok själv, det gjorde förstås jobbet ännu roligare.
Jag har genom åren lärt mig litegrann om matfoto av de duktiga proffs jag jobbat med i mina tidigare kokböcker.
Små pekannötsmuffins med äpple
Jag har ingen avancerad fotoutrustning utan använder det naturliga ljuset från morgonsolen för att få till lyster i bilderna, så det blev till att kliva upp riktigt tidigt många morgnar under förra sommaren.
Att skapa recept helt utan vitt socker och sötningsmedel och istället använda bara naturlig sötma från frukt blev en spännande utmaning.
Jag blev faktiskt förvånad själv flera gånger vilka underbara smaker som lockades fram hos bokens söta bakverk av torkade och färska frukter och bär.
För dig som hellre äter salta bakverk så ägnas tre av bokens sju kapitel åt matbröd, våfflor, kex, pajer, piroger, smörgåstårta och andra läckra smårätter.
Ostpiroger med kantareller och örter
Boken finns här på Adlibris, du kan också be din lokala bokhandlare eller bibliotek att ta hem den.
Dom absolut godaste rabarberpajerna gör du av dom allra första små som sticker upp. Att rabarber växer enormt fort gör att det blir en hel del att skörda. Ta tillvara på första skörden till just pajer. Även om du inte bakar upp allt på en gång så kan du skära ner dom i 1cm-slantar, sockra […]
Dom absolut godaste rabarberpajerna gör du av dom allra första små som sticker upp. Att rabarber växer enormt fort gör att det blir en hel del att skörda. Ta tillvara på första skörden till just pajer. Även om du inte bakar upp allt på en gång så kan du skära ner dom i 1cm-slantar, sockra […]