Smakrik fredagskyckling
Ska du bjuda på en riktigt god kycklingrätt, så rekommenderar jag att du köper en hel, färsk (gärna ekologisk) kyckling och skär ut brösten.
Frysta kycklingbröst är oftast behandlade med insprutad saltlösning för att göra köttet mört.
Köper du en hel kyckling får du dessutom med det goda och nyttiga skinnet på köpet, det är ju oftast borttaget idag.
Resten av kycklingen kan du sen koka med morötter, lök, lagerblad, peppar och persilja till en mustig buljong som blir grunden till en god soppa eller gryta.
Kycklingbröst med olivsmörsås 4 port
4 färska kycklingbröst med skinn
25 + 50 g smör
3 dl vitt vin
20 Kalamataoliver
2 röda spetspaprikor
1 rödlök
1 tsk paprikapulver
Havssalt och nymald vitpeppar
Finhacka paprikan och löken, kärna ur oliverna och skär i mindre bitar.
Bryn kycklingbrösten i 25 g smör i en stekgryta på medelvärme, tills det fått fin färg på båda sidor, salta och peppra.
Låt paprikan, löken och paprikapulvret bryna med kycklingen i ett par minuter.
Rör då och då under tiden, så det inte bränns.
Blanda ner oliver och häll över vinet.
Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 minuter, vänd brösten ett par gånger.
Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten på en skärbräda.
Rör ner det resterande, rumstempererade smöret i såsen i små klickar.
Skär upp sneda skivor av bröstet och lägg på en bädd av sås.
Servera med stekt zucchini och tzatziki.
Tzatziki med dill
1 gurka + 1 tsk salt
2 dl 10-17% yoghurt
1 msk kallpressad olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk finhackad dill
Lite pressad citron
Lite smulat flingsalt och svartpeppar
Skär gurkan i små tärningar eller om du hellre vill, riv den.
Lägg i en bunke och salta, rör runt så saltet fördelas jämnt.
Låt stå i en halvtimme, så vätskan dras ut ur gurkan.
Vispa ihop ingredienserna till såsen, vänta med salt tills du rört ner gurkan.
Häll gurkan i ett durkslag och krama ur vätskan.
Blanda med yoghurten och smaka av.
Kokboksreklam
Uppskattar du mina recept och tips så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av mina kokböcker i länkarna nedan.
Alla kokböckerna är glutenfria och innehåller inte heller socker, men desto mer av goda smaker.
De kan bli en fin present istället för en blomma eller vinflaska inför alla kommande middagar, avslutningar, student, bröllop eller födelsedagar nu i sommar.
Längst ner ser du mitt foto på grekiska tomatbiffar från Santorini, en av mina personliga favoriter bland den goda maten i Grekland.
Det receptet finns med i Gröna, sköna tillbehör som snart sålts slut från förlaget, inget nytryck är i dagsläget aktuellt.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Fraktfritt direkt från förlaget)
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD