Man tager vad man haver
Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna.
Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar.
Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.
Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat.
Måltiderna inne lagade jag till på vedspisen, bland annat en gryta på hel kyckling, morotsblast och lökblast, det gav oss en härlig benbuljong.
Svamp fanns det väldigt gott om i skogen runt stugan så det blev även smörstekt blandsvamp varje dag på tallriken.
Jag lyckades även få två harrar i älven, tillsammans med varmrökt röding blev de ett väldigt gott omega-3-tillskott till vår mat.
Dagens soppa blev till när jag hade lite broccolistjälkar och zucchini över, två grillade korvar vi inte orkade kvällen innan och kycklingkött från buljongkoket.
Jag inledde semestern med en natt på Fjällnäs Hotell på vägen ner till Dalarna.
Vi åkte förbi där i somras när vi varit till Röros, jag blev väldigt förtjust i det anrika, gamla fjällhotellet så jag passade på att ta den vägen förbi till stugan.
Ett hotell jag absolut kommer att återvända till igen, då blir det även ett besök i deras vackra Mii Gullo Spa som ligger precis vid sjön Malmagen.
Frukosten var en av de bästa jag fått på hotell, med lokalproducerade läckerheter som rökt renstek, älgkorv och röding.
Det blev flera promenader i de fina omgivningarna, i sällskap av två renar som också ser ut att trivas bra på Fjällnäs.
Som vanligt så är det här mina egna åsikter, jag har inte blivit sponsrad av hotellet för att skriva om det.
Lennart hämtade jag dagen efter vid tåget i Mora, det var första gången på flera år som vi kunde vara i stugan efter hans stroke.
Det har varit kämpiga år för honom men nu har rejält med näringsrik mat, positivt tänkande och en hel del träning och motion gjort att hälsan, balansen och orken är riktigt bra igen.
Kött- och grönsakssoppa 2-3 port
1 kokt kycklingbröst
2 grillade korvar med hög kötthalt
2 rejäla skivor suovasrökt renstek
2 broccolistjälkar
2 morötter
1 gul lök
½ zucchini
5 dl kycklingbuljong
1 msk örtkrydda
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.
Skär under tiden kött och korv i lika små tärningar och rör ner bland grönsakerna.
Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.
Jag serverade soppgrytan med frökex smaksatta med Västerbottensost, en klick aioli blev det också till.
Kombucha från Kall Naturkompani är en riktigt god dryck att ha med på skogsturerna, här fotograferad med en valnötsbrödsmacka i Fjällnäs.
Den vackra kniven på bilden är gjord av Herje Andersson från Mittådalens Sameby, den finns på Jillie Ren och Vilt i Funäsdalen, missa inte ett besök där när du är i Härjedalen.
Bästa spjällen
Revbensspjäll är bland det godaste kött man kan grilla, tycker jag.
Det finns många uppfödare runt om i landet som tar hand om sina grisar på ett riktigt bra sätt, så handla lokalt istället för billigt, importerat.
Det är både det mest miljövänliga och djurvänliga sättet att köpa mat, sen gör vi ju så att våra bönder kan fortsätta leva på sitt arbete på samma gång.
Idag får du tips på hur jag oftast lagar till spjäll, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.
Vill du ha fler tips till sensommarens grillningar så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Där hittar du mängder av marinader, såser, fisk, kött, vegetariskt, drinkar och efterrättar, ja allt som behövs för en lyckad grillfest.
Marinerade revbensspjäll 2 port
Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g
Marinad:
1 dl finhackad timjan
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja eller rapsolja
1 msk Worcestershiresauce
½ pressad citron
Grovmald svartpeppar
Ev 1 tsk honung för färg och smak
För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.
Blanda samman allt till marinaden, lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.
Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.
Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.
Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.
Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.
Coleslaw med ajvar 2 port
3 dl strimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan
2 msk ajvar relish
Salt och peppar
Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.
Rör ner majonnäs, ajvar och örter, smaka av med kryddor och ställ kallt en stund innan serveringen.
En annan favorit är grillat sidfläsk, det här är kaffemarinerat och du hittar recept på det i min grillkokbok.
Utflyktstips
De senaste dagarna har varit riktigt varma här i Jämtland och mer värme är på gång.
Då är det viktigt att få i sig extra salt, du kan läsa mer här i en stor saltguide hos Diet Doctor.
Här får du lite bildinspiration på sommarfika/lunch som jag brukar ta med på våra utflykter till en kopp kaffe.
Mer snabbmat
Jag brukar oftast långkoka mina köttfärssåser, det gör dem väldigt möra och smakrika.
Men har jag lite bråttom så köper jag lammfärs, den behöver inta alls lika lång koktid som nöt- älg- och fläskfärs för att bli bra.
Den här röran gör jag ofta och tar med som färdkost på flyg- och tågresor, den är väldigt god kall också.
Vill du ha mer än sallad som tillbehör så är det väldigt gott med smörstekt, strimlad vitkål, rödkål eller grönkål.
Jag steker den i rejält med smör, kryddar med salt, peppar och en liten skvätt vinäger.
Har jag benbuljong så häller jag på några matskedar som får koka in, det ger väldigt mycket smak och bra näring till kålen.
Kryddig köttfärsröra 2 port
300 g lammfärs
3 msk smör eller kokosolja
2 röda paprikor
10 svarta oliver
1 dl vatten eller buljong
½ dl ajvar
2 tsk oregano
½-1 tsk chiliflingor
Salt
Kärna ur oliverna, skär dem och paprikan i tärningar.
Bryn paprikan tills den får lite färg, tillsätt köttfärsen och låt den bryna en stund, rör om ordentligt.
Krydda med chili, oregano och havssalt.
Rör ner ajvar, oliver och vatten/buljong, låt koka upp och puttra i 15 minuter.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Vill du prova på en långkokt köttfärssås så klicka på bilden nedan så kommer du till receptet.
10-årsjubileum
Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.
Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.
Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.
Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.
Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.
Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.
Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.
Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.
Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.
Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.
Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.
Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.
Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.
Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.
Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?
Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.
Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.
Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.
Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.
Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.
Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.
Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.
Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.
Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.
Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.
Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.
Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.
Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??
Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.
Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.
Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.
Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.
Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.
Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.
Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.
Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.
Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.
För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.
Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.
Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.
Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.
Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.
Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.
Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.
Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.
När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.
Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.
De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.
Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.
En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.
Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.
Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.
Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.
Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.
Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.
Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.
Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?
Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.
Middag på 20 minuter
Precis som alla andra tycker även jag om mat som snabbt kan stå på bordet.
I vardagen när det händer mycket runtom, då är det fint att kunna ta till riktigt nyttig snabbmat, som dessutom ger energi i många timmar.
Framöver våren kommer jag därför att dela med mig av lite snabblagade rätter på sånt som kan förekomma hemma i mitt kök till vardags.
Den här vintern har jag och Lennart ändrat våra matrutiner lite, det har fått oss båda att bli både piggare och även tappat en hel del vikt.
Det nya är att vi nu hoppar över de mellanmål och kvällsfika som förekom lite då och då förut.
Nu äter vi frukost, lunch och middag på bestämda tider, klockan 06, 12 och 18.
De här rutinerna har gett oss mer ork och motivation till motion och vi märker båda att vi blivit starkare och mindre stela i lederna.
På lördag kommer ett längre inlägg om det, där du får tips om hur vi äter idag.
Du får gärna dela mina inlägg vidare i dina sociala medier, så fler får chansen att läsa dem.
Fläskkarrégryta 2 port
3-400 g fläskkarré
300 g pumpa eller aubergine
1 lök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.
Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Vill du hellre äta kyckling så hittar du en lika snabb gryta om du klickar på bilden nedan.