Matmuffins med ost och pumpafrön

Macka till allehanda utflykter

De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.

Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.

Om du gör en sats och tar med ut idag på söndagsaktiviteterna så räcker energin hela dagen.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 dl crème fraiche/smetana eller kokosgrädde

25 gr smält smör

½ dl pumpafrön

½ dl solrosfrön

2 msk psylliumhusk

1 tsk stött brödkummin eller örtkryddor

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, husk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.

Gillar du inte kummin så blir de väldigt goda även med oregano, timjan, persilja eller dill.

För dig som inte äter varken ägg eller mjölk så hittar du här en annan variant av matmuffins.

Fler av mina brödrecept finns i de här kokböckerna:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok som jag skrivit med Dr Annika Dahlqvist

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Kycklinggryta med indiska smaker

Näringsrik hälsokost

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, idag får du recept på en korma på mitt sätt.

Det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök, mestadels med lamm men här är den lagad med kyckling.

Jag använder gärna ingefära och gurkmeja i både mat och dryck, kryddor som ger en riktig hälsoboost.

Så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Även kanel och kardemumma är favoritkryddor i mitt kök, så för dig som vill ha ett recept för att fira Kanelbullens Dag så hittar du här mina kanelbullebollar.

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Servera med blomkålsris, riv färsk blomkål, lägg i ett durkslag och stoppa ner en minut i kokande, saltat vatten.

Blomkål

Jag har haft med den här grytan i olika varianter i flera av mina kokböcker.

I Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker finns ett recept som du ser här nedanför på Mikael Erikssons bild.

I E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en annan med lamm och kikärtor, proteinet i grytan går att variera efter tycke och smak.

I min snart slutsålda vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns flera goda smårätter och smoothies kryddade med ingefära och gurkmeja.

Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok.

3 recept med olika sorters kål

Kåltider

Nu är det verkligen en bra tid för alla oss som gillar kål i alla former.

Närproducerat, sprängfyllt med näring, lågt i kolhydrater och dessutom billigt.

Många frågar just nu efter kålrecept, så därför kommer här tre av mina favoriter.

Du kan ju variera kålen i recepten med den just du gillar eller har hemma.

Fler kålrecept och andra gröna favoriter hittar du i min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Syrligt grönkålsfräs 2 port

5 dl finstrimlad grönkål och/eller rödkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade grönkålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor.

Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta och här på köttbullar i tomatsås.

Senapsstuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpafrön

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg.

Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpafrön. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Currystuvad vitkål 2 port

5 dl strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk av min enkla kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

bild-64
Ugnsstekt sill med purjolökssås
Ugnsstekt sill

Gammaldags husmanskost

Är du liksom jag förtjust i husmanskost, då kommer du säkert att tycka om den här rätten.

När jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i mitten på 90-talet hade jag helt fria händer att sätta ihop menyn och då fanns förstås stekt sill med.

Det var mycket uppskattat, några äldre herrar kom till och med in i köket och tackade speciellt för att jag hade med sill på menyn, då det oftast är inte så vanligt på restauranger idag.

Dagens recept är gjort med mild purjolök och med kokt majrova till istället för potatis, det blir väldigt gott.

Här hittar du min sockerfria lingonsylt, det är ett klassiskt tillbehör med lingon till sill i södra Sverige.

Ugnsstekt Sill med gräddig Purjolökssås

Stekt sill med purjolökssås 2 port

4 urvattnade filéer norsk saltsill

3 dl strimlad purjolök

3 dl grädde/kokosgrädde

2+2 msk smör

Salt och peppar

Riven muskot

1-2 majrovor

Strimla purjolöken i centimetertjocka, sneda skivor.

Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör.

Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot.

Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter.

Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över.

Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Sill med smörklickar färdig för ugnen

Koka under tiden skivor eller klyftor av majrovan mjuka i saltat vatten.

Häll av vattnet och lägg i en klick smör och servera till den ugnsstekta sillen med lingonsylt.

Sockerfri lingonsylt
Ugnsstekt Sill med Purjolökssås, kokt Majrova och Lingonsylt

Blev du sugen på att laga mer av den här typen av mat så finns mina favoriter i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där har jag ett recept på stekt sill med den mer traditionella löksåsen på gul lök.

Här hittar du mina övriga kokböcker, jag blir förstås väldigt tacksam om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen genom att köpa någon eller några av dem.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Lättlagad gratäng med kyckling, bacon och jordnötter
Kycklinggratäng med Bacon, Grädde, Chilisås, Paprika och Ekologiska Jordnötter

Min variant på Flygande Jakob

Flygande Jakob var en populär lunchrätt på 90-talet när jag jobbade som restaurangkock.

Med ris i botten, bananer och grädde med chilisås, den gick hem hos både stora och små gäster.

I dagens variant har jag ändrat om den till en rätt med lite färre kolhydrater men med mycket goda smaker.

Gratänger är ett bra sätt att ta vara på helgens rester, så i det här receptet kan du stoppa ner lite av det du har hemma.

Kycklinggratäng LCHF

Kycklinggratäng 2 port

100 g urbenat grillat, stekt eller kokt kycklingkött

½ paket bacon

½ grön paprika

½ dl ekologiska jordnötter

1½ dl grädde

1 dl bearnaisesås

2 msk av min rabarberchutney eller sockerfria chilisås

Salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär baconet i strimlor och paprikan i bitar.

Lägg allt i en smord form och strö jordnötter över.

Rör ihop bearnaise, grädde och rabarberchutney eller chilisås.

Fördela som ett täcke ovanpå kycklingen, gratinera i 25-30 min i 175°.

Jag serverade gratängen med en grönsallad med pressad citron, olivolja och gräslök.

Fler tips på mina mest lättlagade rätter hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.

Kyckling till middag, med lite kolhydrater

Ostfyllda pannbiffar med stuvade trattkantareller och syrlig äppelsallad

Höstmat

Nu är den härliga hösten här, när man kan njuta av skörd från både skog och trädgårdar.

Idag får du tips på en trattkantarellsås, den blir förstås god även med annan svamp.

Den här middagen lagade jag på vedspisen i min stuga i norra Dalarnas fjällvärld, du må tro att den smakade gott efter en dag i lingonskogen.

Pannbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk psylliumhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med husk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, gör såsen och äppelsalladen under tiden.

Forma färsen till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

½ tsk glutenfri tamarisoja

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Syrlig äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.

Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen, lingonsylt smakar också gott till.

Trattkantareller

Kokbokstips

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller kanske som en gåbortspresent eller tidigt julklappsinköp.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Kålpudding med lingonsky från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Krämig broccolisoppa med krispig salami och ägghalvor

Gräddig grönsakssoppa

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida i min torsdagssoppa.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Jag har många recept med broccoli här på bloggen, här hittar du en lättlagad gratäng och här en varm sallad med kantareller och ädelost.

Vill du veta mer om denna goda grönsak så hittar du här mycket intressant information om broccoli och andra kålsorter.

En god efterrätt med äpplen att njuta av efter soppan hittar du här.

Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port

250 g förvälld broccoli

2-3 msk smör

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl hemlagad buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

Havssalt och nymald vitpeppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta torra och krispiga i het stekpanna eller servera salamin på mina frökex.

Några ägghalvor och en klick fetaoströra smakar också gott till soppan och tillför dessutom rejält med protein och många näringsämnen.

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Många fler exempel på näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i mina kokböcker ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.

Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.

För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.

Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.

Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.

I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.

På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson