Godisdag
Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.
Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.
Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.
Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.
Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.
På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.
De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.
De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.
Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.
Passionstryffel ca 40 st små
100 g 70-90% mörk choklad
20 g kokosolja
½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde
2 passionsfrukter
2 msk vatten
2 dl ekologiska kokosflingor
Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.
Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.
Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.
Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.
Smält choklad och kokosolja över vattenbad.
Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.
Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.
Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.
Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.
Ställ in i kylen 20 minuter igen.
Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.
Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.
Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt, så det fastnar flingor runt om.
Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.
Förvara i en burk i kylen eller frys in.
Vita kokosbollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk björksocker eller annan sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.
Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.
Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.
Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Syrliga energibollar ca 20 st
3 dl kokta kikärtor
1½ dl kokosgrädde
1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär
1 dl nyponskalsmjöl
½ dl kokosolja
Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpulver
Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.
Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.
Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.
De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.
De ger också gott om extra energi till träningspasset.
Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.
Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.
Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.