Kokbokskonfekt
Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.
Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.
Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.
Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea
Drottningtryfflar ca 16 st
2 dl hasselnötter
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl kakaosmör
5 dadlar
½ pressad citron eller lime
Att rulla i:
½ dl hallonpulver
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.
Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.
Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.
Ischokladtryffel med hjortron
100 g mörk choklad 80-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Moccatryfflar ca 20 st
2 dl kokta borlottibönor
2 dl cashewnötter
50 g mörk choklad 80-90%
50 g smör/kokosolja
½ dl starkt kaffe, gärna espresso
1 tsk vanilj, pulver eller extrakt
ca 1 krm salt
Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.
Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.
Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.
Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.
Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.
Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.
Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.
Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.
Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.
Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.