Krämig broccolisoppa med krispig salami och ägghalvor

Gräddig grönsakssoppa

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida i min torsdagssoppa.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Jag har många recept med broccoli här på bloggen, här hittar du en lättlagad gratäng och här en varm sallad med kantareller och ädelost.

Vill du veta mer om denna goda grönsak så hittar du här mycket intressant information om broccoli och andra kålsorter.

En god efterrätt med äpplen att njuta av efter soppan hittar du här.

Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port

250 g förvälld broccoli

2-3 msk smör

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl hemlagad buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

Havssalt och nymald vitpeppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta torra och krispiga i het stekpanna eller servera salamin på mina frökex.

Några ägghalvor och en klick fetaoströra smakar också gott till soppan och tillför dessutom rejält med protein och många näringsämnen.

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Många fler exempel på näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i mina kokböcker ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.

Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.

För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.

Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.

Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.

I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.

På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.

Snabblagad morotskaka med ost och pumpafrön
Morotskaka

Proteinrik vegofavorit

Idag bjuder jag på riktigt bra snabbmat, en både lättlagad och näringsrik vegetarisk middagsrätt.

Grönsaker ingår på ett eller annat sätt i min dagliga mat, tänk så tråkig och färglös den skulle bli utan dem.

Här kan du ta del av en grön smoothie och mina tankar om det gröna inslaget i maten.

Lagar man maten själv från grunden kan den bli betydligt nyttigare än många av de ultraprocessade färdiga vegorätter som finns att köpa i mataffären.

Dagens morotsrätt passar både att äta precis som den är eller till grillat.

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost, gärna vällagrad

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

1 msk pumpafrön

2 msk smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör/kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till grillat, då räcker den till två portioner.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Vill du veta mer om hur jag med hjälp av naturligt god mat ätit mig till en bättre hälsa och en lägre vikt så finns berättelsen om min hälsoresa i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den boken är liksom flera av mina övriga kokböcker snart slutsåld, så passa på om du vill ta del av mina mest njutbara grönsaksrätter.

Här ser du några av mina bilder på recept från kokboken.

Semitorkade tomater
Sötpotatisplättar
Olivbröd med rosmarin
Grekiska tomatbiffar
Pumpahummus
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Gröna bönor med tomat till falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I länken ovan kan du läsa mer om den och ladda ned som E-bok, kokboken blev mycket populär så den inbundna är tyvärr helt slutsåld.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.

Du kan ta del av flera recept och mycket information om hur bra pre/probiotika är för hälsan i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Även den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har gett ut ett tiotal populära böcker om diabetes.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Här hittar du mitt recept på hemgjord falukorv, den är riktigt god även fast korvskivorna inte blir runda när man inte stoppar korven i fjälster.

Dagens grilltips – Syrlig ratatouille med zucchini

Syrlig ratatouille

Somrig grillmat

Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.

Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.

Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.

Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.

Syrlig ratatouille 4 port

8 dl tärnad zucchini

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk av min sockerfria ketchup

2 msk citronsaft

2 tsk oregano

Salt och peppar/chiliflingor

Smör eller kokosolja till stekning

Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.

Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.

Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.

Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.

Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.

En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.

cropped-birgitta-hc3b6glund-foto-jan-andersson

Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse

Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.

Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.

Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.

bild-85

Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?

Då hittar du mina favoriter här i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Den är en omarbetad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF, där recepten så långt som möjligt är anpassade för alla som äter mjölkfritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson från populära Paleobloggen Under vårt tak.

Här ser du några bilder på min mat från boken, tagna av fotograf Mikael Eriksson.

bild-78

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår med aioli och ugnstorkade cocktailtomater

Spare Ribs från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson
Spare Ribs med chiliglaze och zucchinisallad

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Fiskgryta med tomat, fänkål, saffran och svarta bönor

Lättlagad fiskgryta

När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.

Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.

Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.

Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.

Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.

Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port

100 g viltfångad lax

100 g torskfilé

1 dl skalade räkor

1 dl kokta, svarta bönor

1 dl finstrimlad fänkål

1 dl krossade tomater

2 dl fiskbuljong

1 hackad schalottenlök

2 msk vitt vin eller 1 tsk citronsaft

1 kuvert saffran

1 tsk gurkmejamix

1 tsk paprikapulver

50 g smör

Salt och peppar

Skär fisken i ca 2×2 cm stora bitar, salta lätt. Fräs fänkål, lök och kryddor i smöret i 15 min.

Häll över tomater och fiskbuljong, salta och peppra och låt koka ihop ytterligare en kvart.

Rör ner fisken, räkorna och svarta bönor strax innan serveringen, låt allt bli varmt.

Jag serverade grytan med en ägghalva med gräslök och aioli, lite extra bredvid.

Det här brödet bakat på halloumi smakar riktigt gott till soppan.

Fler av mina recept med pre- och probiotika som är bra för både hälsan och vikten hittar du i kokböckerna nedan.

Där kan du också läsa mer om hur de påverkar vårt mående positivt på många sätt.

På min bild här nere ser du kombucha med havtorn, det receptet innehåller probiotika och du hittar det i Gröna, sköna tillbehör.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (Snart slutsåld)

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Torsk med skirat smör och pepparrot

Min favoritfisk

Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.

När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.

Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.

Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.

Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.

Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år och utvecklade även Fibromyalgi.

2009 ändrade jag min livsstil helt efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist (som jag några år senare skrev min första kokbok med.)

Dagen efter började jag äta lågkolhydratkost på LCHF-vis, sakta men säkert började jag må bättre och bättre.

Strax efter det ledde min nya energi vidare till att jag startade den här bloggen, den ser i stort sett likadan ut idag som då, det här med teknik är inte min starka sida.

Att jag bestämde mig för att lära mig blogga är ett beslut jag är mycket glad över idag, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.

Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag så köp gärna min kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, där berättar jag om hela min hälsoresa.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

300 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50-100 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 stor morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.

Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.

Här nedan ser du ett exempel från tillbehörsboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.

Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och de jämtländska fjällen i fjärran.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Du hittar flera av mina bästa fiskrecept i Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Jag skrev den tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt, han har skrivit ett tiotal böcker om kostens inverkan på diabetes.

Här ser du Mikael Erikssons bild på pestobakad lax med sallad på räkor, chèvre, ägg och spenat.

Dessert till Valborg – Rabarberpannacotta

Valborgsdessert

April har varit bland de kallaste i mannaminne, nu kan det bara bli bättre så det känns extra fint att hälsa sköna Maj välkommen.

Idag bjuder jag på en riktigt god pannacotta som passar fint till kvällens middag.

I södra delen av Sverige har rabarbern lyckats ta sig upp i trädgårdslandet, ett säkert vårtecken.

Har den inte kommit upp hos dig än, rabarbern i frysen sen i fjol redan är uppäten eller butiken sålt slut på färsk rabarber, ja då kan du använda bär till pannacottan istället.

Pannacotta med rabarber 6 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl finstrimlad rabarber

2 tsk pressad citron eller lime

 1-2 tsk valfri sötning

3 gelatinblad

1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.

Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden

Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.

Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.

Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.

Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.

Reklam för mina kokböcker

Här nedan ser du några rabarberrecept från tre av mina kokböcker.

Beställ gärna en eller ett par till dig själv eller som gåbortspresent till vårens och sommarens fester.

Ät, njut och må gott!

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj i glas från Baka med frukt & grönt
Rabarberchutney och paprikachutney från min grillkokbok
Populär TV-mat från 70-talet – Pepparfläsk

TV-mat från förr

Först och främst vill jag hälsa alla nya läsare välkommen till min blogg, det är verkligen roligt att se att så många hittar hit.

Idag bjuder jag på ett recept som kan passa fint nu till Valborgsmässoafton, god mat att värma sig med innan brasan.

Min mamma lagade ofta pepparfläsk på helgerna när jag var liten, den är fortfarande en av mina favoriter.

Receptet kom från ett matprogram på TV som hon hade sett nån gång i början på 70-talet.

På den tiden var det inte så vanligt med TV-kockar, så det var lite extra festligt att laga och äta recepten som delades i rutan.

Mamma använde bogfläsk men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Då serverades grytan med kokt eller pressad potatis men nu äter jag hellre broccoli eller blomkål till.

Pepparfläsk 4 port

500 g benfritt fläskkött

4 dl grädde

1 dl chilisås

2 msk senap

50 g smör

Rejält med krossad vitpeppar

Salt

Skär köttet i tunna skivor, gnid in ordentligt med peppar och salt.

Stek i omgångar i smöret, flytta över till en gryta, vispa under tiden grädden.

Blanda ner senap och chilisås i skyn i stekpannan, när du tagit upp sista köttet.

Rör om och häll i den vispade grädden.

Låt koka upp under omrörning, häll sen ner allt över köttet i grytan.

Koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Servera med kokt broccoli, tomat och persilja.

Recept på min sockerfria chilisås och barbequesås hittar du i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Kokboken är ett hett presenttips till alla grillentusiaster nu när säsongen drar igång på allvar, i länken ovan kan du köpa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr.

Bilderna här nere från grillboken är tagna av Mikael Eriksson.

Barbecuesås och chilisås utan socker
Kryddsmör i paprika
Entrecôte med Café de Paris-smör
Grillspett med apelsinmarinerat kalkonbröst
Foliebakad torskrygg
Spritzer