Middag på 20 minuter
Precis som alla andra tycker även jag om mat som snabbt kan stå på bordet.
I vardagen när det händer mycket runtom, då är det fint att kunna ta till riktigt nyttig snabbmat, som dessutom ger energi i många timmar.
Framöver våren kommer jag därför att dela med mig av lite snabblagade rätter på sånt som kan förekomma hemma i mitt kök till vardags.
Den här vintern har jag och Lennart ändrat våra matrutiner lite, det har fått oss båda att bli både piggare och även tappat en hel del vikt.
Det nya är att vi nu hoppar över de mellanmål och kvällsfika som förekom lite då och då förut.
Nu äter vi frukost, lunch och middag på bestämda tider, klockan 06, 12 och 18.
De här rutinerna har gett oss mer ork och motivation till motion och vi märker båda att vi blivit starkare och mindre stela i lederna.
På lördag kommer ett längre inlägg om det, där du får tips om hur vi äter idag.
Du får gärna dela mina inlägg vidare i dina sociala medier, så fler får chansen att läsa dem.
Fläskkarrégryta 2 port
3-400 g fläskkarré
300 g pumpa eller aubergine
1 lök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.
Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Vill du hellre äta kyckling så hittar du en lika snabb gryta om du klickar på bilden nedan.
Utflyktsmacka
Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde.
Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra alternativ till kaffet och mackan som många gamla ofta äter.
Den kokboken skrev jag med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen och den som med sin föreläsning fick mig att gå över till LCHF för precis 10 år sen.
Ett beslut jag inte ångrat en dag sen dess, mitt liv har förändrats på många positiva sätt med hjälp av den kostomläggningen, tack för det Annika
Boken såldes slut för några år sen men finns nu i nytryck med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.
Bilden nedan är från kokboken, där får mandelbrödet sällskap av kryddbröd och ostbröd.
Mandelbröd ca 10 st
1½ dl mandelmjöl eller mald mandel
2 ägg
50 g smör/kokosolja
2 msk grädde/kokosgrädde
2 msk psylliumfrön
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.
Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.
Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.
Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.
Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.
Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.
Matig dubbelmacka 1 port
2 mandelbröd
½ avokado
1 msk finhackad purjolök
1 finhackad soltorkad tomat i olja
Några droppar äppelcidervinäger
Lite flingsalt
Smör
Lufttorkad skinka
Bladpersilja
Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.
Smaka av med salt och vinäger.
Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.
Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.
Nyttigare kvällssnacks
Så här lagom till helgen så får du min nya variant på chips med dip, både godare och framförallt nyttigare än butikernas potatischips, ostbågar och dipmixer.
När jag gjorde Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tog jag till lite experthjälp, bland annat av Ylva Forsberg på Huså Bröd (som bakar Spröda frökex efter mitt recept.)
Ylva är nämligen väldigt duktig på syrning av grönsaker, så jag bad henne hitta på ett recept på min egen probiotikafavorit, mjölksyrade rödbetor.
Resultatet blev fantastiskt gott, jag har fått höra av väldigt många som inte gillat surkål tidigare, att nu kan de äntligen äta och njuta.
Hon bidrog även med sin surkålspesto till kokboken, receptet finns också här på bloggen om du klickar på bilden ovan.
Om du inte vill syra dina grönsaker själv, så är Tistelvinds Borsjtj och Solsyrans mjölksyrejästa rödbetor riktigt goda.
Rödbetsdip
2 dl majonnäs
1 dl mjölksyrade rödbetor
½ sats hummus
ev lite smulat flingsalt
Rör samman alla ingredienser väl, smaka av om du vill ha lite salt.
Vill du ha dipen slät så mixa den, jag tycker den blir bra som den är med lite rödbetsbitar i.
Du kan använda smetana istället för majonnäs, då får du en ännu högre halt av hälsosam probiotika.
För en ägg- och mejerifri variant så kan du använda kokosgrädde, så finns det nåt som passar alla.
Servera dipen till exempel med Öländska bönchips, grönkålschips, mitt fröknäcke eller till stavar av ost, gurka, morot, paprika och stjälkselleri.
Den är också mycket god som sås till både fisk och kött, har testat båda varianterna senaste dagarna.
Och så lite god reklam för dig som ska på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm i helgen.
Passa då på att hälsa på mina vänner Maryanne och Ulf Wahlquist som är grundarna av Öländska bönchips.
Där bjuder de på provsmak och berättar om hur de kom på idén till att göra chips på ekologiska bruna bönor från Öland.
Du hittar dem i monter A16:48, där har du också möjligheten att köpa ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.
Kommer du inte till mässan så finns bönchipsen just nu till kampanjpris på Apotea.se.
Här nedanför några vårvinterbilder från Jämtland, kom hem till Östersund i onsdags för att njuta av lite snö i en vecka, det finns gott om den än.
Glutenfritt proteinbröd
Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd.
Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater.
Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.
Det här brödet är verkligen LCHF-vänligt, räknade ut att det innehåller 18E% protein, 79 E% fett, 2 E% kolhydrater och 1 E% fibrer.
Så har du lite svårt att få i dig tillräckligt med fett och protein, vilket jag läser att en del har problem med, så lägg till en macka på det här brödet med smör.
Vill du ha goda tips på vardagsmat, så har Halva Lindha nu ett nytt inlägg om sin veckomatsedel.
Behöver du mer hjälp med att planera maten om du drabbas av idétorka, så missa inte att bli medlem i matplaneringstjänsten CookEat.
Där bidrar även jag med en del recept tillsammans med flera andra matbloggare.
Proteinbröd 1 formbröd
8 ägg
3 dl riven fet ost, gärna lagrad
100 g smör
2 dl vatten
1½ dl pofiber
½ dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk linfrön
2 msk vallmofrön
2 msk sesamfrön
ca 1-1½ tsk salt
Smaksättningsförslag:
2 msk svartkumminfrön
2 msk torkad timjan eller oregano
1-2 msk kanel eller kardemumma
1-2 msk stött brödkummin
1-2 msk stött anis eller fänkål
Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten.
Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.
Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.
Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.
Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl och kokosnötmjöl.
Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.
Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.
Vill du ha ett bröd som smakar mer som ett vanligt surdegsbröd, så hittar du här mitt mest populära mjuka brödrecept, valnötsbröd.
Det finns även med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu 129 kr på Adlibris Bokrea.
Lättlagad husmanskost
Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.
När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.
Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.
Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.
Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.
Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.
Köttfärslimpa 3-4 port
400 g köttfärs
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 g varmrökt bacon
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör
1 msk fiberhusk
2 tsk torkad timjan
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
250 g cocktailtomater
1 msk smält smör
Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.
Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.
Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.
Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.
Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.
Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.
Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.
Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.
Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.
Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.
Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.
Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.
Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.
Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.