Kokboksfisk
Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock.
Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.
Ja, den passar förstås alla andra som inte sätter några bokstäver framför sin mat också,
Jag brukar ofta kalla de Naturligt god mat att njuta av, det valde jag som bloggens signum när jag startade den för 10 år sen.
Och det har förstås hängt kvar, njutbarare mat än den som är gjord på rena råvaror och naturliga fetter finns inte.
Hoppas du tycker om fiskgratängen och vill du som tack köpa min och Annika Dahlqvists kokbok, ja då blir vi förstås glada.
Klicka på bilden så kommer du till kokboken på Bokus.
Festfisk 4 port
600 g torskfilé eller annan fisk
75 g rumsvarmt smör
3 äggulor
3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé
3 dl grädde
½ dl mandelmjöl
ca 2 tsk salt
ca 1 tsk vitpeppar
200 g räkor med skal
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.
Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.
Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.
Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter, ta ut och garnera med skalade räkor.
Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.
Den här veckan är jag i stugan i Dalarna och provar fiske/bär-lyckan.
Vill du ha en god efterrätt till söndagsmiddagen så hittar du stekta äpplen med lingon här.
Bästa spjällen
Revbensspjäll är bland det godaste kött man kan grilla, tycker jag.
Det finns många uppfödare runt om i landet som tar hand om sina grisar på ett riktigt bra sätt, så handla lokalt istället för billigt, importerat.
Det är både det mest miljövänliga och djurvänliga sättet att köpa mat, sen gör vi ju så att våra bönder kan fortsätta leva på sitt arbete på samma gång.
Idag får du tips på hur jag oftast lagar till spjäll, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.
Vill du ha fler tips till sensommarens grillningar så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Där hittar du mängder av marinader, såser, fisk, kött, vegetariskt, drinkar och efterrättar, ja allt som behövs för en lyckad grillfest.
Marinerade revbensspjäll 2 port
Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g
Marinad:
1 dl finhackad timjan
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja eller rapsolja
1 msk Worcestershiresauce
½ pressad citron
Grovmald svartpeppar
Ev 1 tsk honung för färg och smak
För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.
Blanda samman allt till marinaden, lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.
Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.
Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.
Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.
Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.
Coleslaw med ajvar 2 port
3 dl strimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan
2 msk ajvar relish
Salt och peppar
Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.
Rör ner majonnäs, ajvar och örter, smaka av med kryddor och ställ kallt en stund innan serveringen.
En annan favorit är grillat sidfläsk, det här är kaffemarinerat och du hittar recept på det i min grillkokbok.
Grön pytt
Många väljer att äta vegetariskt idag, men då är det viktigt att man ser till att få i sig bra med protein.
Den här pytten är lakto/ovo-vegetarisk, den vegomat som passar bäst för mig.
Äter man ägg och ost så får man i sig många av de viktiga ämnen som kroppen behöver för att må bra, utan kosttillskott.
Halloumi ger ett väldigt både bra tuggmotstånd och riktigt god smak.
Vill du ha lite extra protein till din pytt, så lägg gärna till en bönsallad.
Svamppytt 2 port
4 skivor halloumi
2 dl tärnad svamp
1 liten morot
½ grön paprika
½ röd paprika
1 gul lök
50 g smör
1-2 krm timjan
Salt och peppar
2 ägg per person
Skär halloumi, morot, lök och paprika i tärningar.
Bryn smöret och stek morotstärningarna några minuter, tillsätt lök, svamp och paprika, fräs en liten stund till och krydda.
Blanda osttärningarna och stek alltsammans några minuter, tills allt fått lite färg.
Servera med stekta ägg och garnera med äpple eller paprika.
Vill du ha rödbetor till så hittar du här mitt recept på från en gammal kokbok, med mindre sötning än som är vanligt numer.
Långsamstekt kyckling
Idag passerar min matblogg otroliga 7 miljoner visningar, det är verkligen hisnande att så många tagit del av mina recept under åren.
Jag kollade statistiken och den här örtkryddade kycklingen är det recept som flest har varit in och läst under de 10 år som gått sen jag startade bloggen.
Så glad att mina recept blivit så populära, något som lett till 5 kokböcker och ett väldigt roligt och annorlunda liv.
Som kronan på verket för mitt receptskapande kom världsmästartiteln på Gourmand Awards i Kina förra månaden, då Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken utsågs till ”Best in the World”.
Ett fantastiskt bevis på att mina recept håller i längden och att många även väljer att läsa dem i bokform och inte bara på nätet.
Vill du ta del av mina bästa grilltips i sommar så ta en närmare titt här.
Dela gärna recepten på bloggen vidare så fler får chansen att njuta av min form av naturligt god mat.
Nu i sommar har jag jobbat på ett nytt och spännande projekt, vad det är får du veta senare i höst
Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port
1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,5 kg
2 msk olivolja
2 msk blandade, torkade örter
2 msk salt
1 tsk chiliflingor
3 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
2 msk smält smör till pensling
Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten, ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.
Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.
Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.
Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.
Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.
Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.
Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.
Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.
Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.
Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.
Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.
Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.
Ta vara på skrovet och koka kycklingbuljong, det finns mycket kollagen i lederna som är bra för vår hälsa.
Här hittar du två olika såsrecept som du kan använda skyn till, dels en gräddsås smaksatt med äpple och calvados och en pepparsås som också är ett av de absolut mest lästa recepten härinne.
Hälsosam mat till reapris
Jag upptäckte just att Adlibris har ett otroligt lågt pris på Diabeteskokboken för män just nu, passa på att köpa den här för bara 69 kronor.
Kunskapsdelen är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, med tips och råd för män som drabbats av diabetes eller för den som vill förebygga i tid.
Mina recept passar förstås för alla som vill njuta av god mat som håller blodsockret på en angenämt låg nivå.
Hallon och choklad
Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.
Här har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.
Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Boken fick utmärkelsen Världens bästa specialkokbok i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina 2019.
Bönkokboken såldes slut för några år sen och nu är även nyutgåvan snart slutsåld, här finns den på Bokus och här på Adlibris.
Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor 6 port
2 dl kokta, svarta bönor
100 g mörk choklad 80-90 %
50 g färskost, naturell
2 ägg
2 dl grädde/kokosgrädde
2 dl skogshallon
En nypa salt
Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.
Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.
Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.
Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.
Rör sist försiktigt ner hallonen. Använder du importerade hallon så koka dem först.
Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.
Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.
Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.
Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.
För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.
Här ser du några fler av fotograf Veronica Kindblads vackra bilder från bönkokboken, Syrliga energibollar och Indisk kikärtsgryta.