Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo


Sockerfri ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Hemkokt tomatsås med sting

Chilisås och ketchup är i matfabrikanternas fall långt från LCHF och Paleo.

De flesta sorter har en sockerhalt på upp till 25%, så det är riktiga sockerbomber som serveras till maten.

Jag har testat flera olika hemgjorda varianter, här hittar du en kryddig ketchup och här en chilisås från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag tillhörde dem som formligen dränkte pastan och korven med Heinz ketchup och chilisås på den tiden då kolhydraterna hade den största platsen på min tallrik.

Nu när jag inte längre äter spaghetti så vill jag inte heller ha butikernas sockrade sorter, tycker inte alls om smaken.

Men till hamburgare eller som smaksättare av en gryta tycker jag det är gott med den karakteristiska, lite syrliga och kryddiga ketchupsmaken.

Så då är det ju bara att experimentera fram en kryddning som passar mina pånyttfödda smaklökar bättre.

Ekologiska tomater i Alanya

Jag hittade riktigt goda ekologiska tomater på saluhallen häromdagen.

De har en fantastisk smak när de fått mogna i medelhavssolen.

Eftersom de är odlade utan kemikalier håller de sig inte så länge. Alltså ett helt perfekt läge att koka ihop en ny laddning smakrik tomatsås.

Här kan du läsa lite mer antioxidanten lykopen som tomaterna innehåller en hög halt av.

Just att koka tomaterna gör att vi tillgodogör oss dessa nyttiga ämnen ännu bättre.

Kryddorna i såsen innehåller också många bra ämnen, så på det här hemkokta viset är ketchupen rena hälsokosten.

Sockerfri ketchup/chilisås

Chilisås

½ kg tomater

2 msk kokosolja

½ dl starkt kaffe

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk chiliflingor

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worchestershiresauce

1 tsk mald koriander

ca 1 tsk salt

½ tsk mald nejlika

1-2 krm vitlökspulver

1 krm mald ingefära

Skär tomaterna i små tärningar. Jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser. Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.

Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då. Mixa så chilisåsen blir nästan slät.

Häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt. Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara den i frys och ta fram eftersom.

I morgon får du recept på själva hamburgaren med ett hamburgerbröd bakat enligt LCHF/Paleo.

Hamburgare LCHF/Paleo

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya


Nyponmuffins – frukostbröd bakade på nyponsoppa

nyponmuffins
Ett bröd jag ofta bakar är nyponlimpa. Det går så himla fort och blir verkligen jättegott och håller sig saftigt länge. Det är ett bikarbonatbröd som bara är att ”röra-ihop-skjuts-in-i-ugnen”. Inget knådande och ingen jäsning.

Desamma med dessa brödmuffins. Enkla att styckfrysa och ta upp till frukost eller mellanmål. Barnen bara älskar dom! :-P

Bröd bakat på nyponsoppa kom jag på för några år sen då vi hade mycket nypon och jag gjorde storkok. Funkar naturligtvis på med köpesoppa också! ;-)

10 st
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
1 dl mjölk el. naturell yoghurt
5 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nyponsoppa och sirap. Blanda samman allting och fördela i 10 stora muffinsformar. Smörj forma innan lätt med lite olja på fingrarna så lossnar de lättare sen. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins
Några av ingredienserna.

nyponmuffins_brödmuffins
Mjöl, havregryn, solrosfrön, salt och bikarbonat. Experimentera lite och låt fantasin flöda. Byt ut till andra mjölsorter och frön/nötter, torkad frukt etc.

muffinssmet_brödmuffins_nyponsoppa
Smeten är lite som gröt i konsistensen.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins_kryddburken
Fördela i tio muffinsformar, lite mer än till hälften. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

nyponmuffins_recept_brödmuffins
Färdiga att avnjutas.

matmuffins_frukostmuffins_muffins_nyponsoppa
SUPERGOOOODA! :-P

Rimmat kycklingbröst med getostsmör och guacamole med mynta

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Saftiga kycklingbröst med sälta

Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.

Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.

De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.

Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.

Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.

Vårt kök i Alanya

Jag i köket i Alanya

Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.

Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.

Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.

De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.

Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.

Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.

Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.

Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.

Rimmat kycklingbröst

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.

En kopp kaffe med Rimmad Kyckling, Smör och Ost. Plommon är gott till

Guacamole med mynta 2 port

1 avocado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

Getostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g getost av feta-typ

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Tomatsallad med oliver

Tomatsallad 2 port

2 tomater

8 oliver

Strimlad bladpersilja

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Flingsalt

Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.

Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.

Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.

Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)

Turkiskt brudpar

En av Alanyas parker

Söndagens solnedgång från balkongen

Söndagens solnedgång från balkongen


Lättlagat fröbröd i stekpanna

Stekpannebröd med få kolhydrater

Nu är vi på plats nere i Alanya, det känns skönt att få flytta in i vår hyrda lägenhet igen.

Första dagarna har vi bott på hotell nere vid havet, eftersom vår hyresvärd varit kvar några dagar efter att vi kom.

Vi brukar träffas ungefär en gång per år, alltid bra att kunna gå igenom en del praktiska saker.

Vi har den bästa hyresvärd man kan tänka sig, en dansk man som verkligen gör allt för att vi ska trivas i hans fina lägenhet.

Vi kan själva bestämma vilka månader vi vill vara här och så delar vi på skåp och garderober i lägenheten.

Så skönt att slippa magasinera sakerna som vi gjort förr när vi bott på lägenhetshotell.

Tills vi kommer igång ordentligt så bjuder jag på några recept jag hittat på under tidigare resor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Det kom till av det som för tillfället fanns hemma i köksskåpen, det är verkligen kul att experimentera fram olika bröd.

Igår fick jag besked från Friends of Adam att de tyvärr inte kommer att börja baka mitt valnötsbröd.

Ingredienserna blev för dyra, valnötter, mandelmjöl, ägg, kokosolja och kesella ger ett rätt kostsamt bröd, men också mycket drygt.

LCHF-bröd innehåller ju i mitt fall bara de allra bästa av råvaror, så inköpspriset i ett sånt här nötbröd skiljer sig förstås mycket från billigare utfyllnad.

Känner du nån som har ett glutenfritt bageri som vågar satsa på ett bra bröd, som de kan sälja lite dyrare än annat bröd till oss som äter LCHF?

I så fall, skriv gärna en kommentar så kan jag kontakta dem.

Utsikt från vår balkong

Utsikt från vår balkong

Dagens brödrecept är däremot inte så dyrt att baka som valnötsbrödet.

Pumpakärnor, pofiber och linfrön ger ett fast och fint pannkaksbröd som här fick smak av kanel. Mycket gott till kaffet med smör och ost på.

Du kan variera kryddningen med malda brödkryddor, kummin, pepparkakskryddor eller varför inte prova finhackade örter.

Med lite sötning i smeten får du ett gott kaffebröd utan så många kolhydrater.

Det här är ett enkelt bröd för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Sesamkryddad kycklingwok med nudlar

kyckling_sesamkyckling_wok_nudlar
Hallå igen! Är ni beredda på en riktig smakbomb? Detta är en av mina favoriter med kyckling. En riktig wok med asiatiska smaker och härligt krispiga grönsaker. Att få till en riktigt god wok kräver lite pill med ingredienser så låt er inte avskräckas av den långa listan.

Såser som ostronsås, kinesisk soya, fisksås, mirin och sesamolja är billiga ingredienser om man vill lyckas med smakerna, de är dessutom så pass dryga att de räcker till många, många middagar så köp hem lite roliga flaskor och börja experimentera.

Det asiatiska köket är en stor favorit och jag brukar laborera länge och väl för att få fram den rätta smaken och känslan. Det är bara att blanda på, våga och smaka av ofta! :-P Sesamolja använder jag inte så jätteofta och den ska inte överdoseras då den är ganska skarp och säregen i smaken men precis som fisksås så tillför den just det där lilla extra. Sesam och kyckling är en oslagbar kombination. Prova!! ;-)

 Det här behöver du : 
1 förp äggnudlar (250 gram)
700 gram kycklingfilé
1 brocolibukett
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
½ röd paprika
1 röd lök
1 röd spansk peppar

Sås :
2 dl kycklingbuljong
3 msk kinesisk soya
2 msk ostronsås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med olja. Förkoka broccolin i mindre buketter i saltat vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj dom direkt i kallt vatten. Skär minimajs i bitar och paprika, lök och chili i strimlor.

När kycklingen är fint brynt och genomstekt slå på såsen och låt puttra några minuter. Tillsätt sen minimajs, vattenkastanjer, paprika, lök och chili och sist broccoli. Vänd ner nudlarna och strö över sesamfrön. Rosta dom gärna lätt i en het, torr panna så kommer smakerna fram bättre. Klart att serveras!

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling_recept
Några av ingredienserna till woken. Låt er inte skrämmas av antalet såser – det är gott att ha dom hemma och man får fram så ofantligt goda smaker.

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling
Ni skulle känna doften här alltså… ;-) Smaklig måltid!

Hur en matdag med LCHF kan se ut och om min matfilosofi

Birgitta Höglund

LCHF på mitt sätt

Idag tänkte jag dela med mig lite mer om min matfilosofi och hur jag äter en vanlig dag.

LCHF-kosten är för mig ett mycket njutningsfyllt sätt att äta. Det är inte bara en tillfällig diet jag äter för att gå ner i vikt eller få en bättre hälsa utan det har blivit en riktigt härlig livsstil.

Det är också viktigt för mig att välja så stor del ekologiska råvaror som möjligt och även gynna det lokala mathantverket, bönderna och odlarna som finns i mitt närområde.

Jag svarade på ett inlägg på Facebook häromdagen angående att en del kvinnor i övre medelåldern har svårt att gå ner i vikt, även med LCHF.

Jag skrev så här som svar på hur jag gjort för att gå ner i vikt och må så gott som jag gör idag:

”Jag är 53 år och har sakta men säkert gått ner några kilo varje år i snart 6 år, sen jag började med liberal LCHF.

Jag äter helt glutenfritt, med en hel del grönt, det blir rejäla portioner med mat inklusive mycket smör.

Nötter och smör till frukost, 150-200 g fisk, kött, skaldjur och ägg till lunch och middag. Mycket sällan mellanmål, fika, sötsaker eller alkohol.

Drog ner ordentligt på mjölkprodukterna ifjol, då märktes skillnad. Jag blev sakta men säkert lite slankare och har samtidigt fått mer muskler.

Jag äter LCHF för att det är så bra för min fibromyalgi. Viktnedgången blir en extrabonus när man tar bort de onödiga kolhydraterna från socker, stärkelse och mjöl.

Jag rör mig en hel del, med sjukgymnastik varje dag och promenader, det hjälper till att hålla både mig och vikten i form.

Stressen är en stor bov i dramat för en del kvinnor som har svårt att gå ner, en förhöjd kortisolhalt är nog det som ställer till det för många.

Skogspromenader, spikmatta, yogaövningar, möten med goda vänner i verkliga livet är något att försöka lägga till i sitt liv, tillsammans med bra mat.

Tror det ger större effekt på sikt än att vara superstrikt och dricka fetkaffe istället för att njuta av riktig mat.”

Jag har också fått rätt många frågor senaste tiden i PM på Facebook kring min syn på LCHF och vad jag rekommenderar.

Det är ju så olika från person till person vilken typ av mat som fungerar bäst, så det är svårt att ge generella råd.

Letade fram ett inlägg från början av min bloggkarriär, det här är tankar kring LCHF om hur jag för 4½ år sen såg på LCHF-kosten.

Glädjande nog så har jag samma åsikter idag. Min typ av LCHF är verkligen något som passar mig och jag kommer fortsätta på den här vägen.

Många är det också som undrar hur en matdag kan se ut för mig. Det är så individuellt hur man äter, men det här är vad som fungerar bäst för mig.

Både jag och min särbo Lennart mår bättre av att lägga till en hel del grönsaker, nötter, bär och lite frukt ibland som tillbehör till maten.

Vissa klarar mindre mängd kolhydrater, andra mer, man får helt enkelt experimentera fram sin egen nivå.

Under senaste året har jag ätit mindre mjölkprodukter än tidigare och skrev bloggen Birgitta Höglunds Paleo i sex månader.

Jag startade den för att dela med mig av mejerifria och glutenfria recept, en blandning av LCHF och Paleo/Stenålderskost. Det finns fler likheter än skillnader mellan de olika kostmodellerna.

Många frågade mig om jag inte kunde ta fram såna recept, så det blev en ny utmaning att hitta på god och näringsrik mat utan grädde och ost.

Den bloggen innehåller ca 200 recept som är helt utan mejeriprodukter, men de innehåller ändå en hel del fett.

Framför allt från den nyttiga kokosoljan, animaliskt fett och kallpressad oliv/rapsolja.

Nötfrukost

Nötfrukost

Jag äter oftast 3 mål mat om dagen. Nötfrukost vid 7-tiden, sen en kraftigare lunch vid ca 12 och så en lättare middag oftast kring 17-18.

Lunchen kan vara till exempel kycklinglår med grönsaker och ett kryddsmör i paprika eller en hamburgare på gräsbetesfärs av nöt eller lamm med en god dressing till och wokade grönsaker.

Kycklinglår med smörstekta grönsaker

Hamburgare med dressing

Hamburgare med dressing

Mustig älggryta med rökt fläsk

Eller så kan det bli en långkokt köttgryta som jag har färdig i frysen och bara värmer, med extra smör och en sallad till.

Middagen blir sen gärna en omelett på 2-3 ägg med till exempel tomater och fetaost eller rökt lax och spenat.

Det kan också bli en fisk- och skaldjursgryta med aioli eller en fiskgratäng med broccoli.

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk och ägg mättar inte lika länge och är mer lättsmält inför natten har jag märkt. Kött äter jag helst mitt på dagen när jag är mer aktiv.

Jag äter en hel del smör till maten, till och med så mycket så att en del frågar; Hur kan du äta så mycket smör…?

Sill och kräftor

Smör, ost, sill och kräftor

Smöret gör att jag håller mig mätt och inte får något sug mellan målen, jag blir heller inte så trött som förr.

Min fibromyalgi mår helt enkelt bra av rejäl mat med en hel del fett till. Jag klarar inte att äta vare sig 5:2 eller 16:8, min kropp trivs bäst när jag äter ca var femte timme.

Så här kan alltså en matdag med LCHF se ut mitt liv, dela gärna med dig i kommentarerna hur det ser ut för dig.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida alla våra olika sätt att äta, så fler får upp ögonen för hur varierad mat en lågkolhydratkost kan innehålla.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till recepten.

Torsk med äggsås

Senaste veckorna har min blogg flera gånger legat 2a på Blogtoplist över landets största hälsobloggar.

Så roligt att min typ av mat uppskattas så mycket av så många, tack till alla läsare :)

Träning och bra mat, det är en himla bra kombination för en bättre hälsa, eller hur?

På torsdag flyger jag till Alanya på några månader, då blir det gott om inlägg på min typ av hälsosam mat, hoppas du hänger med på resan i vinter.

Här en bild från en av mina långpromenader i de branta backarna upp mot borgen i Alanya för 2 år sen.

Det var första gången på alla år efter steloperationen av ryggen för 12 år sen som jag klarade den typen av träning.

Birgitta Höglund i Alanya

Bilden nedan är från tiden innan min operation, tagen när jag var 40 år. Då var min vikt på toppnivå och min hälsa och kondition på bottennivå.

Jag är så glad att jag kunde vända min dåliga hälsa till det bättre, genom att börja med LCHF och daglig träning.

Har du problem med hälsan eller vikten, så försök med en kostomläggning till glutenfri LCHF.

Prova åtminstone en månad och se hur det går. Det är aldrig försent att förändra och förbättra sin livsstil. Lycka till <3

Birgitta Höglund innan steloperationen av ryggen


Öländsk kroppkakspaj

öländsk_kroppkakspaj
Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! :-P Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! ;-)

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

IMG_2858.JPG

rimmat_fläsk_fyllning_kroppkakakor_kroppkakspaj

kroppkakspaj_urvriden_potatis_råriven

recept_kroppkakspaj_potatismjöl_urvriden_potatis

recept_kroppkakspaj_öland

recept_kroppkakspaj_fläsk_rimmat_kroppkakor_öland

kroppkakspaj_recept_öland

kroppkaka_paj_kroppkaksjpaj_öländksa_recept

paj_öländska_recept_kroppkakspaj

kroppkakspaj_öländsk_recept

Godaste vitlökssmöret till grillat och bakpotatis


20140524-153402-56042028.jpg
Vitlökssmör! Hur gott är inte det på en het, grillad köttbit eller i en varm bakpotatis?

Ett vitlökssmör ska kunna ersätta såsen till en grilltallrik. Den ska SMAKA men inte överta helt. Här följer mitt bästa recept på vitlökssmör efter år av experimenterande.
Oftast rör jag ihop allt i en matlåda med tätslutande lock och serverar smöret kylskåpskallt och inte fruset.

Vill jag piffa till det inför en bjudmiddag brukar jag spritsa små toppar av smöret på bakplåtspapper och sedan styckfrysa. Ta fram dom i god tid och låt tina lite i kylen annars blir köttet nerkylt av smöret om det är helt fruset.

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P

20140524-154136-56496145.jpg

Nyttig omelett i långpanna med färs och broccoli

omelett_långpanna_lchf_nyttig_lunch_recept
I söndags gjorde jag ett gäng matlådor och det blev ett totalt experiment till recept! :-P
Ägg, färs och broccoli var önskemålet så jag kokade ihop en rejäl långpanna ugnsomelett med brynt färs toppad med broccolibuketter och riven ost. Galet gott experiment som det blev både matiga och nyttiga matlådor av. ;-)

Det här behöver du :
800 gram nötfärs
Cayennepeppar
D’Elidas chilisås
Örtsalt

10 ägg
8 dl mjölk

En stor bukett broccoli
Riven ost

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna, krydda med cayennepeppar, några droppar chilisås och örtsalt. (Eller ta de kryddor du själv föredrar)
vispa ihop äggen med mjölken och skär broccolin i små buketter, även stammen. Riv osten. Fördela allt i långpanna, börja med färsen, lägg på broccolin, slå över äggstanningen och toppa med riven ost. Stek i ugnen på 175 grader ca 35 – 40 min.

färs_omelett_lchf_recept_lunch_matlådor

omelett_långpanna_lchf_nyttig_lunch_recept

ugnsomelett_lchf_färs_broccoli