Lättlagat fröbröd i stekpanna

Stekpannebröd med få kolhydrater

Nu är vi på plats nere i Alanya, det känns skönt att få flytta in i vår hyrda lägenhet igen.

Första dagarna har vi bott på hotell nere vid havet, eftersom vår hyresvärd varit kvar några dagar efter att vi kom.

Vi brukar träffas ungefär en gång per år, alltid bra att kunna gå igenom en del praktiska saker.

Vi har den bästa hyresvärd man kan tänka sig, en dansk man som verkligen gör allt för att vi ska trivas i hans fina lägenhet.

Vi kan själva bestämma vilka månader vi vill vara här och så delar vi på skåp och garderober i lägenheten.

Så skönt att slippa magasinera sakerna som vi gjort förr när vi bott på lägenhetshotell.

Tills vi kommer igång ordentligt så bjuder jag på några recept jag hittat på under tidigare resor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Det kom till av det som för tillfället fanns hemma i köksskåpen, det är verkligen kul att experimentera fram olika bröd.

Igår fick jag besked från Friends of Adam att de tyvärr inte kommer att börja baka mitt valnötsbröd.

Ingredienserna blev för dyra, valnötter, mandelmjöl, ägg, kokosolja och kesella ger ett rätt kostsamt bröd, men också mycket drygt.

LCHF-bröd innehåller ju i mitt fall bara de allra bästa av råvaror, så inköpspriset i ett sånt här nötbröd skiljer sig förstås mycket från billigare utfyllnad.

Känner du nån som har ett glutenfritt bageri som vågar satsa på ett bra bröd, som de kan sälja lite dyrare än annat bröd till oss som äter LCHF?

I så fall, skriv gärna en kommentar så kan jag kontakta dem.

Utsikt från vår balkong

Utsikt från vår balkong

Dagens brödrecept är däremot inte så dyrt att baka som valnötsbrödet.

Pumpakärnor, pofiber och linfrön ger ett fast och fint pannkaksbröd som här fick smak av kanel. Mycket gott till kaffet med smör och ost på.

Du kan variera kryddningen med malda brödkryddor, kummin, pepparkakskryddor eller varför inte prova finhackade örter.

Med lite sötning i smeten får du ett gott kaffebröd utan så många kolhydrater.

Det här är ett enkelt bröd för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


LCHF Hälsoknäcke

Ett fantastiskt och enkelt LCHF recept för hälsoknäcke. Passar perfekt som kvällstugg, eftersom det är en nyttigare variant. Tar inte många minuter att vända ihop!

Gör så här
1. Rör ihop allt till en smet, bred ut på en ugnsplåt med papper.
2. Grädda ca 1h på mellersta falsen, 175 graders värme (i varmluftsugn 150 grader, tills det blir lite färg på brödet).
3. Servera med eller utan pålägg!

Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung


Innovativt, roligt och knasigt på samma gång, sånt gillar jag.

Den här förrätten, en liten grön ”sallad” gör det hela lite festligare! Det du ska ha i åtanken bara är att använda mogna, relativt mjuka päron. Dom får inte vara stenhårda så det smäller med besticken i porslinet när man skär bitar, inga våldsamheter här inte! ;-)

Väl päron med omsorg, låt dom mogna så alla smaker blommar ut, välj osten även den med omsorg, en salt, krämig och inte allt för skarp ost som den här roqueforten till exempel, eller StAgur, gorgonzola, cambozola etc.

Gröna små tillbehör i form av babyspenat och nötter; här valde jag pistade och rostade pumpakärnor. Och som avslutning (och lite lim i fogarna) ringla över en god honung! Svårare var det inte, bara himla kul! :-P

Och GOTT!

The post Päron med roquefortost, pistage, pumpakärnor och ringlad honung appeared first on Kryddburken.se.

Saltrostade nötter


Kikar in som hastigast med ett litet snacks-tips såhär på lill-lördan! Istället för chips och ostbågar så är detta betydligt nyttigare och faktiskt godare. Enkla rostade nötter som du saltar och kryddar själv, perfekt när ”salt-suget” sätter in, som drinksnacks, tilltugg etc. Här har jag rostat nötter tillsammans med pumpa och solroskärnor i stekpanna med en liten karamelliserad yta av råsocker och en skvätt vatten. Därefter kryddat med flingsalt och lite malen paprika/cayennepeppar.

Använd de nötter, kärnor och kryddor du gillar allra bäst eller har hemma!

Det här behöver du : 
4 dl blandade nötter
Valnötter
Hasselnötter
Pumpakärnor
Solroskärnor
2 msk råsocker
2 msk vatten
Flingsalt
Malen paprika och el. cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna i den torra pannan och låt dom rostat ca 1 min. Sänk värmen till medel och strö över råsocker och skaka om pannan. Tillsätt vattnet när sockret börjar smälta och rör försiktigt med träsked. Strö över flingsalt och kryddor och häll upp nötterna på bakplåtspapper så de får svalna. Fyll en skål och ställ fram på bordet.

I
 stekpannan med råsocker, vatten, flingsalt och kryddor.


Låt dom torka och svala ordentligt innan du häller upp i skål.

Blomkålsgratäng med Burkmakrill och Smetana

Lättlagad Vardagslyx

Kan en burk makrill smaka lyxigt? Ja, gjord på det här viset blev det en riktig delikatess.

Det hänger på tillbehören, är de bara riktigt fina, så kan även burkmat bli njutbar.

Men jag märkte att jag sällan öppnar burkar, det skvätte tomatsås över både mig och köksskåpen, så var lite försiktig.

Vill Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk makrill.

Vi behöver ju få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Ett högt intag av Omega-3 borgar för att hjärnan håller sig i trim upp i hög ålder.

Det märker jag både på min Mamma som blir 83 och min äldsta vän som fyller 90 i sommar.

De har båda ätit mycket fisk ända sen barnsben och har kristallklara hjärnor fortfarande.

Nyttigt fett som smör och grädde har de här damerna också ätit mycket av i hela sitt liv.

En riktigt njutningsfull, ny gräddprodukt har letat sig även till min lilla lokala Coop Nära.

Smetana med sin milda, krämiga smak och en fetthalt på hela 42% blev perfekt som gratängtäcke.

I morgon får Du titta förbi en sväng, för då kommer en uppdaterad version av Påskmat till helgernas bufféer.

Det blir ett inlägg med hela 85 receptlänkar till mina egna recept, alla passar fint till Påsk.

Ja, de passar ju även på en buffé vid andra högtidliga tillfällen.

Makrillgratäng

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 gr

4-5 förvällda Blomkålsbuketter

5 cm Purjolök

2 msk Smetana

½ dl riven Västerbottensost

½ tsk torkad Timjan

Skivat Smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form. Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel. Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en Grönsallad med Pumpakärnor, Citron och Kallpressad Olivolja.